3 Bästa Fiskevåg (2024): Bäst i Test

bästa fiskevåg bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att välja fiskevåg är inte alltid det lättaste. Det finns ett stort utbud på marknaden, och varje företag hävdar sig ha den bästa modellen.

 Vi har gjort det lättare för dig genom att testa de populäraste fiskevågarna på marknaden för att jämföra och utse den bästa. I denna guide listar vi tre av de bästa fiskevågarna, sorterade efter viktigaste egenskaper: funktioner, precision och användarvänlighet.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Fiskevågarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Digitala Fiskevåg: Berkley PRO Digitalvåg - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Mekaniska Fiskevåg: Berkley Tube Scale Fjädervåg - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Fiskevåg: Happy Angler Digitalvåg - Läs Recension

1. Berkley PRO Digitalvåg

Bäst i Test Digitala Fiskevåg


Berkeley PRO Digitalvåg

Digital:

Ja

Kapacitet:

23 kilo

Mycket Noggrann Digital Fiskevåg Med Flera Minnesplatser

Berkley är kända för sina fiskevågar, så det kanske inte är en så stor överraskning att deras PRO digitalvåg hamnar på en förstaplats som den bästa fiskevågen i vårt test. Jag känner många som har den här vågen, och de använder den inte bara för att väga fisk utan också för att kontrollera inställningen av bromsen på sina rullar.

Från ett noggrannhetsperspektiv är den svårslagen, då den ger dig den exakta vikten med hela 10 gram noggrannhet. Den kan även visa vikten i både kilo och pounds (lbs), så att du vet exakt vad den väger på den internationella fiskescenen också.

Batteriet måste bytas ut då och då (inte särskilt ofta), så du måste använda ett mynt eller skruvmejsel för att vrida av bakluckan och komma åt batteriet. Den använder vanliga AA-batterier, så det är alltid lätt att få tag på om du skulle behöva, och vi har alltid med oss några extra när vi är ute och fiskar i fall att.

Storleken och vikten är mycket liten, vilket gör att den enkelt kan få plats i fickan när du är ute och fiskar. Med hela 10 minnesplatser kan du också säkerställa att du kommer ihåg alla fiskar du dragit upp under dagens gång för att få en totalsumma.

Den har en maxkapacitet på 23 kilo, vilket bör vara tillräckligt för de flesta situationer. Det är däremot en lite dyrare modell i jämförelse med många andra alternativ på marknaden, men värderar du en godkänd och noggrann digital våg är den svårslagen.

FÖRDELAR

 • Extrem noggrann viktuppskattning
 • 10 st minnesplatser
 • Liten och smidig att transportera

NACKDELAR

 • Dyrare modell

2. Berkley Tube Scale Fjädervåg

Bästa Mekaniska Fiskevåg


Berkley Tube Scale Fjädervåg

Digital:

Nej

Kapacitet:

22 kilo

Smidig Och Slitstark Mekanisk Fjädervåg

Letar du efter en mer klassiks mekaniskt fjädervåg har Berkley även sådana modeller som är extremt hållbara och effektiva att använda. Tube Scale fjädervåg är ett bra exempel på ett sådant alternativ, med sin högkvalitativa konstruktion och smidiga, pålitliga funktion.

Till skillnad från digitala versioner som är beroende av batterier använder den här mekaniska fiskevågen en inbyggd fjädermekanism för att ge en exakt viktbedömning i kilo och även gram. Dessvärre är det svårare att få ett så precist mått i gram som de digitala versionerna, men vi upplever fortfarande att denna modell är mycket pålitlig.

Vågens rördesign gör den lätt att använda, samtidigt som den säkerställer att vatten inte skadar de inre mekanismerna om det skulle råka bli blöt. Detta innebär också att du kan använda den i fuktiga miljöer utan att oroa dig för att skada vågen.

Denna typ av fiskevåg är dock inte utan nackdelar. Det största problemet är att den är är dyrare än flera andra alternativ på marknaden, så den kanske inte passar allas budget. Den erbjuder inte heller samma noggrannhet som en digital version, vilket gör den mindre användbar för personer som vill få en extremt exakt viktmätning.

På det hela taget, om du letar efter en klassisk mekanisk fjädervåg som är hållbar och bekväm att använda, är Berkleys Tube Scale Fjädervåg perfekt för dig.

FÖRDELAR

 • Enkel och smidig att använda
 • Högkvalitativ och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Något dyr
 • Inte samma precision som digitala alternativ

3. Happy Angler Digitalvåg

Bästa Billiga Fiskevåg


Happy Angler Digitalvåg

Digital:

Ja

Kapacitet:

 50 kilo

Prisvärd Och Smidig Digital Fiskevåg Med Bra Funktionalitet

Happy Anglers egna digitala våg packar otroligt mycket funktionalitet i en väldigt kompakt storlek, som också kommer till marknadens helt klart bästa pris. För under hundringen får du en fiskevåg som nästan kan mäta sig med modeller som Berkleys PRO-version ovan, perfekt för dig med en begränsad budget.

Happy Angler Digitalvåg kan väga fiskar upp till 50 kilo, vilket är mer än tillräckligt för de allra flesta fiskeresor. Den har en mycket liten och kompakt storlek som gör den lätt att transportera och förvara, så att du kan ta den med dig vart du än går. Detta innebär också att den inte är vattenresistent, så du måste vara lite försiktig när du fiskar i vått väder.

Kvaliteten på materialen som den är tillverkad av lämnar också något att önska, och du kan upptäcka att den börjar slitas ut snabbare än andra alternativ på marknaden. Detta kompenseras dock delvis av dess låga prislapp, vilket gör den till ett bra alternativ för hobbyfiskaren.

FÖRDELAR

 • Liten och lätt att transportera
 • Hög viktkapacitet
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Tål inte vatten
 • Inte bästa kvalitén på materialet

Fiskevåg - Köptips

Letar du efter en högkvalitativ fiskevåg? Oavsett om du är en erfaren fiskare eller om du precis har börjat, kan det vara svårt att välja rätt fiskevåg. Det finns ett brett utbud av alternativ, från billiga och enkla modeller till avancerade digitala fiskevågar. Här listar vi några av de viktigaste sakerna att tänka på innan du köper rätt modell för dig och dina fiskeäventyr.

Digital Eller Mekanisk Fiskevåg?

Det första att avgöra är om du vill ha en digital fiskevåg eller en mekanisk sådan. Tidigare var det helt klart vanligare med mekaniska fjädervågar, vilket förlitade sig på en fjäder, en krok och en serie siffror utanför höljet.

digital fiskevåg

När du krokar fisken genom munnen och håller vågen uppåt, drar fiskens vikt mot trycket från fjädern. På så sätt flyttas skalan till den rätta vikten. Fjädrarna testas med ett redan känt tryck för att säkerställa att belastningens vikt är korrekt.

Fördelen med dessa är att de inte kräver någon form av batteri eller liknande, så du kan alltid vara säkra på att de fungerar (så länge de inte går sönder så klart).

Många av dessa gamla vågar finns fortfarande kvar i dag och används till och med av många fiskare. Utvecklingen av fiskevågar har dock genomgått en hel del förändringar. Detta för att säkerställa en mer exakt vikt ner till gramnivå.

Idag är de flesta vågar digitala och kan kalibreras för att hålla dem mer exakta. Många av dessa moderna fiskevågar har också ett sätt att mäta längden av fisken. De digitala vågtyper vi ser idag som ges ut av märken som Berkley eller Piscifun, till exempel, är bland några av de mest populära och exakta.

En digital våg är utmärkt eftersom den i allmänhet är lätt att läsa på grund av den upplysta LCD-skärmen. Dessa bärbara digitala vågar tar bort det gissningsarbete som andra analoga vågar tenderar att ge.

Nackdelen med digitala vågar är självklart att de behöver någon strömkälla, vilket innebär att de eventuellt kan sluta fungera om batterierna tar slut.

Godkänd Fiskevåg

Se till att du använder dig av en godkänd fiskevåg om du planerar att vara med i någon typ av fisketävling. Detta är vanligtvis ett enkelt steg som du kan ta med din lokala fiskeklubb - de har en godkänd lista över vågar för att se till att alla tävlingsvikter är så exakta som möjligt.

Greppvänlighet

Att se till att din fiskevåg har ett bra och fast grepp som du kan lite på när du håller uppe fisken är också mycket viktigt, särskilt bland digitala fiskevågar. Dessa borde som sagt ha ett bekvämligt och bra grepp för at t du inte ska känna något obehag i händerna, samtidigt som den höga noggrannheten i många av de digitala vågarna innebär att de kan visa fel mått om du inte håller i den stadigt.

Noggrannhet

Om noggrannhet är ett måste är en digital våg det bästa valet. Dessa visar ner till ett uns så att du vet exakt vad din fisk väger. Fjädervågar fungerar alltid, men de är vanligtvis inte lika exakta. För större fiskar som havskatt är fjädervågar dock det bästa alternativet eftersom de vanligtvis avläser högre vikter. Vissa fjädervågar når till och med upp till 50 kilo för riktiga troféer.

Användarvänlighet

Tiden är dyrbar när du tar upp en fisk ur vattnet så ju snabbare processen är desto bättre. 

väga fisk våg

De bästa vågarna kräver minimal ansträngning för att användas. De ska helt enkelt slå på och ge dig fiskens vikt.

Något extra kan vara bra att ha, men om det står i vägen för vägningen av fisken ska du undvika det. När det gäller digitala vågar gillar jag enkla tryckknappar för att väga fisken, och fjädervågar är alltid ett säkert kort när du behöver att den ska fungera oavsett vad som händer.

Batteriets livslängd

Det finns inget värre än att gå för att väga din fisk och bara upptäcka att batteriet på vågen är dött. Den bästa lösningen är att leta efter vågar med lång batteritid som är välbyggda. Om vågen bor i din båt behöver du en hållbar våg som är utformad för att hålla vatten borta från den och förhindra att batterierna korroderar.

En annan sak att titta på är vilken typ av batterier den tar emot. Vågar som går på AA-batterier är ett säkert kort eftersom de är lätt tillgängliga och billiga. Men återigen, för ett aldrig misslyckat alternativ är fjädervågar bra eftersom de använder markeringar för att väga fisken. Även om de inte är lika exakta kommer de aldrig att ta slut på batteriet när du behöver det som mest.

Storlek & Vikt

Hur stor fiskevågen i fråga är kanske inte spelar allt för stor roll, men behöver du ta dig ut långa sträckor för att nå din fiskeplats kan det vara smidigt att köpa en mindre modell som enkelt får plats i ryggsäcken eller fiskekitet, och som helst inte väger allt för mycket.

Digitala alternativ tenderar att vara lättar och minder än mekaniska fiskevågar, där många modeller är så pass kompakta att de enkelt får plats i en ficka.

Vanliga Frågor Om Fiskevågar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en fiskevåg, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av sågar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa fiskevågen?

De bästa fiskevågen är enligt vårt test Berkeley PRO Digitalvåg, ett mycket noggrann, smidig och hållbar digital fiskevåg.

Vad kostar en fiskevåg?

En fiskevåg kostar oftast runt 100-300 kronor, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och funktionalitet i vågen.

Är fiskvågar exakta?

Om de är kalibrerade på rätt sätt, ja, det är de. Detta gäller särskilt med dagens mer avancerade digitala modeller.

Varför behöver du en fiskevåg?

Det finns några skäl till att användning av en fiskevåg är en bra idé. Ett är till exempel om du vill ha en totalsumma för dagens fångst.

Flyter fiskvågar om de tappas i vattnet?

Många av dagens fiskevågar flyter om de tappas ur en båt osv. Det skulle vara bra att kontrollera med tillverkaren för att vara säker. (Tips: Jag har en lina på min för säkerhets skull).


Sammanfattningsvis Om Fiskevågar

Om du vill kunna se hur mycket de fiskar du fångar väger är en bra fiskevåg ett absolut måste. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.