5 Bästa Kastspö (2024): Bäst i Test

bästa kastspö bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Fiskespön är en av de viktigaste delarna i en fiskares arsenal. Utan ett sådant skulle det vara ganska svårt att fiska. Fiskespön finns i olika längder, utföranden och storlekar. Det finns bokstavligen tusentals olika spön på marknaden idag att välja mellan. Detta urval kan vara lite skrämmande, särskilt om du är nybörjare när det gäller att köpa ett bra kastspö.

Den här guiden tar upp frågor som du bör tänka på när du köper ett kastspö. Den kommer att beskriva de viktigaste egenskaperna som man bör leta efter i ett kvalitetskastspö och slutligen ger vi recensioner av de bästa kastspöna för pengarna.


De 5 Bästa Kaststpöna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Kastspö: Daiwa Tatula Haspelspö - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Kastspö Med Multirulle: Shimano Expride Spinningspö - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Kastspö Set För Barn: ABU Ike Dude Haspelset - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Teleskopiska Kaststpö: Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö - Läs Recension
 5. 5
  Bra Kastspö: St. Croix Triumph Haspelspö - Läs Recension

1. Daiwa Tatula Haspelspö 

Bäst i Test Kastspö


Daiwa Tatula Haspelspö

Typ:

Haspelspö

Längd:

216, 222, 235 cm

Aktion:

Måttlig

Styrka:

Lätt/medel

Material:

Komposit

Robust Och Ultralätt Kastspö Med Bra Balans

Daiwa är ett välkänt namn inom fiskevärlden, och deras Tatula-serie går inte att undvika - oavsett spötyp. Återigen levererar de långt över förväntningarna med sitt haspelspö, då den har allt man kan behöva i ett kastspö som är mer åt det känsligare hållet. Detta är en mycket lätthanterlig modell som vi starkt skulle rekommendera för alla, oavsett erfarenhetsnivå.

Med en måttlig aktion passar den bra för många typer av fisketekniker, men vad som gör den så unik är dess lättare styrka, vilket är till stor del av deras unika materialval av HVF Nanoplus-klingor som vanligtvis bara funnits i dubbelt så dyra spön.

Dessa är otroligt lätta, där hela spöt knapp väger hundra gram, vilket gör det smidigt att både transportera och använda. Trots detta är spöt allt ifrån bräckligt, utan kompositmaterialet bidrar till en otroligt slitstark och även hållbar konstruktion som du kan lita på i många år framöver. Du behöver aldrig oroa dig för att spöt ska gå sönder, om du inte går efter de absolut största gäddorna såklart.

Med ett extra rullställe och många Fuji-spöringar kan du räkna med att fisket kommer att gå bra, och det bekväma korkhandtaget förstärker också den lyxiga känslan - trots att den inte är alltför dyr. Den finns i tre olika storlekar så att du kan avgöra vilken modell som passar bäst för din fiskestil.

Den enda nackdelen är att den inte klarar av tyngre kastvikter, men det är heller inte dess uppgift. MEd andra ord har vi svårt att faktiskt poängtera en nackdel, då den har allt man kan tänkas behöva i ett haspelspö av hög kvalité - och detta till ett mycket förmånligt pris.

FÖRDELAR

 • Mycket stark för dess vikt
 • Ultralätt
 • Otroligt bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Klarar inte av tyngre kastvikter

2. Shimano Expride Spinningspö

Bästa Kastspö Med Multirulle


Shimano Expride Spinningspö

Typ:

Spinnspö

Längd:

218 cm

Aktion:

Snabb

Styrka:

Medelstark

Material:

Kolfiber

Pålitligt Allround Kastspö För De Flesta Situationer

Vi förväntade oss inte allt för mycket av Shimano Expride, men detta spinnspö levererade långt över våra förväntningar. Vi började med att testa den med maskar och jiggar, och fann att den är ett go-to spö för det ändamålet tack vare den otroliga balansen mellan aktion och styrka. Jag testade även att kasta buzzbaits på den och upplevde överlägsna krokprocenter. Jag provade den med stora topwaters, swim jigs och till och med spinnerbaits, och jag önskade att jag hade en eller två till som vi kunde ta med oss hem.

Den egenutvecklade CI4+ rullstolen och Fuji SIC-spöringarna gör den superlätt, och även om jag inte kan bekräfta att handtagets stötsektion verkligen ökar känsligheten, vet jag att jag inte missade många mjuka slag när jag fiskade med den - vare sig i varmt, kallt, vått eller torrt väder. Det här spöet gjorde fisket roligt. Det kändes som att köra en högpresterande båt genom stora vågor och besegra allt som kom emot mig.

Som sagt har Shimano verkligen lyckats med denna modell där aktionen är mycket snabb och responsiv, samtidigt som själva spöt i lätt kolfiber känts otroligt starkt och robust i förhållande till dess lätta vikt. Originalmodellen finns i en rad olika känsligheter och längder, men det är just denna modell i 218 cm som passar perfekt för all möjlig typ av fiske här i Sverige och Norden, från abborre till öring.

Den enda riktiga nackdelen vi kan klaga på är att den är något dyrare än många budgetalternativ på marknaden (i jämförelse med andra premium-alternativ är den däremot mycket prisvärd), men letar du efter ett förstklassigt spinnspö i toppkvalitet finns det inget bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Snabb aktion
 • Ultralätt
 • Robust och kraftfull konstruktion

NACKDELAR

 • Dyrare modell

3. ABU Ike Dude Haspelset

Bästa Kastspö Set För Barn


ABU Ike Dude Haspelset

Typ:

Haspelset

Längd:

183 cm

Aktion:

Måttlig

Styrka:

Medelstark

Material:

Komposit

Prisvärd Och Lättanvänt Haspelset Perfekt För Barn

Om du letar efter ett bra och prisvärt haspelset att köpa till ditt barn eller tonåring så finns det förmodligen inget bättre alternativ än ABU Ike Dude haspelset - utvecklat av en av världens främsta bass fiskare, och framtaget av det kända varumärket ABU. Och allt detta får du för under en femhundring.

Själva spöt är mycket lätthanterligt, och är enbart 183 cm långt vilket gör det enklare att kasta för mindre barn, men kan också fungera mycket väl som ett nybörjarset för dig som inte har någon tidigare erfarenhet av att fiska med ett haspelspö.

Abu Garcias REVO IKE (den haspelrulle som används i denna konstruktion) är en mjuk och stark rulle med ett bra dragsystem som är perfekt för en mängd olika presentationer och beten. Den är bekväm, lätt och känns som om den var specialdesignad. Det är definitivt en kvalitetsrulle. Med tanke på att du får denna med i detta billiga haspelset är fantastiskt, även om det är en något nerskalad version.

Spöt är också gjort i starkt och hållbart kompositmaterial och också är mycket lätt - den perfekta kombon för för den oerfarne fiskaren. Styrkan och aktionen ligger också i rimliga nivåer, så det krävs ingen specialkunskap för att dra upp sin första fisk med detta haspelset.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt set
 • Lätthanterlig
 • Kortare längd perfekt för barn och ungdomar

NACKDELAR

 • Inte särskilt högkvalitativ

4. Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

Bästa Teleskopiska Kastspö


Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

Typ:

Haspelspö

Längd:

270-330 cm

Aktion:

Måttlig

Styrka:

Medelfast

Material:

Kolfiber

Pålitlig Och Mångsidigt Teleskopspö För Fiske På Språng

Shimano Vengeance Haspelspö är vårt favoritval av haspelspö i teleskopisk konstruktion, då kvalitén och hållbarheten är svårslagen av någon annan liknande modell på marknaden just nu. Den längre kastlängden gör det också till en av de mer mångfunktionella alternativen på marknaden som passar perfekt för tillfällen då du behöver en lite längre kastlängd om du fiskar från land.

Den finns i tre olika modeller där den mest robust har en längd på 330 cm, men som framför allt klarar drag upp till hela 80 gram, vilket är fantastiskt med tanke på dess smidiga teleskopkonstruktion.

När vi var ute och testade den tyckte vi heller inte den kändes mycket svagare än traditionella fiskespön och var riktigt överraskade över hur väl den klarade av även när tyngre fiskar nappade på betet.

Den mer robusta och hållbara designen innebär däremot att den är något tyngre, och framför allt så har den en längre transportlängd än de flest andra modeller på marknaden. Så länge du inte letar efter det mest kompakta och lätta alternativet är det däremot fortfarande tillräckligt liten (94 cm) i hopfällbart stadie för att få plats i de flesta ryggsäckarna utan problem.

Men i och med att den klarar tyngre fiske, stödjer både nylon och flätlinor, samt har ett bekvämt och greppvänligt korkhandtag gör att det hamnar på en solklar förstaplats för oss - och bör kunna användas i de flesta situationer som hobbyfiskaren kan befinna sig i.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt materialval för tyngre beten
 • Lämpar sig för både nylon- och flätlinor
 • Bekvämt korkhandtag

NACKDELAR

 • Lite längre transportlängd i jämförelse med andra teleskopspön

St. Croix Triumph Haspelspö

Typ:

Haspelspö

Längd:

213 cm

Aktion:

Snabb

Styrka:

Medel

Material:

Kolfiber

Bra Och Mångsidigt Kastspö

St. Croix behöver ingen introduktion, då de är världskända för sina fiskespön och fiskeutrustning i topp kvalité. Deras Triumph-modell är den vi fokuserar på här, och finns som ett en- eller tvådelat spö beroende på vad du föredrar.

De främsta fördelarna med Triumph är ett trevligt utbud av aktioner, kraft och en förstklassig grafitkonstruktion, så det finns flera olika val att välja som passar till just ditt fiske. Aktionen är relativt snabb, så den ger bra respons när du fiskar, men själva kraften kan du som sagt avgöra om du vill ha en medel, eller starkare modell beroende på hur tunga kastvikter du vill använda.

Jag rekommenderar Triumph om du gillar ett högpresterande spö utan en dyr prislapp. När vi tog hänsyn till kostnaden kunde vi inte hitta många andra kastspö av samma kvalitet i samma prisklass.

Efter att ha använt spöet ett tag fann vi att det var mycket pålitligt, mångsidigt och hållbart. Jag anser att detta är de viktigaste egenskaperna om man letar efter en modell som man kan använda för varierat fiske under många år framöver.

St. Croix kom in på marknaden för över sjuttio år sedan och har designat och tillverkat fiskespön sedan 1948. Under den tiden har de gjort rätt bra ifrån sig genom att fullända sitt hantverk. Om du letar efter ett högkvalitativt och pålitligt spö kan Triumph vara precis vad du söker.

FÖRDELAR

 • Fantastisk kvalité
 • Enkel och smidig att transportera
 • Bekvämt och stort korkhandtag

NACKDELAR

 • Lite längre transportlängd i jämförelse med andra teleskopspön

Kastspö - Produktjämförelse

Produkt

Typ

Längd

Aktion

Styrka

Material

Haspelspö

216, 222, 235 cm

Måttlig

Lätt/medel

Komposit

Spinnspö

218 cm

Snabb

Medelstark

Kolfiber

Haspelspö

183 cm

Måttlig

Medelstark

Komposit

Haspelspö

270-330 cm

Måttlig

Medelstark

Kolfiber

Haspelspö

213 cm

Snabb

Medel

Kolfiber

Vad Är Ett Kaststpö?

Den här guiden handlar specifikt om kastspön, men det finns många andra varianter av fiskespön, t.ex: spinnspön, haspelspön, flugfiskespön, teleskopspön, havsfiskespön, metspön, pimpelspön, trollingspön, etc.

De mest använda fiskespöna är spinnspön eller haspelspön, och kastspö fungerar som ett samlingsnamn av dessa två modeller. Den största skillnaden mellan ett haspelspö och ett spinnspö är rullens placering på spöet (liksom rullfästena).

skillnad kastspön

Kastspö - Köptips

När du är ute efter stor abborre, gädda eller myskfisk behöver du det bästa spöet med en stark ryggrad, utmärkta rullfästen för att skydda linan och förmågan att kasta tunga beten på de starkaste linorna du kan köpa. Det gäller lika mycket om du är på jakt efter havskatt, monstergös eller öring. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper ett kastspö:

Typ Av Kastspö

Som vi nämnde ovan är kastspön ett samlingsnamn för både spinnspön och haspelspön - och vilken modell du väljer här kommer att ha en stor betydelse över hur den används, så det gäller att förstå skillnaderna här.

I grunden består nästan alla fiskespön av samma komponenter - en klinga, spöringar, rullfäste och ett handtag. Hur dessa placeras och används är ofta vad som urskiljer sig de olika modellerna åt.

Haspelspö

Ett haspelspö (engelska spinning rod) är ett kastspö som utnyttjar en haspelrulle, vilket är en fiskerulle som fästs på undersidan av fiskespöt. Detta är den föredragna modellen för nybörjare, även då det kan vara lite krångligt att lära sig tekniken bakom det i början. Det är däremot ett mycket mångsidigt kastspö som passar för de flesta situationer.

Spinnspön

Ett spinnspö (engelska baitcasting rod) är ett annat kastspö som använder en multirulle (även kallat spinnrulle) som sedan fästs på översidan av fiskespöt. Dessa modeller tenderar att vara lite krångligare att fiska med, och är generellt inte något vi skulle rekommendera för nybörjare. De tenderar också att vara dyrare än vad haspelspön är.

Längd

Den första faktorn som du måste ta hänsyn till innan du köper ett nytt kastspö är dess längd. Det finns en mängd olika kastspön att välja mellan, allt från modeller under 200 cm upp till de närmare 300 cm. Det finns några kompromisser för var och en av dessa extremer, så det är viktigt att du matchar ditt kastspö till den typ av fiske du ska bedriva. 

I grund och botten avgör längden på ditt spö hur långt du kan kasta. Ju längre spöet är, desto längre kan du kasta. Längre spön är dock svårare att manövrera och kontrollera. Korta spön ger däremot mycket bättre kontroll, även om de begränsar hur långt du kan kasta linan.

Föreställ dig att du kajakfiskar efter en undervattensstruktur; avståndet du kastar här spelar egentligen ingen roll. Allt du behöver är ett lätthanterligt spö. Ett spö runt 190 cm briljerar verkligen här i och med att du enkelt kan hantera den, och behöver inga större rörelser för att få ut linan. 

Ett långt spö kommer istället till nytta om du vadar eller kastar ett vandrande bete i toppvatten. Även om dessa spön är besvärliga att svänga kan du göra några betydande kast med dem. Generellt sett är ett kastspö med en längd på 113 cm ett bra val för nybörjare, och är också den mest flexibla längden av kastspö du kan köpa.

Spöaktion

Aktionen hos ett kastspö är en av de viktigaste egenskaperna att kontrollera. Aktion avser hur spöet böjer sig baserat på dess form och material. Ett spöets aktion bestämmer hur snabbt det rör sig från "laddat" till sitt utgångsläge. Detta är ursprunget till snabba, medelstarka och långsamma aktioner. Det är uppenbart att det sätt på vilket du hanterar ditt spö har stor betydelse för vad resultatet blir. 

kastspön med fiske

För kaststpön med en snabbare aktion kommer det innebära att den böjer sig högre upp längs med spöt, vilket ger dig mer återkoppling i handtaget - perfekt när du behöver vara mer finkänslig och precis i ditt fiske.

Kaststpön med måttlig eller långsammare aktion böjer sig längre ner längs med spöt när den utsätts för tryck vilket tillåter dig att kasta betet längre, samtidigt som de är något mer flexibla i vilken typ av fisk du kan fånga.

Kraft

Förutom ett kaststpös aktion är det också viktigt att tänka på hur mycket kraft ett visst fiskespö klarar av - vilket i korta termer förklarar hur mycket kraft som spöt behöver utsättas för innan stången börjar att böjas. Detta är till stor del vad som kommer att avgöra hur stora beten du kan använda, och också hur stora fiskar du kan fiska upp.

Tyngre och mer kraftfulla spön är effektivare när det gäller större fiskar, medan lättare spön är effektivare när det gäller mindre fiskar. 

På samma sätt bör du använda tyngre linor med tyngre spön och lättare linor med lättare spön. Även om det finns ett visst spelrum är det i allmänhet en bra regel att följa de markeringar som finns längs med fiskespöt. Linan kan gå sönder om spöet är för tungt.

Material

Moderna fiskespön kan tillverkas av en mängd olika material, men kolfiber och glasfiber är helt klart de mest populära alternativen. Vissa har en kompositkonstruktion, där mer än ett material används genom dess ryggrad.

 • Grafit är starkt, styvt och ultralätt. På grund av sin höga styvhet är den också ganska känslig, och den utgör ett utmärkt och hållbart val för ett spö.
 • Glasfiber är tyngre än grafit och vanligtvis billigare. Det är inte riktigt lika känsligt eller styvt, men det kan vara otroligt starkt, vilket gör att det förtjänar en plats i din fiskearsenal. Särskilt för crappie är detta inte nödvändigtvis en nackdel, eftersom dämpade krokningar är idealiska.
 • Kolfiber är det styvaste, starkaste, lättaste och dyraste materialet som används för stångämnen. Dess prestanda är oöverträffad, men är också dyrare

Spöringar

Kvaliteten på din spöringar är avgörande för ett bra kast, eftersom de är avsedda för att slåss mot tuffare fiskar. Eftersom de hjälper till att fördela vikten av en stor fisk mellan ditt spö och din lina är detta inte ett område där du vill snåla på.

Du vill också ha så många som möjligt, eftersom var och en av dem bidrar till att minska friktionen och stressen på de enskilda ringarna, vilket innebär att färre ringar kommer att överbelastas.

Handtag På Kastspöt

Därefter har vi stavhandtaget, som du troligen kommer att stöta på mest. Stavhandtag finns vanligtvis i två materialtyper, kork och EVA-skum.

Sportfiskare anser i allmänhet att kork är ett bekvämare och varmare material under kalla dagar. Dessutom överför kork vibrationer tre gånger så mycket vibrationer som skum, vilket gör det känsligare än skum. 

Med det sagt kan EVA-skum vara mer bekvämt i varmare temperaturer, och det tenderar att ge en riktigt bra grepp.

Vanliga Frågor Om Kastspön

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett kastspö, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskespön, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är det bästa kastspöt?

Ett kastspö tenderar att kosta allt ifrån 200 - 6000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen. Spinnspön tenderar att vara något dyrare än haspelspön, så vill du spara in pengar kan haspelspön vara det bättre valet.

Vad kostar ett kastspö?

Ett spinnspö tenderar att kosta allt ifrån 500 till 6000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen. Med det sagt behöver du oftast inte spendera mycket mer än 1000-3000 för ett riktigt bra spö.

Är det bättre att använda ett haspelspö eller spinnspö?

Spinnspön kan ge längre kast och hantera tyngre linor än haspelspön av samma storlek. Det är svårt för små haspelspön att använda linor med stor diameter eftersom de har mindre och smalare spolar.

Hur underhåller man ett kastspö på bästa sätt?

Det bästa sättet att underhålla ett kastspö är att regelbundet rengöra och smörja det och att förvara det på ett säkert ställe när det inte används. Du bör också undvika att använda den i saltvatten (om det inte är ett havsfiskespö såklart), eftersom det kan skada spöet.

Hur ofta ska jag byta ut mitt kastspö?

Det beror till stor del på hur ofta du använder den och hur väl du tar hand om den. Ett välskött spö kan hålla i många år, men om du använder det ofta eller missbrukar det kan du behöva byta ut det oftare.

Sammanfattningsvis Om Spinnspön

Ett klassiska kastspö är ett extremt viktigt fiskeredskap som alla fiskare, oavsett erfarenhetsnivå bör ha med sig på sin fisketur. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 65

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.