Att ha en viltkyl i stugan eller hemma i garaget kan vara ovärderligt för att förbättra kvalitén av köttet på det vilt du lyckas skjuta under jaktsäsongen. Genom att snabbt placera det i en viltkyl kan du hålla det väl kylt längre, och kan på så vis ta hand om köttet vid ett senare tillfälle.
I denna guide tar vi en närmare titt på marknadens bästa viltkylar, och jämför dessa för att underlätta ditt val.
För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.
De 3 Bästa Viltkylarna Är:
- 1Bäst i Test Viltkyl: Landig LU9000 - Läs Recension
- 2Bästa Stora Viltkyl: Landig LU11000 - Läs Recension
- 3Bästa Lilla Viltkyl: Dry Ager DX500 Premium - Läs Recension
1. Landig LU9000
Bäst i Test Viltkyl
Kapacitet:
900 Liter
Temperatur:
-5 till +24° C
Invändiga Mått:
174x66x58 cm
Utvändiga Mått:
212x77x75 cm
Robust, Effektiv Och Lagom Stor Viltkyl
Landig är förmodligen de största aktörerna på marknaden över viltkylar, och det märks väldigt tydligt när man tar en närmare titt på några av deras modeller. Här får du en viltkyl av högsta möjliga kvalité som besitter all den funktionalitet du kan förvänta dig av en bra viltkyl, från smidiga kontroller över temperaturen till en låg energiförbrukning.
Deras LU9000-modell är en lagom stor modell som rymmer 600 liter - tillräckligt för att få plats med de flesta mindre djuren såsom vildsvin, rådjur och liknande. Det är varken den största eller minsta modellen i deras sortiment, men är helt klart den mest mångsidiga modellen som rymmer tillräckligt för de flesta hobbyjägarna.
Hela kylskåpet väger drygt 100 kilo, så det är inte superenkelt att flytta på men heller inte omöjligt. Yttermåtten är heller inte särskilt mycket större än innermåtten, så du får mycket utrymme för dess totala storlek för att förvara viltkött.
Den snabba kylningen ner till -5 från +24 grader innebär också att du enkelt och smidigt kan ändra temperaturen om du behöver detta, och dess ventilationsförmåga är exemplarisk. Och som vi nämnde tidigare kan den göra allt detta utan att dra mer än 1.2 kwh /24h - vilket är extremt energisnålt för en kyl av denna storlek.
Det var svårt att hitta en nackdel med denna modell för enligt oss har den allt man behöver, men om man vill vara lite petig kan man nämna att det inte finns någon möjlighet att lägga in hyllor i kylen om man skulle vilja förvara sitt uppdelade viltkött i viltkylen.
FÖRDELAR
NACKDELAR
2. Landig LU11000
Bästa Stora Viltkyl
Kapacitet:
1500 Liter
Temperatur:
0 till +15° C
Invändiga Mått:
232x80x80 cm
Utvändiga Mått:
279x90x90 cm
Stor Och Kraftfull Viltkyl För Förvaring Av Stora Byten
LU11000 är Landigs största viltkyl, och kan rymma hela 1500 liter - vilket är mer än dubbelt så mycket i jämförelse med deras LU9000-modell ovan. Med andra ord kan denna enkelt rymma större hjortar och till och med mindre älgar, så mycket utrymme har du att leka med.
Självklart innebär det att denna kyl är betydligt större och svårare att flytta, men behöver du tillräckligt med plats för att förvara upp till 6 hjortar eller 4 vildsvin behöver du en större modell som denna.
Nackdelen med den större storleken är att den inte kan komma ner i samma låga temperatur som mindre modeller, samtidigt som den kräver mer ström för att hålla en jämn temperatur. Det är därför inte det bästa valet för någon som kanske bara skjuter en eller två djur om året och inte behöver det större utrymmet.
Utöver det är den i samma grymma kvalitet som Landigs övriga viltkylar, och här finns det inget att klaga på, utan det är en modell som kommer att prestera bra under många många år.
FÖRDELAR
NACKDELAR
3. Dry Ager DX500 Premium
Bästa Lilla Viltkyl
Kapacitet:
155 Liter
Temperatur:
0 till +25° C
Invändiga Mått:
71,2x49x43,7 cm
Utvändiga Mått:
90,5x60x61 cm
Liten Och Smidig Viltkyl Med Hög Precision
Om du är någon som letar efter ett mindre mörningsskåp där du inte behöver förvara ett helt djur, utan enbart olika köttbitar (eller fisk, ost och till och med vin) är Dry Agers DX500 kanske rätt val för dig.
Denna lilla modell är betydligt mindre än de andra modellerna på denna lista och rymmer endast runt 150 liter, vilket motsvarar ungefär 20 kilo kött. Dessa köttbitar kan du enkelt förvara i viltkylen tack vare de skjutgaller, korvställ, hängare och annat galler som följer med i paketet.
Men den största fördelen med denna viltkyl är helt klart dess kraftfulla och precisionerade temperaturkontroll, vilket kan ställa in en exakt temperatur med 0.1 graders säkerhet. På det sättet kan du experimentera för att hitta den absolut bästa temperaturen att förvara specifika köttbitar, och på det sättet få det mest smakfulla resultatet.
Vi försökte hitta några nackdelar med denna modell, men det enda som vi kunde komma på är att den är ganska dyr. Detta är dock väl värt priset om du verkligen är ute efter en kyl som kan prestera toppresultat.
Allt detta tillsammans gör att Dry Agers DX500 Premium är den bästa viltkylen tillverkad för mindre byten och småpartier av djur. Men självklart är det inte rätt alternativ för dig som vill förvara och möra ett större djur.
FÖRDELAR
NACKDELAR
Viltkyl - Köptips
Det finns flera saker att tänka på innan du köper en viltkylskåp för jakt, bland annat storlek, vikt, hållbarhet och hur väl den klarar sig i olika förhållanden. Du bör också tänka på vilken typ av vilt du planerar att förvara i kylskåpet och se till att det är tillräckligt stort för att rymma det. Dessutom kanske du vill tänka på kostnaden och om den passar in i din budget. Här är några av de viktigaste faktorerna:
Storlek & Vikt
Det första att tänka på innan man köper en viltkyl är storleken, då detta kommer att vara avgörande i hur mycket du kan förvara i den. Beroende på vad för vilt du jagar kan du behöva en stor eller liten kyl.
Om du jagar mindre djur, såsom rådjur eller hare, kanske det inte gör någon större skillnad för dig, och en mindre viltkyl kan räcka gott ock väl. Men om du ofta skjuter större djur som hjortar eller till och med älgar kan du behöva en stor viltkyl för att få plats med alla köttstycken.
Storleken kommer också att ha en direkt påverkan på hur mycket kylen väger, vilket innebär att den blir enklare eller svårare att flytta (om du så skulle behöva göra det).
Vart du planerar att placera denna viltkyl är också bra att tänka på, och om du har begränsat med utrymme i garaget eller stugan eller vart du nu planerar att placera denna kan du rimligtvis inte köpa en allt för stor viltkyl.
Kraft & Kylaggregat
Kraften måste också tas med i beräkningar när du letar efter en viltkyl. Det finns olika typer av kylaggregat för att tillfredsställa dina specifika behov, och det är viktigt att välja den rätta - inte bara för att en starkare kylaggregat kan hålla köttet friskare längre, utan även för att undvika onödig slitage på skåpet och dess komponenter.
De flesta viltkylar brukar kunna hålla en temperatur mellan -5 och +16 grader, vilket bör täcka de flesta behoven du kan behöva. Med ett bra kylaggregat kan du enkelt justera denna temperatur för att uppnå de optimala förhållanden på köttet, vilket över tid bör resultera i fantastisk kvalité och smak.
Dygnsgrader
När man pratar om att förvara vilt kött nämner man oftast begreppet dygnsgrader, vilket är de antal dagarna man låter köttet hänga för mörning multiplicerat med medeltemperaturen under dessa dagar.
Om du till exempel vill låta köttet hänga med 42 dygnsgrader skulle detta då kunna vara 6 dagar av 7 grader. Runt 40 dygnsgrader är ett bra mått att hålla sig till om man är ny till att kurera viltkött, men många erfarna jägare föredrar att använda ett betydligt högre värde än så.
Ventilation
Ventilation är viktigt i ett viltkylskåp eftersom det hjälper till att förhindra att värme och fukt byggs upp i kylskåpet, vilket kan leda till att viltköttet förstörs. En ordentlig ventilation bidrar också till att hålla luften i kylskåpet cirkulerande, vilket kan bidra till att förhindra tillväxt av bakterier och andra mikroorganismer som kan få viltköttet att förstöras.
Dessutom kan en god ventilation bidra till att förhindra att lukter byggs upp i kylskåpet, vilket kan påverka smaken och kvaliteten på viltköttet.
Byggkvalitet & Hållbarhet
Sist men inte minst är det viktigt att se till att den valda viltkylen är gjord av högkvalitativa material och konstruerad för långvarig användning. Du vill ju inte att kylen ska gå sönder när du har lagt i ett helt viltkött i den.
När det kommer till hållbarhet, se till att kylskåpet är byggd för att tåla de miljöer eller förutsättningar som det kommer att bli utsatt för, såsom kyla, värme, sol och regn. Om du använder din viltkyl i stugan kan det även vara bra att se till att den är ljudisolerad, för att inte boende ska störas av kylens verksamhet.
Strömkälla
Sist men inte minst bör du ta hänsyn till strömkällan när du ska köpa en viltkyl. Det finns två vanliga typer av strömkällor som kan användas: el och gasol.
El är helt klart vanligast, och fungerar bra så länge du kan koppla in detta direkt i ett elnät eller generator. För majoriteten av individer kommer detta att vara det bästa valet.
Gasoldrivna viltkylar är betydligt ovanligare, men kan vara extremt värdefulla om du planerar att använda detta i en jägarstuga elelr liknande som inte har direkt tillgång till elektricitet.
Hur Du Bygger En Viltkyl Från Ett Vanligt Kylskåp
Om du vill förvandla ett vanligt kylskåp till ett spelkylskåp kan du följa de här stegen:
- Rengör kylskåpet noggrant med en lösning av varmt vatten och mild diskmedel för att ta bort all smuts och skräp. Skölj kylskåpet väl och torka det helt innan du fortsätter.
- Installera en termometer inuti kylskåpet för att övervaka temperaturen. Den idealiska temperaturen för förvaring av viltkött är mellan 34-38 grader Fahrenheit.
- Installera hyllor eller ställningar inuti kylskåpet för att hålla viltköttet. Detta hjälper till att hålla köttet borta från kylskåpets botten och gör att luften kan cirkulera runt det.
- Använd plastfolie eller förvaringspåsar av livsmedelskvalitet för att slå in viltköttet innan du placerar det i kylskåpet. Det förhindrar att köttet torkar ut och skyddar det från föroreningar.
- Placera viltköttet på hyllorna eller ställningarna inne i kylskåpet och se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan köttbitarna för att möjliggöra god luftcirkulation.
- Håll dörren till kylskåpet stängd så mycket som möjligt för att hålla rätt temperatur i kylskåpet. Öppna dörren endast vid behov och stäng den snabbt för att förhindra att temperaturen sjunker för lågt.
- Kontrollera temperaturen i kylskåpet regelbundet och justera termostaten vid behov för att bibehålla den idealiska temperaturen för förvaring av viltkött.
- Använd viltköttet inom några dagar efter det att det har förvarats i kylskåpet eller frys in det för längre lagring. Tina fryst viltkött i kylskåpet och använd det inom några dagar efter upptining.
Vanliga Frågor Om Viltkyl
Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en viltkyl, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.
Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kylskåp, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.
Det bästa viltkylen är enligt vårt test Landig LU9000, en viltkyl i grym storlek med riktigt bra funktionalitet och kvalitet.
En viltkyl kostar allt från 20000-40000 kronor, beroende till stor del beror på hur stor viltkylen är, samt vilket funktionalitet den har.
En viltkyl är en speciell typ av kylskåp som är utvecklat för att lagra viltkött. Dessa kylskåp har oftast egenskaper som gör dem bättre lämpade för hantering av viltkött än vanliga kylskåp.
Ja, det är helt möjligt att bygga en egen viltkyl. Allt du behöver göra är att rengöra kylskåpet noggrant och installera en termometer inuti för att hålla reda på temperaturen, sedan kan du installera hyllor och lagra viltkött inuti. Med det sagt kan det vara värt att investera i en viltkyl, då dessa är speciellt anpassade för att förvara viltkött.
Det idealiska för kylning av viltkött är mellan 3-8 grader.
Om du förvarar viltkött i en viltkyl bör de låta det mogna i minst 40 dygnsgrader. Med det sagt kan den mogna betydligt längre än så, men det är ett bra riktmärke att börja ifrån.
Det finns många bra tekniker idag och hjälpmedel på olika apparater för att mäta själva hängningstiden. De kan vara mycket bra men det är viktigt att man lär sig att avgöra kvalitet på köttet genom sina egna sinnen. Detta kommer oftast med erfarenhet av att ha gjort det flera gånger förut.
Sammanfattningsvis Om Viltkylar
En viltkyl är det perfekta sättet att låta ditt viltkött mogna efter att du har varit ute på jakt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.