• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 3 Bästa Skytteglasögon (2024): Bäst i Test

3 Bästa Skytteglasögon (2024): Bäst i Test

bästa skytteglasögon bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Skytteglasögon gör två viktiga saker för dig. För det första, och kanske det mest uppenbara, skyddar de dina ögon från skräp eller urladdningar som kan uppstå när du skjuter. Om du inte har hört(eller sett) så är ögonen ganska viktiga, särskilt när du gillar att skjuta.

Förutom att skydda ögonen kan ett par bra skytteglasögon höja din totala skytteupplevelse. Högkvalitativa linser ger bättre klarhet och när de är tonade med vissa färger ger de skytten bättre kontrast mellan ljus och mörker för att snabbare uppfatta siktbilden och målen, oavsett om du skjuter med hagelbössa, pistol eller gevär.

Vi testade flera olika alternativ för att se vilka du vill ha oavsett om du jagar, tävlar eller bara skjuter lite på skjutbanan. Under hela processen tittade jag på säkerhetsbetyg, klarhet, komfort, pris och sist men inte minst stil - för att fastställa de bästa skytteglasögonen för en mängd olika användningsområden.

För mer bakgrundsinformation kan du se  våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Skytteglasögonen Är:

 1. 1
  Bäst i Test Skytteglasögon: Oakley Radar EV Path - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Skytteglasögon: Browning Claymasters - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Skytteglasögon För Hagelbössa: Edge Blade Runner - Läs Recension

1. Oakley Radar EV Path

Bäst i Test Skytteglasögon


Oakley Radar

Linsfärg:

Orange (finns i flera färger)

Material:

Polykarbonat

Vikt:

30 gram

Bekväma, Effektiva Polariserade Skytteglasögon i Hög Kvalitet

Oakley Radar har funnits ett tag, men dessa nya - Oakley Radar EV Path - är en förbättring av en fantastisk design. Dessa glasögon har högre linser för ett utökat synfält. Dessutom, med alla anpassningsmöjligheter, kommer ingen någonsin att gissa att du bär glasögon som också är utformade för att skydda dina ögon på skjutbanan.

Det kan vara frestande att bära dina vanliga solglasögon till skjutbanan eftersom de ser bättre ut än de skyddsglasögon du hade på kemilektionen i gymnasiet. Tyvärr skyddar de inte dina ögon, men det finns ett annat alternativ: Oakley Radar EV Path, de bästa skjutglasögonen som inte ser ut som skjutglasögon.

Oakley Radar EV Path är nästa generation av ett par redan fantastiska skytteglasögon. De kan utrustas med vanliga, prismatiska, fotokromatiska och polariserade linser - eller till och med dina egna receptbelagda linser. De erbjuder ett fantastiskt skydd och ser också bra ut. Vad mer kan du förvänta dig av ett par Oakleys?

Det är helt klart vårt förstahandsval av skytteglasögon tack vare dess fantastiska kvalité och bekvämlighet, men de kommer också till ett högre pris än många andra alternativ på marknaden.

FÖRDELAR

 • Kommer i många olika färger och linskombinationer
 • Skyddar brett
 • Sitter otroligt bekvämt och tätt

NACKDELAR

 • Dyr modell

2. Browning Claymasters

Näst Bäst i Test Skytteglasögon


Browning Claymasters

Linsfärg:

Klar, gul, orange, brun, blå

Material:

Polykarbonat

Vikt:

204 gram

Prisvärda Skytteglasögon Med Alla Tillbehör Du Behöver

Browning är ett annat stort varumärke inom världen av glasögon, och deras skytteglasögon Claymasters är den perfekta modellen för dig som letar efter något mångsidigt och prisvärt.

När du köper detta paket får du nämligen med fem olika linser i olika färger, vilket gör att du kan välja rätt färg utifrån miljön och tidpunkten du planerar att skjuta i, för att på så vis få bästa möjliga utfall.

Det kommer också med ett smidig band så du kan hänga glasögonen runt nacken, samt en väska och påse att förvara både glasögonen och de olika linserna när du är på språng.

Passformen sitter bekvämt och vi upplevde inget obehag eller problem med att glasögonen rörde sig, även under intensivare användning. Kvalitén på bågarna är också mycket robusta, även då det är en tyngre modell än till exempel Oakleys Radar ovan.

Men om du är okej med att de väger lite mer så är dessa skytteglasögon helt klart ett av de bästa alternativen rent ekonomiskt med tanke på allt du får med i paketet. Precis som namnet avslöjar (claymasters) är det också den perfekta modellen att använda när man skjuter mot lerduvor tack vare de olika linsfärgerna och det breda och täta skyddet. Men då behöver du också ha en bra lerduvekastare såklart!

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • kommer med olika linser och tillbehör
 • Sitter bekvämt

NACKDELAR

 • Tyngre modell

3. Edge Blade Runner

Bästa Skytteglasögon För Hagelbössa


Edge Blade Runner

Linsfärg:

Klara

Material:

Polykarbonat

Vikt:

30 gram

Mångsidiga Och Diskreta Skytteglasögon

De eleganta och kraftfulla Edge Blade Runner-glasögonen hjälper dig att lyckas i alla taktiska situationer, och även till fardags. Den slitstarka, flexibla mattsvarta ramen har mjuka näsdubbar i termoplastiskt gummi för en glidfri passform, samt Edge-Flex-tempelarmar för extra komfort och den perfekta passformen.

Vapor Shield-tekniken på Clear, Tiger's Eye och G-15-linserna ger den ultimata antidimm-tekniken, vilket gör att din sikt aldrig skyms av dimma och fungerar i alla väderförhållanden. De klara linserna fungerar också väldigt bra i låga ljusförhållanden, men i och med att de inte finns i andra färger kan det vara problematiskt om du till exempel skjuter fåglar eller liknande i luften.

Detta är helt klart ett alternativ som passar för dig som letar efter något diskret men effektivt, då de klara linserna och passformen gör att de inte ser lika inkräktande som vissa andra modeller på marknaden.

Tätningen är också en av dess främsta egenskaper, då skumtätningen sitter bekvämt, men som också skyddar ögonen helt och hållet från smuts, fragment och annat som kan ta sig in under bågarna. Detta gör det perfekt för skytte på närmare håll, med till exempel en hagelbössa eller pistol.

FÖRDELAR

 • Diskret och snygg design
 • Välåtsittande passform
 • Prisvärda

NACKDELAR

 • Finns inte i andra linsfärger

Skytteglasögon - Köptips

På samma sätt som det finns ett stort antal olika vapen på marknaden att välja mellan, finns det också ett stort antal skytteglasögon att välja mellan. Här är några saker att tänka på när du väljer ett par skjutglasögon:

skytte i natur med skytteglasögon

Konstruktion & Material

Skytteglasögon tillverkas av flera olika material. Den typ av material som används kan påverka glasögonens styrka och motståndskraft och kan även påverka glasögonens vikt, så det är något att utvärdera närmare innan du köper ett par.

De flesta skytteglasögon är tillverkade av en polykarbonatlins som uppfyller nödvändiga säkerhetsnormer. Polykarbonat är ett föredraget material för skjutglasögon eftersom det är samma material som används för att tillverka skottsäkert glas.

Detta material är inte bara kraftfullt, det är också en lättviktsprodukt som inte orsakar obehag när du bär solglasögon. När du köper ett par skytteglasögon bör du också kontrollera certifieringen på de material som används. Kvalitetstillverkare ser till att glasögonen är reptåliga.

Linsfärg

Skytteglasögon finns i ett stort antal olika färger, och alla dessa kan ha sina olika användningsområden. Många köper helt enkelt skytteglasögon baserat på färgpreferens. Men dessa olika färger har en del verkliga effekter på din syn under skyttet som kan vara värda att tänka närmare på. Här är en snabb titt på de bästa färgerna som du kan hålla utkik efter när du köper Skytteglasögon.

Klar

Dessa linser är vanligtvis ett standardalternativ. Många föredrar dock ett klart utseende eftersom de är perfekta för att arbeta i svaga ljusförhållanden. De är också ett bra val för gruppsessioner eller rancher där flera personer kan låna samma glasögon.

Gul

Dessa tonade glasögon är idealiska för att blockera blått ljus, t.ex. blått himmelsbländning, dimma eller lätt dimma. Gula glasögon tenderar också att skapa en mer detaljerad kant runt objekt, så att du kan se djup med större noggrannhet. Gul är helt klart den mest förekommande färgen bland skytteglasögon.

Orange

Orangea linser är också utmärkta för att blockera blått ljus. Dessa linser kan också framhäva de orange eller röda färgerna på mål, så att du lättare kan upptäcka ditt mål.

Amber

Bärnstenslinser blockerar också en del blått ljus. De är det näst bästa alternativet efter klara linser i svagt ljus, eftersom du fortfarande kan se relativt bra när du bär dessa glasögon. De bärnstensfärgade linserna skapar också mer kontrast i din vy, så att ditt mål kan framträda bättre i dimmiga eller svaga ljusförhållanden.

skytteglasögon färg på linser

Brun

Dessa linser misstas ofta för orange linser. De framhäver också orange och rödfärgade mål, men ger också ett bra skydd mot skadligt UV-ljus. Bruna linser är vanligtvis idealiska för taktisk eller snabb målträning som skidskytte, eftersom dessa linser lugnar ögonen och förstorar pupillerna, så att du enkelt kan upptäcka rörelser.

Grå

Grå linser fungerar ungefär som dina typiska solglasögon. De erbjuder ett bra UV-skydd och minskar bländningen vid ljusa förhållanden. Dessa glasögon har en lugnande effekt på dina ögon, och många tycker om att köpa grå glasögon eftersom de kan dubbleras som solglasögon.

Blå/lila

Lila eller blå linser är idealiska för jakt eller för att skjuta mot träd, kamouflerade uppställningar eller grönt. De blå eller lila linserna skapar mer kontrast mellan grönt och orange eller andra färger. Detta gör det lättare att sudda ut bakgrunden så att du kan fokusera bättre på ditt mål.


Oavsett om du väljer att köpa klara glasögon eller färgade glasögon är det viktigt att skaffa ett par som erbjuder nödvändigt UV-skydd så att dina ögon skyddas från solens bländning.

Storlek & Passform

Det är viktigt att du känner dig bekväm i dina glasögon. Glasögon som klämmer i näsan och öronen, glider ner i ansiktet eller på annat sätt sitter dåligt kan vara mycket irriterande att bära, särskilt om du är ute i naturen.

De glasögon du väljer ska passa över näsan och får inte röra sig när du tittar uppåt eller nedåt. Wraparound-glasögon är ofta att föredra vid sport- eller taktiska skjutförhållanden eftersom de ger en tät passform.

Receptglas & Skytteglasögon Med Skärpa

Du kan få receptbelagda skjutglasögon specialtillverkade med en receptbelagd lins, men dessa brukar vara dyra. Om du har glasögon är det bättre att investera i ett par skyddsglasögon som passar över dina glasögon. På så sätt kan du fortfarande se bra och skydda dina ögon och glasögon. Men att skaffa ett par receptbelagda skyddsglasögon kan vara ett bra övervägande.

skytteglasögon skydd

Linsens vikt

Välj alltid det lättaste par skjutglasögon du kan hitta. Alla glasögonbärare som bär glasögon kommer att säga dig detta. Tunga glasögon kan ge huvudvärk och är jobbiga att bära, så ett par fina, lätta skyddsglasögon är ett måste.

Antidimmande Beläggning

Vissa skjutglasögon har en antidimmande beläggning. Denna beläggning är idealisk för skytte i kalla eller fuktiga klimat, eftersom den förhindrar att dina glasögon blir helt dimmiga när varm luft från ditt ansikte plötsligt kondenserar mot dina kalla linser.

Reptålig Beläggning

Om du köper ett par dyra glasögon är det bäst att leta efter glasögon som har en reptålig beläggning. Glasögon kan bli repade ganska snabbt, och dessa repor är oåterkalleliga. Om dina glasögon blir alltför repade måste du köpa ett nytt par. Den reptåliga beläggningen ger mer skydd, så att dina glasögon håller sig i gott skick längre.

Vanliga Frågor Om Skytteglasögon

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par skytteglasögon, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av glasögon, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa skytteglasögonen?

De bästa skytteglasögonen är enligt vårt test Oakley Radar EV Path, ett par mycket högkvalitativa glasögon som presterar otroligt bra i alla lägen.

Vad kostar ett par skytteglasögon?

Skytteglasögon kostar allt från 500-2000 kronor, beroende till stor del beror på det material som används och kvalitén på själva konstruktionen.

Är polariserade glasögon bra för jakt?

Polariserade glasögon är bra för jakt i många situationer - på samma sätt som de är bra när det kommer till fiskeglasögon. När du spanar på en ljus dag eller i onormalt bländande förhållanden som snö vill du ha bästa möjliga skärpa. 

När det är dags att skjuta påverkas inte dina ögon av de allmänna förhållandena. Polarisering blir dock effektivare med mörkare linser, och när solen går ner och djuren blir rörliga kanske du vill byta ut dem mot ett klart alternativ.

Vilken linsfärg är bäst för jakt?

Om du väljer rätt typ av jaktglasögon skyddar du inte bara dina ögon utan gör det också lättare att hitta ditt mål. Det finns vissa linsfärger som kan ge dig bättre kontrast, men gul är den mest populära. Dessa linser tenderar att blockera dimma och blått ljus, vilket kan göra saker och ting tydligare och kan till och med öka djupuppfattningen.

Varför är jaktglasögon gula?

Gula linser tenderar att blockera dimma och blått ljus, vilket kan ge mer kontrast till din syn. Och ljusare nyanser tenderar att vara mer effektiva, särskilt i situationer nära mörkret där det finns lite eller ingen kontrast. Det är därför många jägare använder gula jaktglasögon. De skyddar inte bara dina ögon om en olycka skulle inträffa, utan gör det också lättare att hitta och fälla ditt mål.

Är skytteglasögon samma sak som skyddsglasögon?

Även om båda glasögonen kan användas för samma allmänna syfte (vilket är att skydda dina ögon från skador) finns det en skillnad mellan de två. Människor som arbetar i fabriker och liknande platser bär skyddsglasögon, men de är bara avsedda att hindra skräp från att komma in i ögonen. Skytteglasögon uppfyller vissa militära standarder för ballistiskt motstånd och höghastighetsstötar. Linserna måste vara tillräckligt starka för att inte splittras eller gå sönder när den träffas, och linsernas färg spelar också en stor roll. De med gula linser tenderar att vara mest effektiva, eftersom de gör allt runt omkring dig mer uttalat.

Sammanfattningsvis Om Skytteglasögon

Om du är och skjuter, vare sig det handlar om en jaktsituation eller på skjutbanan, så är det extremt viktigt att du skyddar dina ögon med ett par skytteglasögon. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 32

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.