• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Vapenskåp (2024): Bäst i Test

5 Bästa Vapenskåp (2024): Bäst i Test

bästa vapenskåp bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Som ansvarsfull vapenägare är det viktigt att förvara och säkra dina vapen på rätt sätt när de inte används. Ett vapenförråd är en bra investering för att hålla ditt jaktgevär säkert och tryggt.

I den här guiden kommer vi att utforska de olika alternativen på marknaden och ge tips om hur du väljer det bästa vapenskåpet för älgstudsare, hagelbössor och även pistoler för dina behov. Vi kommer också att diskutera vikten av vapensäkerhet och hur ett vapenförvaringsskåp kan bidra till att förhindra olyckor och obehörig åtkomst till dina skjutvapen.

Oavsett om du är en erfaren jägare eller nybörjare på vapeninnehav kommer den här guiden att ge dig värdefull information om hur du förvarar och säkrar ditt jaktgevär på rätt sätt.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Vapenskåpen Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vapenskåp: Nor-lyx Jägarexamenspaket HL5 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Vapenskåp 150 kg: Nor-lyx Jubileumskåpet 1000+ - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Vapenskåp: Scandinavian Safe SP55 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Stora Vapenskåp: Nor-lyx Vapenvagnspaket HL2000 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Lilla Vapenskåp För Pistol: Scandinavian Safe SP33 Mini Säkerhetsskåp - Läs Recension

1. Nor-lyx Jägarexamenspaket HL5

Bäst i Test Vapenskåp


Nor-lyx Jägarexamenspaket HL5

Vikt:

100 kg

Höjd/Bredd:

1510x330 mm

Låsmekanism:

Nyckellås/kodlås

Robust, Prisvärd Och Säkert Vapenskåp Perfekt För Nybörjaren

Nor-lyx Jägarexamenspaket HL5 vapenförvaringsskåp är helt klart det bäst valet för någon som letar efter ett bra första vapenskåp att köpa efter att ha tagit sin jägarexamen. Det är det perfekta valet som ger dig utrymme att växa och förvara dina vapen på ett säkert sätt.

HL5 har en vikt på 100 kg, vilket gör det till ett robust och pålitligt val för förvaring av jaktgevär. Dess mått på 1510x330 mm gör det till ett litet och bekvämt alternativ som lätt passar in i mitt hem. Den får också 20 poäng enligt SSF 3492, vilket gör den till ett säkert val för förvaring av ett flertal skjutvapen. Den högra höjden gör det också möjligt att förvara längre jaktvapen, där den övre hyllan även kan justeras för att få plats med vapen med ljuddämpare.

HL5 har en mekanism med nyckellås/kodlås (kodlås ingår ej i standardpriset), vilket ger flera alternativ för att säkra ditt gevär. Jag gillar att jag kan välja mellan att använda en fysisk nyckel eller en kod för att låsa upp skåpet, beroende på vad jag föredrar.

En av de stora fördelarna med HL5 är att den är prisvärd. Det är ett mycket budgetvänligt alternativ jämfört med andra vapenförvaringsskåp på marknaden. Det är också ett litet och bekvämt alternativ som lätt kan passa in på en mängd olika platser. HL5 kan också förvara låga vapen, vilket gör det till ett mångsidigt val för dem som äger flera skjutvapen.

En av de största nackdelarna med HL5 är att den måste förankras i golvet. Detta kanske inte är något problem för vissa användare, men det kan vara besvärligt för dem som inte har en lämplig plats att förankra skåpet på. Dessutom har HL5 ett begränsat inre utrymme, så det kanske inte är lämpligt för dem som har ett stort antal skjutvapen eller vapenrelaterade föremål.

Sammantaget är Nor-lyx Jägarexamenspaket HL5 ett robust, prisvärt och säkert vapenförvaringsskåp som är perfekt för nybörjaren. Dess lilla storlek och överkomliga pris gör det till ett bekvämt och budgetvänligt alternativ, även om dess krav på förankring i golvet och begränsade inre utrymme kan vara nackdelar för vissa användare.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Litet och smidigt alternativ
 • Kan förvara långa vapen

NACKDELAR

 • Behöver förankras i golvet
 • Begränsat intern utrymme

2. Nor-lyx Jubileumskåpet 1000+

Bästa Vapenskåp 150 kg


Nor-lyx Jubileumskåpet 1000+

Vikt:

151 kg

Höjd/Bredd:

1510x550 mm

Låsmekanism:

Elkodlås

Rejält Vapenskåp Över 150 Kilo

Jag köpte nyligen Nor-lyx Jubileumskåpet 1000+ vapenförvaringsskåp och har varit imponerad av dess prestanda och otroliga rymlighet. Jag har faktiskt kunnat förvara betydligt fler än bara mina egna vapen i denna, utan även andra viktiga saker som ammunition och dokument.

Jubileumskåpet 1000+ har en vikt på 151 kg, vilket gör det till ett robust och pålitligt val för förvaring av mitt jaktgevär. Dess mått på 1510x550 mm gör det till ett stort och rymligt alternativ, med gott om organisatoriska möjligheter att förvara mina skjutvapen och andra vapenrelaterade föremål.

En av de stora fördelarna med Jubileumskåpet 1000+ är att det inte behöver förankras i golvet. Detta är en praktisk funktion för dem som inte har en lämplig plats att förankra sitt vapenskåp på. Jubileumskåpet 1000+ är också rymligt och har många organisationsmöjligheter, vilket gör det till ett bra val för dem som har ett stort antal skjutvapen eller vapenrelaterade föremål - allt ifrån skytteglasögon till mörkersikten. Dessutom ingår det i Jubileumskåpet 1000+ en brandbox, vilket ger ett extra skydd för mina skjutvapen i händelse av brand.

En av de största nackdelarna med Jubileumskåpet 1000+ är dess storlek och vikt. Med sina 151 kg är det ett stort och otympligt skåp som kan vara svårt att flytta eller transportera. Det kan också vara svårt att hitta en lämplig plats för Jubileumskåpet 1000+ på grund av dess storlek - i alla fall om du bor mindre.

Sammantaget är Nor-lyx Jubileumskåpet 1000+ ett robust och pålitligt vapenskåp som är perfekt för dem som har ett stort antal skjutvapen eller vapenrelaterade föremål. Dess elektriska kodlåsmekanism och 20 poäng på den europeiska klassificeringen av vapenskåp gör det till ett säkert val för förvaring av jaktgevär. Dess storlek och vikt kan vara nackdelar för vissa användare, men dess praktiska funktioner som att den inte behöver förankras i golvet och att den innehåller en brandbox gör den till ett bra val för dem som prioriterar säkerhet och skydd för sina skjutvapen.

FÖRDELAR

 • Behöver inte förankras i golvet
 • Rymligt med gott om organisationsmöjligheter
 • Brandbox inkluderat

NACKDELAR

 • Stort och otympligt skåp

3. Scandinavian Safe SP55

Bästa Billiga Vapenskåp


Scandinavian Safe SP55

Vikt:

71 kg

Höjd/Bredd:

1200x350 mm

Låsmekanism:

Nyckellås/kodlås

Simpelt, Litet Och Billigt Vapenskåp För Upp Till 5 Gevär

Scandinavian Safe SP55 har en vikt på 71 kg, vilket gör det till ett robust och pålitligt val för förvaring av mitt jaktgevär. Dess mått på 1200x350 mm gör det till ett litet och bekvämt alternativ som lätt passar in i mitt hem. Den får också 20 poäng i den europeiska klassificeringen av vapenskåp, vilket gör den till ett säkert val för förvaring av mina skjutvapen.

SP55 har en mekanism med nyckellås/kodlås, vilket ger flera alternativ för att säkra ditt gevär eller vapen. Jag gillar att jag kan välja mellan att använda en fysisk nyckel eller ett elektroniskt kodlås för att låsa upp skåpet, beroende på vad jag föredrar. Precis som med de flesta andra alternativet på denna lista kostar ett kodlås lite extra, men är i vår mening helt klart värt pengarna.

En av de stora fördelarna med SP55 är att den är prisvärd, oroligt prisvärd. Det är ett mycket budgetvänligt alternativ jämfört med andra vapenförvaringsskåp på marknaden och kostar endast strax över 5000 kronor. Det är också ett litet och bekvämt alternativ som lätt kan passa på en mängd olika platser.

En av de största nackdelarna med SP55 är att den måste förankras i golvet. Detta kanske inte är ett problem för vissa användare, men det kan vara besvärligt för dem som inte har en lämplig plats att förankra skåpet på. Dessutom har SP55 ett begränsat inre utrymme, så det kanske inte är lämpligt för dem som har ett stort antal skjutvapen eller vapenrelaterade föremål.

På det hela taget är Scandinavian Safe SP55 ett enkelt, litet och billigt vapenförvaringsskåp som rymmer upp till 5 jaktgevär och som är enkelt att flytta på vid behov. För någon som bor i en mindre lägenhet till exempel kan det vara det perfekta alternativet, men för någon som inte vill behöva förankra vapenskåpet i marken eller som behöver mer utrymme för sina vapen är det kanske inte rätt val.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Kan använda elektroniskt kodlås
 • Liten och enkel att få plats med hemma

NACKDELAR

 • Behöver förankras i golvet
 • Begränsat intern utrymme

4. Nor-lyx Vapenvagnspaket HL2000

Bästa Stora Vapenskåp


Nor-lyx Vapenvagnspaket HL2000

Vikt:

195 kg

Höjd/Bredd:

1650x650 mm

Låsmekanism:

Nyckellås/kodlås

Massivt Vapenskåp Med Organisationsmöjligheter Och Utrymme För All Din Jaktutrustning

Nor-lyx Vapenvagnspaket HL2000 vapenförvaringsskåp är ett mycket säkert och rymligt alternativ för dem som vill förvara sina jaktgevär och andra vapenrelaterade föremål.

Med en vikt på 195 kg är HL2000 ett robust och pålitligt val som kan rymma ett stort antal skjutvapen. Dess mått på 1650x650 mm gör det till ett rymligt alternativ som ger gott om utrymme för att förvara och organisera dina skjutvapen och andra vapenrelaterade föremål.

HL2000 har en mekanism med nyckellås/kodlås, vilket ger flera alternativ för att säkra ditt gevär.

En av de stora fördelarna med HL2000 är dess otroliga inre utrymme. Det ger gott om utrymme för att förvara och organisera dina skjutvapen, liksom andra vapenrelaterade föremål som ammunition eller rengöringsmaterial. HL2000 levereras också med en praktisk vapenvagn som gör det lätt att komma åt alla dina vapen. Den har många organisationsalternativ, till exempel justerbara hyllor och vapenhyllor, som hjälper dig att utnyttja det tillgängliga utrymmet på bästa sätt.

En av de största nackdelarna med HL2000 är dess storlek och vikt. Med sina 195 kg är det ett besvärligt och svårt skåp att flytta, vilket kan vara obekvämt för dem som behöver transportera sitt skåp. Dessutom är HL2000 ett dyrt alternativ jämfört med andra vapenskåp på marknaden.

Sammantaget är Nor-lyx Vapenvagnspaket HL2000 ett massivt vapenförråd med gott om utrymme och organisationsmöjligheter för all din jaktutrustning. Dess storlek och vikt kan vara nackdelar för vissa användare, och det är ett dyrt alternativ jämfört med andra vapenförvaringsskåp på marknaden. Dess otroliga inre utrymme och praktiska vapenvagn gör det dock till ett bra val för de som vill kunna förvara mycket i sitt vapenskåp.

FÖRDELAR

 • Otroligt mycket intern plats
 • Kommer med en smidig vapenvagn för enkel åtkomst av alla vapen
 • Många organisationsmöjligheter

NACKDELAR

 • Otympligt och svår att flytta
 • Dyrt alternativ

5. Scandinavian Safe SP33 Mini Säkerhetsskåp

Bästa Lilla Vapenskåp För Pistol


Scandinavian Safe SP33 Mini Säkerhetsskåp

Vikt:

60 kg

Höjd/Bredd:

600x550 mm

Låsmekanism:

Nyckellås/kodlås

Smidigt Litet Vapenskåp För Förvarign Av Pistoler Och Ammunition

Scandinavian Safe SP33 Mini Säkerhetsskåp är ett kompakt och bekvämt alternativ för dem som vill förvara sina handeldvapen och andra små skjutvapen.

Med en vikt på 60 kg är SP33 Mini ett lätt och portabelt alternativ som är lätt att flytta och transportera. Dess mått på 600x550 mm gör det till ett mycket kompakt och litet alternativ som lätt kan passa in på en mängd olika platser.

En av de stora fördelarna med SP33 Mini är dess kompakta storlek och goda organisationsmöjligheter. Det är ett litet och bekvämt alternativ som lätt kan passa på en mängd olika platser, och det har justerbara hyllor och vapenställ som hjälper dig att utnyttja det tillgängliga utrymmet på bästa sätt. SP33 Mini levereras också med en brandbox som ger extra skydd för dina skjutvapen i händelse av brand. Den har också LED-belysning, vilket gör det lättare att se och hämta dina skjutvapen i svaga ljusförhållanden.

En av de största nackdelarna med SP33 Mini är att den inte kan förvara gevär och längre skjutvapen. Den är endast lämplig för förvaring av handeldvapen och andra små skjutvapen.

Sammantaget är Scandinavian Safe SP33 Mini Säkerhetsskåp ett praktiskt litet vapenförvaringsskåp som är perfekt för förvaring av vapen och ammunition. Dess mekanism med nyckellås/kodlås och 20 poäng i den europeiska klassificeringen av vapenskåp gör det till ett säkert val för förvaring av dina skjutvapen. Dess kompakta storlek och goda organisationsmöjligheter gör det till ett bekvämt och budgetvänligt alternativ, även om dess oförmåga att förvara gevär och längre skjutvapen kan vara en nackdel för vissa användare.

FÖRDELAR

 • Väldigt kompakt och litet
 • Bra organisationsmöjligheter
 • Kommer med brandbox och LED-belysning

NACKDELAR

 • Kan inte förvara gevär och längre skjutvapen

Vapenskåp - Produktjämförelse

Produkt

Vikt

Höjd/Bredd

Låsmekanism

100 kg

1510x330 mm

Nyckellås/kodlås

60 kg

600x550 mm

Nyckellås/kodlås

71 kg

1200x350 mm

Nyckellås/kodlås

151 kg

1510x550 mm

Elkodlås

195 kg

1650x650 mm

Nyckellås/kodlås

Vapenskåp - Köptips

Chansen är att du köper ett antal olika vapen under din livstid, men chansen att du köper många olika vapenskåp är däremot mindre. Det är därför en bra idé att göra lite extra förforskning innan du bestämmer dig för en modell som du köper in, så att detta skåp täcker alla dina framtida behov.

Vikt

Vikten på ditt vapenskåp är förmodligen det viktigaste att tänka på, då det finns vissa särskilda regler kring detta här i Sverige.

Det är nämligen så att om du köper ett vapenskåp som väger mindre än 150 kg så måste du bulta fast denna i golvet. Köper du däremot ett vapenskåp som väger 150 kg eller mer behöver du inte bulta fast denna.

Var och hur du planerar att ha detta vapenskåp kommer därmed att ah en avgörande roll i hur tungt skåp du behöver köpa. Har du inte möjligheten att bulta fast skåpet i golvet behöver du rimligtvis köpa en modell som väger 150 kg eller mer för att följa reglerna.

Nackdelen med ett tyngre vapenskåp är däremot att du kan behöva mer hjälp för att bära hem den, och det kan vara väldigt omständligt om du flyttar. Bor du högre upp i en byggnad kan du behöva anlita extern hjälp för att få in en tyngre modell i lägenheten.

flytta på vapenskåp

Storlek

Storleken är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer vapenförvaringsskåp eftersom du vill försäkra dig om att ditt jaktgevär passar bekvämt i skåpet och att det är lätt att ta fram det när det behövs. För att bestämma storleken på det vapenförvaringsskåp du behöver, mät längden, bredden och höjden på ditt gevär och lägg till några centimeter extra utrymme för att underlätta rörligheten. Detta säkerställer att ditt gevär passar bekvämt inuti skåpet och att det inte är trångt eller trångt.

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur många skjutvapen du äger och om du kommer att behöva extra utrymme för att förvara andra vapenrelaterade föremål som ammunition eller rengöringsmaterial. Om du äger flera gevär eller hagelgevär kan du välja ett större vapenförvaringsskåp för att få plats med alla dina skjutvapen. Alternativt kan du välja ett mindre skåp och köpa ytterligare vapenställ eller hyllor för att förvara dina ytterligare skjutvapen.

Förutom storleken på ditt gevär och antalet skjutvapen du äger bör du också ta hänsyn till storleken och utformningen av det rum där du planerar att förvara ditt vapenförråd. Se till att du har tillräckligt med utrymme för att rymma storleken på det skåp du väljer, och tänk på skåpets placering i förhållande till andra möbler och föremål i rummet.

Hur många vapen man får förvara i ett vapenskåp dikteras genom ett poängsystem, där ett gevär räknas som ett poäng, en pistol som två poäng, och ett automatvapen som fyra poäng. Olika vapenskåp är sedan godkända för ett visst antal poäng, där du då får ha så många vapen som uppgår till den poängen.

Material

När du väljer ett vapenförvaringsskåp är det viktigt att tänka på vilket material det är tillverkat av, eftersom det påverkar skåpets hållbarhet, säkerhet och utseende. Vapenförvaringsskåp är vanligtvis tillverkade av metall, trä eller kompositmaterial, och alla har sina egna unika egenskaper.

Vapenskåp i metall är i allmänhet det mest hållbara och säkra alternativet. De är vanligtvis tillverkade av tungt stål eller aluminium och är motståndskraftiga mot sabotage och inbrott. Metallskåp tenderar också att vara mer motståndskraftiga mot vatten- och brandskador, vilket gör dem till ett bra val för platser utomhus eller platser med hög risk. Metallskåp kan dock vara dyrare än andra alternativ och har kanske inte samma estetiska drag som trä- eller kompositmaterial.

vapenskåp snyggt litet

Kompositmaterial, som plast eller spånskivor, erbjuder en balans mellan hållbarhet och överkomlighet. De är i allmänhet billigare än skåp av metall eller trä och kan vara ett bra val för dem som har en budget. Kompositskåp är kanske inte lika hållbara eller säkra som metallskåp, men de kan ändå ge ett bra skydd för dina skjutvapen.

Säkerhet

Säkerheten är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer ett vapenförråd, eftersom du vill se till att dina vapen är säkra och skyddade när de inte används. En av de viktigaste funktionerna att leta efter i ett vapenförråd är en robust och pålitlig låsmekanism.

Det finns flera olika typer av låsmekanismer för vapenförvaringsskåp, bland annat nyckellås, kombinationslås och elektroniska lås. Nyckellås är det mest traditionella och säkra alternativet, eftersom de kräver en fysisk nyckel för att låsa upp skåpet. Nyckellås kan dock vara känsliga för förlorade eller stulna nycklar, så det är viktigt att hålla reda på dina nycklar och se till att de inte är lättillgängliga för obehöriga personer.

Kombinationslås är ett annat populärt alternativ för vapenförvaringsskåp. Dessa lås kräver en specifik sekvens av siffror eller bokstäver för att låsa upp skåpet och kräver ingen fysisk nyckel. Kombinationslås kan vara ett bra val för dem som är oroliga för förlorade eller stulna nycklar, men de kan vara svårare att använda i svagt ljus eller om du glömmer kombinationen.

Elektroniska lås är det mest moderna och bekväma alternativet för vapenförvaringsskåp. Dessa lås använder en knappsats eller en biometrisk skanner (t.ex. en fingeravtrycksläsare) för att låsa upp skåpet och kräver ingen fysisk nyckel eller kombination. Elektroniska lås kan vara ett bra val för dem som vill ha bekvämligheten med ett nyckellöst skåp, men de kan vara mer utsatta för fel eller batterifel än andra typer av lås.

Ventilation

Korrekt ventilation är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer ett vapenförråd eftersom det hjälper till att förhindra fuktbildning och rostning av dina vapen. Fukt kan tränga in i ett vapenförråd genom en mängd olika källor, bland annat fukt, läckor eller kondens. Om fukt inte åtgärdas på rätt sätt kan den orsaka rost och korrosion på dina skjutvapen, vilket kan försvaga eller skada metallen och minska deras övergripande prestanda och livslängd.

För att förhindra fuktuppbyggnad i ditt vapenförråd bör du leta efter ett förråd med ventilationshål eller en inbyggd avfuktare. Ventilationshålen gör att luften kan cirkulera i skåpet, vilket bidrar till att minska fuktuppbyggnaden och förhindra rost. En inbyggd avfuktare är ett mer avancerat alternativ som använder elektricitet för att avlägsna fukt från luften i skåpet. Avfuktare kan vara effektivare när det gäller att förhindra fuktuppbyggnad, men de kan vara dyrare och kräver el för att fungera.

vapenskåp stort vikt

Förutom ventilationshål eller en avfuktare kan du också vidta ytterligare åtgärder för att förhindra fuktuppbyggnad i ditt vapenförråd. Dessa åtgärder kan vara att använda ett fuktabsorberande paket eller torkmedel inne i skåpet eller att applicera en rosthämmande olja på dina skjutvapen. Regelbunden rengöring och underhåll av dina skjutvapen kan också bidra till att förhindra rost och förlänga deras livslängd.

Ljus

Belysning är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer vapenförvaringsskåp, särskilt om du planerar att komma åt skåpet när det är dåligt ljus. Ett vapenförråd med inbyggd belysning eller ett ljusuttag kan göra det lättare att se och hämta dina skjutvapen vid behov.

Inbyggd belysning är en praktisk funktion som ingår i vapenskåpets utformning. Den kan omfatta en ljusarmatur eller LED-lampor som drivs av el eller batterier. Inbyggd belysning kan vara ett bra val för dem som vill ha en permanent belysningslösning för sitt skåp.

Ett ljusuttag är ett annat alternativ för dem som vill ha möjlighet att installera en separat ljuskälla i sitt vapenförråd. Ljusuttag finns vanligtvis i taket eller på skåpets väggar och gör att du enkelt kan installera en glödlampa eller LED-ljus. Detta kan vara ett bra val för dem som vill ha en flexibel belysningslösning som enkelt kan bytas ut eller uppgraderas vid behov.

Vanliga Frågor Om Vapenskåp

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en älgstudsare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av säkerhetsskåp, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa vapenskåpet?

Det bästa vapenskåpet är enligt vårt test Nor-lyx Jägarexamenspaket HL5, ett mycket prisvärt och effektivt vapenskåp som är perfekt för nybörjaren

Vad kostar ett vapenskåp?

Ett vapenskåpkostar allt från 5000-25000 kronor, beroende till stor på storleken och vikten av skåpet, samt dess extra funktionalitet såsom ett elkodlås.

Hur många vapen får man ha i ett vapenskåp?

Hur många vapen man får förvara i ett vapenskåp dikteras genom ett poängsystem, där ett gevär räknas som ett poäng, en pistol som två poäng, och ett automatvapen som fyra poäng. Olika vapenskåp är sedan godkända för ett visst antal poäng, där du då får ha så många vapen som uppgår till den poängen.

Hur mycket måste ett vapenskåp väga?

Det finns ingen undre gräns på hur mycket ett vapenskåp får väga, men det behöver väga minst 150 kilo för att du inte ska behöva bulta fast det i golvet. För vapenskåp som väger mindre än 150 kilo behöver du göra detta enligt reglerna.

Är vapenskåp skottsäkra?

Om ett kassaskåp är skottsäkert beror på stålets tjocklek och kulans hastighet. Ett kassaskåp med en ⅜-tums stålplatta - vilket är ganska tjockt - kan motstå alla pistolkaliber och även vissa gevärskulor. Att skjuta sig in genom väggarna i ett kassaskåp skulle vara mycket svårt. 

Kan vapen rosta i ett kassaskåp?

Vapenskåp är inte lufttäta, så att förvara en pistol i ett kassaskåp i motsats till ett andningslöst hårt eller mjukt vapenfodral är inte lika riskabelt när det gäller korrosion. Vapen kan dock absolut rosta inuti ett kassaskåp, särskilt om du bor i ett fuktigt klimat. Sannolikheten ökar om du placerar ditt kassaskåp i ett garage eller en byggnad som inte är klimatkontrollerad. Se alltid till att rengöra vapen och torka av dem med en lätt oljad trasa innan du lägger undan dem. Om du tar in en pistol från kylan kan det bildas kondens på den, så se till att torka av den även om du inte har skjutit med den.

Sammanfattningsvis Om Vapenskåp

Vilket som är det bästa vapenskåpet för dig beror på hur många vapen du äger, dina behov av säkerhet och brandskydd samt din budget. Ett billigt vapenskåp kan räcka för att hålla dina vapen inlåsta utom synhåll, och det är tillräcklig säkerhet för många människor. Ju mer värdefull din samling är, desto mer kanske du vill spendera på säkerhet och brandskydd. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 60

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.