• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • De 6 Bästa Taktälten (2024): Bäst i Test Av Tält För Biltak

De 6 Bästa Taktälten (2024): Bäst i Test Av Tält För Biltak

din guide till de bästa taktälten

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du någonsin har drömt om att åka runt och resa med hjälp av din bil har frågan säkert uppkommit kring vart du ska sova. Att tvingas köpa en husbil eller ta in på hotell varje dag kanske inte passar just ditt äventyr, varpå ett taktält för bilen kan vara optimalt.

Vi har alla varit med om det - du kör längs vägen och beundrar landskapet när du plötsligt ser den perfekta platsen för att slå läger för natten. Men var ska du sätta upp ditt tält? Du vill inte lämna din bil sårbar för tjuvar eller djur, och att slå upp ett tält mitt ute på en åker verkar inte särskilt lockande.

I denna guide kommer vi att ranka årets bästa alternativ - allt från budgetvänliga taktält av mjukskal till dyrare modeller i hårdskal.


De 6 Bästa Taktälten Är:

 1. 1
  Bästa i Test Taktält: Outdoordays Safari Pro Taktält
 2. 2
  Bästa Taktält För 4-Säsongsbruk: Outdoordays Diana Taktält
 3. 3
  Bästa Taktält Med Hårt Skal: Outlust Taktält
 4. 4
  Bästa Taktält För Vinterväder: BrothersCamp Easy360
 5. 5
  Bästa Taktält Med Mjukt Skal: Crua AER
 6. 6
  Bästa Baklucketält: GJCrafts Latuda

1. Outdoordays Safari Pro Taktält

Bäst i Test Taktältet


outdoordays safare pro taktält

Kapacitet:

3 Personer

Vikt:

62 kg

Mått, uppfällt:

310 x 165 x 143 cm

Mått, hopfällt:

165 x 125 x 35 cm

Rymlig Och Bekväm Intern Design I Hållbar Konstruktion

Det Svenska märket Outdoordays är ledande inom taktält och det märks av tydligt i deras Safari Pro-modell som är otroligt väldesignad för upp till tre personer med ett mjuk skal. Den robusta designen kan sättas upp för att skapa ett stort internt utrymme som räcker perfekt för två personer, men kan rymma tre.

Nedfälld är den väldigt kompakt och stabilt placerad på taket, och den kan som sagt fällas upp till en av de större ytorna av taktält på denna lista. Viktmässigt väger den heller inte särskilt mycket mer än andra modeller, så de flesta bilräcken bör klara av och vara kompatibla med denna modell.

Själva duken är skapad i ett slitstarkt polyester/canvas-typ som också klarar av lättare regn bra, samtidigt som regnduken på toppen håller dig helt torr även under tuffare regn. Den mjuka skummadrassen som kommer med bidrar även till en värmande känsla.

Men det absolut bästa med denna modell är fönster åt alla håll, som självklart kommer med myggnät. Det innebär att du kan se naturen runt omkring dig, och till och med himmeln på natten. Detta gör det till vårt absolut favoritval för mysiga campingäventyr med familj och vänner.

Den enda nackdelen vi ser med detta tält är att det tar lite tid att få upp hela konstruktionen.

FÖRDELAR

 • Fönster åt alla håll
 • Stabil och rymlig konstruktion
 • Hållbart för mjukt skal

NACKDELAR

 • Svårare installationsprocess

Sammanfattning: Outdoordays Safari Pro är helt klart vårt toppval av taktält tak vare dess stabila, hållbara, men framför allt mysiga konstruktion som bidrar till en perfekt campingkänsla med nära och kära.

2. Outdoordays Diana Taktält

Bästa Taktält För 4-säsongersbruk


bästa 4-säsonger taktält

Kapacitet:

2 Personer

Vikt:

62 kg

Mått, uppfällt:

310 x 145 x 143 cm

Mått, hopfällt:

145 x 125 x 35 cm

Rymligt Taktält För Användning Året Runt

Outdoordays Diana är deras andra populära taktält, och skiljer sig inte allt för mycket från vår testvinnare Safari Pro. Likt föregående modell kommer Diana i en utfällbar konstruktion med mjukt skal som känns ganska rymlig för en eller två personer. Det är däremot inte lika rymligt som Safari Pro ovan.

Den är även tillverkad i samma slitstarka material, men här utnyttjar de istället ett tjockare tyg vilket leder till bättre isoleringsförmåga och slitstyrka än Safari Pro. Därför kan du utnyttja detta tält året om, vilket är perfekt för dig som vill få ut så många äventyr som möjligt på året.

Det negativa med det tjockare tyget är däremot dess ventilationsförmåga, vilket helt klart försämras om du håller alla fönster stängda. Under de varmare sommardagarna kan det därför lätt bli varmt.

Som tur är kommer även denna modell med ett flertal olika fönster åt alla håll, samt i taket. Det är perfekt för dig som gillar jakt eller fiske och vill hålla utkik på din omgivning när du är inne i tältet. En kraftigare regnduk finns även upptill som håller dig torr även under kraftigare regnskurar.

Den är också lite enklare att montera och få upp än Safari Pro ovan.

FÖRDELAR

 • Värmande och isolerande
 • Hållbart konstruktion och tygval
 • Fönster åt alla håll

NACKDELAR

 • Kan bli lite varm på sommaren

Sammanfattning: Outdoordays Diana Taktält är ett utmärkt alternativ för dig som är intresserad av omgivningen när du är ute och campar tack vare dess många olika fönster. Det tjockare tyget bidrar även till en mångsidig användning under hela året.

3. Outlust Taktält

Bästa Taktält Med Hårt Skal


outlust taktält

Kapacitet:

3 Personer

Vikt:

50 kg

Mått, uppfällt:

220 x 130 x 85/110 cm

Mått, hopfällt:

220 x 130 x 28 cm

Robust Design Med Hårt Skal

Outlust är ett rymligt och bekvämt taktält för mindre familjer eller sällskap som är otroligt smidigt att sätta upp och ta ner med hjälp av en välgenomtänkt och robust design.

I uppfälld form är det otroligt rymligt, med en kapacitet på upp mot tre personer bekvämt. Är ni endast en eller två personer som ska använda taktältet kommer ni ha gott om utrymme - lyxcamping!

Det är tillverkat med ett vattentätt och andningsbart tyg, så du håller dig torr även om det regnar. Dess robusta design bidrar även till att den klarar av vind och andra väderförhållande otroligt väl. I slutändan är vi övertygande om att denna modell av taktält kan klara sig i många år utan att gå ner i kvalitet.

Med taktältet tillkommer en färdigmonterad, stor och bekväm madrass av skumgummi i god kvalitet som känns väldigt bekväm att sova i. en interna utrymmet är även stor och matchar madrassens väl. Utöver det tillkommer även en stabil stege som du kan koppla på för att komma ut eller in i tältet.

Smidigaste Taktältet På Marknaden

Som många andra taktält med hårt skal är denna modell enkel att ta upp och ner. I sin hopfällda form ser det inte ut som något annat än en vanlig takbox och tar inte upp särskilt mycket plats.

Efter lite erfarenhet av tältet, kommer du att kunna ta upp och ner tältet på bara några minuter - vilket är en stor tidsbesparing i jämförelse med traditionella marktält.

FÖRDELAR

 • Robust och rymlig design
 • Enkel att ta upp/ ner
 • Väldigt skön madrass

NACKDELAR

 • Lite litet utrymme för fler än 3 personer
 • Inte den snyggaste designen

Sammanfattning: Outlust Roof Tent är ett bra alternativ för dig som letar efter ett budgetvänligt och kvalitativt taktält av hårt material. Det är lätt att sätta upp och ta ner, och dess kapacitet gör det perfekt för mindre familjer eller grupper av vänner. Outlust levereras dessutom med en förmonterad madrass och stege, vilket gör det ännu enklare att sätta upp och använda på direkten.

4. BrothersCamp Easy360

Bästa Taktält För Vinterväder


brotherscamp easy360 bästa takbox vinter

Kapacitet:

2 Personer

Vikt:

62 kg

Mått, uppfällt:

210 x 130 x 105 cm

Mått, hopfällt:

210 x 130 x 33 cm

Minimalistisk & Vädertålig Design

BrothersCamp Easy360 hamnar på en tredjeplats som ett grymt alternativ för ett litet, smidigt och budgetvänligt taktält i hårt skal för två personer. Det passar således bättre för de individer som gillar att utforska och vara ute i naturen än de som värdesätter hög komfort och utrymme på campingsemestern.

Tältet har som sagt en minimalistisk design, där det huvudsakliga syftet är att sova i och inte mycket annat. Dess rekommenderade kapacitet är som sagt för två personer, men fungerar alldeles utmärkt för solo-utforskare.

Det är skapat av en tjockare tältduk med mer extrema väderförhållanden i åtanke. Sett till de andra alternativen på denna lista är BrothersCamp Easy360 det bästa valet för camping i kallare miljöer, och bör klara av både regn och snö utan att göra dig kall eller våt.

De har även inbyggda isoleringsmattor som håller inne den varma och bekvämliga luften i tältet. Med det sagt är det fortfarande fullt möjligt att använda sig av detta taktält under de varmare sommarmånaderna då de även tänkt på ventilationen.

Stabil och Smidig Uppsättning

Kvalitén av dess konstruktion är mycket god, med dubbelsömmar och dragkedjor som fastställer tältets överlevnad över en längre period. Installationsprocessen är även den relativt simpel så länge du redan har bilskenor installerade.

Sist men inte minst, är BrothersCamp Easy360 även väldigt enkelt att sätta upp och ner till följd av deras unika saxmekanism som enkelt kan resa och sänka hela tältet av sig självt.

FÖRDELAR

 • Robust och hållbar design
 • Enkel att ta upp/ ner
 • Klarar kyla extremt väl

NACKDELAR

 • Ganska litet utrymme
 • Kan bli något varmt på högsommaren

Sammanfattning: BrothersCamp Easy360 är ett bra alternativ för dig som letar efter ett kompakt och budgetvänligt taktält med hårt skal. Den minimalistiska designen gör det perfekt för ensamutforskare, och det tjockare tältduken gör det till det bästa valet för camping i kallare miljöer.

5. Crua AER

Bästa Taktält Med Mjukt Skal


crua aer taktält mjukt skal bästa

Kapacitet:

3 Personer

Vikt:

55 kg

Mått, uppfällt:

235 x 140 x 125 cm

Mått, hopfällt:

235 x 140 x 25 cm

Innovativ Flexibel Design

Crua AER hamnar på en tredjeplats som ytterligare ett rymligt och prisvärt alternativ. Den största förändringen från föregående märke är att detta tält är skapat i ett mjukt skal, vilket resulterar i vissa unika för- och nackdelar. 

I ett uppfällt stadie är den rekommenderade kapaciteten av taktältet tre personer, men kommer att upplevas betydligt mer bekvämt om ni endast är två. Insidan känns rymlig med mycket utrymme att sova.

Dess bästa funktionalitet har att göra med dess flexibilitet att göra. Du kan nämligen koppla ihop ett flertal av Cruas tält med varandra för att skapa ett större familjetält - och det exkluderar inte Cruas taktält som även kan fungera som ett vanligt marktält.

Det innebär att du kan ta av tältet från fordonet och sätta upp det direkt på marken och på så sätt få det bästa av båda världarna.

Hållbar Konstruktion & Tygval

AER är tillverkad med en aluminiumram och vattentät canvas, så den är både hållbar och väderbeständig. Den har också ett golv med dubbla lager, så du blir väl isolerad från den kalla marken om du bestämmer dig för att sätta upp tältet som ett marktält.

De nämner även att det är enkelt att sätta upp och ta ner, även då det kan vara något krångligare än taktält med hårt skal.

FÖRDELAR

 • Fungerar som marktält
 • Kan kopplas ihop med andra CRUA-tält
 • Enkel att ha att göra med

NACKDELAR

 • Relativt dyrt för mjukt skal
 • Tar tid att ta ner/upp

Sammanfattning: Crua AER är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter ett flexibelt taktält av mjukt material av hög kvalitet. Dess flexibilitet gör det perfekt för dem som vill använda det som både tak- och marktält, och dess aluminiumram garanterar hållbarhet.

6. GJCrafts Laduta

Bästa Biltält


crua aer taktält mjukt skal bästa

Kapacitet:

2 Personer

Vikt:

1 kg

Mått, uppfällt:

130 x 160 x 100 cm

Mått, hopfällt:

40 x 40 x 3 cm

Budgetvänligt Och Simpelt

Sist på listan hamnar GJCrafts backlucketält, vilket har en klart annorlunda design från de andra taktälten som vi diskuterat i denna guide. Det passar dig som inte har möjligheten eller viljan att införskaffa ett stort och dyrt taktält, men som ändå vill utforska och sova i bilen.

GJ Crafts backpacking-tält är utformat för att fästas på bilens tak med hjälp av remmar och kan enkelt tas bort och bäras med dig som en ryggsäck när du är redo att slå läger.

Det är tillverkat av vattentätt och andningsbart tyg, så det håller dig torr i regnet, men blir inte för varmt i sommarvärmen.

GJ Crafts backpacking-tält är också mycket lätt, vilket gör det perfekt för dem som vill spara utrymme och vikt när de packar bilen inför en campingtur.

Det är inte lika rymligt som de andra tälten på den här listan, men det är ändå tillräckligt stort för att två personer ska kunna sova bekvämt om det kopplas ihop direkt med bakluckan (vilket det måste).

FÖRDELAR

 • Enkel och smidig att packa ner
 • Ingen installation krävs
 • Billigt alternativ

NACKDELAR

 • Inte lika bekvämt som ett taktält
 • Inte samma känsla som taktält

Sammanfattning: GJ Crafts baklucketält är ett utmärkt alternativ för dig som vill spara utrymme och vikt när du packar för en campingtur utan att investera i ett riktigt taktält. Den lätta vikten gör det perfekt för dem som vill utforska och sova i bilen, och det vattentäta och andningsbara tyget håller dig torr i regnet.

Vad Är Ett Taktält?

Ett taktält (roof top tent) är i grunden ett campingtält som du monterar ihop med ditt fordons takräckessystem - och tillåter dig därmed en campingupplevelse utan behovet av ett marktält, husbil, eller campingvan.

Det finns en mängd olika typer av taktält med många olika fördelar, där du kan hitta en modell som passar din bil, oavsett om det handlar om en större SUV, kombi, pickup, skåpbil, etc.

Men varför bör du skaffa ett taktält framför ett klassiska marktält - vad är fördelarna egentligen?

taktält tälta med bil

Fördelarna Med Ett Taktält

Det finns en rad olika fördelar med att använda sig av ett taktält framför andra alternativ såsom ett marktält. Här är några av de huvudsakliga fördelarna du kan dra av att campa med hjälp av ett taktält:

 • Du kan slå läger var som helst, oavsett markförhållandena. Det innebär att du inte är begränsad till plana, torra områden som du skulle vara med ett marktält. Med det sagt måste du självklart kunna ta dig till platsen med hjälp av ditt fordon.
 • Det är (oftast) snabbare och enklare att sätta upp ett taktält än att sätta upp ett traditionellt marktält. Detta är bra om du är trött efter att ha kört eller om vädret är dåligt och du vill sätta upp en campingplats så snabbt som möjligt.
 • Det är bekvämare att i ett taktält. Du behöver inte oroa dig för hårt och obekvämt underlag, samtidigt som insekter, ormar eller andra djur inte kryper in i tältet på natten!
 • Du kan förvara all din campingutrustning i ditt fordon under natten, och på så vis känna dig säker att det finns kvar dagen därpå.

Nu när vi har tittat på några av de viktigaste fördelarna med taktält, låt oss ta en mer detaljerad titt på de olika typerna av taktält som finns på marknaden.

Mjuka & Hårda Taktält

Som vi nämnde tidigare finns det två huvudtyper av taktält: mjukt skal (soft shell) och hårt skal (hard shell). Låt oss ta en titt på de viktigaste skillnaderna mellan dem.

Taktält Med Hårt Skal (Hard-shell)

Ett tak tält med hårt skal är vanligtvis tillverkat av ett hårt och slitstarkt material som aluminium eller glasfiber. Fördelen med ett hårt taktält är att de är mer robusta och ger bättre skydd mot väder och vind - något som kan vara viktigt när det kommer till ett taktält.

Majoriteten av dessa hårdskaliga taktält öppnas upp med gångjärn (likt en mussla) alternativt som en box med fyra sidor. De flesta kommer inte att ta större utrymme än arean av ditt fordon.

taktält hårt skal bil

En nackdel med hårdskaliga taktält är dock att de tenderar att vara dyrare än mjukskaliga modeller.

De är också generellt sett lättare att sätta upp eftersom du inte behöver fästa regntältet först - du kan helt enkelt öppna upp huvuddelen av tältet. Majoriteten av hårda taktält kan monteras enkelt genom att fästa några hakar på rätt ställe. Detta kan vara otroligt fördelaktigt för någon som byter plats varje dag.

Taktält Med Mjukt Skal (Soft-shell)

Ett tak tält med mjukt skal är vanligtvis tillverkat av ett vattentätt och andningsbart tyg som t.ex. canvas eller bomull. Den största fördelen med ett mjukt taktält är att det är lättare och mer kompakt än ett tält med hårt skal, vilket gör det lättare att transportera och förvara.

De är också generellt sett mer prisvärda än sina motsvarigheter med hårt skal om du har en begränsad budget. Ett mjukt taktält kan ofta kosta 50% så mycket som ett taktält i hårt skal.

Är du ett stort fan av att ha 360 utsikt från tältet är ett mjukt skal definitivt rätt val för dig, då hårda skal ofta är begränsade till utsikten inifrån.

En nackdel med tält med mjukt skal är att de inte ger lika mycket skydd mot väder och vind som ett hårt tält. Detta kan vara extra viktigt med tanke på att du monterar det några meter över marken, där vinden lätt kan kännas av tydligare.

Ytterligare en stor nackdel med mjuka taktält är att de kan vara svårare att sätta upp, eftersom du ofta måste fästa regntältet innan du sätter upp huvuddelen av tältet.

Vad Du Bör Kolla Efter i Ett Taktält

Att välja rätt taktält för dina förutsättningar och campingmål är väsentligt, och det finns en rad olika faktorer att hålla i beaktning. Några av de viktigaste aspekterna är:

Storlek & Kapacitet

Precis som med vanliga marktält eller vandringstält, kommer taktält i en rad olika storlekar - vilket har en direkt påverkan på tältets kapacitet (dvs hur många personer som får plats).

Allt från minimalistiska två-manna tält till massiva designer som kan rymma upp till sex personer. Det är alltid bra att utgå från tillverkarens rekommenderade kapacitet, men håll i åtanke att denna rekommendation oftast är väldigt generös.

stabilitet av taktält

Står det att ett visst tält rymmer fyra personer, kanske det passar väl för tre i verkligheten. Med det sagt fungerar säkert ett fyramans-tält väl för en familj med två mindre barn.

I vår erfarenhet är det oftast värt att spendera lite extra för att få lite mer utrymme och bekvämlighet.

Intern Plats (Dimension)

Ett taktälts kapacitet och interna dimensioner kommer inte alltid att överensstämma. Att dubbelkolla de interna dimensionerna kan därmed vara fördelaktigt för att få en bättre uppfattning över hur mycket utrymme du faktiskt kommer att ha i tältet.

De interna dimensionerna kommer oftast att motsvara samma storlek som den madrass som medföljer, men det kan i vissa fall vara större än så - om modellen inkluderar extra förvaringsutrymme.

Höjden på tältet är mindre viktigt, och siffran motsvarar endast den högsta punkten. På de flesta modeller av hårt skal kommer denna höjd att motsvara höjden av hela tältet, medans modeller av mjukt skal oftast har en topp av tältet som är högra än resten.

Madrass & Bekvämlighet

En av de (i vår mening) viktigaste faktorerna att titta närmare på är taktältets madrass och hur bekvämt det är att använda. En bekväm campingmadrass är viktig för att få en god natts sömn - särskilt om du planerar att tillbringa flera nätter i rad i tältet.

De allra flesta taktält levereras med en medföljande madrass, men det finns några undantag. I dessa fall måste man köpa en separat campingmadrass eller liggunderlag.

I majoriteten av fallen då en madrass medföljer handlar det om en smalare madrass som oftast inte är tjockare än 10 cm, i antingen bomull eller tempur. Letar du efter ett så bekvämt alternativ som möjligt är en tjockare tempurmadrass förmodligen ditt bästa val.

Som en allmän tumregel rekommenderar vi att du väljer den största madrass som du har råd med och plats för - särskilt om du planerar att använda taktältet tillsammans med någon annan. En större madrass kommer att ge dig mer utrymme att röra dig och byta position under natten.

biltält madrass bekvämlighet

Insolation, Regn

Taktält är konstruerade för att klara av alla möjliga väderförhållanden, där det är extremt viktigt att dessa är vattentäta. De flesta modeller har ett vattentätt och andningsbart yttertak, vilket är viktigt för att hålla tältets insida torr - och kan även bidra mot tuffa vindar.

Dessutom har de flesta taktält ett inre andningsbart skikt som hjälper till att reglera temperaturen och förhindrar kondensbildning. Det är också värt att kontrollera att fönstren är tillverkade av vattentätt material, detta hjälper till att hålla tältets insida torr i vått väder.

Slutligen rekommenderar vi också att du kontrollerar att ytterduken (ytterskiktet) är tillverkad av vattentätt material - helst med en hydrostatisk huvudvärdering på minst 2 000 mm vattenpelare. Detta kommer att hjälpa till att hålla dig och dina tillhörigheter torra även i det kraftigaste regnet.

Underhåll & Hållbarhet

Generellt sett är taktält ofta konstruerade med hållbara och slittåligt material som tål mycket användning i alla möjliga förhållanden. Det är dock alltid en bra idé att kontrollera vad tältet är tillverkat av innan du köper det, eftersom det kan variera från modell till modell.

Stommen av taktält i hårdskal är vanligtvis tillverkad av aluminium, stål eller en kombination av båda, medan tyget (ytterskiktet) vanligtvis är av polyester, bomull eller canvas. Som vi nämnde tidigare är det också viktigt att kontrollera att tyget är vattentätt.

En av de huvudsakliga orsakerna till att ditt taktält försämras över tid har att göra med solljus och regn - vilket är något som tältet kommer att utsättas för på ett eller annat sätt och kan resultera i att tältet försämras eller skadas.

Taktält i hårdskal brukar generellt sätt klara av detta bättre än de i mjukt skal då de ofta har säkra vattentåliga skydd som klarar sig en längre tid.

Ventilation

Tältets ventilation är en annan faktor att ta i beaktning. De flesta taktält har någon form av nätfönster eller ventilationsöppning för att möjliggöra luftcirkulation, men placeringen och antalet av dessa kan variera mellan olika modeller.

Vi rekommenderar att du väljer en modell med minst två ventiler - en på varje sida av tältet - för att säkerställa ett bra luftflöde. Många tält kommer även med en antikondensations-matta under tältet eller madrassen, vilket minimerar onödig vattenbildning (och därmed chansen för mögel).

ventilation taktält bil

Oavsett vilket tält du väljer är det rekommenderat att sova med öppna fönster för att maximera luftventilationen i tältet.

Montering

En annan viktig aspekt är hur lätt det är att sätta upp och ta ner taktältet. Om du planerar att använda tältet regelbundet vill du ha något som är snabbt och enkelt att sätta upp, samt att ta ner.

Om du bara planerar att använda taktältet vid enstaka tillfällen, kan en modell som är lite svårare att sätta upp och ta ner vara acceptabel - särskilt om du inte planerar att byta plats särskilt ofta under din campingsemester.

De flesta modeller med hårt skal är snabba och enkla att sätta upp, eftersom de har en integrerad ram som enkelt kan fällas ut. Soft-shell-modeller kräver däremot vanligtvis lite mer tid och ansträngning att bygga upp, eftersom de måste monteras från grunden.

Förvaring & Vikt

Vikten är också något att tänka på när du väljer ett taktält. Om du planerar att använda tältet ofta kanske du vill välja en lättare modell så att det är lätt att flytta runt och ställa in.

Om du bara planerar att använda taktältet ibland eller om du har en stor bil är vikten kanske inte ett lika stort problem. I så fall kan du välja en modell som är lite tyngre men också rymligare - särskilt om du planerar att använda det tillsammans med någon annan.

Det är viktigt att dubbelkolla ditt fordons maxvikt för taket. Väger ditt taktält mer än vad ditt fordon kan hantera kan det resultera i sämre handling och därmed utgöra en säkerhetsrisk för dig och din familj.

När det när det gäller förvaring kan de flesta taktält förvaras i ett garage, garagetält eller skjul när de inte används. Modeller med hårt skal är oftast svårare att förvara, eftersom de innehåller statiska och hårda komponenter som tar mer plats. Mjuka tält tar däremot mindre palts och är generellt lättare.

Bil Och Bilskena

Innan du köper ett taktält är et viktigt att säkerställa att den är kompatibel med ditt fordon då alla modeller inte nödvändigtvis fungerar med alla fordon.

Med det sagt är chansen stor att du kan koppla på ett taktält på ditt fordon, så länge den redan har bilskenor installerade.

taktält mysigt

Har du inte en bilskena installerad är detta ditt första steg i processen. Utan en bilskena kommer du inte kunna att koppla på ett taktält. Som tur är många taktält justerbara och bör därmed passa till ditt fordons bilskena.

Om du är osäker på om ditt fordon är kompatibelt med ett taktält är det alltid bäst att kontrollera med tillverkaren eller återförsäljaren innan du gör ett köp. Dubbelkolla även att ditt fordon klarar av den extra vikten som tillkommer med tältet samt vikten för personerna som ska använda det.

Installation

När du har säkerställt att ditt val av taktält är kompatibel med ditt fordon och bilskenor är det dags att installera det hela paketet. Detta är vanligtvis en ganska enkel process, men om du inte är säker på att du kan göra det själv är det alltid bäst att be om hjälp eller betala någon för att göra det åt dig. Annars är Youtube-videos din bästa vän!

Och så är det klart! Du bör nu ha ett fullt fungerande taktält redo för ditt nästa campingäventyr. Kom bara ihåg att följa tillverkarens instruktioner noggrant.

Är Ett Taktält Något För Dig?

Inte nog med att ett taktält låter dig förvandla nästan vilket fordon som helst till en campervan, utan de är också oftast mer bekväma än mer traditionella marktält. Om du letar efter ett sätt att göra nästa campingresa bekvämare och smidigare kan ett taktält vara den perfekta lösningen för dig.

Men innan du tar ett beslut och investerar i ett taktält kan det vara bra att tänka på nackdelarna, framför allt kostnaden och begränsningarna som kommer i samband med ett taktält.

Det är delvis dyrare än ett vanligt marktält, men också större och tyngre - vilket innebär att dina bensinpriser även kan öka.

Det är även viktigt att komma ihåg att det handlar om ett taktält, det vill säga ett tält som monteras direkt på ditt fordon. Det innebär att du inte kan campa vart som helst, då du måste kunna komma till platsen med hjälp av ditt fordon. Denna typ av camping kanske inte är för alla.

Sammanfattningsvis Om Taktält

Så där har du det - en omfattande guide till de olika typerna av taktält som finns på marknaden idag.

Förhoppningsvis har detta gett dig en bättre förståelse för fördelarna och nackdelarna med varje typ av tält, och vilket tält som är bäst lämpat för dina behov. 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 34

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.