• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 3 Bästa Åtelbelysning (2024): Bäst i Test

3 Bästa Åtelbelysning (2024): Bäst i Test

bästa åtelbelysning bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det är inte bara roligt att jaga på natten, utan det är också den mest effektiva tiden på dygnet att jaga bland annat vildsvin. För att kunna jaga vildsvin på natten behöver du en högkvalitativ åtelbelysning som kan lysa upp omgivningen utan att skrämma bort de.

Den bästa åtelbelysningen för vildsvinsjakt kommer att lysa upp jaktområdet så att du kan skjuta ett mer exakt skott, utan att varna dem för din närvaro, vilket möjliggör en framgångsrik jakt.

Alla åtellampor är inte lika, så låt oss gå igenom några av den bästa åtelbelysningen för vildsvinsjakt som finns på marknaden idag och några viktiga överväganden att ta hänsyn till.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Åtelbelysningen Är:

 1. 1
  Bäst i Test Åtelbelysning: Gyttorp Åtelbelysning 3W LED Dimbar - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Åtelbelysning Med Solceller: Hunter Baitlight 2-pack - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Åtelbelysning Paket: Mange Komplett Monteringssats För Foderplats - Läs Recension

1. Gyttorp Åtelbelysning 3W LED Dimbar

Bäst i Test Åtelbelysning


Gyttorp Åtelbelysning 3W LED Dimbar

Energi:

12V Batteri (via 12V-klämmor)

Funktionalitet:

Rörelsesensor, dimmer

Robust Och Multifunktionell Åtelbelysning Med Dimmer

Letar du efter en mindre smidig åtelbelysning som du enkelt kan montera upp på din befintliga foderplats, eller som du vill kunna sätta upp vart som helst ute i skogen kan Gyttorps Åtelbelysning vara något för dig.

Denna mycket kompakta och smidiga åtelbelysning består av tre ledceller som producerar 3W LED grönt ljus, perfekt för att lysa upp ett område utan att vildsvinen ska märka av det. Men den absolut bästa funktionen med denna åtelbelysning är dess dimbara funktionalitet, vilket gör att du kan bestämma ljuset med hjälp av dimmern som följer med.

Den är enkel att montera upp lite var som helst tack vare den lilla storleken, och allt du behöver göra är egentligen att koppla de medföljande V12-klämmorna till ett V12-batteri så kommer de att fungera bra.

Du kan också ställa in rörelsesensorn för att belysningen ska sättas på när djuren kommer i nära avstånd till åtelbelysningen, och det bör kunna lysa upp ett område på cirka 40-50 kvadratmeter beroende på hur högt du placerar den.

FÖRDELAR

 • Enkel att montera vart som helst
 • Fungerar med vanligt V12-batteri
 • Dimmer

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ
 • Batteri ingår inte

2. Hunter Baitlight 2-pack

Bästa Åtelbelysning Med Solceller


Hunter Baitlight 2-pack

Energi:

Solceller

Funktionalitet:

Skymningsrelä, rörelsedetektor

Solcellsdriven Och Smidig Åtelbelysning

Hunters Baitlight Åtelbelysning är ett annat bra och smidigt alternativ för dig som letar efter ett enkelt men effektivt alternativ. Här får du två stycken åtellampor till ett fantastiskt bra pris, och varje enskild lampa har hela 36 lysdioder, vilket gör att du kan lysa upp ett relativt stort område om så önskas.

Det unika med Hunters åtelbelysning är att den drivs helt och hållet av solcellerna som är placerade på baksidan av lampan. Du kan därför sätta upp dessa i ett område med mycket djuraktivitet för att se när dessa dyker upp, då den även kommer med en rörelsedetektor och skymningsrelä.

För dess funktionalitet är det en extremt effektiv och prisvärd modell som vi starkt rekommenderar, men nackdelen är att den inte kan laddas med hjälp av ett externt batteri, så har du begränsat med solljus kan den sluta fungera.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Solcellsdriven
 • Både rörelsedetektor och skymningsrelä

NACKDELAR

 • Kan inte laddas med externt batteri

3. Mange Komplett Monteringssats För Foderplats

Bästa Åtelbelysning Paket


Gyttorp Åtelbelysning 3W LED Dimbar

Energi:

Batteri (ingår ej)

Funktionalitet:

Ställbar galge för tunnor, Skymningsrelä, vinch

Stort Paket För Åtelbelysning Och Foderplats

Letar du efter ett färdigt paket för att sätta upp en foderplats med åtelbelysning är Manges alternativ kanske något för dig. Här får du med en rad olika delar som gör att du enkelt kan montera och bygga ihop din foderplats och åtelbelysning. Det enda du behöver köpa till är 95x45mm samt spridare och batteri.

I paketet däremot får du allt ifrån toppkronan med själva åtelbelysningen, en slitstark vinch med fäste och talja som du kan använda för att sänka och höja fodertunnan, batteriplatta, skruvsats för hela ställningen såväl som en skymningsrelä.

Hela detta paket kommer självklart till ett dyrare pris, men med tanke på att du får med dig tunna och allt så är det trots allt inte så dyrt. Ett perfekt alternativ för dig som letar efter ett färdigt paket som är enkelt att bygga ihop.

FÖRDELAR

 • Fullständigt paket
 • Lättmonterat

NACKDELAR

 • Dyrare än annan åtelbelysning

Åtelbelysning - Köptips

När du letar efter den bästa åtelbelysningen är kvalitet viktigt, men användbarhet och design är lika viktigt.

Om du är som många andra och har ett dagsjobb kan du bara jaga under nattetid på helgerna eller de dagar du tar semester. Det är bäst att göra det bästa av dessa upplevelser med en kvalitetslampa som maximerar dina chanser till mer framgångsrika jakter. Så låt oss dyka ner i detaljerna om vilka egenskaper som gör den bästa åtelbelysningen till de bästa. 

Färgval På Åtelbelysning

Det första du behöver göra är att bestämma dig för en ljusfärg på din åtelbelysning. 

Ett grönt ljus är den vanligaste färgen för att jaga vildsvin på natten, men det betyder inte nödvändigtvis att det är den bästa ljusfärgen för svinsvinjakt. Svin är dikromati, vilket innebär att de har två fungerande färgreceptorer i ögonen. I naturen har däggdjur med dikromatisk syn svårt att se färger med längre våglängder.

åtelbelysning rätt färg

Grön färg har en våglängd på cirka 540 nm medan röd färg har en våglängd på cirka 660 nm. Den röda färgen med längre våglängd gör det mycket svårare att urskilja den jämfört med en grön färg med kortare våglängd. Vi kan därför fastställa att rött ljus är den mest effektiva färgen för nattlig vildsvinsjakt.

Varför skulle någon då använda ett grönt ljus i stället för ett rött ljus? Enkelt, mänskliga ögon tenderar att uppfatta ett grönt ljus bättre än ett rött ljus. Människor har en trichromatisk syn, vilket gör att vi kan se och urskilja grönt bättre än rött. Det är dock mindre troligt att det röda ljuset gör en vildsvin uppmärksam på din närvaro!

Dimbar Ljusförmåga

När säsongen går och vildsvinen blir mer pressade blir de mer medvetna om små förändringar i sin omgivning. För att få en framgångsrik jakt även i de mest pressade områdena är justerbar intensitet ett måste.

Det är alltid bäst att använda ljus med låg intensitet för att först lokalisera vildsvinen. När du tror att det kan finnas en gris i området ökar du långsamt ljusintensiteten för att bekräfta. Om svinet finns där är det bäst att hålla intensiteten nere medan du förbereder dig för skottet och sedan sakta öka intensiteten när du är redo att skjuta.

Oavsett vilken färg på ljuset du använder kommer de pressade svinen att uppfatta förändringar i sin omgivning. En snabb ökning i ljus av en åtelbelysning för grisjakt är nästan garanterat att skrämma bort de pressade grisarna. Om du däremot långsamt lyser upp grisarnas omgivning från 0 % intensitet till 100 % intensitet kanske de inte ens märker att du är där.

Det är självklart en stor fördel om du kan köpa en åtelbelysning med fjärrkontroll, för att på så sätt kunna justera detta ljus från en bit bort.

Batteri & Energi

Majoriteten av åtelbelysning kräver ett batteri för att fungera, vilket ofta behöver köpas till separat, men kan i vissa fall även vara inbyggda i konstruktionen av lampan.

åtelbelysning på natten

Ett annat alternativ är att köpa en åtelbelysning som även har solceller, varpå den kan laddas utan behovet av en extern generator eller batteri. Detta är perfekt för platser långt bort från civilisationen, och är generellt något vi rekommenderar om det finns möjlighet för det.

Kom dock ihåg att om du jagar vildsvin, räv eller liknande på natten kommer åtelbelysningen inte att laddas på nytt, i och med att det inte finns någon sol. Under vintern kan soltimmarna också vara väldigt begränsade, och då kan det bli svårt att helt förlita sig på solceller.

Rörelsedetektor & Skymningsrelä

En annan smidig funktion att ha i sin åtelbelysning är inbyggd en rörelsedetektor, vilket kommer att aktivera belysningen om ett djur är inom ett visst avstånd från sensorn. På så vis kan du spara på batteri, och lampan kommer endast att fungera när djuret faktiskt är inom räckvidd av dess ljus.

En annan smart funktion är skymningsrelä, vilket kommer att aktivera åtelbelysningen då omgivningen har blivit tillräckligt mörk. Även detta är en mycket praktisk funktion, då åtelbelysningen endast kommer att aktiveras när solen är borta och omgivningen är mörk.

Vattensäkerhet

Det sista att ta i beaktning är att se till att du köper en åtelbelysning som klarar av fukt och vatten, då den med störst sannolikhet kommer att utsättas för detta på något vis. Åtelbelysning är ofta belägna i skogar, åkrar och andra öppna utrymmen som är mycket utsatta för regn och andra väderförhållanden.

Vanliga Frågor Om Åtelbelysning

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av åtelbelysning, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om denna typ av åtelbelysning, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa åtelbelysningen?

Det bästa åtelbelysningen är enligt vårt test Gyttorp Åtelbelysning 3W LED Dimbar, en smidig och dimbar åtelbelysning som kan användas i många situationer.

Vad kostar en åtelbelysning?

En åtelbelysning kostar vanligtvis mellan 500-1500 kronor, och detta beror till stor del på den kvalité som verktyget är byggt på, samt vilken tekniskt funktionalitet som finns tillgänglig.

Är det lagligt att jaga vildvin på natten?

Ja, det är lagligt att jaga vildsvin på natten här i Sverige.

Vilken är den bästa tiden att jaga vildsvin?

Den bästa tiden att jaga vildsvin är på natten, mellan 23:00 och 01:00. Om du jagar i ett område som inte är pressat kan svinen finnas i närheten under soluppgång och solnedgång.

Kan vildsvin se grönt eller rött ljus?

Vildsvin kan inte se rött ljus och har svårt att se grönt ljus. När man jämför de två ljusfärgerna är det troligare att grisar kan urskilja ett grönt ljus innan de kan uppfatta ett rött ljus. Detta beror på deras oförmåga att se färger med längre våglängder till följd av deras dikromatseende. Dessa egenskaper är den viktigaste anledningen till att erfarna svinjägare väljer röda framför gröna lampor för svinjakt.

Kan vildsvin se infrarött ljus?

Infrarött ljus har en mycket lång våglängd, längre än rött. Svin kan inte uppfatta ljus med lång våglängd, så nej, de kan inte se infrarött ljus. Om du lyser med IR-ljus på en gris och den skrockar, beror det troligen på något annat än IR-ljuset. En intensiv, koncentrerad IR-ljusstråle som lyser direkt på en gris kan få den att skygga, men standardstrålar med "halo"-strålar upptäcks sannolikt inte av grisar. 

Kan grisar känna av lukten från människor?

Ja, vildsvin kan känna lukten av människor. Det är bäst att bära handskar och göra sitt bästa för att minimera kroppskontakten med betet eller verktygen du lämnar efter dig när du ställer ut fällor, sätter upp foderautomater, lägger ut bete eller använder andra jaktmetoder. Man tror att svin kan lukta bättre än rådjur, och vi har sett svin äta majsen som leder fram till en fälla men inte komma nära fällan för att vi inte använde handskar när vi lastade av fällan. 

Sammanfattningsvis Om Åtelbelysning

Åtelbelysning är ett perfekt verktyg för dig som jagar efter till exempel vildsvin på natten och behöver lysa upp ett område. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 13

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.