3 Bästa UV-Filter För Vattenrening: Bäst i Test

bäst i test UV-filter vatten guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du letar efter ett sätt att rena ditt vatten bör du överväga att använda UV-filter. UV-filter är ett utmärkt sätt att bli av med skadliga bakterier och virus, och de är lätta att använda. I den här guiden kommer vi att granska tre av de bästa UV-filtren för vattenrening som finns tillgängliga på marknaden.

Alla UV-filter är inte skapade lika, så det är viktigt att göra din forskning innan du köper ett. Vi kommer att diskutera vad man ska titta på när man köper ett filter, samt några av de viktigaste funktionerna att tänka på. Så, utan vidare, låt oss komma igång!

För mer bakgrundsinformation, se mer om hur UV-filter fungerar samt våra köpråd för urvalet.


De 3 Bästa UV-Filters För Vattenrening Är:

 1. 1
  Bäst i Test UV-Filter För Vattenrening: Steripen Ultra UW Water Purifier - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa AA-Batteridrivna UV-Filter För Vattenrening: Steripen Classic 3 UV Water Purifier - Läs Recension 
 3. 3
  Bästa Lyxiga UV-Filter För Vattenrening: LARQ Bottle PureVis 500ml - Läs Recension

1. Steripen Ultra UW Water Purifier

Bäst i Test UV-Filter För Vattenrening


Bäst i Test UV-Filter För Vattenrening

Vikt:

141 g

Batterier:

USB

Batterikapacitet:

50L

Livslängd filter:

8000L

Smidig Och Effektiv UV-Filter För Vattenrening Överallt

Testvinnaren i detta test är helt klart Steripen Ultra UW Water Purifier som är ett mycket robust och hållbart alternativ som lämpar sig mycket väl för alla möjliga utomhusaktiviteter.

Tack vare dess lätta och kompakta storlek kan du enkelt förvara och transportera den i ryggsäcken eller fickan utan att ens märka av det. När det sen är dags att rena ditt vatten är det lätt att helt enkelt stoppa i UV-filtret i din flaska eller behållare, och på strax under en minut så har du renat vatten.

Den är även mycket effektiv, och kommer att eliminera över 99.9% av alla bakterier, virus och protozoer so, orsakar vattenburna sjukdomar.

Den användarvänliga displayen gör det också enkelt för dig att veta dess batterinivå, och om du behöver ladda den eller inte. Detta gör du via en USB-koppling som du kan koppla direkt in i till exempel en bärbar solpanel. En full batteritid kommer sedan räcka för 50 enlitersbehandlingar, vilket är mycket bra.

Den enda nackdelen med Steripen Ultra UW Water Purifier är att den inte kan användas med batterier, så om du ska vistas i ett område utan strömkälla och vill förlita dig på AA-batterier är detta kanske inte det bästa alternativet för dig.

FÖRDELAR

 • Mycket liten och kompakt
 • Bra livslängd
 • Användarvänlig display med USB

NACKDELAR

 • Fungerar inte med AA-batterier

2. Steripen Classic 3 UV Water Purifier 

Bästa AA-Batteridrivna UV-Filter För Vattenrening


Bästa AA-Batteridrivna UV-Filter För Vattenrening

Vikt:

170 g

Batterier:

4 AA-batterier

Batterikapacitet:

50L

Livslängd filter:

8000L

AA-Batteridrivet UV-Filter För Dina Vattenreningsbehov

Steripen Classic 3 är i grund och botten en något nerskalad version av Steripen Ultra, där den största skillnaden är att Classic använder sig av AA-batterier istället för USB, samt saknar en display för att visa batteritid.

Den lika användarvänlig och lätt att använda, och den eliminerar effektivt över 99,99 % av alla bakterier, virus och protozoer som kan orsaka vattenburna sjukdomar.

Steripen Classic är ett utmärkt alternativ om du letar efter ett AA-batteridrivet UV-filter för dina vattenreningsbehov. Den är liten och kompakt nog att ta med dig vart du än går och räcker till upp till 50 behandlingar på en liter på en enda uppsättning batterier.

Att sedan kunna byta ut dessa batterier ser vissa som en stor fördel, vilket tillsammans med dess mycket bra prissättning, är varför vi rankade detta alternativ så högt.

FÖRDELAR

 • Mycket liten och kompakt
 • Bra livslängd
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Presterar något sämre än Steripen Ultra ovan

3. LARQ Bottle PureVis 500ml

Bästa Lyxiga UV-Filter För Vattenrening


Bästa Lyxiga UV-Filter För Vattenrening

Vikt:

380 g

Batterier:

MicroUSB

Batterikapacitet:

24 H

Livslängd filter:

-

Lyxigt UV-Filter för Kyligt Och Renat Vatten

LARQ Bottle PureVis 500 ml är ett lyxigt men effektivt sätt att rena ditt vatten och samtidigt hålla det skönt kallt. Den är tillverkad av högkvalitativa material och har ett antal funktioner som gör att den sticker ut från mängden. Dess stilrena design gör det även till ett mer fördelaktigt alternativ om du vill ha en snygg vattenflaska under dagen eller på gymmet

För det första har flaskan intelligenta och automatiska funktioner som ser till att ditt vatten renas och kyls av varannan timme. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för att manuellt slå på eller av den eller hålla reda på när den användes senast.

Den levereras också med en microUSB-laddningskabel, så att du enkelt kan hålla batteriet igång om du har tillgång till strömkällor eller powerbank.

Om du har på vattenflaskan för att kyla och rena din dryck räcker batteriet i lite över 24 timmar faktiskt, men vid mer sporadisk användning kan en enda batteriladdning räcka så länge som 30 dagar.

Slutligen, LARQ Bottle PureVis 500 ml är tillverkad av BPA-fritt rostfritt stål av livsmedelskvalitet. Det innebär att den är säker att använda och att den inte läcker ut några kemikalier eller gifter i ditt vatten.

FÖRDELAR

 • Håller ditt vatten eller dryck kall i upptill 24 h
 • Intelligenta och automatiska funktioner
 • Snygg design

NACKDELAR

 • Tyngre och mer otympligt alternativ
 • Liten behållare
 • Inte optimal för vandringsbehov

Vad Är Ett UV-Filter För Vattenrening?

Ett UV-vattenfilter är en typ av vattenbehandlingsutrustning som kan användas för att desinficera vatten.

UV-lampan i ett UV-filter använder bakteriedödande våglängder för att inaktivera patogena föroreningar i vatten. Det viktigaste är att detta inkluderar skadliga bakterier, virus och cystor. Inaktivering innebär att organismerna inte längre kan föröka sig och infektera värdar.

Förutom lampan med ultraviolett ljus består en typisk UV-renare av en kammare av rostfritt stål, en glashylsa, O-ringar för tätning och en styrenhet.

Användningsområdena för UV-desinfektion av vatten är många. Vi kan hitta den i vattenrening för bostäder (kommunalt vatten och brunnsvatten), industriella användningsområden där dricksvatten krävs och i avloppsrening.

Fördelar Med UV-Filter För Vattenrening

Det finns självklart många fördelar med att använda ett UV-filter för dina vattenbehov, där detta är några exempel:

 • Det är en fysisk process, inte en kemisk. Med andra ord finns det inga biprodukter (t.ex. kloraminer) kvar i vattnet efter behandlingen.
 • Den är effektiv mot ett brett spektrum av mikroorganismer, inklusive bakterier, virus och protozoer.
 • Behandlingen är nästan omedelbar; när vattnet har passerat UV-filtret är det säkert att dricka.

Som du kan se finns det många skäl till varför du kan överväga att använda ett UV-filter för dina vattenreningsbehov. Men när det finns så många alternativ på marknaden, hur väljer man då rätt? Fortsätt läsa för att ta reda på det! Men först vill vi beröra de eventuella riskerna som finns om du inte renar ditt dricksvatten.

Risker Med Att Dricka Orenat Vatten

Det finns tre huvudkategorier av vattenrisker: sediment, biologiska organismer och gifter. Mer specifikt:

 • Sediment: Fast material som jord, sand, slam, skräp, växt- och djurmaterial.
 • Alger: Grönt/blått/brunt slem som växer i stillastående vatten. CDC rapporterar att skadliga algblomningar ökar på grund av klimatförändringar och industriavfall.
 • Bakterier: Bakterier från avföring från människor och djur, t.ex. E. coli, salmonella, kolera, shigella och koliforma bakterier.
 • Protozoer: Större, mer avancerade encelliga organismer än bakterier som lever av organiskt material, t.ex. giardia, cryptosporidium och cyclospora.
 • Cystor: Dessa är bara vilande former av bakterier/protozoer som väntar på att "tändas" när de väl befinner sig i din kropp, men ibland anges de separat i marknadsföringsmaterial för produkter.
 • Virus: Hepatit A, SARS, polio och HFMD (hand-, fot- och munsjukdomar) orsakade av virus som norovirus och rotavirus.
 • Kemikalier, tungmetaller och samhällsavfall: Otaliga föroreningar som olja, bekämpningsmedel, rengöringsmedel, surt regn, industriellt avlopp, färg och tungmetaller som bly och kvicksilver.
skitit vatten vattenfilter

De två vanligaste farorna i utvecklade länder som Sverige är giardia och cryptosporidium, två obehagliga encelliga protozo-parasiter som kommer från avföring från djur och kan orsaka allvarliga tarmproblem. Cryptosporidium har ett hårt yttre skal, vilket gör det svårt att döda.

Virus är generellt sett inte ett lika stort hot i mer välutvecklade länder med kyligare klimat, såsom Sverige. Virus som kan befinna sig i vatten är vanligare i mindre utvecklade länder med mer extrema väderklimat som Indien eller Mexico.

Kom alltid ihåg att rinnande vatten generellt är säkrare att dricka än vatten som är stilla.

Det finns däremot inget vattenreningsfilter som kan hantera saltvatten, så se alltid till att du använder dig av sötvattenkällor och inte saltvattenkällor.

Andra Alternativ Till Vattenrening

En UV-behandling från ett UV-filter är inte det enda sättet att filtrera och rena smutsigt vatten. Det finns faktiskt ett flertal andra alternativ, som alla har sina unika för- och nackdelar i specifika situationer.

Det vanligaste alternativet är ett antingen införskaffa sig ett vattenfilter för vandring- och utomhusaktiviteter, eller kanske ett mer robust vattenreningsfilter för nöd- och överlevnadssituationer.

Utöver det finns det också kemikaliska alternativ, även kallat för vattenreningstabletter. De fungerar mycket likt UV-strålning i det avseendet att de behandlar vattnet och renar det grundligt, men behöver inte nödvändigtvis filtrera större sediment och skräp. Detta alternativ är mycket fördelaktigt i många olika scenarion.

Ett mer klassiska alternativ är att istället koka upp vattnet med hjälp av ett litet campingkök eller stormkök. Det tar viss tid, och kommer förmodligen inte vara lika effektivt som många andra alternativ, men du slipper däremot bära med dig något filtreringssystem.

UV-Filter För Vattenrening - Köptips

När det gäller att hitta dt bästa UV-filtret för för dina överlevnadsbehov finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din vattenrenare, från användbara tips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vattenkvalitet Och Säkerhet

För att använda ett UV-filter behöver du säkerställa att produkten möter vissa kriterier för att den ska anses vara effektiv. Mindre bakterier och andra mikroorganismer kan nämligen gömma sig bakom större partiklar (sediment, jord).

Det är därför fördelaktigt (och som tur populärt) med ett förfiltreringssystem. Förfiltrering är processen att filtrera vattnet innan det går in i huvudvattenfiltret. Detta kan göras med ett enkelt kaffefilter, en ren trasa eller till och med genom att låta vattnet sjunka i några minuter så att sedimenten hinner lägga sig på botten.

dricka vatten filtrerat

Även om förfiltrering inte är strikt nödvändigt kan det kan bidra till att förlänga vattenfiltrets livslängd genom att förhindra att sediment och andra stora partiklar täpper till det.

Vissa modeller kommer med inbyggda förfiltreringssystem, vilket rimligtvis är något som vi värdesätter extra. Vid särskilt smutsiga vattenkällor kan förfiltrering vara en bra idé även om du använder ett filter för att behandla vattnet, eftersom det minskar risken för förstoppning i filtret och chansen att du behöver dricka det.

UV-strålning Och Styrka

Det viktigaste att komma ihåg när du väljer vattenrenare är att du vill ha en med tillräckligt hög UV-intensitet (mätt i mikrowatt per sekund (mW/s) för att döda de specifika mikroorganismer som du försöker avlägsna från vattnet.

Om du till exempel försöker avlägsna virus från vattnet behöver du ett UV-filter med en intensitet på minst 40 mW/s. Om du försöker avlägsna bakterier behöver du en intensitet på minst 30 mW/s. Och om du försöker avlägsna protozoer behöver du en intensitet på minst 16 mW/s.

Ju högre dos, ju större chans är det att den kan döda alla skadliga mikroorganismer som kan finnas i vattenkällan.

Vikt Och Storlek

Vattenreningsfilter kommer i en mängd olika storlekar och vikter, från ultralätta alternativ designade för den viktmedvetna, till större modeller som kan filtrera större mängder vatten åt din grupp.

vattenfilter gravitationsfilter

Storleken och vikten på UV-filtret du behöver beror på hur du tänker använda det. Om du till exempel planerar att röra på dig över längre sträckor där du bara behöver dricka från bäckar och sjöar är ett litet, lättare UV-filter vara ett bra alternativ.

Om du däremot reser med en grupp eller planerar att dricka från tvivelaktiga källor kan ett större mer effektiv modell vara att föredra. Det kommer att rena vattnet mer grundligt från bakterier, protozoa och virus.

Batteritid

Som med alla elektroniska apparater är batteritiden för ditt UV-filter en viktig faktor att ta hänsyn till. Vissa modeller levereras med uppladdningsbara batterier, medan andra kräver AA- eller AAA-batterier.

Hur länge filtret kan fungera på en enda laddning eller en uppsättning batterier varierar beroende på modell, men är vanligtvis väldigt länge. Vår testvinnare Steripen Ultra UW Water Purifier har till exempel en batteritid som räcker upp till 50 enlitersbehandlingar.

Vissa filter har en USB-laddningsport, vilket kan vara praktiskt om du reser med en bärbar solcellsladdare eller powerbank. Då batterier kan vara svåra att byta ut i vissa situationer är detta självklart en av de större nackdelarna med UV-filter.

Livslängd och underhåll

Livslängden för ett vattenreningsfilter bestäms vanligtvis av hur mycket vatten du kan filtrera innan det behöver bytas ut eller rengöras. Steripen Ultra UW har till exempel en livslängd på cirka 8 000 liter, vilket innebär att den kan rena cirka 350 liter per dag i 23 dagar innan den behöver ersättas.

vattenfilter sugrör vandring

Naturligtvis är detta bara uppskattningar och din användning kan variera beroende på hur rent eller smutsigt vattnet är som du filtrerar. Dessa estimeringar är oftast optimistiskt framtagna under optimala förhållanden, så ta det med en nypa salt.

Förutom att byta ut själva filtret måste du också regelbundet rengöra de andra komponenterna. Vissa tillverkare rekommenderar att du gör detta varje gång du använder filtret, medan andra rekommenderar att du gör det med några dagars mellanrum.

Som med allt annat är det alltid en bra idé att läsa tillverkarens anvisningar noggrant för att se till att du använder och rengör vattenfiltret på rätt sätt. Under överlevnadsscenarion vill du självklart ha ett vattenreningsfilter som räcker länge, så håll utkik efter alternativ med lång livslängd. Det kan även vara värt att köpa med ett extra filter du sedan kan byta ut.

Smak Och Lukt

De flesta vattenreningsfilter kan eliminera bakterier, protozoa, och ibland även virus, men de kommer inte nödvändigtvis att förändra smaken av vattnet du dricker. Detsamma gäller för UV-filter.

Det kanske inte är ett massivt problem om du får ditt vatten från fjäll- och bergströmmar, men kan bli problematiskt om du dricker från sämre vattenkällor. Vissa vattenreningsfilter kan dessutom förbättra smaken på vattnet genom att avlägsna klor och andra kemikalier. Detta gäller särskilt aktivt kolfilter, som ofta används i avancerade vattenfiltreringssystem.

storlek vattenfilter

Om du är orolig för smaken eller lukten av ditt dricksvatten är det viktigt att välja ett filter som är utformat för att avlägsna dessa föroreningar. Annars kan du överväga att använda en annan typ av behandling, till exempel kokning eller vattenreningstabletter.

Användarvänlighet

Användarvänligheten hos ett vattenreningsfilter är ett viktigt övervägande, särskilt om du planerar att använda det under tillfällen då du förlitar dig på det dricksvatten som produceras.

UV-filter är generellt mycket enkla att använda, men kräver viss speciella förhållanden för att fungera optimalt. De kräver till exempel en fri väg från vattenkällan till UV-ljuset för att fungera korrekt.

Viktigt att komma ihåg är att en UV-lampa kan kräva en del tid för att rena vattnet helt och hållet, och fungerar inte lika snabbt som ett vanligt vattenfilter. Det är däremot ett populärt alternativ att ha med sin bland sin vandringsutrustning eller campingutrustning.

Vanliga Frågor Om UV-Filter För Vattenrening

Vi har gått igenom allt du behöver veta om vattenreningsfilter som använder sig av en UV-lampa, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa UV-filtret för vattenrening?

Det bästa UV-filtret för vattenrening är enligt vårt test Steripen Classic 3 UV Water Purifier, som är ett effektivt system. 

Vad kostar ett UV-filtret för vattenrening?

UV-filtret för vattenrening kostar vanligtvis runt 1000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktionalitet.

Kan jag använda ett UV-filter utan elektricitet?

Nej, du kan inte använda ett UV-filter utan elektricitet.

Är UV-filter för vattenrening säkra?

UV-filter för vattenrening anses i allmänhet vara säkra. Det är dock viktigt att följa tillverkarens anvisningar noggrant för att undvika eventuella risker.

Vilka är nackdelarna med att använda ett UV-filter för vattenrening?

Den största nackdelen med att använda ett UV-filter för vattenrening är att det kräver en fri väg från vattenkällan till UV-ljuset för att fungera korrekt. Dessutom kan vissa UV-filter vara dyra. Slutligen ska du komma ihåg att en UV-lampa kan kräva en viss tid för att fullständigt rena vattnet.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 26

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.