3 Bästa Vattenreningstablett (2024): Bäst i Test

bäst i test vattenreningstabletter guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Vatten är liv, och det är viktigt att se till att vattnet du dricker är rent och säkert. Om du reser eller campar, eller om en naturkatastrof inträffar i ditt område, kan du behöva rena ditt vatten. Vattenreningstabletter är ett utmärkt sätt att göra detta, samtidigt som de är mycket lätta att använda.

I den här guiden tar vi en titt på de 3 bästa vattenreningstabletter som finns på marknaden. Vi kommer också att diskutera vad du ska titta efter när du köper dessa tabletter, samt hur du använder dem på bästa sätt.


De 3 Bästa Vattenreningstabletterna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vattenreningstablett: Micropur Quick MQ 1T - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Högkvalitativa Vattenreningstablett: Biocool Purify My Drinking Water - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Flytande Vattenreningslösning: XiniX AquaCare 10 ml - Läs Recension

1. Micropur Quick MQ 1T

Bäst i Test Vattenreningstablett


Bäst i Test Vattenreningstablett

Innehåll:

Klorbaserad

Reningstid:

30 minuter

Mängd:

70 tabletter

Rengöring per tablett:

1L

Effektiva Och Smidiga Vattenreningstabletter

Bäst i vårt test kom Micropur Quick MQ 1T och är en klorbaserad vattenreningstablett som är snabb och enkel att använda.

Vi tycker att ben bästa vattenreningstabletter bör eliminera alla mikroorganismer, inkluderat något som cryptostoporidium - vilket är en farlig infektion som kan spridas via orenat vatten.

Micropur Quick gör just det, samtidigt som de är prisvärda och enkla att använda. Detta ledde därför att den tog hem förstaplatsen.

Den enda nackdelen som vi kan tänka på är att den lämnar en liten smak, på grund av dess klorbaserade design. I jämförelse med liknande alternativ som faktiskt kan eliminera saker såsom cryptosporidium har den däremot den bästa smaken.

FÖRDELAR

 • Snabb och smidig användning
 • Prisvärd
 • Eliminerar bakterier, virus samt cryptosporidium

NACKDELAR

 • En lätt eftersmak av klor

2. Biocool Purify My Drinking Water

Bästa Högkvalitativa Vattenreningstablett


Bästa Högkvalitativa Vattenreningstablett

Innehåll:

Natriumperkarbonat

Reningstid:

180 minuter

Mängd:

250 tabletter

Rengöring per tablett:

5L

Avancerade Vattenreningstabletter För Optimal Rengöring

Biocool Purify My Drinking Water är vårt bästa val när det gäller vattenreningstabletter av hög kvalitet. Denna natriumperkarbonatbaserade tablett eliminerar alla typer av mikroorganismer, inklusive bakterier, virus och protozoer.

Den är också helt utan smak och lukt, vilket gör den mycket trevlig att dricka. Processen den går igenom syresätter till och med vattnet vilket vi tycker ger den en fräsch och uppfriskande smak om något.

Varje enskild tablett räcker för att rengöra fem liter vatten, vilket gör att den passar bra i nödsituationer eller tillfällen då du planerar att rengöra större mängder vatten. Slutligen räcker flaskan med 250 tabletter länge, vilket gör att den är mycket prisvärd alternativ som sammanlagt kan rengöra hela 1250 liter dricksvatten

Den enda nackdelen är att den har en lång rengöringstid på 180 minuter tack vare natriumperkarbonatet. Detta är dock fortfarande kortare än många andra liknande produkter på marknaden. Dessutom är de något dyrare än vissa klorbaserade alternativ med en kostnad på 299 kronor per flaska.

Men om du letar efter en optimal rengöring för att vara 100% säker på ditt dricksvatten, är Biocool Purify My Drinking Water definitivt för dig.

FÖRDELAR

 • Eliminerar alla typer av mikroorganismer
 • Helt utan smak och lukt
 • Räcker länge

NACKDELAR

 • Lång rengöringstid
 • Något dyr

3. XiniX AquaCare 10 ml

Bästa Flytande Vattenreningslösning


Bästa Flytande Vattenreningslösning

Innehåll:

Klorbaserad

Reningstid:

1 minuter

Mängd:

10 ml

Rengöring per tablett:

1dl

Supersnabba Rengöringsdroppar

XiniX AquaCare är vårt bästa val när det gäller flytande lösningar av vattenrening. Denna klorbaserade lösning är smak- och luktfri, vilket gör den mycket trevligare att dricka än vissa andra alternativ som kan lämna en stark eftersmak.

Den är också väldigt billig, med endast 69 kr för en flaska på tio milliliter. Det räcker däremot inte särskilt länge med tanke på att du behöver en droppe för varje dl av dricksvatten.

Till följd av sin klordioxidlösning kan dessa droppar snabbt rengöra ditt vatten, vilket enligt tillverkarna endast tar en minut. Handlar det om mindre mängder (1 dl) av vatten som inte är allt för kontaminerat av smuts och liknande fungerar detta mycket väl.

Den enda nackdelen är att det inte är en lika kraftfull rengöringsmedel som tabletterna. Det är också svårare att använda rätt mängd, eftersom du måste räkna ut droppar i stället för att bara knäppa ner en tablett i din vattenflaska. I och med att du behöver en droppe per dl vatten, kan detta bli lite svårt att hålla reda på om du planerar att rengöra större mängder åt gången.

FÖRDELAR

 • Smak och luktfri
 • Billig
 • Supersnabb rengöring

NACKDELAR

 • Inte lika kraftig rengöring som tabletter
 • Svårare att använda rätt mängd

Fördelar Med Att Använda Vattenreningstabletter

Det finns många anledningar till varför du kanske skulle vilja använda en vattenreningstablett.

Dödar Skadliga Bakterier Och Virus

Den huvudsakliga anledningen till varför du skulle vilja använda dig av vattenreningstabletter är självklar - för att döda skadliga bakterier och virus som kan finnas i vattenkällan.

Dessa mikroorganismer är inte tillräckligt stora för att vara synliga för oss människor, men kan orsaka allvarliga hälsokonsekvenser om du dricker det. Vattenreningstabletter är således tillverkade för att motverka just detta, och döda alla bakterier, virus, parasiter och mer.

Förebygger uttorkning

Uttorkning är ett allvarligt problem och kan ske snabbt om du inte är försiktig. Att dricka förorenat vatten kan leda till uttorkning, eftersom du kan bli sjuk av att dricka det. Genom att använda vattenreningstabletter kan du se till att ditt vatten är rent och säkert att dricka, vilket hjälper dig att undvika uttorkning.

Smidighet Och Bekvämlighet

Förutom den självklara anledningen till att dricka rent vatten, kan dessa tabletter förse dig med ett mycket smidigt och effektivt sätt att göra detta på.

Majoriteten av vattenreningstabletter kommer att komma i mindre portabla flaskor som enkelt kan packas och transporteras i din ryggsäck, väska eller fickor, vilket gör de mycket smidiga att använda och transportera.

För att använda de och rena ditt vatten behöver du i 99% av fallen endast lägga i tabletten i din vattenbehållare, för att sedan vänta 30-45 minuter innan du har ditt renade vatten. Enkelheten att använda de är därmed ett av de huvudsakliga anledningarna till varför du borde införskaffa dig ett par tabletter inför din nästa utflykt.

Prisvärt

Den sista fördelen med vattenreningstabletter är att de oftast är ganska prisvärda, och är oftast det billigaste alternativet för att rengöra vatten. Förvarar du de på rätt sätt kan de också hålla i flera år vilket gör de än mer attraktiva för den kostnadskänsliga konsumenten.

Du behöver heller inga extra verktyg eller produkter för att använda vattenrengörningstabletter, vilket är toppen för att spara extra pengar.

Vattenreningstabletter - Köptips

När det gäller att hitta de bästa vattenreningstabletterna för dina utomhusäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper dina tabletter, från användbara tips till de olika typerna som finns på marknaden.

Hur Fungerar Vattenreningstabletter?

En vattenreningstablett fungerar genom att släppa ner den i vatten under en tid för att bryta upp kemikalier och and skadliga mikroorganismer som kan finnas i vattnet.

Det är således ett verktyg som renar ditt vatten, och förvandlar det till dricksvatten. Detta kan vara mycket värdefullt (och till och med livsviktigt i vissa fall) när du är ute i vildmarken eller under en naturkatastrof när vattenkällorna kan vara förorenade.

vattenreningstabletter för att rena vatten

Tiden det tar för dessa tabletter att bryta upp dessa farliga ämnen kommer att variera kraftigt beroende på vilken typ av kemikalier tabletten använder sig av.

Typer Av Vattenreningstabletter

Det finns två huvudtyper av vattenreningstabletter: klorbaserade och jodbaserade. Båda har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att välja rätt typ för dina behov.

Jodbaserade Vattenreningstabletter

Jodbaserade alternativ kommer i form av en klassisk tablett eller som en flytande lösning, vilket är bland det vanligaste sättet att rengöra vatten. Dessa tabletter är speciellt effektiva när det kommer till att bryta ner mikroorganismer såsom bakterier, virus och parasiter.

För att rengöra vattnet helt och hållet kommer den behöva sitta i under minst 30 minuter. Med det sagt kommer vattentemperaturen att avgöra hur snabbt detta går, då kallare temperaturer gör rengöringstabletten mindre effektiv, och resulterar i en längre förberedelsetid innan vattnet är helt renat.

Vattnets kvalité kommer självklart även ha en avgörande roll i hur länge vattenreningstabletten behöver ligga i innan du kan dricka vattnet. Grumligt och smutsigt vatten behöver oftast mer jod för att renas än klart vatten. Om vattnet innehåller större partiklar kan det vara smart att först filtrera ut dessa innan du tillägger vattenreningstabletten.

Klorbaserade Vattenreningstabletter

Klorbaserade tabletter är den vanligaste typen av vattenreningstabletter. De är mycket effektiva när det gäller att döda bakterier och virus, och de fungerar snabbt (på så lite som 30 minuter).

Processen av att utnyttja klorbaserade vattenreningstabletter för att rena ditt vatten brukar kallas för klorering, har har använts i över ett decennium för att döda farliga bakterier och virus.

Tabletter brukar generellt anses vara det bättre valet över flytande alternativ då de ofta innehåller extra salter som bidrar till tabletternas effektivitet. Flytande alternativ brukar även ha en kortare livstid, vilket är en annan nackdel att tänka på.

vattenreningstabletter vandring cmaping

För att använda en klorbaserad vattenreningstablett släpper du den helt enkelt i ditt vatten och låter den verka under 30 minuter för att skapa renat vatten. För att garantera maximal säkerhet mot bland annat Gardia-infektioner bör du låta den brusa i hela 45 minuter.

En annan nackdel med klorbaserade alternativ är att (som du kanske redan vet) luktar klor lite speciellt. För att undvika denna lukt och smak bör du lämna din vattenbehållare öppen under behandlingen.

Vattenreningstabletter Med Natriumperkarbonat

Detta är en nyare typ av vattenreningstablett som använder natriumperkarbonat som aktiv ingrediens. Den är effektiv när det gäller att avlägsna bakterier och virus, men den har också fördelen att den är miljövänlig och inte lämnar någon smak eller lukt efter sig.

Natriumperkarbonat är ett säkert och naturligt sätt att rena vatten, men det har en nackdel: det tar betydligt längre tid att verka än jod eller klor. Det innebär att du måste låta vattenbehållaren stå öppen i minst fyra timmar för att behandlingen ska få effekt.

Fördelen med denna process är att det eliminerar alla typer av mikroorganismer, inkluderat saker som cryptosporidium- och gardiainfektioner. Det innebär att du kan känna dig helt säker att dricka nästan vilket vatten som helst, så länge det inte finns farliga miljöavfall närvarande.

Rengöringstid

Som vi berörde lite tidigare, kommer olika vattenreningstabletter att kräva mer eller mindre tid för att eliminera alla bakterier och virus i ditt vatten. Detta är självklart en viktig faktor att ta i beaktning, då vi generellt vill ha ett så snabbt alternativ som möjligt - utan att kompromissa på din säkerhet och kvalitén av dricksvattnet.

vattenreningstabletter grumligt vatten

Jodbaserade tabletter tar vanligtvis lite längre tid att verka än klor, men de är effektivare mot virus. Detta är viktigt att tänka på om du planerar att använda din vattenreningstablett och du gärna vill ha ditt dricksvatten så snabbt som möjligt.

På andra sidan fungerar klorbaserade alternativ snabbare (på så lite som 30 minuter), men är kanske inte lika effektiva mot tuffare virus och bakterier. Om du bara är orolig för bakterier är en klorbaserad tablett förmodligen det bästa alternativet.

Vikt Och Storlek

När du är ute och campar eller vandrar är vikt och packstorlek viktiga faktorer att ta hänsyn till. Det sista du vill är att släpa runt på ett stort och tungt vattenreningssystem - särskilt om du planerar att vandra eller backpacka.

Lyckligtvis är de flesta vattenreningstabletter mycket lätta och kompakta, vilket gör dem lätta att bära med sig. De kommer oftast i en mindre plastförpackning vilket enkelt får plats i ryggsäcken eller till och med i fickan.

Vikten på dessa är sällan mer än 30-40 gram, vilket gör de mycket lätta att få ner i packningen. En av de huvudsakliga fördelarna med vattenreningstabletter över andra rengöringsalternativ är just dess kompakta och lätta storlek.

Smak Och Lukt

Om du någonsin har använt klorbaserade pooltabletter vet du att de ofta kan ge ditt vatten en lite konstig smak. Detta beror på kemikalierna i tabletten (klor eller jod) vilket ofta lämnar en mindre lukt och smak.

Jodbaserade tabletter har inte samma problem eftersom de inte innehåller klor. Jod har dock en egen distinkt smak som vissa människor kanske inte tycker om. 

vattenreningstabletter natur

Lyckligtvis finns det nu tabletter på marknaden som använder en annan kemikalie som heter "Natriumperkarbonat " och som inte har någon smak alls. Det kanske låter som en perfekt lösning till detta problem, men dessa tabletter är oftast betydligt dyrare, och tar oftast upp mot 4-5 timmar för att helt rengöra ditt vatten - vilket gör det till ett mindre smidigt alternativ.

Livstid

Tabletternas livstid är en annan sak att ta i beaktning. Även om de flesta av dessa tabletter använder liknande kemikalier har de olika annonserade hållbarhetstider.

Vissa av de tabletter med kortare livslängd garanterades endast vara bra i upp till två år efter tillverkningsdatumet. Men några av de bästa tabletterna hade en hållbarhet på fem år.

Om du inte planerar att använda alla dina tabletter under det första året eller två, rekommenderar vi att du skaffar tabletterna med längst hållbarhet så att du kan förvara dem säkert i flera år innan du behöver oroa dig för deras fortsatta användbarhet.

Andra Alternativ För Vattenrengöring

Det finns tre huvudsakliga sätt du kan rengöra ditt vatten på, genom användning av vattenreningstabletter, ett vattenreningsfilter eller genom att koka upp vattnet över en eld eller värmekälla.

I vår erfarenhet, är ett vattenfilter förmodligen den mest populära lösningen för aktiva utomhusaktiviteter såsom vandring, camping och liknande. Vattenreningsfilter finns i många olika former, storlekar och utföranden. Den vanligaste typen av vattenreningsfilter är pumpfilter, som använder ett fysiskt filter för att avlägsna föroreningar från vattnet när du pumpar det genom enheten. Det finns även viss lösningar som baseras på ett UV-filter för vattenrening.

vattenfilter rena vatten

Att koka vattnet är ett annat bra sätt att rena det och se till att det är säkert att dricka. Det är däremot något krångligare, samtidigt som det behöver någon värmekälla, såsom ett litet och stabilt stormkök.

Men i allmänhet skulle vi säga att vattenreningstabletter är det ett av de bästa alternativet om du letar efter ett billigt, enkelt och bekvämt sätt att rena ditt vatten. 

Tips & Säkerhet

Det finns några saker att tänka på när du använder dig av vattenreningstabletter, för att säkerställa ditt egna välmående och säkerhet. Se först och främst till att du följer instruktionerna som följer med tabletterna. Även om de flesta vattenreningstabletter fungerar på samma sätt kan det finnas små variationer mellan olika märken och produkter, vilket kan resultera i olika utfall.

Även då dessa tabletter är tillverkade för att vara säkra att konsumera för oss människor, kan det vara bra att undvika kontinuerlig användning över många veckor. Använder du de dagligen är det rekommenderat att endast använda de under sex veckor. Både jod och klor är säkert för oss att konsumera, men allt för höga nivåer kan resultera i vissa biverkningar.

En annan sak att tänka på är att dessa vattenreningstabletter inte kan ta bort sediment och tyngre partiklar. Om du får ditt vatten från tveksamma vattenkällor är det inte ovanligt att du hittar jord, sand och annat skräp som du helst inte vill konsumera.

Vattenreningstabletter kan inte göra något mot dessa större partiklar, vilket innebär att du behöver filtrera ut dessa separat.

Vanliga Frågor Om Vattenreningstabletter

Vi har gått igenom allt du behöver veta om vattenreningstabletter, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om vattenreningstabletter, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa vattenreningstabletten?

Den bästa vattenreningstabletten är enligt vårt test Micropur Quick MQ 1T, som passar bra för vandring och andra utomhusaktiviteter.

Vad kostar vattenreningstabletter?

Vattenreningstabletter kostar vanligtvis mellan 50 och 300 kronor per burk/flaska. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Hur använder jag vattenreningstabletter?

För att använda vattenreningstabletter är det bara att släppa en eller två tabletter i det vatten du vill rena och vänta under den angivna tiden. Efter detta bör ditt vatten vara säkert att dricka.

Kan jag återanvända vattenreningstabletter?

Nej, du kan inte återanvända vattenreningstabletter.

Är vattenreningstabletter skadliga?

Nej, vattenreningstabletter är inte skadliga om de används enligt anvisningarna. Men om du har några funderingar är det alltid bäst att tala med en läkare innan du använder dem.

Vilka är biverkningarna av att använda vattenreningstabletter?

Den vanligaste biverkningen av att använda jodbaserade alternativ - är en tillfällig ökning av sköldkörtelhormonnivåerna. Detta är vanligtvis inte skadligt och försvinner när du slutar ta tabletterna. Om du har några bekymmer är det dock alltid bäst att tala med en läkare innan du använder dem.

Är vattenreningstabletter säkra för gravida kvinnor?

Ja, vattenreningstabletter är säkra för gravida kvinnor när de används enligt anvisningarna. Men om du har några problem är det alltid bäst att tala med en läkare innan du använder dem.

Kan jag använda vattenreningstabletter med mitt barn?

Ja, vattenreningstabletter kan användas med spädbarn när de används enligt anvisningarna. Om du har några problem är det dock alltid bäst att tala med en läkare innan du använder dem.

Kan vattenreningstabletter användas för matlagning?

Ja, vattenreningstabletter kan användas för matlagning om de används enligt anvisningarna. Om du har några problem är det dock alltid bäst att tala med en läkare innan du använder dem.

Går vattenreningstabletter ut?

Ja, vattenreningstabletter har ett utgångsdatum. De är dock ofta fortfarande effektiva långt efter detta datum. Om du är osäker är det alltid bäst att tala med en läkare innan du använder dem.

Kan jag förvara vattenreningstabletter?

Ja, du kan förvara vattenreningstabletter under långa perioder. Det är dock alltid bäst att kontrollera utgångsdatumet innan du använder dem.

Finns det några naturliga alternativ till vattenreningstabletter?

Ja, det finns några naturliga alternativ till vattenreningstabletter. Dessa inkluderar: koka vatten i minst en minut, använda en bärbar UV-ljusapparat eller ett filtreringssystem.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 39

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.