• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Köpguide
 • /
 • 3 Bästa Ryggsäck För Långfärdsskridskor (2024): Bäst i Test

3 Bästa Ryggsäck För Långfärdsskridskor (2024): Bäst i Test

bäst i test ryggsäck långfärdsskridskor guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att åka med långfärdsskridskor ett utmärkt sätt att njuta av vintervädret och samtidigt få lite motion. Om du letar efter en ny ryggsäck för att ta med dig din utrustning på ditt nästa äventyr med skridskoåkning utomhus, så behöver du inte leta längre!

I den här guiden tar vi en närmare titt på de tre bästa ryggsäckarna för längdskidåkning som finns på marknaden. Vi kommer även att ge dig några tips om vad du ska tänka på när du väljer ryggsäck och ge dig recensioner av de enskilda produkterna. Så oavsett om du precis har börjat med längdskidåkning eller om du vill uppgradera, läs vidare för att få de bästa produkterna och tipsen!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Skridskoryggsäckarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Skridskoryggsäck: Lundgags Gero WP 35  - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Stora Ryggsäck För Långfärdsskridskor: Lundhags Speik Ice 42 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Prisvärda Ryggsäck För Långfärdsskridskor: Zandstra Skridskoryggsäck - Läs Recension

1. Lundgags Gero WP 35

Bäst i Test Skridskoryggsäck


Bäst i Test Skridskoryggsäck

Material:

210D Polyamid

Vikt:

1100 gram

Volymkapacitet:

35 liter

Smidig, Slitstark Och Effektiv Ryggsäck För Långfärdsskridskor

Bäst i test är Lundhags Gero WP, en grym och vattentät ryggsäck för långfärdsåkning i de flesta klimat. Med en packvolym på 35 liter är den perfekt stor för att ta med sig några extra kläder, verktyg och mat, samtidigt som den är ganska stor och har en bra flytförmåga i vatten.

Den är skapat med ett slitstarkt Polyamid i 210D, med en TPU-beläggning, vilket gör den både slitstark och helt vattentät tack vare den extra svetsade yttre lagret. Denna modell utnyttjar även en smart rullöppning vilket säkerställer att inget vatten tar sig in utifrån.

Strukturen är även den stabil och bekväm att bära under en längre dag. Ryggpanelen är även utrustad med ett smidigt nätfoder som förbättrar ventilationen något. Är ryggsäcken tungt packad däremot tenderar den att komma närmare ryggen och kan bli varmt.

Organisationsmässigt kommer den också med stora möjligheter i form av expanderbar framficka, en säkerhetsficka och elastiska sidofickor. Det finns även kompressionsremar vilken kan hjälpa ytterligare med en kompakt och bekväm passform.

Den största nackdelen med denna ryggsäck är däremot att den inte har ett inkluderat grenband, vilket vi starkt rekommenderar att du köper till för att bättre kunna flyta om du ramlar i vattnet. Den är kompatibel med det populära Secura Safety System - vilket kostar några extra hundralappar.

FÖRDELAR

 • Helt vattentät med rullöppning
 • Grym bekvämlighet och ventilation
 • Bra organisationsmöjligheter

NACKDELAR

 • Grenrem ingår ej

2. Lundhags Speik Ice 42

Bästa Stora Ryggsäck För Långfärdsskridskor


Bästa Stora Ryggsäck För Långfärdsskridskor

Material:

330D Polyester

Vikt:

1620 gram

Volymkapacitet:

42 liter

Avancerad Och Rymlig Ryggsäck För Allvarligare Skridskoåkare

Lundhags Speik Ice 42 är en stor och rymlig ryggsäck, perfekt för dig som vill åka långa sträckor eller bära extra utrustning. Med en volym på 42 liter är det en av de största ryggsäckarna på marknaden och rymmer enkelt allt det nödvändigaste plus lite extra. Den stora storleken hjälper även de tyngsta att flyta i vattnet.

Den är tillverkad av en slitstark 330D polyester som tål tung användning och slitage. Ryggpanelen är också utrustad med ett smidigt nätfoder som förbättrar ventilationen, vilket förhindrar att du blir alltför svettig under långa skridskodagar.

Precis som med den tidigare ryggsäcken har den här modellen också bra organisationsfunktioner som expanderbara framfickor, säkerhetsficka och elastiska sidofickor. Det finns även kompressionsremar som hjälper till att hålla innehållet i ryggsäcken kompakt.

Spiek Ice briljerar däremot lite extra i termer av avancerad funktionalitet, där den till exempel kommer med ett avtagbart höftbälte, kompatibilitet med ett vätskesystem, justerbar ryggrad och mycket mer. Den fungerar nästan som ett legopussel där du kan välja och justera det mesta. Det kommer även inkluderat med grenrem.

Den enda nackdelen är egentligen att den är tyngre och mer otymplig än andra alternativ om du packar den fullt och utnyttjar all dess funktionalitet. Att du däremot kan ta av många delar underlättar detta däremot.

FÖRDELAR

 • Stor och rymlig
 • Stabil och hållbar konstruktion/material
 • Avancerad funktionalitet

NACKDELAR

 • Tyngre och mer otympligt alternativ

3. Zandstra Skridskoryggsäck

Bästa Prisvärda Ryggsäck För Långfärdsskridskor


Bästa Prisvärda Ryggsäck För Långfärdsskridskor

Material:

Ripstop Nylon

Vikt:

1000 gram

Volymkapacitet:

25 liter

Smidig Och Billig Ryggsäck För Dagsturen Ute På Isen

Zandstra Skating-ryggsäck är ett bekvämt och billigt alternativ om du letar efter en ryggsäck att ta med dig på dagsturer för skridskoåkning. Den har en volym på 25 liter, vilket gör den mindre och lättare än de två tidigare modellerna. Materialet är också Ripstop Nylon, vilket är både starkt och flexibelt.

En bra egenskap hos den här ryggsäcken är att den kommer med en grenrem - ibland ett dyrt extrainköp - som kan vara mycket användbar om du vill flyta i vattnet. Faktumet är att hela skridskoryggsäcken är otroligt prisvärd, och kostar nästan hälften så mycket som tidigare alternativ.

Själva ryggsäcken är inte helt vattentät men har en vattenavvisande beläggning. Detta och faktumet att packvolym är 25 liter innebär att den inte förser dig med den bästa flytbara förmågan, men är du snabbt upp ur isen bör det inte vara några problem. Men om du vill känna dig på den säkrare sidan hade vi rekommenderat ett annat alternativ.

När det gäller organisationen har den ett stort huvudfack samt fram- och sidofickor där du kan förvara saker som nycklar, telefon eller snacks. Det finns kompressionsremar som hjälper till att hålla innehållet i ryggsäcken kompakt.

På det hela taget är Zandstra Skating Backpack ett bra alternativ om du letar efter en billig och glad ryggsäck som är perfekt för dagsturer ute på isen. Den är lätt, flexibel och har några praktiska funktioner, men förvänta dig bara inte att den ska hålla dig flytandes om du ramlar i vattnet om du inte är mycket lätt.

FÖRDELAR

 • Lätt och smidig
 • Inkluderar grenrem
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Inte helt vattentät

Skridskoryggsäckar - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Material

Vikt

Volymkapacitet

2195 kr

Rostfritt stål

1100 gram

45 liter

2195 kr

330D Polyester

1620 gram

42 liter

1199 kr

Ripstop Nylon

1000 gram

25 liter

Ryggsäck För Långfärdskridskor - Köptips

När det gäller att hitta det bästa skidskoryggsäcken finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din skidskoryggsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Storlek Och Volymkapacitet

En av de första sakerna att tänka på är hur stor ryggsäck du behöver. Detta benämns som dess totala packvolym - vilket representerar hur många liter vatten den kan hålla.

En allt för liten ryggsäck kommer självklart inte vara särskilt bra om du planerar att ha med dig mycket extra packning, såsom en extra skaljacka, matsäcken och andra verktyg.

skridskoryggsäck storlekar

De flesta populära ryggsäckarna tillverkade för långfärdskridskor har en pack volym på runt 30-35 liter, vilket är tillräckligt för att rymmer allt det nödvändigaste utan att vara för skrymmande eller otymplig.

Om du planerar att åka mycket långfärdsskridskor kanske du bör överväga en större ryggsäck med en volym på cirka 40 liter. Då får du mer utrymme för extra utrustning och kläder.

En annan viktig detalj i relation till storleken av ryggsäcken är dess förmåga att hålla dig flytande i fall då du hamnar i vattnet. Många skridskoryggsäckar kräver en volymkapacitet på närmare 40 liter för att hålla någon som väger 85 kg flytande. Vet du med dig att du väger lite mer kan det därför vara en bra idé att investera i en större ryggsäck för bättre flytförmåga i vattnet.

Vikt

Ryggsäckens vikt är också en viktig faktor, särskilt om du planerar att åka mycket långfärdsskridskor. En tyngre ryggsäck gör det naturligtvis lite jobbigare att bära på den under längre perioder, och om du värderar snabbhet högt kan en lättare modell vara bättre.

Helst ska du leta efter en ryggsäck som väger mellan 1000 och 1500 gram. Detta garanterar att den är lätt nog att åka skridskor med men ändå hållbar och robust nog att rymma all din utrustning.

Material

När det gäller ryggsäckens material vill du ha något som är både hållbart och vattentätt. Längdskidåkning kan vara tufft för utrustningen, så du behöver en ryggsäck som tål elementen.

När det kommer till materialval är Nylon och polyesterblandingar ofta populära, då de är hållbara, slittåliga men också relativt lätta och billiga. Just hur starkt detta tyg är benämns ofta genom "denier", vilket är ett värde som refererar till hur tätt och slitstarkt tyget är. 

långfärdsskridskor ryggsäck dam passform

Ett högre "D"-värde innebär ett starkare tyg - vilket är bra för långskridskoåkning. Det betyder också att det är mer hållbart i längden, och du kan därför använda det mer innan allt för mycket slitage börjar synas.

Om du letar efter en helt vattentät ryggsäck kan du överväga en ryggsäck som är tillverkad av PVC eller annat syntetiskt material. Dessa typer av ryggsäckar är dyrare, men de har den extra fördelen att de är helt vattentäta.

Vattentäta Skridskoryggsäckar

En av de huvudsakliga skillnaderna mellan ryggsäckar designade för långfärdskridskor och de som är tillverkade för vandring, jakt eller liknande, är just dess vattentäta förmåga.

Vandringsryggsäckar är ofta tillverkade av vattenavvisande material, men de är inte nödvändigtvis avsedda att dränkas i vatten, och kommer därför att läcka om du faller i sjön.

En bra ryggsäck för skridskoåkning har ett helt vattentätt ytterlager, vilket innebär att den klarar av att vara nedsänkt i upp till 30 cm vatten. Detta är viktigt om du skulle falla genom isen eller fastna i en snöstorm. 

långfärdsskridskor säkerhet

Med det sagt måste inte alla skridskoryggsäckar vara helt vattentäta. Många alternativ använder sig däremot av tätt sydd polyester/nylon, som sedan behandlas med en typ av vattentät beläggning. Detta ger ryggsäcken en vattenavvisande yta som skyddar dina tillhörigheter mot lätt regn, snö och is.

Komfort Och Passform

När du åker skridskor långa sträckor är komfort viktigt. En bekväm ryggsäck gör det lättare att bära all din utrustning och kan hjälpa till att förebygga skador och obehag som orsakas av dålig hållning eller ojämn viktfördelning.

Storleken och vikten kommer självklart att ha en avgörande roll i hur ryggsäcken känns att ha på sig - där en allt för stor modell kan kännas otymplig och besvärlig ute på isen.

Du vill också se till att banden är justerbara så att du kan få en skön och bekväm passform. Det är också viktigt med stoppning i remmarna och ryggpanelen, eftersom det hjälper till att fördela ryggsäckens vikt jämnare och förhindrar skavningar av hård utrustning i ryggsäcken.

Stöd Och Struktur

När det gäller andra komfortfunktioner har många skridskoryggsäckar inbyggda höftbälten vilket förbättrar passformen och stabiliteten av ryggsäcken under rörelse. Det är något som vi anser är ett måste då vi själva vart med om att åka skridskor med en ryggsäck utan höftbälte.

Detta tillsammans med den vadderade och förstärkta ryggen, samt axelremmarna, är vad som stödjer hela strukturen av ryggsäcken. Att alla dessa delar fungerar bra är väsentligt för att ryggsäcken ska hållas på plats utan att orsaka problem eller obehag ute på isen.

Ventilation

När vi ändå är inne på ryggpanelen kan det vara bra att prata om ryggsäckens ventilationsförmåga. Att vara ute och åka långfärdsskridskor kan vara mycket fysiskt krävande och varmt - särskilt under varma och soliga dagar.

varm ventilation ryggsäck skridksor

Att ha en bekväm ryggsäck med god ventilationsförmåga är ett måste om du inte vill ha en helt blöt rygg efter några minuter. Detta uppnås genom att ryggpanelen är gjord av nät eller annat andningsbart tyg, vilket gör att luften kan cirkulera och förhindrar att ryggen blir överhettad.

Vissa modeller har också ventilationskanaler inbyggda i axelremmarna, som är utmärkta för att bli av med överskottsvärme och fukt.

Organisationsmöjligheter

När du åker långa sträckor är det viktigt att kunna organisera dina tillhörigheter på ett sätt som är vettigt för dig. Det kan innebära att du har olika fack för olika typer av utrustning eller att du helt enkelt kan komma åt vissa saker snabbt och enkelt.

Många ryggsäckar för skridskoåkning har flera fack och fickor som kan användas för att förvara allt från vattenflaskor och snacks till extra kläder och verktyg. Antalet och typen av fack varierar från ryggsäck till ryggsäck, så det är viktigt att välja en som har tillräckligt med utrymme och rätt utformning för dina behov.

Vissa modeller har också externa fickor som kan användas för att förvara saker som kartor eller telefoner som du behöver snabb tillgång till. Vi tenderar att föredra en mer minimalistisk design, men gärna en som har åtkomst till ett eller två mindre fack enkelt på antingen höftbältet eller sidan av ryggsäcken.

Säkerhet - Behöver Man Grenrem?

Som vi nämnde tidigare kan många långfärdsskridskor hålla dig flytande i de olycksfall då du eventuellt skulle hamna i vattnet. För att göra detta möjligt behöver du däremot något som kallas för en grenrem.

grenrem ryggsäck långfärdsskridskor

Detta hjälper att hålla ryggsäcken på plats i vattnet och träs runt benen, vilket gör den en ytterligare fästpunkt mot din kropp. På det sättet hålls ryggsäcken tätt på plats längs med din kropp i vattnet, och ger andra möjligheter att lättare dra upp dig genom att lyfta ryggsäcken.

Det kanske inte är ett måste i allas böcker, men vi rekommenderar absolut att införskaffa sig en grenrem om du planerar att åka långfärdskridskor. Säkerhet bör alltid komma först.

Många modeller kommer med en grenrem redan integrerad, men i de fallen då dessa inte gör det går det att köpa dessa separat och koppla på utan problem.

Vanliga Frågor Om Ryggsäckar För Långfärdsskridskor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en skridskoryggsäck, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av ryggsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa ryggsäcken för långfärdsskridskor?

Den bästa skridskoryggsäcken är enligt vårt test Lundgags Gero WP 35, en prisvärd ryggsäck med all funktionalitet du kan behöva för en dag ute på isen.

Vad kostar en skridskoryggsäck?

Ett skridskoryggsäck kostar allt ifrån 1000 till 3000 kronor beroende på vilken typ av modell du köper. 

Vad ska jag tänka på när jag köper en ryggsäck för skridskoåkning?

När du väljer en ryggsäck för skridskoåkning är det viktigt att tänka på vilken typ av skridskoåkare du är. Om du bara åker ut på korta dagsturer behöver du inte lika mycket utrymme eller funktionalitet som någon som åker längre flerdagarsturer.

Det är också viktigt att tänka på klimatet du ska åka skridskor i. Om du bara kommer att åka skridskor i kallt väder behöver du inte en ryggsäck med lika mycket ventilation. Men om du planerar att åka långfärdsskridskor i varmt väder är det viktigt att välja en modell med god ventilation.

Behöver man en grenrem?

En grenrem är inget måste, men det är definitivt en bra idé att ha en om du ska åka skridskor i områden där det kan finnas tunnare is.

Hur tvättar man en skridskoryggsäck?

Du kan tvätta en ryggsäck för skridskoåkning på samma sätt som vilken annan typ av ryggsäck som helst. Vi rekommenderar handtvätt om det är möjligt, men du kan också tvätta i maskin på en skonsam cykel. Se bara till att använda ett milt tvättmedel och lufttorka ryggsäcken efteråt.

Sammanfattningsvis Om Skridskoryggsäckar

Det finns inte en specifik ryggsäck för långfärdsskridskor som kommer att passa allas förutsättningar och situation. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 10

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.