• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide
  • /
  • Vandringskläder: Guide Till De Bästa Kläderna För Vandring

Vandringskläder: Guide Till De Bästa Kläderna För Vandring

vandringskläder guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: november 2024

När du vandrar måste du se till att du har rätt kläder. Det skyddar dig från elementen och ser till att du håller dig bekväm under din vandring.

I den här guiden går vi igenom alla olika typer av kläder som du behöver för att vandra. Vi börjar med underkläder och arbetar oss upp till en ytterjacka! Har du tankar på att ta med ditt barn under nästa vandring kan vi tipsa om att kolla in vår guide till vandringskläder för barn.

Lager-på-lager principen är det absolut viktigaste att tänka på, då det förser dig med bäst isolering från kyla, samt möjligheten att ta av dig ett plagg om det blir för varmt. Men kom ihåg, det är alltid lättare att hålla sig varm än att bli varm. (För mer information, kolla in vår lager-på-lager guide här.)


Material i Vandringskläder

Innan vi tar en närmare titt på de olika lagren av kläder som är användbara under vandring, bör vi först förstå skillnaden mellan några av de mest populära materialen du finner i dessa kläder.

Eftersom vi utsätter oss själva (och våra kläder) för saker som svett, regn, smuts, snö och mycket mer, är det viktigt att våra kläder skyddar och hjälper oss. Dess material kommer att ha en stor påverkan på detta, och är därför något som man bör ha utkik för.

Merinoull

Ull har länge avfärdats som ett bra materialval eftersom det kliar, trots att det besitter många fördelaktiga egenskaper. På senare år har merinoull (en speciell typ av ull) blivit ett allt mer populärt alternativ, då det är mjukare samtidigt som det inte kliar.

merinoull material underställ

Bland baslager såsom underställ och strumpor är merinoull ett fantastiskt val, eftersom det det håller dig både varm och ventilerande på samma gång. Detta är tack vare dess värmereglerande förmåga som anpassar sig efter situationen mycket väl. Det hjälper också att det hanterar både svett och vatten bra, utan att det uppstår någon lukt.

Det kanske låter för bra för att vara sant, men det finns dessvärre även nackdelar. Merinoulls tunnare struktur innebär också att det är mindre slittåligt än många andra syntetiska tyger, samtidigt som det kommer till ett dyrare pris.

Polyester/Nylon

Dessa syntetiska tyger tenderar ofta att vara mycket snabbtorkande och hållbara, vilket är två egenskaper som många vandrare värderar högt. På grund av detta är de perfekta för tröjor och byxor som utsätts för viss slitage från omgivningen, och som eventuellt kan bli blöta.

De kan också vara ganska varma beroende på hur tjockt tyget är vävt, men tenderar däremot att bygga upp dålig svettlukt snabbare än andra organiska tyger.

Siden

Siden är inte lika populärt nu för tiden när det kommer till vandringskläder, då det inte tenderar att hantera fukt (läs svett) särskilt väl. Planerar du därför en varmare tur vore det dumt att ha ett första lager i siden, då detta snabbt kommer att absorbera ditt svett och bli blött.

Under kallare situationer då du inte förväntar dig särskilt mycket rörelse däremot, kan siden fungera ganska bra, tack vare dess värmande tyg.

Siden är ett mjukt och lyxigt lager som inte är för tjockt, men det kan lukta illa och är potentiellt känsligt för nötning och solljus.

Fleece

Fleece är ett annat alternativ som ofta diskuteras. De flesta fleecejackorna du kan hitta är faktiskt inte ens gjorda i fleece, utan i polyester men en typ av microfleece. Det innebär inte att de är dåliga, men plagg som är gjorda i enbart fleece kommer snabbt bli varma, samtidigt som de är svåra att torka.

Bomull

Det finns en anledning varför de flesta erfarna vandrarna alltid säger att man ska undvika bomull. Även då det kan kännas som ett bekvämt och smart val så bör du undvika dessa kläder om du planerar att röra på dig mycket.

Bomull är faktiskt ett av de sämre tygerna på att hantera fukt, samtidigt som de tar lång tid för att torka. Om du därför börjar svettas kommer ditt plagg i bomull att bli blött, och det kommer förmodligen inte torka igen så länge du inte hänger upp det någonstans. Undvik helt enkelt bomull om det handlar om ett plagg du har nära kroppen.

vandringsskor vikt

Baslager För Vandring

Ditt baslager är det lager som är närmst din kropp, och är därför i direkt kontakt med din hud. Det är definitivt ett viktigt lager eftersom det måste hantera fukt samtidigt som det håller dig varm.

Att välja ett baslager i polyester eller merinoull kommer att vara ditt bästa val, då dessa tenderar att hantera fukt väl, samtidigt som de är värmande. Under kallare temperaturer skulle vi absolut rekommendera merinoull.

Kalsonger/Underkläder

När det kommer till vandringsutflykter är underkläder ofta ett val av preferens. Många män föredrar boxerkalsonger medans vissa kvinnor föredrar en tajtare modeller. Vissa kvinnor menar att merinoull är bäst och vissa föredrar polyester. Vissa struntar helt i underkläder.

Oavsett vad du väljer, så rekommenderar vi ett par som är luftiga och andningsbara (och absolut inte i bomull).

Ett annat bra tips är att alltid ta med dig åtminstone två eller tre par underkläder som du sedan kan skölja eller tvätta längs med turen.

BH

En sport BH utan bygel kommer att vara det mest bekväma alternativet. Metall- och plastbitar kommer att gräva sig in och skava mot huden om de hamnar under dit vandringsryggsäck eller dess axelremmar. Ett sömnlöst alternativ kan också vara fördelaktigt för att eliminera alla möjliga punkter som kan skapa skav.

Det kan vara bra att ta med sig en extra BH för att ha på sig om du behöver torka upp den första.

Underställ

Underställ, baslager, långkalsonger - det finns många olika namn men de alla syftar till samma sak. Dessa underställer kommer i olika tjocklek och material, och är ett absolut måste under kallare temperaturer.

Återigen är underställ i merinoull mycket populära, och tenderar att prestera bäst eftersom det håller dig varmt utan att absorbera svett och lukta.

Dessa kommer i både överdelar och underdelar. Vid överdelar kan du välja alternativ med crewneck eller en dragkedja, vilket kan vara bra för extra ventilation. Underdelar är mycket funktionella då du kan använda de under många olika situationer för extra värme och isolering från fukt och vatten.

Underställ är också perfekta att sova i, och vissa föredrar att ha med sig ett extra set just för detta.

Byxor, Tröjor Och Shorts

Nästa kategori av kläder kommer oftast att bestå det andra lagret (ibland det första), vilket innefattar saker som t-shirts, byxor och shorts.

Ta alltid med dig några t-shirts (gärna en långärmad också) och ett par slitstarka syntetiska vandringsbyxor. Ett par lätta vandringsshorts kan också vara otroligt sköna under varmare dagar och kan också användas som badkläder.

vandringsskor vikt

T-shirt

Din t-shirt kommer ofta att vara det närmsta lagret till din hud om du vandrar under varmare temperaturer, och fungerar därför mycket likt ett underställ.

Återigen kommer tröjor i merinoull eller syntetiska tyger att vara betydligt bättre än vanliga t-shirts i bomull. Ett hett tips är att alltid ha med sig åtminstone två t-shirts - en för att vandra i, och en för att sova och hålla sig ren i.

Långärmad Tröja

En långärmad t-shirt/tröja kan också vara bra att ha med sig. Det extra skyddet för armarna hjälper dig bibehålla värmen bättre under vintermånaderna, men kan också skydda dig från solen under sommaren.

Att ha med sig en långärmad t-shirt med UPF 50+ är alltid en bra idé om det ser ut att bli mycket sol under resan. Är du ute och fjällvandra kan de längre armarna också ge dig behövligt skydd mot alla mygg.

Vandringsbyxor och Vandringstights

Vandringsbyxorna ska vara bekväma, andas och ge ett bra rörelseutbud. De måste också skydda dig mot väder, vind, regn och snö. Ett bra par som är slitstarka, torkar snabbt och skyddande är därför mycket fördelaktigt att ha med sig under vandringen.

Ett par byxor i syntetiska material kommer att prestera bäst, då dessa är tillräckligt slitstarka för att hantera allt som du utsätter dina ben för.

Ett par vandringstights kan också fungera om du planerar en kortare utflykt. Dessa är sällan lika slitstarka som vandringsbyxor, men kan som sagt fungera bra under kortare turer eller runt lägerelden i ditt camp.

Vandringsshorts

Under riktigt varma dagar kan ett par byxor lätt bli varma, vilket snabbt kan bli obekvämt. I dessa situationer kommer du glädjas av ett par vandringsshorts, då dessa hjälper dig att hålla dig sval och bekväm även under riktigt höga temperaturer.

Precis som för vandringsbyxor finns det många olika syntetiska material som ger god hållbarhet och andningsförmåga. Ett par vandringsshorts med UPF-klassificering kan också vara fördelaktigt för att skydda dina ben från solens skadliga strålar.

Mellanlager

Här börjar vi snacka om de kläder som generar mest värme. En bra rekommendation är att alltid ta med sig två mellanlager, en lättare och tunnare topp och en puffigare och tjockare jacka. Självklart behöver du inte alltid detta, så justera utifrån dina egna behov och förutsättningar.

mellanlager vandring

Fleecetröja eller Jacka

Ett mellanlager i fleece är förmodligen det mest mångsidigt plagget du kan ha. Under kallare dagar fungerar det perfekt som ett värmande värmelager, och kan också användas för att sova i om det blir kallt under natten. Under varmare dagar kanske man inte vill sova i fleece, men då kan det istället användas som ett bekväm kudde (om du inte redan har med dig en campingkudde såklart).

Även om du planerar att vandra på sommaren så kan en fleecetröja vara väldigt skönt att ta på sig när solen börjar gå ner.

Isolerande Jacka eller Väst

Återigen bör du titta på hur vädret ser ut innan du packar ner en isolerande jacka. Om du planerar en tur på vintern kommer en ganska tjock dunjacka vara att föredra, medans mildare temperaturer inte kräver samma effektivitet. Under dessa dagar kan en mindre jacka eller väst vara bättre om temperaturen skulle sjunka.

Det viktigaste att tänka på här är att välja ett alternativ som enkelt kan packas ner i ryggsäcken utan att det tar för mycket plats.

Ytterlager

Ditt ytterlager har som huvudsaklig uppgift att skydda dig från vind, regn och snö. Vi rekommenderar alltid att ha med sig åtminstone en regnjacka eller regnponcho om du skulle fasta i kraftigare regnfall, och under tuffare eller kallare förhållanden kan en skaljacka vara ett ännu bättre alternativ.

vandring skyfall dam skaljacka

Regnjacka eller Regnponcho

En regnjacka är en mycket viktigt regnplagg att ha med sig på vandringen, eftersom du aldrig vet när vädret kan bli sämre. Regnjackor förser dig även med ett relativt bra vindskydd, men är sällan särskilt värmande eller isolerande under kallare väder.

De flesta regnjackorna (och regnponcho om du föredrar det) är mycket komprimerbara och lätta, så att packa ner det i ryggsäcken bör inte vara några problem, och bör som sagt vara en prioritet.

Skaljacka

Skaljackor är förmodligen det bästa ytterlagret du kan köpa, men är också det dyraste. Dessa jackor har ofta en 2.5 eller 3-lagers konstruktion vilket i många fall resulterar i en jacka som klarar vatten mycket väl, samtidigt som det är andningsbart och isolerande.

Vi tenderar ofta att välja en skaljacka som är vattentät istället för regnjacka, då det extra skyddet mot kyla och vind är ett bra extra skydd, särskilt under vintern.

Regnbyxor eller Skalbyxor

Under vintern, eller om du förväntar dig väldigt mycket regn, kan det vara smart att ta med sig extra regnbyxor eller skalbyxor. Dessa fungerar på samma sätt som regnjackor och skaljackor, förutom att de självklart skyddar dina ben istället för överkroppen.

Softshelljacka

Softshelljackor är ett fjärde alternativ för ytterlager. Dessa är oftast vattenavvisande (inte vattentäta) och är ofta bra på att blockera vind, vilket är en av de viktigaste egenskaperna vid val av ytterlager. De är däremot inte lika komprimerbara som andra jackor.

Du kommer däremot fortfarande behöva ta med dig en regnjacka för att hålla dig torr under mycket regn. Vad de ger dig är däremot lätt regn- och vindskydd, samtidigt som du får viss isolering, och många använder det därför som ett alternativ som kombinerar två olika lager i en enda jacka.

Accessoarer

Att hålla dina fötter, händer och huvud torra, varma och bekväma är också något du bör tänka på om du vill ha en lyckad vandringsutflykt.

vandringsstrumpa polyester

Strumpor

Vilka strumpor du väljer är även det en av de viktigaste besluten du kan ta inför din vandring. Testa alltid dina strumpor i förväg så att du vet hur de känns att ha på sig, och gärna i kombination med dina vandringsskor eller vandringskängor.

Ett apr slita vandringsstrumpor är helt klart ett bättre val än vanliga bomullsstrumpor, då de är bättre på att hantera fukt och svett, samtidigt som de reglerar värme bättre. Dessa typer av strumpor är ofta tillverkade i en blandning av merinoull och polyester, vilket resulterar i ett par slitstarka strumpor som är bekväma att bära under en hel dag ute på leden.

Handskar eller Vantar

Handskar och vantar behövs kanske inte under sommaren, men så fort temperaturen sjunker kan det vara bra med något som värmer dina händer.

Det finns många olika typer av handskar och vantar på marknaden, så det är viktigt att välja rätt typ för dig. Här handlar det om att titta på väderprognosen, samtidigt som det kan vara bra att gå för ett tjockare par om du tenderar att bli kall om händerna.

Hatt, Keps eller Mössa

Att skydda huvudet från solen kan vara en bra idé om du kommer tillbringa hela dagen ute. Att ha med sig en solhatt eller keps är alltid en bra idé under sommaren för att undvika solsting.

Under vintern kan en mössa istället vara bra, då det håller ditt huvud (och fram för allt dina öron) varma.

Damasker

Damasker (också kallat enligt det engelska ordet gaiters), är en typ av ytterplagg som täcker överdelen av skorna och underbenen. De sträcker sig vanligtvis från sidorna av skorna upp till mitten av låren, men det finns också kortare modeller som enbart skyddar vaderna. De är tillverkade av robusta, (och ofta) vattentäta och slitstarka material som polyester eller nylon.

De är därför mycket effektiva för att skydda dina fötter, fotleder och underben från smuts, stenar och vatten. Under vintern håller de även fötterna torra, då ingen snö kan komma in i skon.

Campingkläder - Vad Har Man På Sig I Lägret?

De flesta väljer att behålla samma kläder de har haft på sig under dagen även i lägret, men ibland kan det vara skönt med ett ombyte. Har du vandrat i regn eller genom tuff terräng finns det en god chans att vissa av dina plagg är svettiga eller blöta, och då är det viktigt att byta om för att inte sänka kroppsvärmen när man slutar röra på sig.

sovsäckar camping natur

Att ha med sig ett extra underställ att byta om till kan vara en bra idé, men du bör åtminstone ha en extra t-shirt och mellanlager med dig.

Sovkläder

De flesta vandrarna brukar ha med sig ett separat set av sovkläder de har på sig under natten, men kan också användas som ett extra val om något skulle ske till ditt huvudsakliga set.

De flesta brukar ta med sig separata underställ och strumpor för att sova i, då det kan vara skönt att använda ett rent baslager som inte är smutsigt eller svettigt. Att hänga upp och torka det underställ och vandringsstrumpor som du använder under vandringen på natten är också en bra idé, och då är det självklart viktigt med ett extra set.

Campar du under vintern i riktigt kalla temperaturer kan du också behövs sova i extra kläder, såsom byxor och ett mellanlager, men här är det helt upp till dig att avgöra hur mycket du behöver.

Hur Du Tvättar Och Rengöra Dina Vandringskläder

Det mest miljövänliga sättet att tvätta kläderna när du vandrar är att helt enkelt skölja de i vatten.

Doppa dem i en forsande flod eller skrubba dem på stenar i en sjö så kommer du att bli förvånad över hur mycket smuts som försvinner. De flesta vandringskläder är tillräckligt slittåliga och kan tvättas på detta sätt.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 36

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.