När du är ute och åker längdskidor i spåret är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten, samt se till att du har någonstans att förvara viktiga småsaker. De flesta vätskebälten har flera små flaskor och praktiska förvaringsfack för din smartphone, nycklar och värdesaker och är alltid kompatibel med någon typ av vätskesystem.
Vi har tagit en titt på några av de bästa produkterna på marknaden och har sammanställt den här guiden för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilket vätskebälte som är rätt för dig. Vi erbjuder även friskvårdsråd och tips för att göra din längdskidåkning bekvämare.
För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.
De 5 Bästa Vätskebälten För Längdskidor Är:
- 1Bäst i Test Vätskebälte För Längdskidor: Fisher Dryckesbälte Profession - Läs Recension
- 2Bästa Avancerade Vätskebälte För Längdskidor: Camelbak Glide Belt 50oz - Läs Recension
- 3Bästa Vätskebälte Med Mjukflaska För Längdskidor: Coxa Coxa WM1 Softflask - Läs Recension
- 4Bästa Smarta Vätskebälte För Längdskidor: Swix Insulated Drink Bottle - Läs Recension
- 5Bästa Billiga Vätskebälte För Längdskidor: Skistart Drickabälte - Läs Recension
1. Fisher Dryckesbälte Profession
Bäst i Test Vätskebälte För Längdskidor
Vätskesystem:
Integrerad vattenbehållare (1 liter)
Vikt:
300 gram
Material:
Polyester
Mångsidigt, Prisvärt Och Effektivt Vätskebälte För Längdskidor
Marknaden av vätskebälten för längdskidåkning är fullproppad med bra alternativ, och det var inte lätt att välja en enskild testvinnare. Trots detta kom Fishers Drinkbelt Proffession ut på toppen, som ett grymt allround alternativ som presterade mycket bra i de flesta situationer under vårt test.
Med en diskret och minimalistisk design är midjeväskan både snygg och lätt att använda, vilket gör att den passar kortare resor mycket väl. Men dess vätskesystem rymmer fortfarande en liter vatten, vilket hålls isolerat i dess integrerade vattenbehållare - och kan således användas under längre dagar ute i spåret.
Passformen är också bekväm och lätt att justera utifrån din kroppstyp och/eller preferens, vilket delvis förstärks av det slitstarka men ventilerande polyestertyget.
Den enda nackdelen vi ser med detta alternativ är att du behöver dricka direkt ur väskan genom att skruva av korken, vilket är en standarddesign för många vätskebältet för längdskidåkning, då det bidrar till en bättre isolerande förmåga. Det innebär däremot att du behöver ta av dig bältet för att dricka, vilket är lite mer otympligt än till exempel ett vätskebälte med slang. Det smidiga fästet gör det däremot enkelt och smidigt.
Från ett organisationsperspektiv kommer den med några mindre fickor och nyckelhållare som lätt kan nås utan att behöva ta av dig stavarna eller bältet. Den kommer också med extra reflekterande detaljer och kan således användas under mörkare förhållanden. På det hela taget ett fantastiskt prisvärt vätskebälte för längdskidåkning som vi varmt kan rekommendera!
FÖRDELAR
NACKDELAR
2. Camelbak Glide Belt 50oz
Bästa Avancerade Vätskebälte För Längdskidor
Vätskesystem:
Integrerad vattenbehållare (1.5 liter)
Vikt:
345 gram
Material:
Polyester
Rymligt Vätskebälte För Längdskidåkning Med Smart Funktionalitet
Camelbak Glide Belt 50oz är en topprodukt som erbjuder både en robust och stabil passform och enkel tillgång till vatten när du är ute och kör längdskidåkning. Den integrerade vattenbehållaren rymmer en imponerande mängd vätska (upp till 1500 ml), vilket är utmärkt för längre dagar ute eller under tuffare turer.
Men det som skiljer det här bältet från konkurrenterna är dess smarta funktionalitet. Det har till exempel en extra säkerhetsficka med dragkedja för din smartphone och andra mindre värdesaker. Den har även ett stort förvaringsutrymme på hela 5 liter, så det är definitivt en större midjeväska perfekt för tillfällen då du behöver ta med dig extra utrustning under din längdskidåkning.
Det har också ett unikt slangledningssystem som till skillnad från andra modeller gör det mycket smidigt och bekvämt att dricka vatten när man är ute och motionera, utan att behöva ta av sig varken bälte, stavar eller vantar. Slangen går att stänga och öppna enkelt med en hand, och den är utrustad med Hydroguard teknologi som förhindrar bakterier.
Så om du letar efter ett rymligt och funktionellt vätskebälte för längdskidåkning som har några unika och praktiska funktioner, är Camelbak Glide Belt 50oz definitivt värt att överväga!
FÖRDELAR
NACKDELAR
3. Coxa Coxa WM1 Softflask
Bästa Vätskebälte Med Mjukflaska För Längdskidor
Vätskesystem:
Mjukflaska (650 ml)
Vikt:
250 gram
Material:
Polyester, Nylon
Vätskebälte Med Bekväm Passform För Smidig Vätskekontroll
Om du är ute efter ett än mer minimalistiskt och smidigt alternativ, kan Coxas WM1 vara det perfekta alternativet. Det är en praktisk midjeväska som utnyttjar en mjuk vattenflaska istället för integrerad vätskebehållare, vilket kommer med vissa unika för- och nackdelar.
Den största fördelen är självklart hur enkelt det är att dricka ut den mjuka vattenflaskan, samt hålla reda på just hur mycket vatten du har kvar. Flaskan rymmer däremot bara 650 ml, vilket är mindre än andra alternativ på denna lista, och passar således bättre för kortare turer.
Det bidrar däremot till en mycket lätt vikt, och hela bältet väger bara 250 gram med vattenflaskan. Passformen är också justerbar och kan göras så att den sitter mycket tätt och bekvämt runt midjan, vilket är perfekt för dem som vill ha en smidig och kontrollerad flytande rörelse när de åker skidor. Materialet är också mycket stretchigt vilket bidrar till en bekväm känsla.
Midjeväskan har också några fickor för mindre ägodelar, som en smartphone, nycklar och liknande. Den är också helt vadderad i nylon vilket håller vätskan flytande och undviker frysning.
Så om du letar efter det lättaste och mest flexibla vätskebältet för längdskidåkning är Coxas WM1 definitivt värd att kolla in. Letar du efter ett vätskebälte för andra aktiviteter såsom löpning eller cykling, kan denna smidiga modell även fungera bra då.
FÖRDELAR
NACKDELAR
4. Swix Insulated Drink Bottle
Bästa Smarta Vätskebälte För Längdskidor
Vätskesystem:
Integrerad vattenbehållare (1 liter)
Vikt:
290 gram
Material:
Polyester
Smart Allround Vätskebälte För Längdskidåkning
Swix Insulated Drink Bottle är i dess design mycket likt vår testvinnare Fisher Drinkbelt Profession, med en större ficka för ägodelar samt en integrerad vätskebehållare som rymmer 1 liter. Fisher hamnar däremot på topp som det billigare alternativet.
Men vad får du för lite extra pengar? Swix har utrustat sitt allround vätskebälte med en så kallad smart multifunktionell kork. Det innebär att flaskan enkelt kan öppnas och stängas med en hand och att locket även fungerar bra som en kopp för att dricka ur.
Den har även mycket goda isolerande egenskaper tack vare dess starka materialval materialet, vilket håller din dryck varm eller skönt svalt. Hela bältet väger bara 290 gram, vilket gör det till ett av de lättare alternativen på den här listan, och strax lättare än Fisher.
Fickan är tillräckligt stor för en smartphone, energibars eller geléer, nycklar och andra små tillhörigheter. Bältet är också justerbart och passar bra runt midjan, även då vi tycker att passformen av Fisher är något bekvämare.
FÖRDELAR
NACKDELAR
Vätskesystem:
Integrerad vattenbehållare (1 liter)
Vikt:
400 gram
Material:
Polyester
Billigt Och Simpelt Vätskebälte För Den Enstaka Längdskidåkningen
Skistart Drickabälte är ett mycket billigt och enkelt vätskebälte som är lämpligt för tillfälliga längdskidåkare. Det har en integrerad vattenbehållare på en liter och några fickor för mindre tillhörigheter som nycklar eller energibars.
Den är gjord i en robust men simpel design som håller kvalitén relativt bra för dess låga prislapp. Dock mäter den sig inte med de andra alternativen på denna lista i termer av bekvämlighet och hållbarhet, men vinner ganska start på priset.
Vi tyckte dock att det var ganska tungt och besvärligt vid skidåkning, eftersom det väger 400 gram även utan vätska i det. Reservoaren är inte heller särskilt lätt att dricka ur på språng, eftersom du måste skruva ut korken vilket ofta kräver att du tar av dig stavarna och/eller vantarna.
Den har däremot bra isolerande förmåga som enkelt kan hålla din dryck både varm och kall och en mycket rymlig ficka för extra förnödenheter som du kan tänkas behöva.
Så om du letar efter ett mycket billigt alternativ som gör jobbet är Skistart drickarbälte definitivt värd att överväga. Men om du letar efter något mer bekvämt och hållbart rekommenderar vi istället några av de lite dyrare alternativen.
FÖRDELAR
NACKDELAR
Vätskebälte För Längdskidor - Produktjämförelse
Produkt | Vätskesystem | Vikt | Material |
---|---|---|---|
Integrerad vattenbehållare | 300 gram | Polyester | |
Integrerad vattenbehållare (1.5 liter) | 345 gram | Polyester | |
Mjukflaska (650 ml) | 250 gram | Polyester, Nylon | |
Integrerad vattenbehållare | 290 gram | Polyester | |
Integrerad vattenbehållare (1 liter) | 400 gram | Polyester |
Vätskebälte För Längdskidor - Köptips
När det gäller att hitta det bästa vätskebältet eller midjeväskan för dina längdskidsturer finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper ditt vätskebälte, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.
Vätskebälte - Kategorimodell
Olika vätskebälten designade för längdskidåkning kommer generellt set i två typer av modeller, vilket direkt dikterar hur vattenhanteringen sker.
Integrerad Vattenbehållare
Vissa alternativ utnyttjar ett specifikt isolerat fack av vätskebältet för att förvara en vattenbehållare, som du kan dricka ur en slang eller ventil. En slangkonstruktion är generellt sätt att föredra för de individer som föredrar en så smidig metod som möjligt för att få i sig vatten under turen.
Det huvudsakliga problemet med en slangkonstruktion är att det finns en viss möjlighet att vattnet fryser till is i slangen under kalla temperaturer, vilket kan vara problematiskt. Ett säkrare alternativ är därför att använda en modell där du dricker direkt från korken, för att säkerställa att vätskan inte fryser till is.
De här alternativen rymmer oftast en större mängd vatten, där många alternativ har en vattenbehållare som klarar av 1-1.5 liter. Det finns även större alternativ än detta, men för de flesta situationer kommer 1 till 1.5 liter vara mer än tillräckligt.
Förvaring Av Vattenflaskor
Den andra typen av modell är det mer traditionella bältet som utnyttjar klassiska vattenflaskor (oftast mjuka modeller). Dessa är i allmänhet billigare, eftersom du inte behöver köpa en separat vattenbehållare. De kan vara ganska smidiga att dricka ur, då du helt enkelt bara behöver ta ut flaskan ur vätskebältet för att dricka detta.
Dessa modeller levereras ofta med en eller två vattenflaskor som brukar rymma cirka 200-300 ml styck (alternativt 600 ml för en).
Den huvudsakliga nackdelen är att dessa alternativ inte kan packa mer en lika stor mängd vätska som alternativ med integrerade vätskebehållare. Fördelen är att de oftast är billigare, samtidigt som du kan utnyttja samma vattenbehållare med andra löparvästar eller löparryggsäckar till exempel.
Storlek Och Packvolym
Hur stort ditt vätskebälte är har en avgörande roll i hur lätt bältet är att använda, och kan även påverka dess bekvämlighet under längdskidåkningen. Det är därför viktigt att tänka på hur du planerar att använda detta vätskebälte, för att bättre förstå vilken storlek du kan behöva.
En allmän regel är att ju större packvolym, desto större och tyngre blir bältet. Om du bara behöver bära med dig vatten och några småsaker kan det räcka med ett mindre vätskebälte, vilket vi tenderar att föredra.
Men låt oss säga att du vill ta med dig tillräckligt med vatten för att värma upp lite torkad mat under pausen. Då kommer du att behöva ett större vätskebälte som rymmer tillräckligt med vätska, och samtidigt har extra utrymme över för att transportera maten och andra viktiga föremål.
Vikt
Vikten av vätskebältet kan också ha en avgörande roll i hur lätt och smidigt det är att använda, och kan också påverka den långsiktiga bekvämligheten av att ha på sig bältet under längre perioder.
Ett för lätt vätskebälte kan däremot orsaka skav och obehag om den rör sig mycket under rörelse, medan ett för tungt bälte kan vara besvärligt att bära. Den idealiska vikten för ett vätskebälte beror på individen, men vi föredrar i allmänhet bälten som väger mellan 200-400 gram, vilket många av de moderna modellerna väger.
Är du ute efter att slå ett personbästa, eller planerar att använda vätskebältet under tävlingsförhållanden, kan ett ultralätt alternativ vara att föredra. I dessa situationer behöver du förmodligen inte allt för mycket förvaringsmöjligheter, och kan då offra detta för en lättare vikt.
Komfort Och Bekvämlighet
En av de viktigaste faktorerna när du väljer ett vätskebälte för längdskidåkning är dess komfort. Om du ska bära bältet under långa perioder är det viktigt att det inte skaver eller gnider mot huden.
För att förverkliga detta måste bältet sitta bra runt din kropp, vilket du ofta kan justera tack vara kardborrband och andra fästen längs med bältet. Vissa modeller gör detta bättre än andra, och kan också uppnå en bekvämare passform.
En av de huvudsakliga anledningarna varför många väljer ett vattenbälte över en löparväst eller vätskeryggsäck är just för att de upplever det mer bekvämt att placera vikten runt höften istället för axlarna och överkroppen.
Varje skidåkares kroppstyp kommer delvis att diktera vilket midjebälte som fungerar bäst. Rätt sorts vätskebälte sitter bra runt kroppen utan att vara för tight och utan att åka upp eller falla ner när du rör på dig. Detta är mindre påtaglig vid skidåkning än till exempel löpning, men att förhindra all typ av onödig rörelse är positivt.
Användarvänlighet
Det ska vara lätt att använda sig av ett vätskebälte under längdskidåkningen, då ett av de huvudsakliga målen med dessa bälten är en lättare transport och hantering av mindre föremål och vätska.
Just hur enkelt det är att komma åt vattnet eller föremålen skiljer sig från design till design, och är därmed viktigt att tänka på.
Förvaringsmässigt kommer de flesta bälten med 1-4 fickor där du kan förvara olika mindre föremål såsom snacks, bars, smartphones och liknande, samt ett större fack för en vattenbehållare eller vattenflaska.
Många längdskidsmodeller kommer med en integrerad vattenblåsa som du kan dricka direkt ur genom att öppna upp ventilen. Du dricker således vattnet direkt från bältet, vilket kan vara både smidigt och otympligt beroende på bältets form och storlek.
Andra modeller använder sig av en slangkonstruktion, som generellt sätt är mycket smidigare att använda då du inte behöver göra mycket annat än att föra slangen till din mun.
Det sista alternativet använder sig av en mjukare vattenflaska, vilket generellt sett är mycket smidigt att använda, även då du oftast behöver ta ut denna ur bältet för att kunna dricka från de.
Längdskidåkning är en fysiskt krävande sport och det är därför viktigt att hålla sig vätskeklar under träningen. Ett bra vätskebälte kan hjälpa dig med detta genom att göra det lättare att transportera vatten och andra vätskor med dig, liksom lite snacks och andra nödvändigheter.
Ventilation
En annan punkt vi vill nämna har att göra med vätskebältets ventilationsförmåga. Detta kanske är mindre viktigt vid längdskidåkning, då det tenderar att vara lite kallare temperaturer än vid till exempel cykling och löpning.
Men det betyder inte att du inte kan bli varm och svettas, vilket kommer att ske om du utför ett tuffare träningspass. Hur vätskebältet i fråga sitter mot kroppen kommer att ha en stor påverkan på detta.
Sitter den tätt intill kroppen resulterar det oftast i en varmare känsla med mer svett bildning, men detta kan oftast justeras med hjälp av remmar och liknande.
En annan viktig faktor som påverkar dess ventilationsförmåga är tygvalet. Majoriteten av vätskebältet designade för skidåkning är tillverkade i polyester, vilket är ett slitstarkt och lätt material - perfekt för en midjeväska. Beroende på hur mycket vaddering bältet har däremot, kan den upplevas varmare eller kyligare.
I slutändan kan du alltid förvänta dig att det kommer bli lite svettigt hur du än gör, men leta efter alternativ med andningsbart material, gärna i mesh, för en bättre ventilationsförmåga.
Isolerande Förmåga
En av de absolut viktigaste sakerna att tänka på innan man köper ett vätskebälte som du planerar att använda under vintertid, är dess isolerande förmåga.
Använder du dig istället av ett vätskebälte för löpning utan extra isolerande förmåga kan du förvänta dig att vätskan fryser om du spenderar en längre tid ute i kalla temperaturer, vilket då innebär att du inte längre kan dricka från vattenkällan.
En bra vadderande effekt som skyddar vätskan i bältet från de kallare temperaturerna utanför är således väsentligt för att ha ett välfungerande bälte för skidåkning. Många tillverkare har därför börjat tillverka bälten med ett isolerat fack, som vanligtvis består av en dubbelväggig konstruktion. Detta förhindrar att vätskan fryser och ser till att du kan dricka även i de kallaste förhållanden.
Som vi nämnde tidigare, kan det vara problematiskt att använda en slangkonstruktion då innehållet lätt kan frysa under kallare förhållanden. Om du däremot föredrar en slang över vattenflaska, finns det speciella slangskydd du kan köpa för att isolera hela slangen också. Annars hade vi rekommenderat att undvika slangmodeller.
Vattenavvisande Material
När man är ute och åker längdskidor finns det en möjlighet att råka ut för nedfall, vare sig det handlar om regn eller snöoväder. Har du med dig värdefulla föremål såsom mobiltelefon, GPS och liknande i ditt vätskebälte, är det viktigt att dessa inte utsätts för fukt eller vatten.
För att skydda dessa föremål använder sig många vätskebälten av en vattenavvisande beläggning, alternativt ett vattentåligt material. på så sätt kan du säkerställa att innehållet av bältet hålls torrt. Detta är vanligtvis TPU-belagd polyester, som är ett mycket starkt och slitstarkt material.
Vissa tillverkare använder också vattentäta dragkedjor för att ytterligare öka bältets vattenbeständighet. Detta ses ofta på modeller i högre prisklass där man verkligen vill betona produktens hållbarhet.
Vanliga Frågor Om Vätskebälten För Längdskidåkning
Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av vätskebälten för längdskidåkning, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.
Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om vätskebälten, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.
Det bästa vätskebältet för längdskidåkning är enligt vårt test Fisher Drinkbelt Profession, en smidig, pålitligt och multifunktionellt vätskebälte.
Ett bra vätskebälte kostar vanligtvis runt 500 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Det finns däremot budgetmodeller som kostar så lite som 300-400 kr och premiummodeller som kostar över 1000 kr.
Ja, det kan du. Faktum är att många använder vätskebälten för både löpning och längdskidåkning. Se bara till att välja en modell som är bekväm och inte studsar för mycket när du springer.
Nej, du behöver ingen särskild slang för ditt vätskebälte. Men om du vill isolera slangen så att innehållet inte fryser i kallare förhållanden kan du köpa ett särskilt slangöverdrag. Annars rekommenderar vi att du undviker modeller med slangar.
Det finns många fördelar med att använda ett vätskebälte när du är ute och åker längdskidor. För det första frigör det dina händer så att du kan åka skidor mer effektivt. Det gör också att du kan dricka regelbundet och hålla dig återfuktad, vilket är viktigt när du tränar i kyla. Sist men inte minst håller den dina tillhörigheter säkra och torra tack vare det vattenavvisande materialet.
Sammanfattningsvis Om Vätskebälten För Längdskidor
Det finns inte ett specifik vätskebälte som kommer att passa allas förutsättningar och skidåkning. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.