3 Bästa Fiskekajak (2024): Bäst i Test

bästa fiskekajak bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du är en erfaren sportfiskare vet du att rätt kajak kan göra stor skillnad för din fiskeupplevelse. Oavsett om du fiskar på öppet vatten eller utforskar avskilda vattendrag kan en pålitlig fiskekajak hjälpa dig att komma åt nya fiskeplatser och få ut det mesta av din tid på vattnet.

I den här guiden presenterar vi några av de bästa fiskekajakerna på marknaden idag. Vi kommer att täcka en rad olika alternativ som passar olika budgetar, preferenser och behov, så att du kan hitta den perfekta kajaken för ditt nästa fiskeäventyr. Vi kommer också att ge tips om vad du bör tänka på när du köper en fiskekajak och erbjuda några användbara resurser för vidare forskning.

Så oavsett om du är nybörjare eller erfaren kajakfiskare är den här guiden till för dig. Vi hoppas att den hjälper dig att hitta den perfekta fiskekajaken och få en fantastisk tid på vattnet!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Fiskekajakerna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Fiskekajak: Feelfree Lure 13.5 V2 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Billiga Fiskekajak: Seastream Angler 120 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Uppblåsbara Fiskekajak För Två Personer: Aqua Marina Betta 2-Person Kayak - Läs Recension

1. Feelfree Lure 13.5 V2

Bäst i Test X


Feelfree Lure 13.5 V2

Längd:

411 cm

Bredd:

91 cm

Lastkapacitet:

227 kg

Vikt:

43 kg

Robust, Bekväm Och Multifunktionell Fiskekajak

Jag köpte nyligen Feelfree Lure 13.5 V2 fiskekajak och har varit mycket imponerad av den hittills. Kajaken är ganska lång (411 cm) och bred (91 cm), vilket gör den mycket stabil på vattnet. Jag var också glad över att upptäcka att den har en lastkapacitet på 227 kg, vilket är mer än tillräckligt för att rymma all min fiskeutrustning. Trots sin storlek är kajaken relativt lätt (43 kg), vilket gör den lätt att transportera.

En av de utmärkande egenskaperna hos Feelfree Lure 13,5 V2 är det mycket bekväma justerbara sätet. Jag har varit på fisketurer som pågått hela dagen med den här kajaken och har inte en enda gång känt mig obekväm eller öm. Sätet är vadderat och ger ett bra ryggstöd, vilket gör stor skillnad när det gäller den totala komforten.

En annan bra egenskap hos Feelfree Lure 13,5 V2 är de inbyggda hjulen, som gör den lätt att transportera till och från vattnet. Jag rullar helt enkelt kajaken till mitt fordon och lyfter sedan upp den på takräcket. Det är mycket enklare än att behöva bära kajaken, vilket kan vara särskilt bra om du är ensam.

När det gäller förvaring har Feelfree Lure 13,5 V2 gott om utrymme för all min utrustning, och jag brukar alltid ha med mig min fiskelåda eller fiskeväska som jag enkel får palts med. Det finns flera fack och luckor där jag kan förvara redskap, fiskespön och andra förnödenheter. Den är också utrustad med inbyggd förvaring av redskap och spöhållare, vilket är mycket praktiskt.

En potentiell nackdel med Feelfree Lure 13.5 V2 är att den är dyrare än vissa andra modeller på marknaden. Enligt min åsikt är den dock värd investeringen med tanke på den höga komforten, den enkla transporten och det stora förvaringsutrymmet. På det hela taget skulle jag starkt rekommendera Feelfree Lure 13.5 V2 till alla som letar efter en robust, bekväm och multifunktionell fiskekajak.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväma
 • Prisvärda
 • Bra stöd och dämpning

NACKDELAR

 • Lite tyngre än många lättviktsalternativ
 • Inte vattentålig

2. Seastream Angler 120

Bästa Billiga Fiskekajak


Seastrean Angler 120

Längd:

375 cm

Bredd:

89 cm

Lastkapacitet:

205 kg

Vikt:

43 kg

Prisvärd, Effektiv Och Bekväm Fiskekajak

Seastream Angler 120 är ett populärt val bland sportfiskare på grund av sitt överkomliga pris och sin övergripande effektivitet. Med en längd på 375 cm och en bredd på 89 cm känns den här kajaken mycket stabil på vattnet och rymmer upp till 205 kg utrustning och passagerare. Den har också en lättviktsdesign, med en vikt på endast 43 kg, vilket gör den lättare att transportera än vissa tyngre modeller.

En av de utmärkande egenskaperna hos Seastream Angler 120 är dess bekväma sittplats. Kajaken är utrustad med ett vadderat säte som är justerbart och ger bra ryggstöd, vilket gör den till ett bra val för långa fisketurer.

En potentiell nackdel med Seastream Angler 120 är att den kan vara något svårare att transportera än vissa andra modeller. Även om den är lätt, är den inte utrustad med inbyggda hjul som vissa andra kajaker, vilket kan göra den lite mer utmanande att flytta runt på land.

På det hela taget är Seastream Angler 120 en prisvärd, effektiv och bekväm fiskekajak som lämpar sig väl för sportfiskare på alla nivåer. Den stabila konstruktionen och den bekväma sittställningen gör den till ett utmärkt val för många olika fiskemiljöer.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Känns mycket stabil
 • Bekväm sittposition

NACKDELAR

 • Lite svårare att transportera än Feelfree Lure ovan

3. Aqua Marina Betta 2-Person Kayak

Bästa Uppblåsbara Fiskekajak För Två Personer


Aqua Marina Betta 2-Person Kayak

Längd:

412 cm

Bredd:

80 cm

Lastkapacitet:

155 kg

Vikt:

13.5 kg

Billig Uppblåsbar Fiskekajak För Mindre Fiskeäventyr

Aqua Marina Betta 2-personers kajak är ett populärt val bland sportfiskare som letar efter en kajak med plats för två personer. Med en längd på 412 cm och en bredd på 80 cm är den här kajaken tillräckligt rymlig för att rymma två personer och deras utrustning, med en maximal lastkapacitet på 155 kg. Trots sin storlek är kajaken extremt lätt, den väger bara 13,5 kg, vilket gör den mycket lätt att transportera.

En av de utmärkande egenskaperna hos Aqua Marina Betta 2-personers kajak är dess starka och hållbara material. Kajaken är tillverkad av högkvalitativt, punkteringsbeständigt material som klarar tuffa förhållanden på vattnet. Detta gör den till ett bra val för sportfiskare som planerar att fiska i utmanande miljöer.

En potentiell nackdel med Aqua Marina Betta 2-Person Kayak är dess stabilitet. Som en uppblåsbar kajak är den kanske inte lika stabil som en kajak med hårt skal, vilket kan vara ett bekymmer om du fiskar i skvalpigt vatten eller i starka vindar. Om du fiskar med två personer kan du dessutom upptäcka att du inte har så mycket utrymme för att ta med dig mycket utrustning.

På det hela taget är Aqua Marina Betta 2-personers kajak en billig, uppblåsbar fiskekajak som lämpar sig väl för mindre fiskeäventyr. Dess lätta konstruktion och starka, hållbara material gör den till ett bra val för sportfiskare som letar efter en kajak som är lätt att transportera. Dess bristande stabilitet och begränsade utrustningskapacitet kan dock vara en nackdel för vissa sportfiskare.

FÖRDELAR

 • Plats för två personer
 • Starkt och hållbart material
 • Extremt enkel att transportera

NACKDELAR

 • Inte särskitl stabilt
 • Får inte plats med särskilt mycket utrustning om ni är två personer

Fiskekajak - Köptips

Att köpa en fiskekajak kan vara en stor investering, så att bättre förstå skillnaden mellan de olika modellerna på marknaden är viktigt, för att kunna identifiera vilken kajak som passar bäst för dig och dina behov. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter.

Typ Av Vatten

När du funderar på vilken typ av vatten du ska fiska i är det viktigt att välja en kajak som är särskilt utformad för den miljön. Olika kajaker är byggda med olika funktioner och möjligheter för att hantera olika typer av vattenförhållanden.

Om du till exempel ska fiska i havet vill du ha en kajak som är sjöduglig och stabil i hackigt vatten. Det kan innebära en bredare, stabilare kajak med platt botten och gott om förvaringsutrymme för all din utrustning.

fiska med fiskekajak

Om du däremot ska fiska i lugnt, platt vatten, till exempel en sjö eller en flod, kan du välja en kajak som är mer strömlinjeformad och smidig, till exempel en touringkajak. Touringkajaker är utformade för långfärdspaddling och har ofta en spetsig för och akter för att hjälpa dem att skära sig genom vattnet.

Det är viktigt att välja en kajak som är lämplig för den typ av vatten som du ska fiska i, eftersom det kommer att göra din upplevelse roligare och säkrare. Om du inte är säker på vilken typ av kajak som är bäst för dina behov kan du rådgöra med en lokal frilufts- eller sportbutik eller göra lite forskning på nätet för att lära dig mer om de olika typerna av kajaker som finns tillgängliga.

Storlek & Vikt

Kajakens storlek och vikt är viktiga faktorer eftersom de kan påverka både din komfort och din förmåga att hantera kajaken på vattnet. Här är några saker att tänka på när det gäller storlek och vikt:

 • Viktkapacitet: Se till att kajaken du väljer har en viktkapacitet som klarar av din kroppsvikt, liksom all utrustning du tar med dig. Om du överbelastar en kajak kan det bli svårt att paddla och manövrera den, och den kan också bli instabil.
 • Längd och bredd: Längden och bredden på en kajak kan påverka dess stabilitet, hastighet och manövrerbarhet. En längre kajak är vanligtvis snabbare och effektivare att paddla, medan en bredare kajak är stabilare. Fundera på vad som är viktigast för dig och välj en kajak som har rätt balans.
 • Din egen storlek och styrka: Det är viktigt att välja en kajak som du bekvämt kan hantera, både på land och på vattnet. Om du är längre eller större kanske du vill ha en kajak med högre viktkapacitet och mer utrymme för att sträcka ut dig. Om du är kortare eller mindre kanske du föredrar en kajak som är lättare att hantera och manövrera.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en kajak som har rätt storlek och vikt för dina behov och förmågor.

Förvaring & Organisation

Det är viktigt att ha tillräckligt med förvaringsutrymme och redskap för varje fiskeresa, eftersom du troligen vill ta med dig en mängd olika redskap, t.ex. redskap, fiskespön, kylboxar och andra förnödenheter. När du köper en fiskekajak bör du tänka på hur mycket utrustning du kommer att ta med dig och välja en kajak som har tillräckligt med förvaringsutrymme för att rymma allt.

Här är några saker att tänka på när det gäller förvaringsutrymme och utrustning:

 • Förvaringsutrymme: Leta efter en kajak med gott om förvaringsutrymme, både i det huvudsakliga cockpitområdet och i eventuella extra fack eller luckor. Vissa kajaker har inbyggda kylare eller förvaringslådor, vilket kan vara praktiskt för att hålla din utrustning organiserad och lättillgänglig. Vill du använda dig av ett ekolog eller spöhållare till exempel kan det också vara bra att se till att det finns utrymme för detta.
 • Kapacitet för redskap: Förutom förvaringsutrymmet bör du också ta hänsyn till kajakens redskapskapacitet. Detta avser den vikt som kajaken säkert kan bära, inklusive din kroppsvikt, utrustning och eventuella ytterligare passagerare eller husdjur. Se till att den kajak du väljer har en redskapskapacitet som är tillräcklig för dina behov.
 • Organisatoriska egenskaper: Leta efter en kajak med funktioner som kan hjälpa dig att hålla din utrustning organiserad och lättillgänglig, t.ex. inbyggd förvaring av redskap, spöhållare och tillbehörsspår. Dessa kan göra din fiskeupplevelse roligare och effektivare.
förvaring fiskekajak

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en kajak med rätt mängd förvaringsutrymme och utrustning för dina behov.

Bekvämlighet & Stabilitet

Komfort och stabilitet är viktiga faktorer att ta hänsyn till när du köper en fiskekajak, eftersom de kan ha stor betydelse för hur du njuter av aktiviteten. En kajak som är obekväm eller instabil kan göra din fisketur obehaglig och eventuellt till och med osäker.

Här är några funktioner att titta efter när det gäller komfort och stabilitet:

 • Justerbara fotpedaler: Leta efter en kajak med justerbara fotpedaler, som kan hjälpa dig att hitta en bekväm paddelposition och hålla dina fötter säkra när du är på vattnet.
 • Vadderade säten: Ett vadderat säte kan göra stor skillnad för din komfortnivå, särskilt om du ska tillbringa många timmar på vattnet. Leta efter en kajak med ett vadderat säte som är justerbart och ger bra ryggstöd.
 • Inbyggd förvaring av redskap: Inbyggd redskapsförvaring kan hjälpa dig att hålla din utrustning organiserad och lättillgänglig, vilket kan vara särskilt användbart när du försöker fokusera på fisket.
 • Stabil skrovdesign: En kajak med en stabil skrovkonstruktion är mindre benägen att tippa eller gunga i vattnet, vilket kan hjälpa dig att känna dig säkrare och bekvämare på vattnet.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en kajak som är både bekväm och stabil, vilket kommer att göra din fiskeupplevelse roligare.

Transporting

Om du planerar att transportera kajaken till och från vattnet är det viktigt att tänka på hur lätt den är att transportera. En kajak som är för stor eller tung kan vara svår att lasta och lossa, vilket kan vara frustrerande och potentiellt till och med farligt.

Här är några saker att tänka på när det gäller transportlätthet:

 • Storlek och vikt: Tänk på kajakens storlek och vikt och om du enkelt kommer att kunna lyfta och lasta den på ditt fordon. En lättare kajak är i allmänhet lättare att hantera, men tänk på att du också måste ta hänsyn till vikten av den utrustning du tar med dig.
 • Kompatibilitet med fordon: Se till att kajaken du väljer är kompatibel med ditt fordon. Det kan handla om kajakens storlek och eventuell specialutrustning som du behöver för att transportera den, t.ex. takräcken eller släpvagnar.
 • Lätt att lasta och lossa: Leta efter en kajak med funktioner som gör det lättare att lasta och lossa, till exempel bärhandtag eller inbyggda hjul. Dessa kan göra processen mycket smidigare och mindre ansträngande.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en kajak som är lätt att transportera och som passar ditt fordon och dina behov.

Om du letar efter ett alternativ som är enklare att transportera till platser som är mer svåråtkomliga kan vi starkt rekommendera en flytring, vilket kan vara ett bättre alternativ om du fiskar i mindre och svåråtkomliga floder och insjöar.

stabil bekväm fiskekajak

Väsentliga Saker Att Ha Med Sig På Fiskekajaken

Det är uppenbart att en fiskekajak hjälper dig att komma ut på vattnet längre än vad du kan göra från stranden. Men det betyder också att du behöver några nödvändiga alternativ.

De absoluta nödvändigheterna för din fiskekajak omfattar följande:

 • Flytväst
 • Paddel
 • Breddningsband.
 • Sittplats
 • Torrförvaring

Om du ska ge dig ut på en fiskekajak, och oavsett hur stark du är som simmare, är en personlig flytväst (PFD) en absolut nödvändighet. Vi kan inte nog betona detta. Vi har tyvärr rapporterat om ett antal kajakfisketragedier genom åren, och de flesta hade kunnat undvikas med en flytväst. Gör detta till ett viktigt inköp med din fiskekajak.

En paddel är det näst viktigaste objektet. Även om pedaldrift och elmotorer är det senaste modet för fiskekajaker, så är en bra paddel alltid en viktig del av utrustningen. Jag har sett pedaldrivna paddlar gå ur led (ofta under transport). Jag har sett elmotorer få kortslutning. Men en paddel tar dig alltid tillbaka. En bra och bekväm paddel kan vara en bra investering, men en vanlig paddel räcker för att klara jobbet på en liten vattenmassa.

Oavsett om du bogserar en kajak till sjön eller bäcken, eller bara försöker hålla reda på dina personliga tillhörigheter när du sitter i kajaken, är fästanordningar ett praktiskt alternativ att överväga när du köper en kajak. Det finns många alternativ som vi snart kommer att ta upp i vår köpguide för tillbehör till kajakfisketillbehör. Men en bra uppsättning bungyband kommer att tjäna dig väl.

De flesta bra fiskekajaker kommer med ett säte och även de billigare modellerna har ett gjutet sätesområde. Men om du planerar att tillbringa hundratals timmar i din kajak bör komforten vara ett allvarligt övervägande. Titta på sätesalternativen i dessa kajaker när du fattar ditt beslut. Vissa fiskekajaker erbjuder numera mycket avancerade sittplatser.

Om du inte har någon bra torrförvaring i din fiskekajak kan du överväga att ta med dig en torrpåse som du kan knyta fast för att hålla dina värdesaker torra och säkra på dina fiskeäventyr.

Vanliga Frågor Om Fiskekajaker

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en fiskekajak, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kajaker, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa fiskekajaken?

Den bästa fiskekajaken är enligt vårt test Feelfree Lure 13.5 V2, en bekväm fiskekajak som är perfekt för de flesta behoven här runt om i Sverige.

Vad kostar en fiskekajak?

En fiskekajak kostar allt från 5000-25000 kronor, beroende till stor på storleken och konstruktionen av fiskekajaken. En uppblåsbar fiskekajak kan däremot kosta så lite som några tusenlappar.

Behöver jag en speciell paddel för min fiskekajak?

Nej - en vanlig paddel räcker utmärkt för din fiskekajak. Många fiskekajaker har dock specialdesignade ergonomiska paddlar som gör din upplevelse mycket bekvämare.

Hur transporterar jag min fiskekajak?

Det enklaste sättet att transportera en fiskekajak är att använda en släpvagn eller ett takräcke - båda kan köpas separat hos de flesta återförsäljare eller på nätet. Alternativt, om du har en mindre fiskekajak kan du ofta få plats med den i baksätet på en bil eller skåpbil.

Behöver jag särskilda tillbehör till min fiskekajak?

Ja - vissa tillbehör gör din fiskeupplevelse mycket bekvämare och roligare. Det kan handla om allt från spöhållare till bungee-snören och portabla ekolod- så ta dig lite tid att tänka på vilka tillbehör du kan behöva innan du köper din kajak.

Sammanfattningsvis Om Fiskekajaker

Fiskekajaker är ett utmärkt sätt att njuta av vattnet och fånga fisk, men de kan vara dyra investeringar. Därför lönar det sig att göra research innan du köper - ta hänsyn till storlek, komfort, stabilitet, transportförmåga och tillbehör innan du bestämmer dig för vilken modell som passar dig bäst. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 21

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.