5 Bästa Lavinryggsäck (2024): Bäst i Test

bäst i test lavinryggsäck guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: november 2024

För erfarna snowboard- och skidåkare som gillar att åka i områden som kan råka ut för en lavin kan en lavinryggsäck vara livsviktigt, om olyckan skulle slå till. Dessa ryggsäckar innehåller en stor krockkudde som kan blåsa upp sig i händelse av en lavin, vilket gör det mycket svårare för dig att bli begravd under snön.

Dessutom kan krockkudden fungera som en luftbubbla, vilket ger dig lite sändningsutrymme om du skulle bli begravd under snön. Tillsammans med en lavinsändare så utgör dessa verktyg bra säkerhet.

I den här guiden tar vi en titt på fem av de de bästa lavinryggsäckarna på marknaden och vad man ska tänka på när man väljer en. Vi ger också recensioner av enskilda produkter och komfortråd för att göra dina friluftsaktiviteter mer bekväma.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Lavinryggsäckarna Är: 

  1. 1
    Bäst i Test Lavinryggsäck: Black Diamond JetForce Pro 25L  - Läs Recension 
  2. 2
    Näst Bäst i Test Lavinryggsäck: Ortovox Ascent 40L Avabag / Ortovox Ascent 28 S Avabag - Läs Recension
  3. 3
    Bästa Ultralätta Lavinryggsäck: Black Diamond Jetforce UL Pack 26L - Läs Recension
  4. 4
    Bästa Prisvärda Lavinryggsäck: Mammut Pro X Removable Airbag 3.0 / Mammut Pro X Women's Removable Airbag 3.0 - Läs Recension
  5. 5
    Bästa Smidiga Lavinryggsäck: Ortovox Free Rider 22 Avabag - Läs Recension

1. Black Diamond JetForce Pro 25L

Bäst i Test Lavinryggsäck


Bäst i Test Lavinryggsäck

System:

Elektrisk fläkt (batteri)

Vikt:

2900 gram

Packvolym:

25 liter

Pålitlig Men Smidig Design Med En Stark Elektriskt Utlösningsningssystem

JetForce-serien från Black Diamond har genomgått många iterationer genom åren, och deras Pro-version är deras bästa hittills. Det är den senaste versionen som utnyttjar en elektrisk fläkt som har satt en helt ny standard för en låg vikt trots dessa system.

Utöver den smidiga och förvånansvärt lätta ryggsäcken kommer den med en unik blutoothkoppling som du kan använda för uppdateringar och personliga inställningar. Utsidan av ryggsäcken är också välgenomtänkt, med ett flertal fästen för saker som en hjälm, skidor och extra förvaring, som inte sitter i vägen för att lavinballongen ska kunna fungera.

Den är också enkelt uppladdningsbar via ett vanligt vägguttag, och bör laddas relativt fort. Själva utlösningsknappen kan placeras på antingen höger eller vänster axel beroende på preferens. Passformen av ryggsäcken sitter mycket bekvämt längs med ryggen, och höftbältet förser dig med en god stöttande känsla så du kan använda den under längre turer.

Under 2022 är luftkuddar med elektrisk fläkt populärare än någonsin (de är uppladdningsbara, resevänliga och gör det möjligt att använda dem flera gånger i praktiken). Black Diamond dominerar för tillfället inom denna kategori men det finns ett flertal konkurrenter som försöker utmana de. Om du letar efter en ryggsäck med elektrisk fläkt i toppklass är Black Diamond JetForce Pro 25L den bästa på marknaden och vår testvinnare.

FÖRDELAR

  • Välgenomtänkt design
  • Mycket lätt för att drivas av en elektrisk fläkt
  • Bluetoothkoppling och personliga inställningar

NACKDELAR

  • Dyrare alternativ

2. Ortovox Ascent 40L Avabag / Ortovox Ascent 28 S Avabag

Näst Bäst i Test Lavinryggsäck


Näst Bäst i Test Lavinryggsäck

System:

Gasbehållare

Vikt:

2450 gram

Packvolym:

40 / 28 liter

Ultralätt Och Mångfunktionell Lavinryggsäck Perfekt För Längre Turer

Luftkuddar med en elektrisk fläkt kan vara framtidens våg, men det finns fortfarande mycket att gilla med luftkuddar som drivs av en gasbehållare. Ortovox Ascent 30 Avabag är en obestridlig ledare i den här kategorin för sin blandning av prestanda, kapacitet och funktioner.

Höjdpunkten här är Avabagens möjlighet att öva på att blåsa upp lavinballongen, vilket gör det lätt att bekanta sig med processen utan att behöva gå igenom hela behållaren. Det är den enda lavinballongen och lavinryggsäck som vi känner till med denna förmåga.

Utöver det är dess mycket imponerande låga vikt på strax över två kilon perfekt för de som planerar att ta sig över längre sträckor, särskilt i tuff terräng. Dess airbag står för ungefär hälften av denna vikt, och eftersom du kan ta ut den vid behov, kan ryggsäcken också agera som ett mycket bra lättviktsryggsäck i situationer då du inte behöver ha med dig airbagen.

Avabag är också borttagningsbar, vilket innebär att du kan använda i andra lavinryggsäckar som är kompatibla med denna luftkudde.

Men som vi nämner längre ner i vår köpguide så finns det ett antal nackdelar med designer som förlitar sig på gasbehållare, framför allt bekvämligheten av att använda systemet. Gasbehållare är betydligt svårare att flyga med, och kräver påfyllning varje gång du använder den.

Men kan man förbise denna aspekt är Orotvox Ascent ett grymt prisvärt och ultralätt alternativ som också är tillräckligt stor för att utrusta dig tillräckligt för flerdagsäventyr.

FÖRDELAR

  • Borttagningsbar airbag
  • Möjlig att genomföra test med
  • Ultralätt alternativ

NACKDELAR

  • Gassystemet är inte lika användarvänligt som elektriska system

3. Black Diamond Jetforce UL Pack 26L

Bästa Ultralätta Lavinryggsäck


Bästa Ultralätta Lavinryggsäck

System:

Gasbehållare

Vikt:

1991 gram

Packvolym:

26 liter

Minimalistisk Och Ultralätt Lavinryggsäck Perfekt På Språng

Black Diamond Jetforce UL Pack 26L är den bästa ultralätta lavinryggsäcken på marknaden, helt klart. Den är tillverkad med slitstarkt och lätt att rengöra ripstopnylon och har en minimalistisk design som gör den perfekt för dem som vill spara vikt utan att offra funktionalitet.

Med en vikt på strax under två kilo är denna ryggsäck en av lättaste ryggsäckarna. Men trots detta så behöver du inte offra allt för mycket i termer av funktionalitet. Dess lätt men mycket effektiva gassystem kan enkelt fylla upp 150-liters lavinballongen på några få sekunder.

Den gör detta genom att utnyttja två mindre gasbehållare med olika gaser, istället för en mer otymplig variant. Det leder delvis till en lättare vikt, men resulterar också i den mycket snabba och kraftfulla uppblåsningen.

Nackdelen med detta är att du behöver fylla upp båda behållarna efter varje användning, vilket kan bli ganska dyrt i längden. Varje påfyllning kommer förmodligen kosta dig några hundra kronor, så det är helt klart en nackdel i jämförelse med till exempel Black Diamond JetForce Pro ovan, som inte har någon kostnad för att använda flera gånger.

Allt som allt är det en mycket lätt och smidig design som utnyttjar en smart blandning av två gaser för att prestera mycket bra. Den rymmer också 26 liter, och du kan ta bort airbagen för att använda det som en vanlig lättviktsryggsäck för skidåkning i mindre utsatta miljöer.

FÖRDELAR

  • Ultralätt och minimalistisk design
  • Hållbar med lätt underhåll

NACKDELAR

  • Du kan bara använda den en gång i taget
  • Dyr att använda

Bästa Prisvärda Lavinryggsäck

System:

Gasbehållare

Vikt:

2590 gram

Packvolym:

35 liter

Flexibel Och Prisvärd Lavinryggsäck Som Passar De Flesta Situationer

År efter år producerar Mammut några av skidbranschens bästa airbagpaket, och Pro X är deras mest välrundade design. Storleken som rymmer 35 liter är ett mångsidig alternativ för allt från dagsturer till längre dagar, med en full bakre dragkedja som gör det lätt att komma åt utrustningen.

Ryggsäcken är tillgänglig i både herr- och damversioner vilket gör att du effektivt kan skräddarsy passformen efter din kroppsform. Det resulterar, tillsammans med den stöttande och smarta strukturen, i en mycket bekväm passform.

Med huvudsyftet till att köpa Pro X är att den är kompatibel och kommer med det populära RAS-systemet (Removable Airbag System) från Mammut, vilket innebär att du enkelt kan använda den i andra lavinryggsäckar som är kompatibla med denna airbag.

Du får därför en av de mest flexibla airbag-systemen tillsammans med en kompatibel och flexibel lavinryggsäck för strax under 8000 kronor. En bättre deal än så är svårt att hitta, och resulterar i en högkvalitativ och otroligt prisvärd ryggsäck perfekt för all möjlig typ av skidåkning - då du enkelt kan ta bort lavinballongen om du vill spara utrymme och vikt.

De enda nackdelarna med detta alternativ är att de är något tyngre än många av de andra alternativen som utnyttjar gasbehållare, men denna skillnad är näst intill försumbar. Du kan heller inte testutlösa innehållet.

FÖRDELAR

  • Utnyttjar den populära och flexibla RAS-designen
  • Mycket prisvärd
  • Grym passform med alternativ för både dam och herr

NACKDELAR

  • Ganska tung
  • Kan inte testanvändas

Bästa Smidiga Lavinryggsäck

System:

Gasbehållare

Vikt:

2330 gram

Packvolym:

22 liter

Kompakt Och Smidig Lavinryggsäck Fullspäckad Med Detaljer

Ortovox Free Rider 22 Avabag är en av de mest intressanta lavinryggsäckarna på marknaden. Det är en mycket kompakt och praktisk ryggsäck som ändå har plats för allt du behöver under en dag i ute i fjällen eller bergen. Den rymmer endast 22 liter, vilket är mindre än de flesta andra alternativen, men är som sagt tillräckligt för kortare utflykter.

Den här ryggsäcken skiljer sig från de de flesta klassiska alternativen med ett inbyggt skumskydd som anpassar sig till ryggens konturer och hårdnar för att absorbera stötar vid en eventuell krasch.

För att hålla allt på plats sträcker sig istället en bred, elastisk höftrem högt upp från ryggpanelen, som kramar om din kropp och ser till att du får skydd där du behöver det (många viktiga organ kan skadas genom ryggen). Den är således specifikt designad för utförsåkarna som lever för mer extrema åk där snön kan slå hårdare bakifrån.

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna är det inbyggda regnskyddet. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att din ryggsäck ska bli blöt om du hamnar i en storm eller om du faller i en bäck. Ortovox Free Rider 22 Avabag har också många extra organisationsfickor, vilket alltid är användbart när du är ute i vildmarken.

En nackdel är att den inte levereras med en gaspatron, vilket innebär att du måste köpa en separat. Detta ökar kostnaden, men det är fortfarande ett mycket prisvärt alternativ överlag. Allt som allt är det en bra ryggsäck för dig som vill ha ett kompakt och praktiskt alternativ med många fina detaljer.

FÖRDELAR

  • Mycket extra organisationsmöjligheter
  • Innovativt skydd för utförsåkning
  • Inbyggt regnskydd

NACKDELAR

  • Patron ingår ej

Lavinryggsäck - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

System

Vikt

Packvolym

12 499 krkr

Elektrisk fläkt (batteri)

2900 gram

25 liter

9000 kr

Gasbehållare

2450 gram

40 / 28 liter

8299 kr

Gasbehållare

1991 gram

26 liter

7699 kr

Gasbehållare

2590 gram

35 liter

8500 kr

Gasbehållare

2330 gram

22 liter

Vad Är En Lavinryggsäck?

En lavinryggsäck, innehåller en stor airbag, eller lavinballong som det också kallas, vilket kan blåsas upp med luft med hjälp av en energikälla. När du är ute och åker skidor eller snowboard kan man dra i ett handtag vilket fyller lavinballongen med upp till 150 liter luft bakom ryggsäcken och runt din kropp.

I händelse av en lavin håller den uppblåsta krockkudden skidåkaren vid eller nära snöytan tack vare en process som kallas granulär segregering (dvs. i en blandning är det troligare att större föremål stannar överst medan mindre föremål sjunker ner). Du har med andra ord en större yta och därmed "flytbarhet" och ökar därför din chans att inte bli begravd till att börja med.

lavinryggsäckar modeller

Som en produktkategori är den relativt ung, då det inte fanns allt för mycket lovande produktforskning förrän 10 år sedan. Men sen dess har de blivit allt mer populära, och det finns inte mycket som talar emot att införskaffa sig en om man vet med sig att man åker i områden utsatta för laviner.

I den välkända studien från 2014 fann man att dödsrisken vid en lavin minskade från 22% (för de som inte använde sig av en lavinryggsäck) till 11% (för de som inte hade en lavinryggsäck). Den extra säkerheten verkar rimlig att införskaffa, men undvik att ta förhastade beslut bara för att du tror att du är säker ute i backen.

Lavinryggsäck - Köptips

När det gäller att hitta det bästa lavinryggsäcken finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper di lavinryggsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Gas, Luft Eller Elektrisk Pump

Det finns generellt sett två typer av lavinballonger, de som fylls med luft via en tryckluftscylinder eller de som utnyttjar en elektrisk fläkt.

De olika typerna av modeller varierar stort i funktionalitet, vikt, pris och mycket mer, vilket gör det till en av de viktigaste faktorerna att ta i beaktning vid val av en lavinryggsäck.

Tryckluftscylindrar

I ett system som utnyttjar en gasbehållare, kommer tryckluft eller gas att hållas under tryck i en cylinder som ofta är tillverkat av aluminium.

När du drar i handtaget kommer denna luft eller gas att släppas ut i lavinballongen och blåsa upp den till sin maxkapacitet mycket snabbt. Vissa system utnyttjar två separata behållare för att antingen blanda gaser eller för att snabba på processen ytterligare. 

snölavin ryggsäck skydd lavinballong

Jetforce UL Pack 26L ovan använder till exempel två olika behållare som kombinerar komprimerad argongas med CO2-gas vilket resulterar en en supersnabb uppblåsning. Gasbehållare är således ditt bästa val om du snabbt skulle behöva blåsa upp din lavinballong i nödsituationer.

De är också lättare och mindre än cylindrar med komprimerad luft, vilket gör de fördelaktiga för de som letar efter en smidig och lätt lösning som inte tar upp allt för mycket plats i ryggsäcken.

En fördel som komprimerad luft har över gasalternativ däremot, är att det oftast är lättare att fylla på med ny luft. De flesta mackarna och liknande ställen brukar oftast ha komprimerbar luft du kan fylla din behållare med.

Gas- och luftalternativ är definitivt det mest populära alternativet, även då elektriska alternativ börjar bli allt mer använda. Detta är inte nödvändigtvis på grund av funktionalitet, utan handlar snarare om priset, då lavinryggsäckar med gasbehållare oftast är betydligt billigare än elektriska alternativ.

Det finns däremot nackdelar med detta typ av system, så det är väldigt svårt att testa och använda ett flertal gånger (du kommer att blåsa igen hela din behållare snabbt), och kommer sällan att tillåtas att flyga med om du tänker åka i något annat land än Sverige.

Elektriska Fläktar

De lavinballonger som utnyttjar en elektisk fläkt fungerar genom att dra in luft i krockkudden, och drivs framför allt av ett elektriskt batteri. Det innebär att du måste ladda systemet, såväl som att slå på det innan du kan använda den.

Detta system anses i allmänhet vara effektivare och ger i vissa fall bättre uppblåsningstid än gasbehållare. Elektriska fläktar har också den fördelen att de kan fylla ballongen med ny luft när den väl är utplacerad, vilket inte är möjligt med gasbehållare.

elektrisk fläkt lavinryggsäck

Hur stort och hur mycket lavinryggsäcken som utnyttjar en elektrisk pump kommer till stor del att bero på storleken av fläkten, samt kapaciteten av batteriet. Ett större batteri som har tillräckligt för laddning att blåsa upp lavinballongen ett flertal gånger kommer rimligtvis väga mer än ett mindre alternativ.

Elektriska lavinryggsäckar är ofta lite dyrare än andra alternativ, men den extra kostnaden är ofta värd det för den extra funktionalitet och bekvämlighet som de erbjuder. Att ladda upp en elektrisk fläkt är oftast så enkelt som att ansluta den till ett eluttag, och du kan enkelt testa att fylla upp ballongen ett flertal gånger för att få en känsla över hur det fungerar.

När du väljer en elektrisk lavinryggsäck är det viktigt att se till att du väljer en med en fläkt som är tillräckligt stor för att blåsa upp din ballong helt och hållet på kortast möjliga tid. Det är också viktigt att kontrollera hur länge batteriet räcker och hur snabbt kan den laddas upp.

I slutändan finns det några saker som kan gå fel med ett elektriskt alternativ, och är en anledning att många föredrar tryckluftsalternativ eller gasbehållare.

Volymkapacitet

Hur stor ryggsäck du behöver, dvs. vilken volymkapacitet som krävs är en annan viktig faktor att tänka på. En lavinryggsäck är kanske i förstahand ett säkerhetssystem i fallet då en lavin slår till, men kan ju självklart också utnyttjas som en ryggsäck för verktyg, kläder och andra viktiga förnödenheter.

De flesta lavinryggsäckarna brukar rymma runt 20-30 liter vilket oftast räcker väl för att förvara viktigare saker som vatten, snacks, extra kläder och kanske till och med en hel måltid och stormkök.

tillägg dam lavinryggsäck

Planerar du en kortare dagstur kommer ett mindre alternativ på 20 liter förmodligen att räcka gott och väl, men för en så mångsidig modell som möjligt skulle vi rekommendera en som rymmer närmare 25 liter. Det är fortfarande tillräckligt lätt och smidiga att utnyttja under kortare åk, men kan rymma en hel del packning som kan räcka en hel dag.

Slutligen är det i vår diskussion om kapacitet är det också viktigt att ta hänsyn till volymen av krockkudden. En lavinballong - inklusive den packade krockkudden och strömkällan - tar upp ungefär två liter utrymme i ryggsäcken, vilket låter litet men i som i praktiken kan kännas mycket. Som vi nämnde tidigare är gasbehållare det mest kompakta alternativet, medans lufttryckscylindrar och batterier är något större.

Majoriteten av lavinryggsäckar är designade med en specifik sektion av väskan som håller hela lavinballongsenheten, och vi föredrar då dessa är placerade i botten för lättare packning.

Vikt

Vikten är en annan viktig faktor, eftersom du vill att din lavinryggsäck ska vara så lätt och bekväm som möjligt. Ryggsäckens vikt beror på ett antal faktorer, bland annat på väskans storlek och kapacitet, typen av airbagsystem och om den har ytterligare funktioner som till exempel en spadeficka eller inte.

Som en allmän regel gäller följande en tumregel är att ju större volymen på ryggsäcken är, desto tyngre blir den. Ett litet 20-litersalternativ väger vanligtvis omkring två kilo, medan en större 30-litersmodell kan nå tre kilo eller mer.

bergsbestigning skidåkning lavinryggsäck

Med det sagt finns det lättviktsalternativ såsom Black Diamond Jetforce UL Pack 26L som rymmer 26 liter, och väger strax under två kilon. I slutändan kanske några hundra gram tyngre eller lättare inte spelar särskilt stor roll, men ett helt kilo kan ha en betydande påverkan om du är ute under en hel dag.

Bekvämlighet Och Passform

En obekväm ryggsäck som inte stödjer dig under dina äventyr kan snabbt förvandla en trevlig eftermiddag till ett en obekväm aktivitet. Detta är extra viktigt i fallet av lavinryggsäckar, då de tenderar att vara tyngre och mer otympliga än andra alternativ tack vare dess lavinballongssystem.

Att hitta en ryggsäck som passar bekvämt och sitter bra är därför mycket viktigt. Att vara ute och åka kan vara mycket fysiskt, särskilt om du behöver bestiga svårare terräng för att nå de bästa backarna.

Har inte lavinryggsäcken ett bekvämt midjebälte och stabil konstruktion kan detta snabbt bli obekvämt och förstöra upplevelsen.

Det borde inte komma som någon överraskning att vi har en stark preferens för ryggsäckar som finns i flera storlekar - Black Diamond JetForce Pro, till exempel, finns i S/M och M/L, medan Mammut Pro X finns i både en herr- och en damversion.

Fickor, Förvaring, Organisation

Ibland är det lätt att glömma bort att man faktiskt får med en ryggsäck också, och inte bara ett airbagsystem. Lavinryggsäckar är rimligtvis designade för snowboard- och skidåkare, och är bortsett från lavinballongen rätt lika andra skidryggsäckar.

fästen material lavinryggsäck

De kommer ofta med olika interna fack för bättre organisationsmöjligheter, och har nästan alltid extra fästpunkter på utsidan för skidor/snowboard och liknande. Vissa modeller har till och med en särskild ficka för din spade, vilket alltid är praktiskt.

När det gäller fickor föredrar vi ryggsäckar som har en blandning av både interna och externa förvaringsmöjligheter. Det ger dig flexibiliteten att snabbt och enkelt komma åt saker utan att behöva ta av dig ryggsäcken varje gång du behöver något.

Borttagningsbas Lavinballong

Majoriteten av lavinryggsäckar säljs tillsammans med dess airbagsystem, som ofta är direkt integrerat i ryggsäcken. Det finns däremot ett fåtal modeller som istället utnyttjar en borttagningsbar lavinballong, vilket innebär att du kan köpa själva lavinballongen separat och utnyttja den i din ryggsäck.

Många kända märken såsom Black Diamond, Osprey och fler utnyttjar till exempel Mammut Removable Airbag System (RAS 3.0). Kom dock ihåg att du behöver en lavinryggsäck som är kompatibel med den specifika lavinballongen. Titta alltid i förväg att de är kompatibla med varann.

Vi gissar de flesta köper sina lavinballongen och lavinryggsäckar tillsammans däremot, och då behöver du inte oroa dig för detta. Den utbytbara airbagen kan däremot vara mycket användbar, om du till exempel inte behöver ha med dig under en dag du inte förväntar dig någon lavinchans.

Det kan också vara bra om du planerar att ha flera väskor med olik volymkapacitet, då du kan använda samma lavinballong mellan de olika ryggsäckarna (så länge de är kompatibla såklart).

Underhåll Och Hållbarhet

Trots dess ganska häfta prislappar, är lavinryggsäckar inte något du kommer att kunna köpa och använda resten av livet. De flesta lavinballonger kommer att fungera 40-50 gånger, och tillverkare brukar nästan alltid rekommendera att inte utnyttja en airbag som är äldre än 10 år.

Det finns några saker du kan göra för att förbättra hållbarheten och livslängden av din lavinryggsäck. Många tillverkare rekommenderar till exempel att blåsa upp systemet åtminstone en gång per år, och tillåt alltid ballongen att helt torka innan du packar ihop den igen.

Vi rekommenderar också att genomföra en inspektion då och då för att se eventuella problem eller skador med utrustningen - speciellt hela ballongsystemet.

Vanliga Frågor Om Lavinryggsäckar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av lavinryggsäck, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om lavinryggsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är det bästa lavinryggsäcken?

Det bästa vätskebältet för längdskidåkning är enligt vårt test Black Diamond JetForce Pro 25L, en mycket effektiv, pålitlig och lättanvänd ryggsäck.

Vad kostar en lavinryggsäck?

Ett lavinryggsäck kostar kostar allt ifrån 7000 kronor upp till 15 000 kr beroende på vilken typ av modell du köper. Elektriska alternativ är oftast något dyrare än gas och luftbaserade system.

Vilken är den bästa lavinballongen?

Den bästa lavinballongen är Mammut Removable Airbag System (RAS), som är kompatibel med många olika märken och modeller av lavinryggsäckar.

Hur fungerar en lavinryggsäck?

En lavinryggsäck fungerar genom att en gasbehållare, luftkompressor, eller en elektrisk fläkt används för att blåsa upp en ballong, som vanligtvis finns på baksidan av ryggsäcken. Detta ökar dina chanser att överleva om du fastnar i en lavin.

Kan man flyga med en lavinryggsäck?

Du kan flyga med en lavinryggsäck, men du måste först kontrollera med flygbolaget om det är tillåtet. Du kan också behöva tömma airbagen innan du går ombord på planet. Vilken typ av system du använder kommer också spela roll, där elektriska fläktar till exempel alltid är tillåtna, medans viss gasbehållare inte är det.

Hur ofta ska jag byta ut min lavinryggsäck?

De flesta tillverkare rekommenderar att du byter ut din lavinryggsäck var 40-50:e användning eller vart tionde år, beroende på vad som inträffar först. Kontrollera alltid om din utrustning är skadad eller sliten innan du använder den.

Sammanfattningsvis Om Lavinryggsäckar

Det finns inte en specifik lavinryggsäck som kommer att passa allas förutsättningar och skidåkning. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 31

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.