Bygg Egen Eldtunna + Bästa Produkter

bygg egen eldtunna bästa

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: oktober 2024

Eldtunnor har använts under många år som ett sätt att elda upp skräp och liknande på tomten, eller för till och med för att grilla över med familjen. Många väljer att bygga sin egna eldtunna med hjälp av ett gammalt oljefat, och vi kommer i denna guide gå igenom exakt hur du gör detta på bästa sätt.

Men först tänkte vi tipsa om några andra alternativ om du letar efter ett mer premiumalternativ, eller om du helt enkelt inte vill/kan bygga din egna. Vi går även igenom allt du behöver veta för att använda en eldtunna på ett säkert och effektivt sätt.


1. Hemmagjord DIY Eldtunna

Bästa Anpassningsbara Eldtunna


eldtunna hemmagjord

Höjd:

60-80 cm

Vikt:

?

Material:

Stål/plåt

Skapa en Egen Eldtunna Av Ett Gammalt Oljefat

I de flesta situationer tror vi faktiskt att den bästa eldtunnan du kan ha är en som du själv har gjort. Om du har en ståltunna eller oljefat liggandes, en ledig morgon och några elverktyg kan du bygga din egen bränntunna. Det är ett enkelt och snabbt sätt att anpassa en bränntunnan till just dina behov.

Det finns huvudsakliga två nackdelar med en hemmagjord eldtunna. För det första rostar hemmagjorda tunnor snabbare än färdigbyggda tunnor, eftersom de vanligtvis inte är gjorda av rostfritt stål. Om de lämnas i regn kommer rost att börja bildas vid ventilationshålen, och snart nog kommer botten att falla ut.

Den andra nackdelen är att oljefat kan vara dyra om du inte redan har ett. Om du inte bor någonstans där du kan hitta gamla bränntunnor på blocket kan du spara tid och pengar genom att skaffa en färdigbyggd eldtunna istället.

Läs vår guide längre ner för att lära dig exakt hur du kan bygga din egna eldtunna!

FÖRDELAR

  • Ingen leveranstid
  • Kan anpassas utifrån dina behov
  • Potentiellt gratis om du har rätt saker

NACKDELAR

  • Kräver att du har rätt material och verktyg
  • Tenderar att rosta med tiden
  • Ingen garanti på att det kommer fungera bra

2. Feuerhand Pyron

Bästa Bekväma Trailskor


Bästa Premium Eldtunna

Höjd:

74 cm

Vikt:

10500 g

Material:

Rostfritt Stål

Premium Eldtunna Med En Stabil Och Effektiv Konstruktion

Letar du efter en eldtunna som fungerar bättre på terrassen, för lite grill under kvällskvisten så är Feuerhand Pyron definitivt rätt val för dig. Denna premiummodell kommer i en riktigt snygg och diskret design som enkelt passar in bland dina andra utomhusmöbler.

Storleksmässigt är den inte lika stor som de flesta oljefaten, så planerar du att primärt använda din eldtunna för att elda skräp så kan det lilla interna utrymmet vara ganska tidskrävande.

Men handlar det om att elda lite mindre grejer här och där, eller om du primärt vill ha en snygg eldtunna att grilla över året runt, så är denna modell helt klart för dig. Den väger däremot en del, så det kan vara lite jobbigt att flytta runt den.

Men den största fördelen är helt klart det högkvalitativa materialvalet som är helt rostfritt. Det det är en mycket robust och hållbar eldstad. Så om du vill ha det bästa av det bästa och inte har något emot att spendera lite extra, så är detta modellen för dig!

FÖRDELAR

  • Stilren och diskret design
  • Rostfri
  • Perfekt för att grilla på

NACKDELAR

  • Dyr
  • Inte särskilt stort internt utrymme

3. Draper Förbränningstunna Silver

Bästa Billiga Eldtunna


Bästa Billiga Eldtunna

Höjd:

74 cm

Vikt:

10500 g

Material:

Rostfritt Stål

Billig Och Simpel Eldtunna Perfekt För Att Elda Skräp

Draper Silver är en mycket populär modell på marknaden, och det finns goda skäl till det. Det är en enkel konstruktion utan krusiduller som gör exakt vad den ska göra: bränna saker. Och det gör den effektivt.

Den är tillverkad av galvaniserat stål, vilket gör den ganska lätt och lätt att flytta runt. Den har också en hyfsad storlek, så du kan få plats med en hel del skräp i den. Den största fördelen är uppenbarligen prislappen; det är ett av de billigaste alternativen på marknaden.

Men eftersom den är så billig är byggkvaliteten inte särskilt bra. Om du letar efter något som kommer att hålla i åratal är detta kanske inte rätt modell för dig. Men om du bara behöver om du vill ha något som får jobbet gjort och inte har något emot att spendera lite extra pengar på reservdelar då och då, är detta definitivt rätt modell för dig.

FÖRDELAR

  • Billig
  • Lätt och smidig att flytta på
  • Bra storlek

NACKDELAR

  • Inte särskilt robust design

Hur Du Gör Din Egna Eldtunna Från Ett Oljefat

Om du redan har något oljefat liggandes på tomten, och du är villig att lägga ner arbete själv, kan en egengjord eldtunna vara ett utmärkt alternativ.

På så vis får du användning av gamla oljefat, och att förvandla dessa till eldtunnor går mycket snabbt, samtidigt som du har möjligheten att anpassa designen efter dina behov och förutsättningar.

Material För Att Göra Din Hemmagjorda Eldtunna

Följande är allt du behöver för att kunna göra din egna eldtunna:

  • Ett större oljefat
  • Verktyg för att borra lufthål
  • 2 betongblock
  • En bit plåt för att täcka öppningen för tunnan

Mycket mer än så behöver du faktiskt inte.

Hur Du Bygger En Egen Eldtunnan

Nu när vi har all material vi behöver för att förvandla vårt oljefat till en eldtunna är det dags att fixa till den. Följ dessa steg:

  1. Börja med att borra hål i botten av oljefatet. Hur du väljer att borra dessa hål är upp till dig, men börja med att borra 4-6 hål i botten av oljefatet. Dessa är till för att tillåta regnvatten att rinna ut, samt bidrar till ett bättre luftflöde när du eldar.
  2. Borra sedan 20-30 mindre hål längs med sidorna av oljefatet.  Vart du placerar dessa är också upp till dig, men vi rekommenderar att sprida ut de så mycket som möjligt, utan att placera de allt för högt upp längs med oljefatet. (Gör inte för många bara, då detta kan resultera i att tunnan rostar snabbare)
  3. Skär/skapa ett bra eldskydd att täcka öppningen av eldtunnan. Vi tenderar att använda gammalt tak eller stålplattor som vi har över från andra projekt. Detta kommer att skydda innehållet av eldtunnan från regn och vind.
  4. (Frivilligt) Du kan också lägga till ett grillgaller på toppen av oljefatet Detta kan du framför allt göra om du planerar att grilla något eller om du vill ha ett extra skydd mellan dig och innehållet av tunnan.
  5. Placera sedan eldtunnan på två betongblock. Detta kommer att säkerställa ett jämnare luftflöde underifrån, samtidigt som det hjälper till med dräneringen.

Elda i Eldtunna - Säkerhetstips

När man håller på med eld är det alltid viktigt att följa säkerhetsriktlinjer - särskilt om du eldar ute i trädgården eller naturen i en eldtunna.

Varför? Jo, för att en eldtunna oftast når betydligt högre temperaturer än en vanlig lägereld, vilket betyder att säkerhetsåtgärder är superviktiga att följa. Här är några av de viktigaste punkterna:

  1. Placera din eldtunna på en tom och öppen plats iväg från växter och annat som skulle kunna börja brinna. Det är också viktigt att det inte finns något som blockerar luftflödet ovanifrån så att röken kan försvinna. Du kan blöta ner marken runt eldtunnan som en extra säkerhetsåtgärd om det är torrt ute.
  2. Fyll inte din eldtunna till mer än hälften för att undvika att den faller över. Detta kommer också att bidra till en mer effektiv eld.
  3. Du kan använda dig av eldtunnans lock (om den har en sådan) för att lägga till nytt material i tunnan utan att riskera att du bränner dig.
  4. När du har eldat klart är det viktigt att du släcker elden helt och hållet innan du går därifrån. Ta ut askan ur botten och stampa på eventuell glöd som fortfarande är aktiv, och häll sedan eld på resten. Du kan upprepa denna process flera gånger tills det att elden är helt släckt.

Vad Du Kan Elda i En Eldtunna

Historiskt sett har många använt sig av en eldtunna för att bränna upp skräp och dylikt som man vill bli av med. Det är däremot inte alltid en så bra idé att bränna plast och annat skräp över en öppen eld på detta vis, och vi rekommenderar framför allt att bränna organiskt material såsom:

  • Trä/ved/grenar
  • Papper/tidningar
  • Matrester
  • Buskage och växter

Dessa saker är alla säkra att elda utan att det skadar naturen runt dig, såväl som dina egna lungor.

Vad Du Inte Borde Elda i En Eldtunna

Många andra saker är däremot inte säkert att elda upp, då dessa kan skapa giftig rök som tar sig ut i naturen eller in i dina lungor. Vissa föremål kan till och med sprängas när de utsätts för så hög värme.

Undvik att elda följande farliga material i din eldtunna:

  • Plast
  • Frigolit
  • Elektronik
  • Gummi, speciellt bildäck
  • Kemikalier/färg
  • Alkohol och bränsle
  • Aerosol-burkar

Nästan alla dessa föremål kommer bidra till giftig rök, som varken är säkert för dig att andas in, eller särskilt bra för naturen.

Vad Ska Man Göra Med Askan/restprodukter?

När du har använt tunnan ett tag kommer du att få en ansamling av aska och små föremål som inte brunnit/inte kan brännas i tunnan. Då kanske du undrar vad man gör med detta?

Många väntar tills att tunnan är ungefär ½ full av aska. Därefter tömmer de tunnan i en stor sopsäck och tar den till den lokala soptippen. Verkar det dumt att ta "resterna" från en bränntunna till soptippen? Inte nödvändigtvis.

När du tänker på de pengar du sparar genom att bränna många säckar med skräp i din tunna, eller på det utrymme du sparar på en soptipp, är det logiskt. Dessutom kan askan innehålla metaller och andra kemikalier som du inte vill ha i din kompost eller trädgård.

Sammanfattningsvis Om Eldtunnor

En eldtunna kan vara ett smidigt sätt att bränna upp lite skräp eller rester ute på gården, men se alltid till att följa rätt säkerhetsåtgärder när du håller på med eld. Följer du våra tips ovan när du bygger din egen bör det prestera riktigt bra, men känner du dig osäker kan du alltid gå för ett av de färdiga alternativen.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 15

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.