7 Bästa Liggunderlag För Vandring (2024): Bäst i Test

bäst i test liggunderlag vandring guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Vandring är ett utmärkt sätt att återknyta kontakten med naturen och komma bort från stadslivets stress och hetta. Men om du inte är förberedd med rätt vandringsutrustning kan det också vara ganska obekvämt. En av de viktigaste sakerna att tänka på när du sover ute i naturen är ditt sovarrangemang. Ett bra liggunderlag kan göra all skillnad i världen när det gäller att få en god natts sömn ute på vandringsleden.

I den här guiden tar vi en titt på 7 av de bästa liggunderlagen för vandring på marknaden! Vi ger dig också en översikt över vad du ska tänka på när du väljer ett liggunderlag, samt några tips och råd om hur du kan få en så bekväm sömn som möjligt när du vandrar.


De 7 Bästa Liggunderlagen För Vandring Är:

 1. 1
  Bäst i Test Liggunderlag För Vandring: Therm-a-Rest NeoAir Xlite Sleeping Pad - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Liggunderlag: Exped Synmat UI - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Liggunderlag För Sidosovare: Sea to Summit Airmat Etherlight XT Insulated - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Prisvärda Liggunderlag För Vandring: Big Agnes Insulated Air Core Ultra - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Smidiga Liggunderlag: Roben Fjellguard 60 - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Allround Alternativ För Vandring: Nemo Tensor Insulated - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Billiga Skummadrass: Therm-a-Rest Ridgerest Classic Regular - Läs Recension 

1. Therm-a-Rest NeoAir Xlite Sleeping Pad

Bästa Liggunderlag För Vandring


thermarest neoair xlite sleeping pad regular

Typ:

Uppblåsbar

Vikt:

340 g

Dimensioner:

183 x 51 cm

R-värde:

4.2

Tjocklek:

6.4 cm

Ultralätt Liggunderlag Perfekt Då Du Vill Hålla Packning Lätt

Therm-a-Rest är synonymt med högkvalitativa liggunderlag och NeoAir XLite är deras ledande lättviktsmodell. För många människor som tillbringar längre tid ute i vandringsleden har denna modell hela paketet.

NeoAir Xlite är en mycket kompakt och lätt liggunderlag som endast väger 340 gram, vilket gör den näst intill omärkbar i din ryggsäck. De har lyckats få den så lätt genom att utnyttja en uppblåsbar metod som fyller den med luft, samtidigt som den har en ganska mycket mindre tjocklek i jämförelse med deras andra modell Airmat Etherlight XT Insulated ovan.

Det är inte ovanligt att lättare liggunderlag ofta är skapade av tunnare tyger som är mindre hållbara och slitstarka, men i detta fall är den fortfarande skapad med en robust tygdesign med 30 denier, vilket räcker gott och väl för att hålla den fungerande även under tuffare förhållanden. Självklart förlorar du viss stabilitet och hållbarhet i jämförelse med Therm-a-Rests andra alternativ, men det bör inte göra allt för stor skillnad.

Med ett R-värde på 4.2, kan du även känna dig säker att den ger god isolering i kallare väder och är bekväm att ligga på. Även då vi inte rekommenderar att du använder denna under kallare vinterklimat, bör den klara av lättare kyla (-5) relativt väl. Den briljerar dock främst under tresäsongsbruk.

Allt detta gör det till ett mycket attraktivt val för vandringsorienterade personer som letar efter ett lätt, smidigt, men samtidigt bekvämt alternativ att ta med sig på vandringsleden. Dens prislapp ligger något dyrare än många andra alternativ på denna lista, men letar du efter det bästa alternativet inför din kommande vandringsresa, är detta helt klart ditt bästa val.

En sista sak att nämna är att denna modell kan låta något när du rör dig på natten, så är det något du hatar bör du undvika denna.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Bekväm Och hållbar
 • Lätt och smidig att använda

NACKDELAR

 • Lite tunn för campingbehov
 • Låter lite när man rör på sig

2. Exped Synmat UI

Näst Bäst i Test Liggunderlag För Vandring


Näst Bäst i Test Liggunderlag

Typ:

Uppblåsbar

Vikt:

450 g

Dimensioner:

183 x 53 cm

R-värde:

2.9

Tjocklek:

7 cm

En Nära Andra Plats För Bästa Smidiga Uppblåsbara Liggunderlag

Exped Synmat UL är en nära tvåa när det handlar om komfort i förhållande till vikt. Det är också en uppblåsbar modell som levereras vattentät kompressionspåse som även används för att pumpa upp liggunderlaget, vilket gör processen mycket smidig, utan att ta upp extra utrymme eller vikt i din packning. Trots att det är en uppblåsbar modell, är det således mycket enkelt att sätta upp.

Det är också en av de mer prisvärda modellerna på den här listan, med ett pris på strax under 1650 kronor. Trots att den är billigare än Etherlight XT erbjuder den fortfarande bra isolering från marken med en R-värde på knappt tre.

Den är också lite lättare än XT, med en vikt på bara 450 gram. Detta tillsammans med den smidiga och lätta kompressionspåsen gör det till det smidigaste alternativet för transport. Mumui-formen bidrar även till den lägre vikten då den är något smalare närmare fötterna.

Något annat vi gillar med detta alternativ är dess mjuka, men framför allt tysta material, så du slipper det där störiga prasslet under natten. Det känns heller inte plastigt som vissa andra alternativ kan göra, utan bidrar med en god komfort.

Den största nackdelen med den här modellen är att den inte är lika bekväm som Etherlight XT och att den inte bidrar med samma isolering och vaddering från marken, vilket gör den mer lämplig för sommarresor än för vintercamping. Men på det hela taget är det ett utmärkt val för dem som letar efter ett prisvärt och lättanvänt uppblåsbart liggunderlag.

FÖRDELAR

 • Tyst att ligga på
 • Tar liten plats i ryggsäcken
 • Lätt och smidig att använda

NACKDELAR

 • Tål inte vinterklimat lika väl som vissa andra med högre R-värde
 • Inte lika bekväm som Etherlight XT under

3. Sea to Summit Airmat Etherlight XT Insulated

Bästa Liggunderlag För Den Vandrande Sidosovaren


Bäst i Test Liggunderlag

Typ:

Självuppblåsbar

Vikt:

460 g

Dimensioner:

183 x 55 cm

R-värde:

3.2

Tjocklek:

10 cm

Mycket Pålitligt Och Bekvämt Liggunderlag För Sidosovaren

För sidosovare och de som rör sig mycket under natten är Sea to Summits Ether Light XT Insulated ett perfekt val av liggunderlag. Med hela 10 cm av dämpning från marken är Ether ett av de tjockaste liggunderlaget på den här listan samtidigt som det väger en respektabel 460 gram. Den kommer också med en smidig förvaringspåse i nylon för enkel transport

Det bidrar till att den är enkel att använda, och transportera tack vare dess lätta vikt och relativt lilla packyta. Lägger vi till det faktum att detta är en bekväm självuppblåsbar modell som faktiskt inte väger så mycket, är det lätt att se varför Ether Light XT blev vår testvinnare.

Andra anmärkningsvärda egenskaper är Sea to Summits distinkta Air Sprung Cells, ett R-värde på 3,2 som bör räcka för de flesta vandring och campingresor under sommaren. Dess tjocklek bidrar även till en god isoleringsförmåga även under senare höst där temperaturen börjar närma sig noll.

Den extra tjockleken bidrar även med att du har mer vaddering till marken, vilket är perfekt för större individer och de som föredrar att ligga på sidan. Om du är en av de så vet du hur obekvämt det kan vara att ligga på ett tunnt liggunderlag efter en lång dag uti i naturen.

De enda nackdelarna med denna modell är egentligen dess prislapp, vilket kan vara något hög för de som endast är ute och vandrar eller campar någon gång om året. Men värdesätter du kvalité och bekvämlighet är det definitivt värt priset. En annan nackdel är dess R-värde och isolering från marken, vilket generellt sett är mycket bra, men kan bli något kylig under vinterförhållanden.

Sammantaget är Ether en av de lyxigaste liggunderlagen på marknaden sett till dess bekvämlighet, användarvänlighet och hållbarhet.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm
 • God isolering från marken tack vare den tjocka designen
 • Lätt och smidig att använda

NACKDELAR

 • Något dyr
 • Tål inte vinterklimat lika väl som vissa andra med högre R-värde

4. Big Agnes Insulated Air Core Ultra

Bästa Prisvärda Liggunderlag För Vandring


Bästa Prisvärda Liggunderlag För Vandring

Typ:

Uppblåsbar

Vikt:

558 g

Dimensioner:

180 x 55 cm

R-värde:

4.5

Tjocklek:

8 cm

Snabbt, Smidigt Och Bekvämt Liggunderlag

Du kan lätt spendera 2000 på ett liggunderlag, men för budgetmedvetna vandraren eller de som bara åker ut några gånger om året, får Big Agnes Insulated Air Core Ultra jobbet gjort för halva priset.

Bortsett från priset är det inte mycket som skriker "budget" om Air Core: du får en generös tjocklek på 8 cm av vaddering (inklusive 9 cm höga yttre kamrar för att hålla dig i mitten av underlaget), ett konkurrenskraftigt R-värde på 4,5 och en packningsstorlek på 10x19 cm.

Även om det inte är det lättaste eller mest bekväma alternativet på den här listan är Air Core ett bra val för dem som vill ha ett pålitligt och prisvärt uppblåsbart liggunderlag för sina kommande vandringsäventyr.

Den största nackdelen med den här modellen är dess vikt: med nästan 560 gram är den ett av de tyngre alternativen på den här listan. Men om du letar efter ett prisvärt och hållbart liggunderlag som håller i flera år är Air Core ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Stabiliserande design med höga kanter
 • Snabb och smidig användning
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Relativt tung i jämförelse med ultralätta liggunderlag
 • Inte den mest bekväma designen

5. Roben Fjellguard 60

Bästa Smidiga Liggunderlag För Vandring


Bästa Smidiga Liggunderlag

Typ:

Självuppblåsbar

Vikt:

893 g

Dimensioner:

180 x 55 cm

R-värde:

3.0

Tjocklek:

9 cm

Snabbt, Smidigt Och Bekvämt Liggunderlag

Roben Fjellguard 60 är ett av de bästa självuppblåsande liggunderlagen på marknaden, och det är lätt att förstå varför. Den erbjuder en bra balans mellan komfort, värme och användarvänlighet, vilket gör den till ett utmärkt val för allt från familjecampingresor till vandringsäventyr. Den mycket låga prislapp gör det även till ett attraktivt val för den budgetmedvetne personen.

Med ett R-värde på 3.0 lämpar sig Robens Fjellgaurd framför allt för tresäsongsbruk, men dess tjocklek bidrar till en ganska god isolering från marken under dig, och kan tillsammans med ett tunn skummadrass under hålla dig varm även under kyligare förhållanden.

Dess stora styrka ligger i hur enkel den är att få upp efter en lång dag av utomhusaktiviteter, då du knappt behöver göra något alls. Detta sker också väldigt fort vilket är en adderad bonus.

Den enda nackdelen med det här liggunderlaget är att den är relativt skrymmande och tung när den är packad, så den kanske inte är det bästa valet om du letar efter ett mycket lätt och kompakt alternativ. Men om vikten inte är ditt största bekymmer är Robens Fjellgaurd definitivt ett av de bästa självuppblåsande liggunderlagen på marknaden.

En extra detalj att anmärka är att denna modell endast är 180 cm lång, så är du längre än det kan du eventuellt behöva gå med ett längre alternativ.

FÖRDELAR

 • Bekväm och värmande
 • Bra isolering från marken
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Relativt tung och otymplig packning

6. Nemo Tensor Insulated

Bästa Allround Alternativ För Vandring


Bästa Allround Alterntativ För Vandring

Typ:

Självuppblåsbar

Vikt:

425 g

Dimensioner:

183 x 51 cm

R-värde:

3.4

Tjocklek:

8 cm

Ultralätt Och Bekvämt Liggunderlag Perfekt För Tresäsongsvandring

Nemo är kanske mest känt för sina tält för backpacking, men de har också samlat ihop ett gediget sortiment av högkvalitativa liggunderlag. Tensor Insulated är ett exempel på detta och kombinerar en lätt och packbar konstruktion med en bekväm liggunderlagskonstruktion och generösa 8 cm av dyna som på ett bra sätt isolerar dig från marken nedanför.

Som referens är detta en anmärkningsvärd ökning på någon cm jämfört med den populära Therm-a-Rest NeoAir XLite, vilket är särskilt fördelaktigt för sidosovare.

Vi älskar också Nemos intuitiva Vortex-pumpsäck som kräver väldigt lite ansträngning: Det är bara att knäppa fast den på den platta, mikrojusterbara ventilen, blåsa lätt in i öppningen och rulla ner kragen för att tvinga in luft i mattan.

När det gäller nackdelar är Tensors tunna 30d-tyg en av de största svagheterna. Enligt vår erfarenhet kan detta ge en något mindre bekväm känsla i mattan och gör den något mindre slitstark, så ta extra väl hand om den.

Allt som allt är Nemo Tensor Insulated ett bra val för dem som letar efter en ultralätt och lätt packbart liggunderlag som inte offrar för mycket komfort. Tensors har en bra blandning av komfort, byggkvalitet och användarvänlighet, vilket gör den till en höjdare på marknaden.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och packbar
 • Bra isolerande med 8 cm tjocklek
 • Grym pumpsäck

NACKDELAR

 • Tunnare tyg än många andra alternativ

7. Therm-a-Rest Ridgerest Classic

Bästa Billiga Skummadrass


Basta Billiga Skummadrass 1

Typ:

Skummadrass

Vikt:

400 g

Dimensioner:

183 x 51 cm

R-värde:

2.0

Tjocklek:

1.5 cm

Mycket Billigt Och Hållbar Skummadrass - Perfekt Som Första Underlag

Ridgerest Classic är den bästa billiga skumgummimadrassen på vår lista, och den är också en av de lättaste med endast 400 gram. Den är tillverkad av ett sluten cellsskum av polyeten med hög densitet som är mycket hållbart, vilket gör den idealisk som underlag för tjockare liggunderlag.

Ridgerest Classic är också ett av de billigaste alternativen på den här listan, med en prislapp på cirka 266 kronor vilket gör det till ett riktigt kap.

Den enda nackdelen med den här produkten är att den inte är tillräckligt bekväm enligt våra preferenser för isolerad användning. Att ligga direkt på underlaget, utan något annat än en sovsäck och kanske en campingkudde kommer helt enkelt inte kunna mäta sig med de andra alternativen på denna lista.

Det är därför vi primärt rekommenderar att använda denna modell som ett underlag då du behöver extra isolering från den kalla marken. Denna tillsammans med en prisvärd sommarmodell kan fungera utmärkt, även under riktigt kalla temperaturer tack vara de dubbla lagren det förser.

Om du letar efter en billig och hållbar skummadrass är Ridgerest Classic definitivt värd att överväga. Men om du letar efter ett bekvämare alternativ bör du kanske leta någon annanstans.

FÖRDELAR

 • Billigt
 • Mycket slitstarkt
 • Perfekt som underlager till tjockare liggunderlag

NACKDELAR

 • Inte tillräckligt bekvämt enligt våra preferenser för isolerat bruk

Liggunderlag För Vandring - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Vikt

Dimensioner

R-värde

Tjocklek

2085 kr

Självuppblåsbar

460 g

183 x 55 cm

3.2

10 cm

1645 kr

Uppblåsbar

450 g

183 x 53 cm

2.9

7 cm

2195 kr

Uppblåsbar

340 g

183 x 51 cm

4.2

6.4 cm

995 kr

Uppblåsbar

558 g

180 x 55 cm

4.5

8 cm

999 kr

Självuppblåsbar

893 g

180 x 55 cm

3.0

9 cm

1999 kr

Självuppblåsbar

535 g

183 x 51 cm

3.4

8 cm

266 kr

Skummadrass

400 g

183 x 51 cm

2.0

1.5 cm

När Behöver Man Ett Liggunderlag?

Är du ute och campar eller vandrar i naturen kommer du oundvikligt att behöva gå och lägga dig vid något tillfälle. Så länge du inte är en av de som väljer att sova direkt under bar himmel har du förmodligen med dig ett tält som skydd, en sovsäck för värme, och även ett liggunderlag för att få upp dig från den kalla marken.

hardshell skaljacka

Liggunderlag är extra viktiga då du campar och vandrar, då det är vad som kommer att isolera dig från den kalla marken under dig. Tält består oftast av ett eller två lager tunt tyg, vilket sällan är särskilt värmeisolerande.

Ligger du direkt mot marken (även i tält) kommer du snabbt att märka av hur den kalla marken sänker din kroppstemperatur, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser om du kyls ner rejält under kallare nätter. Ett liggunderlag ger ett extra lager isolering mellan dig och marken och hjälper dig att hålla dig varm och bekväm under hela natten.

Andra fördelar med liggunderlag är det faktum att de gör det lättare att få en god natts sömn i allmänhet. Om du någonsin har försökt sova på en hård, ojämn yta vet du hur svårt det kan vara att hitta en bekväm position.

Ett liggunderlag kan hjälpa till att jämna ut ytan och ge en viss dämpning, vilket gör det lättare att somna och sova längre. Detta är särskilt viktigt om du ska tillbringa flera nätter i rad vid camping eller vandring.

Den enda uppenbara nackdelen med ett liggunderlag är att du måste packa ner och transportera med en sak mer i din ryggsäck, vilket självklart tar upp utrymme och lägger till vikt. Men det är ett litet pris att betala för bättre (och ibland nödvändig) sömnkvalité.

Så, nu när vi har fastställt varför sovunderlag är så viktiga. låt oss nu presentera dig några råd om vad du ska titta på när du väljer ett liggunderlag.

Liggunderlag - Köptips

När det gäller att hitta det bästa liggunderlaget för dina vandringsäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper ditt liggunderlag, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Liggunderlag - Modellkategorier

Det finns några olika typer av liggunderlag för dig att välja mellan inför din vandringsutflykt, där alla har sina unika för- och nackdelar. För att underlätta processen av att välja rätt typ för dig, tar vi en närmare titt på vad som åtskiljer de från varandra.

Uppblåsbara Liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag förlitar sig helt och hållet på luft som som fyllning och du måste därför fylla den med luft för att den ska ta form. Oftast gör du detta genom att blåsa eller pumpa in luft genom en ventil.

uppblåsbara liggunderlag

Den främsta fördelen med dessa typer av liggunderlag är att du sparar i både vikt och packstorlek i din vandringryggsäck, två viktiga faktorer när det kommer till vandring och längre utomhusutflykter. De kan väga så lite som hälften av vad en självuppblåsbart liggunderlag kan väga. Det är även det minsta alternativet sett till packningsutrymmet, då du enkelt kan rulla ihop de till en mycket kompakt storlek.

Den huvudsakliga nackdelen är att detta oftast kommer på bekostnad av bekvämlighet i jämförelse med andra alternativ. De saknar den där fluffiga och stödjande känslan du får med självuppblåsbara liggunderlag.

Ett annat problem är den ökade risken att råka ut för en punktering eller liknande, vilket snabbt kan göra en trevlig vandringsutflykt till en mardröm. Att ta med sig ett extra reperationskit är därför att rekommendera. Läs mer om du lagar en tältduk här, vilket fungerar på samma sätt.

Självuppblåsbart Liggunderlag

Denna modelltyp har varit ett populärt val ända sedan 1970-talet då Therm-a-Rest släppte sitt första självuppblåsbara liggunderlag. Insidan av underlaget är fyllt med ett öppet cellskum som expanderar och fylls med luft när du öppnar ventilen (därav namnet "självuppblåsbart").

liggunderlag självuppblåsbara

I jämförelse med ett liggunderlag som innehåller endast luft har ett självuppblåsbart liggunderlag en fluffigare känsla tack vare det öppna cellskummet, även om den inte komprimeras lika litet och är tyngre. För vandringstillfällen när bekvämlighet är viktigare än vikt och packningsstorlek är självuppblåsbara liggunderlag våra favoriter.

Men den stora nackdelen är som sagt den tyngre vikten i jämförelse med uppblåsbara alternativ, vilket kan vara mycket viktigt för den viktmedvetna vandraren. De självuppblåsbara alternativ som riktar sig mot vandrare (lättare vikt och mer kompakt design) tenderar ofta tt vara lite smalare i tjocklek, vilket självklart kan påverka din bekvämlighet.

Skumgummi

De klassiska liggunderlagen innehåller oftast ett slutet cellskum. Dess liggunderlag är inte uppblåsningsbara, utan behöver endast rullas ut för att användas. Den största fördelen är såklart att det är mycket smidigt att använda, samtidigt som du minskar chansen för att råka ut för en punktering eller liknande i liggunderlaget.

De stora nackdelarna med dessa modeller är däremot bekvämligheten, då det är den minst bekväma typen av liggunderlag på marknaden. De är däremot perfekta för att använda som ett andra lager under ditt andra liggunderlag under vinterförhållanden.

Tjocklek Och Bekvämlighet

Generellt kan man säga att tjockare liggunderlag är mer bekvämare än tunna. Men det finns naturligtvis en gräns för hur tjockt ett liggunderlag kan vara och fortfarande vara praktiskt för vandring, där vikt och packstorlek ofta spelar en avgörande roll.

tjocklek liggunderlag

Naturligtvis varierar detta också från person till person och vad du är van att sova på. Om du har problem med att sova på tunna madrasser hemma, vill du förmodligen ha något tjockare när du campar också. Det viktigaste är att du hittar en tjocklek som fungerar för dig så att du kan få en god natts sömn.

Vi tycker personligen att självuppblåsbara alternativ är det bästa valet här, då dess luft- och skumkombination bidrar till en bekväm och stödjande underlag som är riktigt skönt att sova på. 

Storlek: Längd Och Bredd

Storleken av ditt liggunderlag kommer att variera något beroende på vad du planerar att använda den för. De liggunderlag som är tillverkade specifikt för vandringssyften kommer ofta komma i en mindre storlek för att spara både vikt och packutrymme. Andra liggunderlag som istället primärt riktar sig mot de som campar brukar vara större i storleken.

Majoriteten av liggunderlag kommer i en unisex-modell som passar för både herr och dam. De är oftast runt 182 cm långt, och 50 cm brett, medans större varianter är uppåt 195 cm långt och 65 cm brett. 

liggunderlag vandring natur

När det kommer till formen på dessa liggunderlag fallet de oftast i en av två kategorier: mumieformade som blir smalare närmare fötterna för att spara vikt och utrymme, eller rektangulära underlag som är lite mer rymliga och bekväma.

Ibland kan du också hitta speciellt utformade liggunderlag, till exempel miniunderlag som bara är 2/3 så långt som ett vanligt liggunderlag. De flesta specialalternativen är mer obekväma men lyckas ofta skära ner på vikten ganska mycket.

Liggunderlag För Dam?

Vissa liggunderlag kommer i specifika versioner för dam, men ser oftast identiska ut med dess unisexmotsvarighet. Men vad är skillnaden mellan dessa?

Huvudsakligen handlar det om liggunderlagets bredd, då kvinnomodeller tenderar att vara något smalare än unisexmodeller. Utöver det brukar de även ha ett något högre R-värde, vilket är perfekt för de kvinnor som tenderar att bli kalla under natten.

Vissa kvinnomodeller kommer även att modifiera hur underlaget är fördelat, för att förse dig med lite extra stöd runt höft för bättre komfort.

Isolering Och R-värde

R-värde är ett begrepp som ofta slängs runt i diskussioner kring liggunderlag. I grund och botten är det ett mått av värmemotstånd där R.et refererar till det engelska begreppet "resistance".

Ett högre R-värde indikerar på en bättre skyddande förmåga från den kalla marken under. Det finns inte alltid med ett från tillverkarna, men i de tillfällen då det kommer med är det ett hjälpsamt mått att hålla utkik efter. Underskatta inte detta mätvärde, då sämre isolerade liggunderlag snabbt kommer att göra dig kylig under kallare förhållanden.

liggunderlag vintercamping

Under de varmare månaderna på året (vår/sommar/tidig höst) kan du oftast använda dig av ett liggunderlag som nästan saknar isolering helt och hållet (R-värde mellan 1-3). För tresäsongsbruk rekommenderar vi att du åtminstone införskaffar ett liggunderlag med R-värde av minst 3, men gärna upp mot 5 för optimal isolation från marken.

Planerar du att spendera tid ute i naturen under vintern och kallare klimat kan det vara en bra idé att köpa ett underlag med minst 5 i R-värde. Vissa populära liggunderlag för vintern har ett R-värde på uppåt 7, vilket förser dig med en förträffligt skydd från den kalla markytan under dig.

Under dessa förhållanden kan det också vara en bra idé att utnyttja en extra mindre lager under ditt liggunderlag för extra skyddande och isolerande effekt.

Vikt Och Packstorlek

Vikten och packstorleken på ditt liggunderlag är två andra viktiga faktorer att ta hänsyn till. Om du planerar att vandra mycket vill du spara så mycket vikt som möjligt, vilket innebär att du måste välja ett lättare och mer packbart alternativ.

Under majoriteten av vandringsförhållanden tenderar vi att rekommendera ett alternativ som slår en bra balans mellan vikt och bekvämlighet, då det inte alltid är viktigt att spara varenda gram i din packning. Tenderar du att gå på längre vandringsäventyr kan det vara värt att investera i ett lättare alternativ.

Packstorlek är också ett viktigt övervägande eftersom det kommer att diktera hur lätt liggunderlaget är att transportera. Ett större liggunderlag som inte packas ner särskilt litet kan vara ganska svårt att få plats i ett litet tält eller till och med i din ryggsäck.

Slittålighet Och Hållbarhet

Om man bortser från vikten för en sekund så brukar faktiskt majoriteten av liggunderlag att vara mycket slitstarka och pålitliga. Tygmaterialet för vandringsmodeller är ofta robust men bekvämt, och deras tjocklek gör det mycket svårt att faktiskt punktera. Vissa lättare alternativ kan däremot vara mer problematiska.

liggunderlag camping dam

Vandringsalternativ utnyttjar ofta ett tunnare tyg för att spara vikt och packyta, vilket rimligtvis även ökar chansen att råka punktera ett hål i den under dina utflykter. Uppblåsbara liggunderlag har också en liten risk för att det med tiden uppstår ett långsamt läckage.

Därför rekommenderar vi att du väljer ett liggunderlag som är tillverkat av slitstarkt tyg och har en tillräckligt tjock konstruktion för att motstå punktering och läckage. Men om vikten är ditt främsta bekymmer kan du behöva offra lite hållbarhet för att spara in några gram.

Det är ofta undersidan av ett liggunderlag som utsätts för mest missbruk, så det är en bra idé att titta på just den tjockleken. Slutligen spelar materialkvaliteten roll, så du kan förvänta dig att ett dyrare alternativ med liknande denierhalt ger överlägsen hållbarhet.

Ventiler Och Uppblåsbarhet

Både luft- och självuppblåsande liggunderlag använder en integrerad deflationsventil som gör att du snabbt och enkelt kan släppa ut allt luft i dina liggunderlag, och det har skett en hel del förändringar i utformningen under de senaste åren.

Traditionella liggunderlag öppnas och stängs genom att vrida och trycka eller dra i en rund plastventil som är ansluten till mattans sida. Dessa fungerar i allmänhet ganska bra och används fortfarande på vissa äldre och budgetorienterade konstruktioner, men de kommer med vissa nackdelar.

För det första fungerar ventilen ineffektivt eftersom den är helt öppen under uppblåsningen, vilket gör att en del luft kan flyga ut mellan andningarna. Vidare tar deras upprättstående profil upp plats när de rullas ihop och de är långsamma på att trycka ut all luft.

För att motverka detta har många tillverkare såsom Sea to Summit och Big Agnes platta ventiler. Förutom den smala profilen har de ofta särskilda öppningar för uppblåsning och uttömning, och framför allt har de en klaff som hindrar luften från att läcka ut när du blåser in i öppningen. 

Vi har funnit att dessa liggunderlag med två separata ventiler för uppblåsning och tömning är tillförlitliga, effektiva (det tar ungefär 10 andetag totalt att blåsa upp och tömningen sker nästan omedelbart) och att de i princip inte lägger till någon vikt - alla utmärkta egenskaper.

Therm-a-Rest går för en liten annorlunda design, som är en något anpassad version av de klassiska ventilerna. De tillåter dig däremot att blåsa upp liggunderlaget effektivt utan någon luftförlust mellan dina andetag. Du kan sedan vrida på de yttre vingarna för att snabbt släppa ut luft om du behöver packa ihop.

ventiler liggunderlag

Pumpar

Vissa luftbaserade liggunderlag kommer med dedikerade pumpar som gör det mycket enkelt att sätta upp och använda ditt liggunderlag. Det hjälper även i det avseendet att det förhindrar fukt från att komma in på insidan av ditt liggunderlag, vilket kan leda till mögel om det inte torkas ut på rätt sätt.

I vissa fall kommer själva förvaringspåsen av liggunderlaget agera som en pump, vilket innebär att du varken behöver offra dyrbar vikt och packutrymme i ryggsäcken.

Men alla pumpsäckar är inte lika bra, och vissa modeller är mycket mer funktionella och bekväma att använda än andra. För att vara ärlig är skillnaderna ganska minimala, och vi uppskattar alltid att spara tid och energi efter en lång dag på vandringsleden.

Hur Du Packar Och Transporterar Ditt Liggunderlag

När du väl har valt det perfekta liggunderlaget är det dags att fokusera på hur du ska transportera det till och från lägerplatsen.

liggunderlag packstorlek

Vandrar eller backpackar du blir utrymme och vikt viktigt att ta hänsyn till. I dessa fall rekommenderar vi att du packar ditt liggunderlag i en kompressionssäck. Detta hjälper till att minska dess storlek så att den tar mindre plats i din ryggsäck.

De flesta liggunderlag levereras med en egen packsäck, men de är ibland onödigt stora och ineffektiva. Om så är fallet rekommenderar vi att du köper en separat kompressionssäck som är särskilt utformad för liggunderlag. Dessa säckar har remmar som gör att du kan för att dra ihop liggunderlaget så att det blir mindre och mer lätthanterligt.

Skötselråd - Liggunderlag

Förvaring Av Liggunderlag

De flesta brukar inte vara ute och sova i naturen året om. För att förvara ditt liggunderlaget säkert då du inte använder den, rekommenderar vi att du lämnar den utrullar med ventilen öppen. Detta kommer att bidra till att skummet i liggunderlaget hålls fluffigt och i bra form.

Om du förvarar dessa ihoprullade kommer dess form att blir överdrivet kompakt, vilket kommer att påverka komforten och prestandan när du väl använder den. När du är redo att packa ihop den för lågsäsongen ska du rengöra och torka liggunderlaget innan du förvarar det på ett svalt och torrt ställe.

Uppblåsbara liggunderlag är lite av en annan femma, och är betydligt enklare att förvara under lågsäsongen. Allt du behöver göra är att avlägsna all luft från underlaget och rulla ihop den. Vi rekommenderar att du förvarar den i den medföljande förvaringsväskan för att hålla den ren och skyddad.

självuppblåsbara liggunderlag

Hur Du Underhåller Ditt Liggunderlag

Liggunderlag är relativt lätt att ta hand om, men det finns några saker du bör tänka på. För det första bör du undvika att använda vassa föremål på eller i närheten av ditt liggunderlag. Detta inkluderar knivar, saxar och allt annat som potentiellt kan punktera tyget.

För det andra, använd inga starka kemikalier eller rengöringsmedel på ditt liggunderlag. Dessa kan skada materialet och påverka dess prestanda. I stället rekommenderar vi att du vid behov gör en punktrengöring med mild tvål och vatten.

Slutligen ska du se till att regelbundet kontrollera ditt liggunderlag för att se om det finns några hål eller läckor. Om du hittar några, kan du helt enkelt lappa ihop dem med reparationstejp. Med lite omsorg kommer ditt liggunderlag att hålla i många år framöver.

Vanliga Frågor Om Liggunderlag För Vandring

Vi har gått igenom allt du behöver veta om liggunderlag, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om liggunderlag, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa liggunderlaget för vandring?

Det bästa liggunderlaget är enligt vårt test Therm-a-Rest NeoAir Xlite Sleeping Pad, som är ett lätt, slitstarkt och bekvämt alternativ perfekt för vandring. Letar du efter ett billigare alternativ rekommenderar vi Big Agnes Insulated Air Core Ultra.

Vad kostar ett liggunderlag för vandring?

Liggunderlag kostar vanligtvis mellan 500 och 3000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Vad är ett bra liggunderlag för sidosovare?

Det bästa liggunderlaget för sidosovare är Sea to Summit Airmat Etherlight XT Insulated eller eventuellt Nemo Tensor Insulated.

Vad är skillnaden mellan en luftmadrass och ett liggunderlag?

Den största skillnaden mellan en luftmadrass och ett liggunderlag är att en luftmadrass vanligtvis är mycket tjockare, vilket gör den bekvämare. Liggunderlag är också i allmänhet lättare och mer kompakta, vilket gör dem lättare att bära med sig när du campar. Vill du hitta ett bra mellanting kan vi rekommendera campingmadrasser.

Vilken storlek på liggunderlag är bäst för dig?

Den bästa storleken av liggunderlag för dig beror på hur lång du är och hur mycket utrymme du har i tältet. Om du är lång behöver du ett längre liggunderlag så att dina fötter inte hänger över kanten. Om du har ett litet tält behöver du ett smalare liggunderlag så att det inte tar för mycket plats.

Hur blåser jag upp mitt liggunderlag?

De flesta liggunderlag levereras med en luftpump eller en uppblåsningssäck. För att blåsa upp ditt liggunderlag är det bara att fästa luftpumpen eller luftsäcken vid ventilen och börja pumpa. När den är helt uppblåst stänger du ventilen för att förhindra att luft kommer ut.

Vilket är det bästa sättet att rengöra ett liggunderlag?

Det bästa sättet att rengöra ett liggunderlag är med mild tvål och vatten. Undvik att använda starka kemikalier eller rengöringsmedel, eftersom dessa kan skada materialet.

Var kan jag köpa ett liggunderlag?

Du kan köpa ett liggunderlag i de flesta friluftsbutiker eller på nätet. Vi rekommenderar att du kollar in vår lista över de bästa ställena att köpa utomhusutrustning för några bra alternativ.

Hur länge håller ett liggunderlag?

Med rätt skötsel kan ett liggunderlag hålla i många år. Se till att regelbundet kontrollera om det finns hål eller läckage och rengör det vid behov med mild tvål och vatten.

Vad är det bästa sättet att förvara ett liggunderlag?

Det bästa sättet att förvara ett liggunderlag är utrullat med ventilen öppen. Detta hjälper till att hålla skummet i mattan fluffigt och i gott skick. Om du rullar ihop den kommer dess form att bli alltför komprimerad, vilket kan påverka komforten och prestandan. För uppblåsbara mattor är det bara att ta bort all luft och förvara dem i den medföljande förvaringspåsen.

Kan jag använda mitt liggunderlag som flyttyg?

Nej, vi rekommenderar inte att du använder ditt liggunderlag som flyttyg. Även om det kan verka som en bra idé till en början kommer skummet så småningom att absorbera vatten och bli tungt och obekvämt. Dessutom är den helt enkelt inte utformad för det ändamålet, så den kommer inte att fungera lika bra som en riktig flytkropp.

Behöver jag en kudde om jag har ett liggunderlag?

Kuddar är inte nödvändiga, men de kan definitivt göra campingen bekvämare. Om du inte har någon kan du alltid improvisera och använda några kläder. Annars finns det lättviktiga och kompakta campingkuddar att använda.

Vad är R-värdet i liggunderlag?

R-värdet är ett mått på hur väl ett material motstår värmeflöde. Ju högre R-värde, desto bättre isolering. Sovunderlag har vanligtvis ett R-värde mellan 0 och 9.

Sammanfattningsvis Om Liggunderlag För Vandring

Ett liggunderlag är bland det viktigaste att få med i packlistan innan du far iväg och vandrar. Det finns däremot inte ett specifik liggunderlag som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 14

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.