5 Bästa Strandfilt (2024): Bäst i Test

bäst i test strandfilt guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

När vädret värms upp och sommaren slår till är det bara en sak som många tänker på: stranden. Och vad är en resa till stranden utan en bra gammaldags picknickfilt?

Om du är på jakt efter en ny strandfilt har du tur! Vi har sammanställt en omfattande guide till de fem bästa strandfiltarna på marknaden just nu. Från hållbarhet till komfort täcker vi allt du behöver veta innan du köper din perfekta strandfilt.


De 5 Bästa Strandfiltarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Strandfilt: Cocoon Blanket Picnic - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Billiga Strandfilt: Useful Everyday Strandfilt - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Vattentäta Strandfilt: High Peak Outdoor Filt - Läs Recension
 4. 4
  Bäste Strandfilt Med Ryggstöd: Bo-Camp Strandfilt - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Flexibla Strandfilt: Cocoon Blanket - Läs Recension 

1. Cocoon Blanket Picnic

Bäst i Test Strandfilt


Bäst i Test Strandfilt

Storlek:

160 x 120 cm

Vikt:

145 g

Material:

Ripstopnylon

Ultralätt Och Smidig Strandfilt

Bäst i test kom Cocoons Blanket Picnic, vilket är en mycket slitstark strandfilt tack vare dess minimalistiska konstruktion gjord i ripstopnylon. Materialet är också snabbtorkande, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att filten ska förbli våt hela utflykten.

Det lätta tyget är däremot inte särskilt tjock vilket innebär att det lätt blir vått, och kan kännas något obekvämt för vissa som är vana med lite mer vaddering. Den kompakta och lätta designen väger däremot upp detta i våra ögon.

Den är även relativt stor, där två till tre personer bör kunna få plats på den utan några problem. Med tanke på dess otroligt låga vikt är detta en mycket smidig egenskap. Det betyder också att du kan vika den på mitten om du är ensam på den, för att på så sätt få lite bättre vaddering.

Allt detta kommer til lett ganska rimligt pris (med tanke på materialvalet), och gör denna strandfilt till ett flexibelt och lätt alternativ som du snabbt kan packa ner i ryggsäcken inför din nästa strandutflykt.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Mycket slitstarkt
 • Snabbtorkande

NACKDELAR

 • Inte den mest bekväma filten
 • Blir lätt blöt

2. Useful Everyday Strandfilt

Bästa Billiga Strandfilt


Bästa Billiga Strandfilt

Storlek:

150 x 200 cm

Vikt:

550 g

Material:

Nylon

Billig, Enkel Men Effektiv Strandfilt

Useful Everyday Beach Blanket är ett utmärkt val om du letar efter en billig men effektiv strandfilt. Nylonmaterialet är snabbtorkande och har en sandfri design, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att filten ska full av sand.

Den är konstruerad med med två lager som låter sanden passera genom fårn ovansidan, men där det är svårt för sanden att ta sig igenom båda lagren uppåt. Det resulterar i en filt där du inte behöver oroa dig för sand.

Det lätta tyget är dock inte särskilt tjockt, vilket innebär att det lätt blir blött, och kan kännas något obekvämt för vissa som är vana vid lite mer stoppning. Den kompakta och lätta designen kompenserar dock för detta i våra ögon.

Den är också relativt stor, där två personer bör kunna få plats på den utan problem. Den enda nackdelen är att Useful Everyday Beach Blanket inte är den mest bekväma filten, men det är ett bra val om du letar efter en billig och effektiv strandfilt.

FÖRDELAR

 • Billig
 • Sandfri design
 • Snabbtorkande

NACKDELAR

 • Inte den mest bekväma filten
 • Blir lätt blöt

3. High Peak Outdoor Filt

Bästa Vattentäta Strandfilt


Bästa Vattentäta Strandfilt

Storlek:

120 x 150 cm

Vikt:

450 g

Material:

Bomull, Polyester

Multifunktionell Outdoorfilt Som Passar Bra För Stranden

High Peak Outdoor Blanket är en multifunktionell filt som kan användas till picknick, på stranden eller till och med i trädgården. Materialet av bomull och polyester gör den slitstark men också bekväm, medan den vattentäta undersidan gör att du inte behöver oroa dig för att filten ska bli blöt.

High Peak Outdoor Blanket är dock inte den bästa för att hantera vatten. I och med den slitstarka baksidan motstår fukt kan filten bli blöt, och det kan ta en del tid för att bli torr igen. Planerar du att gå in och ut från vattnet kan denna modell bli lite problematisk.

Den kommer även med en smidig kompakt förpackning, vilket gör det superenkelt att transportera till och från stranden. Det är däremot inte den största filten på denna lista, utan passar bäst för en till två personer om ni planerar att ligga ner.

På det hela taget är High Peak Outdoor Blanket ett utmärkt val om du letar efter en multifunktionell filt som kan användas på picknickar, på stranden eller till och med i trädgården.

FÖRDELAR

 • Multifunktionell
 • Prisvärd
 • Vattentät undersida

NACKDELAR

 • Tar tid att torka

4. Bo-Camp Strandfilt

Bäste Strandfilt Med Ryggstöd


Bäste Strandfilt Med Ryggstöd

Storlek:

162 x 53 cm

Vikt:

1200 g

Material:

Polyester

Den Bekvämaste Strandfilten För En Person

Bo-Camp Beach Blanket är ett utmärkt val om du letar efter ett bekvämt strandfilt för en person. Polyestermaterialet är mycket mjukt, vilket gör den perfekt att ligga på, medan det inbyggda ryggstödet gör att du kan sitta upp och njuta av utsikten utan att behöva oroa dig för att få ont i ryggen.

Bo-Camp Beach Blanket har dessutom ett praktiskt bärhandtag, så att du enkelt kan transportera den till och från stranden. Den har också ett extra förvaringsutrymme där du kan förvara din telefon, nycklar eller andra småsaker.

Bo-Camp Beach Blanket är dock tyngre än andra alternativ på den här listan, vilket innebär att den inte är lika lätt att bära med sig. Den är endast lämplig för en person, så om du letar efter en filt för två personer är detta inte det bästa alternativet.

Allt som allt, Bo-Camp Beach Blanket är ett utmärkt val om du letar efter en bekväm en skön dag på stranden.

FÖRDELAR

 • Mycket bekvämt ryggstöd
 • Extra förvaringsutrymme
 • Bärhandtag för lättare transport

NACKDELAR

 • Tyngre än andra alternativ
 • Endast för en person

5. Cocoon Blanket

Bästa Bekväma Strandfilt


Bästa Bekväma Strandfilt

Storlek:

180 x 140 cm

Vikt:

390 g

Material:

Merinoull, Silke

Lyxig Och Lätt Resefilt För Bästa Komfort

Cocoon Blanket är en lyxig och lätt resefilt som är perfekt för dig som vill ha bästa möjliga komfort. Materialet av merinoull och silke gör den mjuk och bekväm, samtidigt som Cocoon Blanket också är värmande (när det behövs). Det gör det till ett mycket flexibelt alternativ som kan användas till betydligt mer än strandhäng.

Det mjuka och lyxiga materialvalet lämpar sig däremot inte lika väl vid vatten och sand, vilket är varför vi inte rekommenderar detta om du planerar att bada mycket under dagen. Det kan också vara lite knepigt att få bort all sand, eftersom materialet är ganska känsligt. Detta alternativ är snarare för dig som letar efter bästa möjliga komfort.

Cocoon Blanket är dock dyr, vilket kan vara avskräckande för vissa människor. Särskilt med tanke på att den nästan kostar tio gånger så mycket som vissa andra alternativ av strandfiltar.

På det hela taget är Cocoon Blanket perfekt för dem som vill ha den bästa komforten på resan. Den är mjuk, bekväm och lätt, men den är också dyr och blir lätt blöt.

FÖRDELAR

 • Mjuk och skön
 • Värmande (vid behov)
 • Lätt vikt

NACKDELAR

 • Dyr
 • Blir lätt blöt
 • Kan vara något krångligt att få bort all sand

Strandfilt - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Storlek

Vikt

Material

479 kr

160 x 120 cm

145 g

Ripstopnylon

99 kr

150 x 200 cm

550 g

Nylon

238 kr

120 x 150 cm

450 g

Bomull, Polyester

273 kr

162 x 53 cm

1200 g

Polyester

1395 kr

180 x 140 cm

390 g

Merinoull, Silke

Strandfilt- Köptips

När det gäller att hitta den bästa strandfilten för dina strandäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper strandfilt, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Material

Det första du bör tänka på när det kommer till att köpa en strandfilt är i vilket material den kommer i, vilket till stor del kommer att avgöra hur bekväm och simpel filten är att göra med.

En av de vanligaste materialvalen (och som även fungerar mycket väl på stranden) är nylon och polyester, vilket är både lätt och slitstarkt, samtidigt som det hanterar vatten och sand mycket väl.

strandfilt bekvam

Som vi precis nämnde ligger deras främsta styrka i hur slitstarkt dessa material är, vilket innebär att du kommer kunna använda de för många strandutflykter utan att de går ner sig i kvalitet, eller till och med går sönder helt och hållet.

Bäst i vårt test hamnade Cocoon Blanket Picnic, som är skapat av ett extra starkt ripstopnylon, vilket tar ner vikten ytterligare, utan att offra i kvalitet eller hållbarhet.

Om du vill ha lite mer komfort från din strandfilt kan du överväga en som är tillverkad bomull, eller till och med merinoull eller silke om du letar efter en riktigt bekväm och lyxig känsla. Dessa material är inte bara otroligt bekväma, utan också gör ett bra jobb med att isolera dig från den kalla marken.

En sak att tänka på med dessa material är dock att de inte är lika hållbara som nylon eller polyester, så du kanske måste byta ut dem oftare beroende på hur väl du tar hand om de. Har du småbarn är det lättare sagt än gjort.

Storlek Och Vikt

En annan sak att tänka på när du väljer en strandfilt är följande: hur stor måste den vara?

Storleken på filten bör avgöras beroende på på hur många personer du vill ha plats för samt vilka andra aktiviteter du tänkte använda den till. Om du planerar att använda den för picknickar eller andra utomhusaktiviteter kan en större storlek vara bättre så att alla får tillräckligt med plats.

Om du på andra sidan letar efter en strandfilt som är mer kompakt och lätt att bära kan en mindre storlek vara bättre lämpad för dina behov. Det bästa sättet att bestämma rätt storlek är att ta hänsyn till hur många personer som vanligtvis kommer att använda filten tillsammans med dig.

stradnfilt material

När det gäller vikten beror detta också till stor del på dina personliga preferenser. En lättare vikt är oftast fördelaktigt då det är lättare att bära med sig och transportera. Med det sagt kan ultralätta varianter ibland sakna samma hållbarhet som tyngre, mer robust modeller.

Som vi nämnde tidigare kommer materialvalet som har används för att tillverka strandfilten till stor del att avgöra hur tungt det är, där vi har ultralätta modeller gjort i ripstopnylon som väger så lite som 100 gram och tyngre modeller gjort i ull och bomull som kan väga mer än ett kilo.

Bekvämlighet

Nästa faktor att ta i beaktande berör hur bekväm strandfilten är att ligga och sitta på. Detta är viktigt eftersom du vill kunna koppla av på stranden utan att behöva oroa dig för att stenar, snäckor eller sand ska sticka igenom filten och förstöra din dag.

Ett sätt att garantera komfort är att välja en strandfilt som är vadderad eller extra tjock, vilket kommer att förse dig med extra skydd och isolation från marken. Dessa typer av filtar har vanligtvis ett extra lager tyg mellan det yttre skalet och fyllningen, vilket bidrar till att ge lite dämpning och bättre skydd mot sand.

Men kom ihåg att detta oftast innebär en betydligt tyngre och något mer otymplig strandfilt att hantera. Behöver du gå en längre sträcka för att komma till stranden kan det därför vara mer värdefullt att ha ett lättare alternativ.

strandfilt dejt

En annan sak att leta efter är en strandfilt med vattentät baksida. Detta hjälper till att skydda dig från fuktig sand eller vått gräs, och kan också vara användbart om du vill använda filten som ett improviserat picknickunderlag.

Den sista punkten relaterat till strandfiltens bekvämlighet är extra funktionalitet, såsom Bo-Camp Strandfilt som kommer med ett uppfällbart ryggstöd. Sådana funktioner kan bidra massivt till ökad komfort, men kommer ofta till ett något högt pris, samtidigt som strandfilten blir lite tyngre.

Vattentät & Sandresistens

Som vi redan har nämnt kan en strandfilt med vattentät baksida vara mycket användbar om du vill använda den på vått gräs, sand, eller stenar. Det är dock viktigt att notera att dessa beläggningar inte alltid är 100 % effektiva och att de fortfarande kan låta en del fukt sippra igenom.

Vissa har däremot en robust design med en riktigt vattentålig undersida, såsom Useful Everyday Strandfilt vilket även kommer att bidra massivt när det kommer till att hålla borta sanden från filten. Som du kanske vet av erfarenhet kan mindre filtar ofta resultera i att sand penetrerar undersidan och kommer upp på översidan - inte något jättebekvämt.

sandstrand filt bästa

Ett annat sätt att skydda dig från sanden är att välja en strandfilt med inbyggda sandfickor. Dessa är vanligtvis placerade i filtens hörn och hjälper till att hålla den på plats, även i blåsiga förhållanden.

Vissa modeller har också en integrerad matta som kan användas för att skapa en bekväm sittplats. Den är ofta tillverkad av ett mjukare och bekvämare material än resten av filten, vilket gör den idealisk för att ligga eller sitta på under långa perioder.

Underhåll Och Rengöring

Det sista att ha i åtanke är hur enkelt det är att rengöra och underhålla strandfilten. Som du kanske vet kan sand vara mycket svårt att ta bort från kläder och andra material, så det är viktigt att välja en filt som är lätt att rengöra.

Ett sätt att göra detta är att välja en strandfilt gjord av syntetiska material som polyester eller nylon. Dessa tyger är mycket lättare att rengöra än naturfibrer som bomull, linne eller ull. Det räcker med att skaka ut filten efter användning så faller det mesta av sanden bort.

Om du behöver tvätta filten kan du vanligtvis bara lägga den i tvättmaskinen på en mild cykel med ett milt tvättmedel. Se dock till att du läser skötselanvisningarna noga innan du tvättar eftersom vissa filtar kräver särskild behandling.

Vanliga Frågor Om Strandfiltar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om strandfiltar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om strandfiltar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe. 

Vilken är den bästa strandfilten?

De bästa strandfiltarna beror lite på vad du letar efter. I vårt test hamnade Cocoon Blanket Picnic på en förstaplats. 

Vad kostar strandfiltar?

Priset på strandfiltar varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Du kan dock räkna med att betala mellan 100 och 1500 kronor för en bra strandfilt. 

Vilket är det bästa materialet för en strandfilt?

Det bästa materialet för en strandfilt beror på dina behov och önskemål. Om du vill ha en filt som är lätt att rengöra är syntetiska material som polyester eller nylon ett bra val. Om du behöver en mer slitstark filt ska du välja en filt gjord av naturfibrer som bomull, linne eller ull.

Behöver jag en vattentät strandfilt?

Det beror på var du ska använda den. Om du använder filten på vått gräs, sand eller stenar kan en vattentät baksida vara mycket användbar. Om du bara använder den på torra land är det dock inte nödvändigt.

Hur rengör jag en strandfilt?

Det bästa sättet att rengöra en strandfilt beror på vilket material den är gjord av. Syntetiska material kan vanligtvis bara skakas ut och sedan tvättas i maskin på skonsam cykel med ett milt tvättmedel. Naturfibrer som bomull, linne eller ull kan kräva särskild behandling. Läs alltid noga igenom skötselanvisningarna innan du tvättar.

Kan jag lägga min strandfilt i tvättmaskinen?

Det beror på filten. Vissa filtar kan tvättas i maskin, medan andra kräver särskild behandling. Läs alltid noga igenom skötselanvisningarna innan du tvättar dem.

Vad är sandfickor?

Sandfickor är vanligtvis placerade i filtens hörn och hjälper till att hålla den på plats, även i blåsiga förhållanden. Vissa modeller har också en integrerad matta som kan användas för att skapa en bekväm sittplats.

Sammanfattningsvis Om Strandfiltar

Det finns inte alltid ett val av strandfilt som passar för allas situationer, men vi hoppas du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativ val av vilken strandfilt som passar dig bäst. 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 13

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.