5 Bästa Spinnspö (2024): Bäst i Test

bästa spinnspö bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du gillar att fiska efter större fiskar är det viktigt att ha ett starkt fiskespö som klarar att dra upp dessa. Detta gäller oavsett om du fiskar efter gädda, havsabborre, lax eller havsöring. Då kan ett bra val vara en kraftfulle spinnspö.

Spön som är utformade för den hårda kamp som dessa rovdjur ger upphov till kan vara brutalt dyra, och de flesta av oss har inte råd att spendera över 5000 kronor för ett spinnspö. För att hjälpa dig att hitta rätt spö till ett rimligt pris har vi granskat några av våra favoriter och förklarat varför vi valde de spinnspön vi gjorde.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Spinnspöna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Spinnspö: Shimano Expride Spinningspö - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Spinnspö För Abborre: Abu Mass Beat 2 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Spinnspö För Gädda: Daiwa Tatula Spinnspö - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Spinnspö: 13 Fishing Fate Black - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Spinnspö För Havsfiske: Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö - Läs Recension

1. Shimano Expride Spinningspö

Bäst i Test Spinnspö


Shimano Expride Spinningspö

Längd:

218 cm

Aktion:

Snabb

Styrka:

Medelstark

Material:

Kolfiber

Pålitligt Allround Spinnspö För De Flesta Situationer

Vi förväntade oss inte allt för mycket av Shimano Expride, men detta spinnspö levererade långt över våra förväntningar. Vi började med att testa den med maskar och jiggar, och fann att den är ett go-to spö för det ändamålet tack vare den otroliga balansen mellan aktion och styrka. Jag testade även att kasta buzzbaits på den och upplevde överlägsna krokprocenter. Jag provade den med stora topwaters, swim jigs och till och med spinnerbaits, och jag önskade att jag hade en eller två till som vi kunde ta med oss hem.

Den egenutvecklade CI4+ rullstolen och Fuji SIC-spöringarna gör den superlätt, och även om jag inte kan bekräfta att handtagets stötsektion verkligen ökar känsligheten, vet jag att jag inte missade många mjuka slag när jag fiskade med den - vare sig i varmt, kallt, vått eller torrt väder. Det här spöet gjorde fisket roligt. Det kändes som att köra en högpresterande båt genom stora vågor och besegra allt som kom emot mig.

Som sagt har Shimano verkligen lyckats med denna modell där aktionen är mycket snabb och responsiv, samtidigt som själva spöt i lätt kolfiber känts otroligt starkt och robust i förhållande till dess lätta vikt. Originalmodellen finns i en rad olika känsligheter och längder, men det är just denna modell i 218 cm som passar perfekt för all möjlig typ av fiske här i Sverige och Norden, från abborre till öring.

Den enda riktiga nackdelen vi kan klaga på är att den är något dyrare än många budgetalternativ på marknaden (i jämförelse med andra premium-alternativ är den däremot mycket prisvärd), men letar du efter ett förstklassigt spinnspö i toppkvalitet finns det inget bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Snabb aktion
 • Ultralätt
 • Robust och kraftfull konstruktion

NACKDELAR

 • Dyrare modell

2. Abu Mass Beat 2

Bästa Spinnspö För Abborre


Abu Mass Beat 2

Längd:

198, 206, 213, 259 cm

Aktion:

Snabb - Måttlig

Styrka:

Medel - stark

Material:

Kolfiber

Robust Spinnspö i Olika Storlekar & Kastvikter

ABUs fiskespö är vårt förstahandsval om vi ska ut och fiska här i Sverige, både bland sjöar, floder och längs med kusten, då det är ett mycket pålitligt spinnspö som kan klara av en rad olika beten och fiskar. De är skapade i starkt kolfiber vilket för de både lätta och slittåliga, och är helt klart byggda för att hålla länge.

Den största fördelen med Mass Beat-serien är att den kommer i en rad olika storlekar med olika kastvikter, vilket gör att du kan hitta en modell som passar perfekt för just den typen av fiske du är ute efter.

De mindre modellerna på 206 och 213 cm är perfekta för fiske av aborre, då de kommer med en snabb aktion vilket är perfekt för att känna av alla dragningar som sker i vattnet. De klarar också beten på runt 20-30 gram, så där bör du heller inte slå på några hinder för denna typ av fiske.

Vill du gå upp en storlek mot 259 cm får du istället en än mer robust modell som klarar av kastvikter på hela 140 gram, vilket är mer än tillräckligt för att fånga även de största gäddorna. Styrkan i dessa modeller har också trappats upp rejält, även då du förlorar viss aktion.

Alla modeller kommer även med högt värderade Fuji-rullfästen och spöringar vilket bidrar till en allt mer hållbar design - ett stort plus. Handtaget är även gjort i EVA-skum men vi finner den något kort nertill, men det är egentligen bara en smaksak. Allt som allt är det ett fantastiskt spinnspö som helt klart är värd pengarna.

FÖRDELAR

 • Finns i flera olika storlekar med olika kastvikter
 • Hållbar design
 • Fuji-rullfäst och spöringar

NACKDELAR

 • Vi gillar inte handtaget särskilt mycket

3. Daiwa Tatula Spinnspö

Bästa Spinnspö För Gädda


Daiwa Tatula Spinnspö

Längd:

251 cm

Aktion:

Måttlig

Styrka:

Stark

Material:

Kolfiber

Kraftfullt Spinnspö Med Lång Kastlängd

Om du fiskar mycket känner du redan till Daiwas namn, och deras spön i Tatula-serien är seriösa tillägg till din fiskearsenal som inte kostar allt för mycket. Vårt favorit spinnspö i denna serie är det 251 cm långa och tunga spöet med en måttlig aktion. Spetsen är beundransvärt känslig, och från jigging till topwater hjälper den dig att få den mest verklighetstrogna verkan från dina beten.

Men varför vi gillar denna modell är då vi finner det perfekt när vi är ute efter lite större fiskar, särskilt när vi försöker fånga upp en gädda under sommaren. Då den klarar av kastvikter på hela 140 gram kan du använda även de största gäddbeten utan några problem - för att självklart få upp den största gäddan.

Tatula-serien har ett ryggrad i grafit som är både styvt och lättviktigt, en idealisk kombination. Det finns mer än tillräckligt med ryggrad här för att få ut en abborre ur ett skydd, och med ett korrekt inställt motstånd på en kvalitetsrulle kan du känna dig säker på att slåss mot en stor gädda eller muskie.

Rullfästets kvaliteten är utmärkt, som man kan förvänta sig av Fuji-komponenter. Även spöringarna är i den klassiska Fuji-kvalitén, men vi hade gärna sett en eller två till längs med det längre spöt.

Det långa, genomgående korkhandtaget på det här spöet är fantastiskt, om det är din grej, bör du ta en närmare titt på Tatula. Särskilt när trycket är stort med en stor fisk kommer du att uppskatta denna längd. Som en allround för större sötvattenfiske är det här spöet ett mycket vettigt val.

FÖRDELAR

 • Robust och slitstark ryggrad
 • Prisvärt
 • Fuji-rullfäst och spöringar

NACKDELAR

 • Några färre spöringar än vad vi hade önskat

4. 13 Fishing Fate Black

Bästa Billiga Spinnspö


13 Fishing Fate Black

Längd:

218 cm

Aktion:

Snabb

Styrka:

Medelstark

Material:

Kolfiber

Billigt Och Enkelt Att Använda För Varierat Fiske

13 Fishing Fate Black 2 Casting Rod är ett mångsidigt spinnspö som kan användas för en mängd olika sötvattenfisketekniker. Det här spöet är ett utmärkt val för sportfiskare som behöver ett spö för att tillgodose olika fiskeförhållanden och som vill ge ett nytt märke ett försök - samtidigt som det inte kräver en särskilt stor investering.

Det eleganta gröna mattfinishade blanket är konstruerat med japansk 30-tons HTC3 kolfiber som levererar lättviktig hållbarhet. För att vara i denna prisklass är den förvånansvärt robust och bör hålla under en mycket lång tid, men självklart är det inte riktigt samma kvalité som dyrare modeller (tex Shimano Expride ovan). Även om det inte är det mest välkända varumärket inom fiske, erbjuder 13 Fishings Fate Black 2 en solid prestanda bland så många spinnspön på marknaden.

Den är mycket känslig och lätt för en hel del fiske, och är helt klart något vi skulle rekommendera för nybörjare, samt för mer erfarna fiskare som vill ha ett bra allroundspö som backup. 

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Hållbar konstruktion
 • Snabb aktion

NACKDELAR

 • Inte samma kvalitet som premium-modeller

5. Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö

Bästa Spinnspö För Havsfiske


Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö

Längd:

213, 223 cm

Aktion:

Måttlig

Styrka:

Medel

Material:

Kolfiber

Pålitligt Allround Spinnspö För De Flesta Situationer

Ugly Stik är tillbaka med den styrka och hållbarhet som de är kända för med Elite Casting Spinnspöt. Den robusta Ugly Tech-designen ger 35 % mer grafit än den berömda GX2-modellen; detta resulterar i ett starkare och känsligare spö som också är lättare än GX2.

Ugly Stik Elite Casting Rod har en Clear Tip-design som ger ännu mer styrka där du behöver den mest, och Ugly Stiks legendariska Ugly Tuff-guider är supersmidiga och hållbara.

Med Ugly Stik behöver du aldrig oroa dig för att ditt spö ska svika dig när du behöver det som mest. Detta är helt klart ett av våra go-to val när det handlar om spinnspön för havsfiske (det är ett grymt bra havsfiskespö), då det inte är särskilt dyrt att köpa in och ha hemma ifall att du skulle behöva det ute på båten. 

FÖRDELAR

 • Mycket beständig och klarar saltvatten bra
 • Lätt vikt
 • Hållbar design

NACKDELAR

 • Inte samma kvalitet som premium-modeller

Spinnspö - Produktjämförelse

Produkt

Längd

Aktion

Styrka

Material

218 cm

Snabb

Medelstark

Kolfiber

198, 206, 213, 259 cm

Snabb - Måttlig

Medel - stark

Kolfiber

251 cm

Måttlig

Stark

Kolfiber

218 cm

Snabb

Medelstark

Kolfiber

213, 223 cm

Måttlig

Medel

Kolfiber

Spinnspö - Köptips

Innan du bestämmer dig vilken modell av spinnspö som du känner passar dig och din situation bäst finns det några saker att titta närmare på, såsom längd, användningsområde, känslighet och mer. Här går vi igenom de viktigaste faktorerna att vara medveten om innan du köper ett spinnspö.

Typ Av Fiske

Det absolut viktigaste att tänka på innan du köper ett spinnspö är att du köper ditt fiskespö utifrån vad för typ av fiske du planerar att göra. Att spendera över 2000 kronor på ett nytt fiskespö bara för att inse att det inte fungerar som du hade tänkt kan vara väldigt nedsättande.

Om du planerar att fiska gädda kan du därför behöva en annan typ av spinnspö än om du till exempel vill fiska efter havsöring. Även då skillnaderna kan verka små, kan det göra skillnaden mellan att få uppe fisken eller inte.

fiske med ett spinnspö

Längd

Att hitta rätt fiskespö påverkas i hög grad av personliga preferenser, men trots det finns det några allmänna riktlinjer som du bör tänka på när du väljer ditt nästa spinnspö, och inget är mer sant än dess längd.

De flesta sportfiskare lägger mest uppmärksamhet på att välja ett spö baserat på material och aktion i fiskespöt(mer om det snart). Detta är självklart mycket viktiga faktorer att tänka på, men du måste också ta hänsyn till längden på spöet.

Stavlängden har en mycket stor men underskattad inverkan på ditt fiske. Längre spön ger dig mer kraft när en abborre slår till, och hjälper dig också att kompensera för sträckningen i monoledningen. Längre spön ger en längre kastförmåga, särskilt när man använder beten av typen crankbait som behöver få mycket utrymme vid återhämtningen. På senare år har stånglängderna blivit mer fokuserade för att korrelera mer med olika fisketekniker som fungerar bättre med stänger av en viss längd.

Generellt sett kommer längden på ditt spö att påverka de fyra följande kategorierna: noggrannhet, avstånd, hävstångseffekt och komfort.

För att avgöra just hur långt spö du behöver är det bästa sättet att ta hänsyn till var du kommer att fiska, vilken typ av fiske du kommer att leta efter. och din allmänna komfort med fiskespöet.

Som en allmän riktlinje gäller att om du vill fiska crankbaits vill du ha ett spinnspö mellan 213-233 cm. Om du vill fiska med spinnerbait gäller samma princip. Om du vill fiska med toppvattendrag vill du förmodligen ha ett 183-213 cm långt spö.

Ju längre spöet är, desto mer utrymme har du när du använder en crankbait för att göra längre kast och skapa ett större kölvatten med den. Ett längre spö hjälper dig också att ha bättre kontroll över betet när det är på väg att släppa kroken.

Om du känner dig mer bekväm med att använda ett kortare spö och du kommer att fiska på närmare avstånd, kan du överväga ett ett mycket kortare spinnspö.

Om du letar efter ett spö som kan göra allt, ska du titta på ett spö med en längd runt 220 cm. Detta gör att du kan använda den med en mängd olika beten och ger mer hävstångseffekt än ett kortare spö utan att offra för mycket avstånd.

Spöaktion

Aktionen av ett fiskespö förklarar i grunden hur det reagerar under ett kast eller då du får napp av en fisk. Mer specifikt är det vart någonstans på fiskespöt som den viker sig under tryck. Spöaktion är därför en konsekvens av fiskespöts design, samt hur styv (eller inte styv) den är.

Termen "fast action" används för att beskriva ett spö som böjer sig mot spetsen, med endast cirka 25 % av spöet böjt.

Termen "långsam aktion" (eller helaktion) används för att beskriva ett spö som har en stor böjning i spöet, med över 50 % av spöet böjt under tryck. Ett långsamt agerande spö har förmågan att kasta längre sträckor.

Ett spö med ett spö med "snabb aktion" är vanligtvis mer känsligt för nibblande och kommer att ge en hel del motståndskraft när en abborre slår till.

Beroende på vilken typ av fiskestil eller vilket bete du ska använda kommer det att påverka vilken aktion på spöet du ska välja. Alternativen är oftast:

 • Extra snabb
 • Snabbt
 • Måttligt snabb
 • Måttlig
 • Långsamt

Extra snabb

15 % flex. Ger högsta möjliga känslighet och kontroll. Nackdelen med extra snabbt agerande fiskespön är att man kan vara för snabb vid krokningen och faktiskt dra bort betet från fisken när den slår till.

Snabbt

Omkring 20-30 % flex. Detta är en av de vanligaste aktionerna som används vid fiske av abborre. Den ger en hög känslighet och bättre kastavstånd. Den fungerar med många av de mest populära betestyperna, inklusive Carolina riggar, Texas riggar, drop shot riggar, mojo riggar, spinnerbaits, jerkbaits, buzzbaits, swimbaits, grodor med mera.

Måttligt snabb

Omkring 30-40 % böjning. Långsammare reaktionstid jämfört med den snabba handlingen. Den måttligt snabba kan vara ett bra alternativ när du behöver bättre kastbarhet och behålla en viss känslighet. Denna aktion kan fungera bra när du använder spinnerbaits, jerkbaits, swimbaits, squarebills, chatterbaits och spooks.

Måttlig

40-50% flex. Måttligt känsliga spön kan vara ett bra alternativ när du verkligen behöver kasta på distans, men offrar känsligheten på spöet. Måttlig aktion är främst utformad för treble-stil beten som crankbaits.

Långsamt

50 % och mer flex. Spön med långsam verkan används vanligtvis inte eftersom det kan vara svårt att kroka en abborre när den slår till, men de ger dig möjlighet att använda en lättare lina på ditt spö. Långsamma spön kan användas med beten som är hårda, som steelheads.

fiska kayak spinnspö

Spinnspös Kraft

Förutom ett spinnspös aktion är det också viktigt att tänka på hur mycket kraft ett visst fiskespö klarar av - vilket i korta termer förklarar hur mycket kraft som spöt behöver utsättas för innan stången börjar att böjas. Detta är till stor del vad som kommer att avgöra hur stora beten du kan använda, och också hur stora fiskar du kan fiska upp.

I grund och botten är det inte så svårt att hitta ett spinnspö med rätt styrka, det handlar bara om att matcha spöt med de beten du planerar att använda. Vill du fiska efter större gäddor med ett tyngre bete behöver du rimligtvis ett mer kraftfullt spö som klarar av detta.

Ju lättare (mindre kraftfullt) spinnspö du använder, ju bättre kommer det att vara med användning av lätta beten och mer precist fiske.

Vilken effekt du väljer beror också på vilken fisketeknik och vilken lina du ska använda. När du fiskar abborre kommer du vanligtvis att använda ett spö som har en medium-lätt till tung effekt.

Material

Moderna fiskespön kan tillverkas av en mängd olika material, men kolfiber och glasfiber är helt klart de mest populära alternativen. Vissa har en kompositkonstruktion, där mer än ett material används genom dess ryggrad.

 • Grafit är starkt, styvt och ultralätt. På grund av sin höga styvhet är den också ganska känslig, och den utgör ett utmärkt och hållbart val för ett spö.
 • Glasfiber är tyngre än grafit och vanligtvis billigare. Det är inte riktigt lika känsligt eller styvt, men det kan vara otroligt starkt, vilket gör att det förtjänar en plats i din fiskearsenal. Särskilt för crappie är detta inte nödvändigtvis en nackdel, eftersom dämpade krokningar är idealiska.
 • Kolfiber är det styvaste, starkaste, lättaste och dyraste materialet som används för stångämnen. Dess prestanda är oöverträffad, men är också dyrare.

Spöringar

Spörignarnas kvalité är avgörande på ett spinnspön, eftersom de är avsedda för en seriös kamp med lite tuffare fiskar. Eftersom de hjälper ditt spö och din lina att ta emot belastningen från en stor fisk är detta inte en punkt för kompromisser. Du vill också ha så många som möjligt. Eftersom var och en hjälper till att fördela friktion och kraft innebär fler att varje rullfäste utsätts för mindre påfrestningar.

Handtag

Mycket om vilket handtag man ska välja är ett personligt beslut, och det som är bekvämt för mig kan vara ett elände för dig. Generellt sett finns det två primära handtagsmaterial: kork och EVA-skum.

 • Kork är varmare och snyggare, men mindre förlåtande mot grov behandling.
 • EVA-skum är mjukare och svalare vid beröring, och det är ganska tåligt material.

Vanliga Frågor Om Spinnspön

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett spinnspö, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kastspön, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa spinnspöt?

Det bästa spinnspöt är enligt vårt test Shimano Expride Spinningspö, en fantastiskt responsivt, robust spinnspö i premiumkvalité.

Vad kostar ett spinnspö?

Ett spinnspö tenderar att kosta allt ifrån 500 till 6000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen. Med det sagt behöver du oftast inte spendera mycket mer än 1000-3000 för ett riktigt bra spö.

Vilket är det känsligaste spinnspöt?

De känsligaste spinnspöt har grafitämnen och exponerade rullstolar, vilket gör att dina fingrar hamnar direkt på stommen. De har en extra snabb eller snabb aktion, som laddas snabbt för att säkerställa att minsta lilla gnag omedelbart överförs till dina fingrar. Du kan öka känsligheten hos alla spinnspön genom att använda flätlinor utan stretch.

Vilken är den bästa längden för ett spinnspö?

Den bästa längden för ett spinnspö bestäms av den avsedda användningen. Långa spön ger t.ex. ett större kastavstånd än korta spön, som är bättre lämpade för större fiskar och beten. En bra längd för de flesta är runt 213 cm. Det är den mest populära bland abborrefiskare eftersom den innehåller de flesta av fördelarna med långa och korta spön.

Kan man sätta en haspelrulle på ett spinnspö?

En haspelrulle bör inte sättas på ett spinnspö, som är utformade för en toppmonterad rulle (multiplikatorrulle). Den konfigurationen tvingar dig att veva en spinnrulle baklänges, och om du vänder den till dess rätta underslängda läge skulle rullstolens avtryckare, som förhindrar att spöet lämnar handen under ett kast, sticka i handflatan.

Haspelrullar kräver också större linjestyrningar än de som vanligtvis finns på spinnspön, eftersom linan går ut och återvänder i stora slingor. De har också svårt att hantera de linor med stor diameter som vanligen används på spinnspön. Haspelrullar bör användas med haspelspön.

Vilken typ av lina bör användas med spinnspön?

Spinnspön är utformade för tunga fiskelinor. Varje spö har dock en effektklassning som anger hur mycket vikt som krävs för att få det att böjas, och om du använder en för tung eller för lätt lina enligt specifikationen kommer det antingen att påverka kastförmågan negativt eller kanske till och med leda till att spöet går sönder.

Sammanfattningsvis Om Spinnspön

Är du ute efter att fiska upp de där stora monstren av fiskar kan ett spinnspö vara det perfekta fiskeverktyget för jobbet. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 29

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.