• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 3 Bästa Pilbåge För Jakt (2024): Bäst i Test

3 Bästa Pilbåge För Jakt (2024): Bäst i Test

bästa pilbåge bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Den pilbåge du väljer som jägare kan ha stor betydelse för din framgång och din glädje av sporten. Med så många alternativ kan det vara överväldigande att försöka begränsa valen och hitta den rätta för dig.

I den här guiden ger vi en grundlig översikt över de olika typerna av jaktbågar som finns tillgängliga, samt de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du fattar ditt beslut. Vi kommer också att granska några av de bästa alternativen på marknaden, inklusive deras styrkor och svagheter, för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Oavsett om du är ett erfaret proffs eller nybörjare på jakt med pilbåge kommer den här guiden att ge dig all information du behöver för att välja den bästa jaktbågen för dina behov och din budget.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Pilbågarna För Jakt Är:

 1. 1
  Bäst i Test Pilbåge För Jakt: EK Archery Exterminator Compound - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Jaktbåge: EK Archery Protex Compound - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Recurve Pilbåge För Jakt: EK Archery Take Down Recurve - Läs Recension

1. EK Archery Exterminator Compound

Bäst i Test Pilbåge För Jakt


EK Archery Exterminator Compound

Typ:

Compound

Bågstyrka:

15-70 lbs

Draglängd:

17-31"

Mycket Kraftfull Och Multifunktionell Pilbåge För Jakt

Först i vårt test hamnar EK Archerys Exterminator compound-båge som är ett fantastiskt val tack vare dess otroliga justerbarhet. Med denna modell kan du nämligen själv avgöra både draglängden och bågstyrkan vilket gör att du kan använda den i väldigt många olika situationer, och kan även stegvis öka draglängden och bågstyrkan ju mer bekväm du blir med bågskyttet.

Bågstyrkan kan justeras hela vägen från 15-70 lbs, vilket är en tillräckligt stor intervall för att kunna hanteras av nybörjare såväl som avancerade bågskyttar. 15 lbs är ett bra ställe att börja på när man övar, och det finns sällan något tillfälle då du någonsin kommer att behöva en styrka på över 70 lbs - så det bör täcka alla dina behov.

Även draglängden kan justeras smidigt från 17-31 tum, vilket är lite mindre än viss andra mer kraftfulla bågar, men återigen är det tillräckligt för de flesta situationer. På det hela taget är den här bågen en bra allroundbåge och ett fantastiskt val för både nybörjare och erfarna jägare.

Den avancerade fiberoptiken ger tydlig synlighet på målet, medan dess otroligt hållbara och robusta konstruktion gör den perfekt för användning under alla förhållanden.

Den enda nackdelen med Exterminator compound är att den är lite dyr jämfört med andra modeller, men när det gäller funktioner och prestanda är den definitivt en av de bästa på marknaden. Dessutom gör dess justerbarhet den också till ett utmärkt val för dem som vill uppgradera sin utrustning i framtiden utan att behöva köpa en ny pilbåge.

FÖRDELAR

 • Justerbar dragstyrka och draglängd
 • Avancerad fiberoptik
 • Otroligt hållbar och robust konstruktion

NACKDELAR

 • Dyr modell

2. EK Archery Protex Compound

Näst Bäst i Test Jaktbåge


EK Archery Protex Compound

Typ:

Compound

Bågstyrka:

40-55 lbs

Draglängd:

40.5"

Prisvärd Compound-Båge För Avancerat Skytte

Om du är ute efter ett mer robust och kraftfullt alternativ av compound-båge kan Protex istället vara rätt val för dig. Denna båge är mer inriktad för avancerade skyttar som klarar av den högre bågstyrkan och draglängden, vilken också resulterar i kraftiga och längre skott.

Du kan fortfarande ställa in bågstyrkan på bågen från 40-55 lbs, så en viss justerbarhet finns, även om det är åt det tyngre hållet. Det gör att den passar bra vid bågskytte för större vilt och mer avancerade skyttar, men nybörjare och ungdomar kommer däremot ha svårt att hantera vikten.

Protex compound är utformad för precision och kraft och har en draglängd på 40,5 tum, vilket är betydligt längre än många andra compound-modeller på marknaden. Detta möjliggör kraftfullare skott på större avstånd och med maximal precision.

Allt som allt är det en väldigt prisvärd pilbåge för jakt om du har lite erfarenhet sedan tidigare och vill uppgradera till en modell som klarar av kraftfullt skytte.

FÖRDELAR

 • Stark bågstyrka
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Inte anpassad för ungdomar eller nybörjare

3. EK Archery Take Down Recurve

Bästa Recurve Pilbåge För Jakt


EK Archery Take Down Recurve

Typ:

Recurve (traditionell)

Bågstyrka:

30 lbs

Draglängd:

62"

Pålitlig Recurve-Båge Med Bra Bågstyrka

Är du på marknaden efter en recurve-båge istället för compound-båge kan EK Archerys Take Down vara det perfekta alternativet. Den har en mycket lång draglängd på 62 tum, vilket gör den lämplig för att skjuta på större avstånd och med större precision.

Den har också en bågstyrka på 30 lbs, så även om den inte kommer att vara lika kraftfull som vissa compoundbågar på den här listan kan den ändå ge tillräckligt med kraft för att ta ner de flesta vilda djur. 30 lbs är också en ganska bra bågstyrka för en mer traditionell pilbåge som denna, då det är du som måste ha styrkan för att dra bak och hålla den innan du avfyrar skottet. Tyngre bågstyrka än så på en recurve-båge kan bli mycket svårt att hantera.

Slutligen har denna båge ett medföljande sikte som hjälper till att ge större precision, och den fungerar mycket smidigt för maximal precision. Den enda nackdelen är att den kan vara ganska dyr jämfört med andra recurvebågar, men kvaliteten kompenserar för kostnaden.

FÖRDELAR

 • Lång draglängd
 • Medkommer sikte
 • Smidig användning

NACKDELAR

 • Inte anpassad för ungdomar
 • Ganska dyr för recurve-båge

Pilbåge För Jakt - Köptips

När du ska köpa en båge för jakt finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till för att du ska få det bästa alternativet för dina behov. Här är några saker att tänka på när du handlar en jaktbåge:

Typ Av Jaktbåge

Det finns generellt sett två typer av jaktbågar som du kan använda, och detta kommer till stor del att avgöra hur enkelt det är att använda bågen i en jaktsituation. Både kompositbågar och traditionella bågar har sina egna unika egenskaper och fördelar, och det rätta valet för dig beror på dina personliga preferenser och behov.

Compound Båge

En compoundbåge är en typ av båge som använder ett system av remskivor och kablar för att minska den kraft som behövs för att hålla tillbaka bågsträngen. Detta möjliggör ett jämnare och mer kontrollerat skott, samt förmågan att hålla tillbaka strängen under längre perioder. Compoundbågar är populära för jakt och målskytte och är vanligtvis tillverkade av lätta, hållbara material som aluminium och kolfiber.

jakt med pilbåge

Traditionell Båge

En traditionell båge är en typ av båge som inte använder sig av ett rem- eller kabelsystem, utan förlitar sig på skyttens styrka för att hålla tillbaka strängen. Traditionella bågar finns i flera olika stilar, bland annat långbågar, rekurvbågar och självbågar. De är ofta tillverkade av naturmaterial som trä och är populära för sin enkelhet och traditionella utformning. Traditionella bågar används ofta för jakt och rekreationsskytte.

typ av pilbåge jakt

Syfte

Fundera över vad du kommer att använda bågen till, eftersom detta kommer att hjälpa dig att begränsa dina alternativ. Om du till exempel planerar att jaga storvilt kommer du troligen att behöva en båge med högre dragvikt och kraftigare lemmar.

Om du däremot enbart vill ha en pilbåge att öva med hemma på gården kanske du inte behöver ett av de mest avancerade alternativen, då dessa också tenderar att kosta betydligt mer.

Lång Eller Kort Pilbåge?

Om du inte har märkt det så är korta bågar det senaste modet nuförtiden. Faktum är att denna trend har dominerat marknaden i flera år. Denna minskning av axel-till-axel-längden (ATA) har tagits emot väl.

En kort båge är uppenbarligen lättare att manövrera i ett trädstativ eller under olika "stalking"-situationer. Jag är inte ett överdrivet fan av kortbågar, men jag kan säga att de flesta kortbågar jag har skjutit presterar mycket bra trots sina kompakta dimensioner. Det man bör vara medveten om är att kortare bågar tenderar att reagera lättare på handvridning.

Enligt min erfarenhet verkar längre bågar vara mer exakta, särskilt på längre avstånd. Men om du inte planerar att skjuta längre än 30 meter är det en oklarhet, och en kortare båge kan vara allt du behöver.

Dragvikt (bågstyrka)

En båges dragvikt är den kraft som krävs för att dra tillbaka bågsträngen helt och hållet. Den mäts i pund och är en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer en jaktbåge. En högre dragvikt innebär att bågen har mer kraft och precision, eftersom den större kraften gör att pilen färdas snabbare och med större kraft vid nedslaget.

En högre dragvikt innebär dock också att det blir svårare att dra och hålla tillbaka strängen under längre perioder, eftersom det kräver mer fysisk styrka.

När du väljer dragvikt är det viktigt att ta hänsyn till din fysiska styrka och din jaktstil. Om du är nybörjare eller har en lägre fysisk kondition kanske du vill välja en lägre dragvikt till att börja med. På så sätt kan du fokusera på att utveckla din skjutform och teknik innan du går vidare till en högre dragvikt. Om du däremot är en erfaren jägare eller har en högre fysisk kondition kan du kanske klara av en högre dragvikt och kan dra nytta av den extra kraft och precision som den ger.

Det är också viktigt att tänka på vilken typ av vilt du ska jaga, eftersom olika djur kräver olika kraftnivåer för att fällas. Om du till exempel jagar småvilt kan det räcka med en lägre dragvikt, medan en högre dragvikt kan vara nödvändig vid jakt på större vilt.

Draglängd

En pilbåges draglängd är den sträcka som bågsträngen färdas när bågen är helt dragen. Det är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer en jaktbåge, eftersom den kan påverka din precision och skjutform.

En draglängd som är för kort eller för lång kan orsaka problem med din skjutform, eftersom det kan göra det svårt att bekvämt hålla tillbaka bågsträngen och sikta ordentligt. En felanpassad draglängd kan också orsaka problem med precisionen, eftersom den kan påverka pilens hastighet och bana.

För att bestämma rätt draglängd för dig måste du mäta avståndet från handledens veck till bröstkorgens mitt, och sedan konsultera ett diagram eller använda en onlinekalkylator för att hitta motsvarande draglängd.

bågskytte jaktbåge

Det är viktigt att notera att draglängden kan variera något beroende på vilket märke och vilken modell av båge du använder, så det är alltid en bra idé att dubbelkolla tillverkarens rekommendationer.

När du väl har bestämt din ideala draglängd är det viktigt att välja en båge med en draglängd som ligger så nära din ideala längd som möjligt. Detta kommer att bidra till att säkerställa ett bekvämt och exakt skott och kan bidra till att förbättra din totala jaktupplevelse.

Tillbehör

Vissa jaktbågar levereras också med mer avancerade tillbehör och funktioner, vilket är särskilt förekommande bland coumpound-bågar. Fundera över vilka tillbehör du kommer att behöva och om de ingår i den båge du överväger.

Detta kan handla om mer avancerade sikten som kan avgöra avståndet bättre till ditt mål, till mer precisionsmekaniska avtryckare som underlättar ditt skytte och precision.

Varumärkets Rykte

Leta efter ett välrenommerat märke med en historia av att producera jaktbågar av hög kvalitet. Läs recensioner från andra jägare för att få en uppfattning om varumärkets rykte och hur nöjda kunderna överlag är.

Högerhänt Eller Vänsterhänt?

Det sista att tänka på är om du är höger- eller vänsterhänt. De flesta bågar är utformade för antingen höger- eller vänsterhänta skyttar, så du måste se till att du väljer rätt båge för din skyttestil.

Du vill också se till att alla tillbehör och funktioner som du planerar att använda är kompatibla med antingen en höger- eller vänsterhänt modell.

Vanliga Frågor Om Pilbågar För Jakt

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en pilbåge, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av pilbågar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa pilbågen?

Den bästa pilbågen för jakt är enligt vårt test EK Archery Exterminator Compound, en otroligt flexibel och kraftfull compound-båge som du kan använda i många olika situationer.

Vad kostar en pilbåge för jakt?

En pilbåge för jakt kostar allt från 600-5000 kronor, beroende till stor del beror på vilken typ av pilbåge du köper, samt vilka funktioner som finns tillgängliga. Om du letar efter en prisvärd men pålitlig modell är det värt att kolla in några av de mer budgetvänliga märkena.

Är jakt med pilbåge tillåtet i Sverige?

I Sverige är det inte lagligt att jaga med en pilbåge, även om man har sin jägarexamen och andra typer av vapenlicenser. I Danmark kan man däremot jaga med en pilbåge om man har både jaktkort och en jägarexamen samtidigt som man behöver gå speciella kurser med genomfört skjutprov för att få jaga med sin pilbåge.

Behöver man licens för pilbågar?

Nej du behöver ingen licens för att äga en pilbåge då det inte klassificeras som ett vapen likt ett jaktgevär, hagelbössa eller pistol. Det innefattas däremot fortfarande av till exempel knivlagen då pilarna inte får bäras runt hur som helst.

Kan man träna bågskytte med en pilbåge för jakt?

Absolut går det alldeles utmärkt att träna ditt bågskytte med hjälp av en pilbåge som är avsedd för jakt. Det kan också vara en fördel att använda sig av samma båge i båda situationerna så att man vänjer sig vid bågen innan man använder den i "verkligheten".

Sammanfattningsvis Om Pilbågar För Jakt

Att jaga med pilbåge kan vara otroligt givande, men är också mycket svårt, och rätt val av pilbåge kan göra stor skillnad. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.