Om du har problem med att få fisken att bita kan du ha nytta av att använda ett bra ekolod. Även om tanken på att använda teknik för att hjälpa till att landa en fångst kanske inte är lika romantisk som den traditionella bilden av en ensam fiskare som prövar sitt tålamod i en strid mot en fiende under vattnet, så ger det verkligen resultat.
Med ett dedikerad ekolod installerad ombord kan du leta upp utmärkta fiskeplatser, utforska nya områden och tillbringa mer tid med att fånga fisk och mindre tid med att undra om det händer något i djupet under ytan.
Tack vare framstegen inom sonartekniken kan även de minsta fartygen nu använda sonaromvandlare för att kartlägga vad som händer under vattnet, med anmärkningsvärd noggrannhet. I den här artikeln kommer vi dock att fokusera på permanent monterade ekolod - den typ som du hittar på större båtar eller dedikerade fiskefartyg. Om du letar efter något mindre och billigare som offrar prestanda till förmån för bärbarhet, rekommenderar vi att du istället tar del av denna artikel om de bästa bärbara ekoloden.
Vi har testat ett flertal olika ekolod och kommit fram till vilka som är de bästa produkterna just nu. Vi går igenom allt du behöver veta om ekolodet, från funktioner till priser, så att du kan hitta det ekolod som passar dig bäst!
För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.
De 5 Bästa Ekoloden Är:
- 1Bäst i Test Ekolod: Garmin Echomap UHD 72SV - Läs Recension
- 2Bästa Prisvärda Ekolod: Garmin Striker Vivid 5CV - Läs Recension
- 3Bästa Avancerade Ekolod: Hummingbird SOLIX 10 Chirp Mega SI - Läs Recension
- 4Bästa Lättanvända Ekolod: Garmin Striker 4 - Läs Recension
- 5Bästa Smidiga Ekolod: Lowrance HOOK Reveal 9 Tripleshot - Läs Recension
1. Garmin Echomap UHD 72SV
Bäst i Test Ekolod
Givare:
CHIRP, Clearvu, Sidevu
GPS:
Ja
Skärmupplösning:
400 x 800 pixlar
Dimensioner:
25 x 13.9 x 5.1 cm
Mycket Funktionellt & Effektivt Ekolod För Många Typer Av Fiske
Bäst i vårt test hamnar Garmins Echomap UHD, en mycket funktionell, prisvärd och multifunktionell modell som kommer att passa perfekt för de flesta fiskare. Garmins Echomap kommer i en rad olika modeller beroende på den specifika funktionaliteten du behöver, vilket både är en av dess stora fördelar, men det gör det också svårare att välja rätt specifik modell för din situation och ändamål.
Ibland när du har så många alternativ att välja mellan kan det inte göra något annat än att komplicera saker och ting och få dig att lämna över valet till ett annat ekolod.
Men generellt sett är det svårt att slå Garmins Echhomap, då den kommer med all den funktionalitet man kan tänka sig behöva, från ett kraftfullt ekolodsgivare med ett brett urval av sonaralternativ, till ett GPS-navigationssystem som gör att du kan fånga upp alla dina mål oavsett var de är. Om du letar efter ett funktionellt alternativ som du alltid kan lita på är det helt klart det bästa valet på marknaden, särskilt med tanke på dess låga pris.
Med det sagt är den funktion som sticker ut mest här kartläggningstekniken i Echomap UHD. De erbjuder Worldwide Basemap, US Lakevu G3 och Bluechart G3 som är den jag vill fokusera på.
De flesta internationella ekoloden erbjuder insjöar på sin kartläggning men väldigt få ekolod erbjuder kartläggning av kusten och mer avancerade kartläggningsmöjligheter. Det får du om du väljer Bluechart G3 i Echomap UHD. Den kommer med tillgång till fiskeinformation och kartor för allt kustfiske, kanaler och havsvatten.
Jag har aldrig recenserat en fiskesökare med denna funktion och jag tycker att det är Echomaps främsta utmärkande egenskap och köpargument. Om du är en kust-, kanal- eller saltvattenfiskare vill du ge den här modellen en närmare titt.
FÖRDELAR
NACKDELAR
2. Garmin Striker Vivid 5CV
Bästa Prisvärda Ekolod
Givare:
ClearVU, SideVU
GPS:
Ja
Skärmupplösning:
480 x 800 pixlar
Dimensioner:
18.8 x 11.6 x 5.4 cm
Otroligt Prisvärt Ekolod Med Avancerad Funktionalitet
På en andra plats hamnar återigen Garmin, med sin Striker Vivid-serie, en något billigare modell än Echomap ovan, men som fortfarande besitter god funktionalitet för de flesta olika tillfällen. Vi gillar verkligen Garmins ekolod, framför allt då de presterar otroligt bra här i Europa, och kommer alltid till ett mycket konkurrenskraftigt pris.
En av de bästa sakerna med denna modell är dess givare, vilket presterar på topp, något som vi inte nödvändigtvis förväntade oss med tanke på det lägre priset. Men trots att den är så billig får du både en djupgående och bred bild av vattnet under dig, som snabbt uppdateras och visas på den tydliga skärmen.
Allt med detta ekolod gör att den är mycket snabb och effektiv att använda, så du behöver inte oroa dig för att missa eventuella fiskar som du letar efter. För mindre än 5000 kronor får du en branschledande inbyggd GPS, högkvalitativ bildbehandling, en femtumsskärm och ett knappstyrt gränssnitt som gör den mycket enklare att använda än pekskärmsalternativen.
Den här ekolodet är också lätt att montera, enkel att använda och ett bra val om du handlar i den här lägre prisklassen.
När det gäller ekolodet erbjuder den också Clearvu och Sidevu som också är två premiumfunktioner. Dessa möjliggör mångsidighet när det gäller vilken typ av avbildning du gör. Nu kan du inte bara se vad som händer under båten utan även på sidorna.
Om du kämpar för att hitta en prisvärd GPS-enhet som har en lite större skärm än Striker 4 (mer om denna modell längre ner) är detta det ekolodet du vill ha.
FÖRDELAR
NACKDELAR
3. Hummingbird SOLIX 10 Chirp Mega SI
Bästa Avancerade Ekolod
Givare:
ClearVU, SideVU
GPS:
Ja
Skärmupplösning:
1280 x 800 pixlar
Dimensioner:
30 x 18 x 3 cm
Premium Ekolog Med All Avancerad Funktionalitet Du Någonsin Kan Tänka Dig Behöva
På det hela taget har du här en av de bästa fiskesökarna som någonsin har prytt den underbara fiskevärlden. Det är inget mindre än vad jag skulle ha förväntat mig från ett företag som Humminbird. Här har du ett ekolod av den absolut högsta kvalitén, och med de mest avancerade funktionerna på marknaden.
Den 10 tums stora skärmen är förstklassig och den har en av de bästa pekskärmar jag någonsin sett. Många ogillar to touchskärmar men det är svårt att ogilla Hummingbirds stora skärm, då den är responsiv, lätt att navigera och den håller ganska bra i både väder och vind. Om du måste komma bort från den så kommer den också med en joystick som jag tycker är mycket lättare att använda än dina traditionella knappar eller tangenter.
Ekolodet är utmärkt som förväntat av en fiskesökare i den här prisklassen. Du får CHIRP med dubbla spektrum, nedåtriktad avbildning och sidoavbildning som tillval. Solix har också Humminbird Basemap som erbjuder över 10 000 sjöar i inlandet med en kartplotter och GPS. AutoChart är känd som en av de bästa kartfunktioner som någonsin gjorts. Den erbjuder exakt konturering, hårdhet, struktur och vegetationsscanning.
Om du inte har något emot att betala för de mer avancerade funktionerna så är det helt klart det bästa valet på marknaden. Du kan också uppgradera till MEGA 360-givaren som ger dig en 360-graders konvinkel runt båten.
Som sagt, du har svårt att hitta ett mer omfattande ekolod som erbjuder de senaste och bästa funktionerna. Solix 10 är nära nog perfekt, men det höga priset kan vara avskräckande för många. Den är inriktad på turneringsfiskare förvisso med den rejäla prislappen men har du de djupa fickorna för det kommer denna fiskesökare garanterat att imponera.
Detta ekolod är Rolls Royce i sitt slag. Den kommer med optimal skärmstorlek med både sido- och nedåtgående avbildning, och att du kan koppla in den direkt i en ethernetkabel säger ganska mycket. Chirp-displayerna visar bågar och ger en tydlig bild av var de befinner sig och vad de håller till i.
FÖRDELAR
NACKDELAR
4. Garmin Striker 4
Bästa Lättanvända Ekolod
Givare:
Dual-Beam
GPS:
Ja
Skärmupplösning:
480 x 320 pixlar
Dimensioner:
9,2 x 15 x 4,3 cm
Simpel Och Billigt Ekolod För Enklare Fiskebehov
För en tredje gång på denna lista kommer ett av Garmins billigaste alternativ (som också råkar vara ett av de billigaste på marknaden sett till dess funktionalitet). Här har du väldigt mycket valuta för pengarna, då den kostar mindre än 2000 kronor.
Garmin Striker 4 är en av de mest populära fiskdetektorerna på marknaden och har varit det under en längre tid. En del av anledningen till att den är så populär är att den kombinerar många bra element som du hittar i premium-enheter, men sänker det totala priset på grund av sin lilla skärmstorlek (vilket är väldigt liten i jämförelse med de andra modellerna på denna lista).
Detta gör den inte bara till en mycket prisvärd enhet utan gör den också lätt att montera på små båtar och och till och med kajaker - perfekt för dig som är ute och fiskar med mindre farkoster.
Det är en bra instegsenhet eftersom den har en GPS som är lätt att programmera och ett enkelt gränssnitt med knappmanövrering. För dig som letar efter ett simpelt första alternativ rekommenderar vi den starkt, särskilt då du inte behöver investera allt för mycket pengar för att uppleva bra funktionalitet.
Om man jämför den med en liknande enhet i Humminbird Piranhamax är det natt och dag. Piranhamax påminner mig mer om den typ av enhet som du skulle få i denna prisklass. Upplösningen är mycket lägre, den erbjuder inte lika många alternativ och den saknar till och med samma typ av precision. Så även i jämförelse med liknande alternativ i samma prisklass kommer Garmins Striker 4 ut som en tydlig vinnare.
FÖRDELAR
NACKDELAR
5. Lowrance HOOK Reveal 9 Tripleshot
Bästa Smidiga Ekolod
Givare:
DownScan, SideScan, TripleShot
GPS:
Ja
Skärmupplösning:
800 x 460 pixlar
Dimensioner:
17.5 x 29 x 12 cm
Anpassningsbart Och Lättanvändligt Ekolod
Sist men inte minst på vår lista över de bästa ekoloden hamnar ett annat välkänt varumärke, nämligen Lowrance med sin HOOK reveal-serie, där modellen 9 Tripleshot står ut extra mycket i vårt test. Detta ekolod kommer med ett flertal olika givarkombinationer, som du kan justera och anpassa ekolodsgivaren efter ditt eget användningsområde. Det hjälper också att detta är relativt enkelt att göra, även för nybörjare.
Lowrance Hook Reveal kommer ut på marknaden i början av 2020 och den viktigaste uppgraderingen av deras bästsäljare är sonartekniken.
De lade till FishReveal-teknologin som verkligen är något vi aldrig tidigare sett för ett ekolod under 10 000 kronor. Funktionen erbjuder fantastisk målseparation, bildkvalitet och mer exakta lokaliseringsmöjligheter. Målet här är att hjälpa dig att bättre separera fisken från allt annat.
I idealfallet får du lättare att identifiera fickor av fisk samt strukturen runt omkring dem för att verifiera varför de kanske håller sig till ett visst område.
Utöver detta får du också Genesis Live Mapping som är mycket lik den tidigare nämnda Humminbird AutoChart. Kartläggningen erbjuder bra konturering med en mängd olika displayer så att du kan leka runt och se vilken du föredrar.
Den stora funktionen för det här ekolodet är den valfria TripleShot-omvandlaren som du förmodligen har hört talas om tidigare. I huvudsak får du valet att bestämma om du föredrar downscan, sidescan, båda eller alla inklusive CHIRP med dubbelscanning.
För ett ekolod som är fullt utrustad med all den bästa och senaste tekniken är den verkligen prisvärd, och vi rekommenderar den start för den budgetmedvetna, men seriösa fiskaren.
FÖRDELAR
NACKDELAR
Ekolod - Produktjämförelse
Produkt | Ca Pris | Givare | GPS | Skärmupplösning | Dimensioner |
---|---|---|---|---|---|
11290 kr | CHIRP, Clearvu, Sidevu | Ja | 400 x 800 pixlar | 25 x 13.9 x 5.1 cm | |
4490 kr | ClearVU, SideVU | Ja | 480 x 800 pixlar | 18.8 x 11.6 x 5.4 cm | |
40995 kr | HD Down/Side Imaging Chirp Sonar | Ja | 1280 x 800 pixlar | 30 x 18 x 3 cm | |
1857 kr | Dual-Beam | Ja | 480 x 320 pixlar | 9,2 x 15 x 4,3 cm | |
7499 kr | DownScan, SideScan, TripleShot | Ja | 800 x 460 pixlar | 17.5 x 29 x 12 cm |
Hur Fungerar Ett Ekolod För Fiske?
Även om många sportfiskare och fiskare känner till eller har använt fiskesökare är det inte alla som förstår hur de fungerar. De är något komplicerade apparater. Men om du känner till grunderna för hur de fungerar kan du använda dem med större framgång.
Har du tillräckligt mycket pengar kan du köpa den mest avancerade ekolodet, men du måste också investera lite tid om du vill lära dig att använda dem på rätt sätt. Det är därför vi har sammanställt denna guide. Vi vill visa dig hur du hur ett ekolod fungerar och göra dig bekant med de viktigaste delarna.
En fiskesökare är en elektronisk apparat som använder sonarteknik för att lokalisera fiskar under vattenytan. Dessa apparater består av två huvuddelar: en ekolodsgivare som sänder och tar emot signaler under vattnet och en skärm som visar de data som givaren har samlat in.
Moderna ekolod gör dock mer än att bara lokalisera fiskar. De kan också kartlägga topografin under vattnet, beräkna vattentemperaturen, strömmen och djupet samt söka efter sjunkna föremål.
Typer Av Ekolod
När du väljer rätt fiskesökare är det många som inte inser att det har mycket mindre att göra med själva enhetens design, skärm och utseende. Att välja den bästa ekolodsgivaren är det som skiljer den topprankade ekoloden från en sämre modeller som du hittar på rea. Låt oss ta en titt på de olika typerna av ekolod.
Standardekolod
Konventionella ekolod fungerar genom att skicka iväg signaler ner i vattnet vattnet tills de studsade mot något. När de studsade upp, visade det vanligtvis på en fisk eller någon form av struktur i vattnet.
Detta var standardalternativet för de flesta under en mycket lång tid, men det stora problemet är att man inte kan avgöra var man ska kasta ut sin lina. Även om detta fungerade till viss del kan du förmodligen se varför det inte är det bästa alternativet.
För det första talar det inte om för dig vad signalen studsar mot. Det kan vara en sten, en stubbe, ett grässtrå eller en prisbelönt fisk.
Ett annat problem med standardsonar är noggrannheten när det gäller lokaliseringen. De talar om fiskens djup, men det finns ingen garanti för hur exakt det är. Med andra ord är det inte ett särskilt precist eller tillförlitligt tillvägagångssätt för att lokalisera fiskar
Skärmarna på dessa typer av fiskesökare är vanligtvis inte särskilt detaljerade, så du får inte heller särskilt mycket information.
Chirp Ekolod
Chirp är samma sak som standardsonar och mycket av den operativa funktionen är densamma. Den största skillnaden är sonarfrekvenserna som används av ekolodets givare.
Istället för att skicka lika stora vågor i ett mönster ner i vattnet skickar chirp snabba utbrott av sonarvågor, vilket bidrar till att upptäcka fisk snabbare, men också till att öka precisionen.
Dessa typer av ekolod kan också visa mer information om vattenstrukturen eftersom vissa saker rör sig (fisk) och andra inte (struktur).
Down Imaging
Den här typen av ekolodsgivare är en mycket smartare lösning och i slutändan också mycket dyrare. Istället för att skapa bilder baserat på var ljudet studsar av, målar den här typen av ekolod upp en levande bild av vad du kan förvänta dig under vattnet baserat på frekvensen.
Down imaging ger en detaljerad bild av undervattensstrukturer som träd, stubbar och grönska. Den uppdateras också ständigt, så den kommer att fortsätta att fånga upp fiskens rörelser när de rör sig under dig.
Dessa är mycket mer exakta och de håller dig i hälarna på fiskarna. Problemet är att de bara kan berätta vad som finns direkt under båten och har därför inte ett lika brett omfång. Av den anledningen är du begränsad med vad du kan göra med ett sådant ekolod.
Sidobildning
Som tur är finns det en lösning på det huvudsakliga problemet med Down Imaging, och det är en funktion som kallas för sidobildning.
Om du har läst några av recensionerna av ekolod ovan vet du vad sidobildning är, och det hjälper dig att se vad som finns runt båten snarare än rakt under den. Detta är till hjälp om du försöker fiska runt omkring dig eller på grunt vatten.
Varje ekolod med sidobildning har en viss radie som den kan läsa av, och de bästa fiskesökarna erbjuder en kombination av alla dessa i en. Du får chirp, down image och side image i ett bekvämt paket som du kan koppla till din båt och köra med.
Ekolod - Köptips
När du letar efter ett ekolod att köpa för dina fisketurer finns det några huvudsakliga faktorer att titta efter. Dessa är:
Ekolodsgivare
Som vi gick igenom tidigare kommer ekolodsgivaren att spela en gigantisk roll i förhållande till vilken typ av information du kan förvänta dig från apparaten, och framför allt kvalitén av bilden du får tillbaka på skärmen.
Om du har ett ekolod med en sämre givare kommer du inte få ett lika detaljerat eller tillförlitligt resultat, så välj ett ekolod med en givare av hög kvalitet. Men vad innebär detta i praktiken?
Först och främst bör du alltid titta på varumärket. Om det är ett populärt märke som Humminbird eller Garmin vet du att du får en produkt med hög kvalité från ett varumärke med ett gott rykte.
Nästa sak att titta på är hur verktyget är byggd. Verkar den vara hållbar? Ser den ut att kunna tåla en del missbruk? Tänk på att den här delen vanligtvis monteras på båtens undersida eller längs med sidan och det finns därför en chans att den kan ta skada i vattnet. Den måste kunna hålla emot dessa för att prestera under en längre tid.
Montering
Hur ekolodet är monterat är också bra att vara medveten om innan du köper ett ekolod. Vanligtvis monteras detta på baksidan av båten så de behöver inte ta emot ett stort vattenflöde.
På grund av hur du monterar dessa givare är de vanligtvis de mest ömtåliga men också de mest prisvärda. Genomgående skrovfästen sitter vanligtvis på sidan av båten, och även om de är mer hållbara och ger större flexibilitet när det gäller var du monterar dem, är de dyrare. Dessa är utformade för längre fisketurer på djupare vatten på båtar med högre hastighet.
Ett in-hull-fäste går in i båten som namnet antyder, och de är lätta att installera. Nackdelen här är att du måste ha ett båtmaterial som givaren kan tränga igenom. Du måste montera den med hjälp av brons, rostfritt eller plast baserat på din båts material.
Konvinkel
Konvinkeln på ditt ekolod refererar till hur brett den kan skicka ut och motta signaler i vattnet. Ju bredare kon, ju större område kan du kartlägga vilket kan hjälpa dig hitta fiskar, men det betyder inte nödvändigtvis att det är bättre.
Generellt innebär en bredare konvinkel ett mindre precist signal, medans de ekolod som utnyttjar en mindre konvinkel ofta får en mer detaljerad bild av landskapet under båten.
Något som är extra viktigt att titta på är hur djupt denna givare skickar signaler, särskilt om du tenderar att fiska på djupare vatten.
Frekvens
De flesta ekoloden som du kan hitta på marknaden fungerar antingen på en mycket låg kilohertz eller en mycket hög kilohertz. De som arbetar på den lägre sidan av spektrumet brukar ligga runt 50 kHz. För de som befinner sig på den övre delen av skalan kan de sträcka sig från 192kHz till 200kHz.
Detta intervall beror främst på det område du fiskar i, och varje frekvensalternativ har sina egna inneboende fördelar. Vatten kan absorbera högre frekvenser, så ekolodsgivare som arbetar i den lägre änden (runt 50 kHz) kan ha en djupare penetration. De tenderar dock att ha bredare konvinklar, vilket innebär att du kommer att hitta mindre definition och större chans att det finns brus.
De ekolod som har högre frekvenser tenderar att fungera bäst på grundare vatten. Även om enheter med hög frekvens inte når lika djupt har de mindre känslighet för distorsion och visar mer definition.
Deras metoder är motsatsen till vad du hittar från lågfrekvensenheter, så valet mellan höga och låga frekvenser beror i hög grad på platsen där du fiskar och om det är ett område med djupt eller grunt vatten. Lyckligtvis kan du spåra enheter som arbetar med båda typerna av frekvenser, vilket gör att du kan njuta av en skarpare bild på djupt vatten.
Om du tenderar att fiska i både grunda och djupa miljöer är det kanske bäst att köpa en av de enheter som utan ansträngning kan växla fram och tillbaka mellan båda frekvenserna.
Ekolodets Skräm
Displayen och skärmen som du får med din fiskesökare är viktig eftersom den hjälper dig att se vad som händer under dig. En viktig funktion som jag letar efter är ett ekolod med en display som är lätt att navigera och förstå. Du ska inte behöva tyda vad som står på skärmen allt för länge, då det kan resultera i att du missar eventuella fiskar. Leta efter enkelhet - till en viss grad så klart. Även om enkelhet är viktigt behöver du fortfarande rätt antal funktioner.
Något annat som du också vill titta på när det gäller skärmen är typen av skärm. Vissa är monokroma, medan andra är i färg. De flesta ekoloden som vi ser idag kommer att använda fullfärgsskärmar för att signalera förändringar i höjd, denna funktion är otroligt användbar och den hjälper dig att snabbare få en uppfattning om vad du tittar på.
Du vill också leta efter en display som erbjuder någon form av bländskydd på användargränssnittet. Detta gör det lättare att se oavsett förhållanden. En bakgrundsbelysning är också praktiskt vid nattfiske.
Skärmens upplösning
Skärmens upplösning är alltid en viktig köpfaktor eftersom den avgör hur mycket tid du måste ägna åt att titta på fiskesökaren för att förstå vad du tittar på. Även om det inte finns något "fastslaget" krav på skärmupplösning vill du ha något med hög upplösning som gör att du tydligt kan se vad som händer under vattnet.
Storlek
Enligt min åsikt vill jag ha något som inte stör mitt fiske allt för mycket. Jag tycker att vissa av de fiskesökare som recenserats ovan verkar otroligt ömtåliga, och de tar dessutom mycket plats i en liten båt. Ingen vill ha något som är i vägen, särskilt inte om man fiskar på en liten båt.
Med det sagt, ju mindre du väljer, desto mindre skärmstorlek får du, vilket kan göra det svårare för dig att se vad som händer under vattnet. Du vill väga för- och nackdelarna mot varandra här. Om du har en liten båt måste du antingen offra lite utrymme eller skaffa ett mindre ekolod.
En större skärmstorlek gör det däremot lättare att läsa! I slutändan beror det på dina preferenser vilken skärm som är rätt för dig. Vissa kan du till och med läsa utan att ta av dig dina fiskesolglasögon.
Integrerad GPS
GPS, eller globala positioneringssystem, är något som vi alla älskar att ha på vägen - och de är lika praktiska i vattnet!
GPS kan användas för att enkelt hitta tillbaka till torra land och för att kartlägga koordinaterna för lokala sjöar och dammar i Sverige (eller var på planeten) som du vill utforska med hjälp av ett kartprogram. Du kan också markera de platser med högst fisktäthet, så att du kan komma tillbaka gång på gång för att dra nytta av dina sällsynta fynd!
Många moderna modeller är utrustade med GPS-funktioner, men om du behöver detta i din egen fiskesökare beror på personliga preferenser. De är dock oerhört praktiska och till stor hjälp. Det är dock bäst att inte lägga pengarna på en mer avancerad modell om du inte tror att du någonsin kommer att dra nytta av funktionen!
De flesta enheter med GPS är kombinationsenheter som kan göra både sjökortsritning och djupmätning. Djupsondering avser själva fiskesökarenheten, medan sjökortsplotaren visar din position konstant, så att du inte behöver en separat enhet eller förlitar dig på en tvivelaktig mobiltäckning för att veta var du befinner dig.
Enheter med GPS gör det också enkelt att ange olika punkter av intresse, så att du kan markera strukturer, sjösättningsramper eller fiskar. Du kan välja dessa för att återbesöka dem när som helst! Det är bäst att ha dessa funktioner i åtanke och bestämma om du vill ha dem för dina fiskeexpeditioner för att avgöra om GPS är en viktig funktion för dig.
Vanliga Frågor Om Ekolod
Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett ekolod för fiske, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.
Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av verktyg, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.
Det bästa ekolodet är enligt vårt test Garmin Echomap UHD 72SV, då de besitter en mycket god funktionalitet sett till dess rimliga prislapp.
Ekolod kan kosta allt ifrån 2000 - 50000 kronor, och detta beror helt på vilken typ av funktionalitet den förser dig med. För de flesta kommer en modell som kostar runt 4000-7000 kronor att räcka gott och väl, men vill man åt lite mer avancerad funktionalitet behöver man investera över 10000.
Metoden för att installera en fiskesökare beror på många olika faktorer. Vilken typ av båt du har, vilken typ av fiskesökare du har, din fiskestil, vilket material din båt är gjord av, vilken typ av fäste du har och mycket mer.
Din fiskesökare kommer vanligtvis med några olika avläsningsmetoder. Den ena liknar en topografisk karta.
Många kommer med fullfärgsskärmar för att identifiera höjdförändringar under vattnet. Detta hjälper dig att fastställa fallhöjder och förändringar i botten för att hjälpa dig att hitta idealiska fiskeplatser.
En annan metod använder sig av sonarvågorna, som visar krusningar på skärmen. Dessa krusningar eller "vågor" är fiskar. Vissa har en bild på en fisk, medan andra visar vågor eller kurvor.
Slutligen, för att behöva välja den bästa fiskesökaren krävs det att du förstår hur man läser av dem på rätt sätt. Se till att du vet vad du gör så att du kan få ut det mesta av din apparat.
De flesta ekolod är inte vattentäta, men de är vattenresistenta. Du kan inte helt sänka dem under vattnet, men om de blir blöta skadar det dem inte. Den givare som följer med din fiskesökare är vattentät eftersom en del av den ständigt kommer att vara nedsänkt under vattnet.
Du bör ändå hålla ett vaksamt öga på ekolodet efter en regnig eller blöt dag, eftersom de kan skadas efter ett eller två sådana tillfällen.
Sammanfattningsvis Om Ekolod
Vill du hjälp att hitta fisk när du är ute på sjön, havet eller floden kan ett ekolod vara en mycket effektivt verktyg att ha med sig på sin farkost. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.