3 Bästa Markis Till Husvagn & Husbil: Bäst i Test Av Påsmarkis

bästa markis husvagn husbil guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

När det gäller markiser för husvagn och husbil finns det många olika typer och märken att välja mellan. Hur vet du vilken som är bäst för dig? I den här artikeln tar vi en titt på tre av de bästa markiserna på marknaden så att du kan gör ett informerat val.

Vi kommer också att diskutera vad man bör tänka på när man köper en markis och hur man använder den på rätt sätt för bästa resultat. 


De 3 Bästa Husvagnsmarkiserna Är:

 1. 1
  Bästa Markis För Husvagn: Eurotrail Kombimarkis - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Billiga Markis För HusvagnBo-Camp Travel Plus - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Flexibla Markis För Husvagn: vidaXL Husvagnsmarkis - Läs Recension

1. Eurotrail Kombimarkis

Bästa Markis För Husvagn


bästa markis för husvagn

Mått:

Flera Storlekar

Material:

Polyester

Stabil & Snygg Kombidesign

Eurotrails Kombimarkis är ett grymt val av lite större husvagnsmarkiser som tillåter dig gott om utrymme för campingstolar, bord och mycket mer. Duken är skapat av ett slitstarkt och vattentåligt polyster-material vilket bör skydda dig i de flesta situationer.

Det är en snabb och enkel husvagnsmarkis att installera utan några tidigare erfarenheter. Den kan monteras direkt i taket utan något behov av att borra eller liknande, då den fästs i förtältsskenan.

Det finns även gott om alternativ att köpa till både väggar, dörrar och fönster för extra skydd mot regn och oväder.

FÖRDELAR

 • Finns i många olika storlekar
 • Snygg Design

NACKDELAR

 • Känns något ostabil i kraftigt oväder

2. Bo-Camp Travel Plus

Bästa Billiga Markis För Husvagn


billig matris husvagn husbil

Mått:

L:350 x B:240 cm

Material:

Polyester

Budgetvänlig Markis Med Simpel Montering

Bo-Camp Travel Plus är ett annat billigare alternativ till husvagnsmarkiser. Den är något mindre i storlek men är skapad i starkt och hållbart 150D polyester, som är väldigt vattentåligt med en extra UV-skyddande hinna.

Även denna modell kan snabbt och enkelt monteras direkt i förtältsskenan. När det kommer till ytterligare tillägg har den inte samma möjlighet som tidigare modell.

FÖRDELAR

 • Väldigt billig
 • Enkel montering

NACKDELAR

 • Inte särskilt stor
 • Fungerar inte till alla modeller

3. vidaXL Husvagnsmarkis

Bästa Flexibla Markis För Husvagn


flexibel påsmarkis för husvagn och husbil

Mått:

Flera Storlekar

Material:

Polyester

Flexibel Markis För Bil, Husbil Och Husvagn

VidaXLs husvagnsmarkiser är ett annat simpelt val av påsmarkiser som kommer i en rad olika storlekar - vilekt gör det enkelt att hitta en modell som passar dina behov och förutsättningar. Duken är skapat av 160G polyester, vilket är ett annat starkt materialval som skyddar mot både regn och UV-strålar.

Det är enkelt att sätta upp direkt med husvagnen, husbilen eller direkt på ett takräcke. Det innebär att du även kan använda denna modell med en vanlig bil, vilket gör det till ett utmärkt val vid till exempel camping, bilresor, sportevent eller festivaler.

FÖRDELAR

 • Finns i många olika storlekar
 • Kan användas till bil

NACKDELAR

 • Stänger känns ostabila på ojämn mark

Vad Är En Påsmarkis?

En påsmarkis är en av de mest populära typerna av markiser för husvagnar och husbilar. De är lätta att sätta upp och ta ner och de kan förvaras på ett litet utrymme när de inte används då de är takmonterade. Det finns markiser i många olika storlekar för att passa de flesta husvagns- och husbilsmodeller.

Vad Är Skillnaden Mellan En Påsmarkis & Förtält?

Den huvudsakliga skillnaden mellan markiser för husvagnar/husbilar och förtält är helt enkelt att markis endast består av ett hopfällbart tak medans ett förtält även besitter väggar. Detta kommer med vissa unika för- och nackdelar vilket kan vara värt att tänka på innan du bestämmer dig.

Fördelar Med En Påsmarkis

Den huvudsakliga fördelen med markiser framför förtält är att de är avsevärt lättare och snabbare att montera upp, vilket är något som kan vara fördelaktigt på bilsemestern. De är också mer kompakta när de förvaras, vilket gör dem lättare att transportera - både storleksmässigt och viktmässigt.

Ytterligare en stor fördel har att göra med dess pris. Husvagnsmarkiser kommer nämligen ofta till en betydligt lägre kostnad än förtält, vilket lämpar sig för camparna som inte vill spendera allt för mycket pengar.

Nackdelar Med En Påsmarkis

Även om de är snabbare och enklare att sätta upp har påsmarkiser vissa nackdelar. Framför allt erbjuder de inte lika mycket skydd mot sol och vind som ett förtält. De är inte heller lika robusta i starka vindar, vilket kan vara något att tänka på om du planerar att använda din markis i ett utsatt område.

En markis lämpar sig därmed bättre för kortare äventyr där du inte förväntar dig allt för hårda vindar eller kyla. Ett förtält däremot kan passa bättre för de som letar efter ett alternativ för långtidscamping och som värderar dess vindskydd.

Med det sagt är det fullt möjligt komplettera de flesta markiser med ytterligare väggar vid ett senare tillfälle, så det finns alltid utrymme för att uppgradera din investering.

Köpguide Till Att Hitta Rätt Påsmarkis För Din Husvagn Eller Husbil

När du väljer en påsmarkis till din husvagn eller husbil finns det flera saker du måste ta hänsyn till. Typen av markis kommer självklart ha en avgörande roll, men många markiser kommer att variera i storlek vilket innebär att du måste hitta en produktmodell som passar din specifika husvagn eller husbil.

Storlek

Storleken på markisen avgörs av hur mycket utrymme du har på din husvagn eller husbil. Det finns olika typer och storlekar av markiser, så se till att du mäter det område där du vill installera markisen innan du fattar något beslut.

Om du har ett begränsat utrymme att montera påsmarkisen på krävs det att du hittar en mindre modell som passar dessa dimensioner. De flesta markiser är ungefär två till tre meter breda, men det finns större modeller som är upp till fem meter breda. I slutändan kommer det att vara din husbil eller husvagns fästhöjd som avgör vilken modell du kan köpa.

Vikt

Du måste också ta hänsyn till markisens vikt när du väljer storlek. Ju större markisen är, desto tyngre blir den. Detta är viktigt eftersom du måste se till att din husvagn eller husbilen kan bära tältets vikt.

Om du har en liten husvagn eller husbil kan du överväga en lättare modell så att den är lättare att montera och ta bort.

Typ

Det finns olika typer av popup-markiser, så du måste bestämma vilken typ som är rätt för dig. Den vanligaste typen är en heltäckande markis, som ger mest skydd mot sol och regn.

Vissa markiser levereras med väggar eller dörrar som du kan fästa på ramen. Dessa ger ytterligare skydd mot sol och vind. Om du bara är ute efter lite skugga kan du köpa en markis som bara har ett tak. Dessa är vanligtvis billigare och lättare att sätta upp än markiser med väggar eller dörrar.

Tyg & Material

De flesta markiser är tillverkade av polyester eller akryl, som är både hållbara och vattentäta. Om du letar efter en markis som ger bättre skydd mot solen, ska du leta efter en som har UV-beständigt tyg.

Du kan också köpa markiser av bomull eller canvas, men dessa är inte lika vattentäta som polyester eller akryl.

Ram

Markisens ram är viktig eftersom den måste vara tillräckligt stark för att bära upp tyget. De flesta markiser har en ram av aluminium eller stål, men du kan också köpa ramar av glasfiber eller plast.

Aluminium är det vanligaste materialet eftersom det är lätt och lätt att sätta upp. Stål är starkare än aluminium, men också tyngre. Glasfiber- och plastramar är inte lika starka som metallramar, men de är vanligtvis billigare.

Montering

Majoriteten av husbilsmarkiser är enkla och smidiga att montera. Ofta räcker det med att fästa markisen i förtältsskenan för att installera det. Vid användning kan du sedan rulla ut markisen efter behov, samt in igen då det är dags att köra iväg.

Vissa markiser levereras med särskilda fästen som gör att du kan fästa markisen på taket på din husvagn eller husbil. Det finns således vissa modeller som är något svårare att montera, men sällan något som kräver någon extern experthjälp.

Garanti

Som med alla produkter är det viktigt att kontrollera garantin innan du köper. De flesta markiser har en ettårig garanti, men vissa företag erbjuder längre garantier på upp till fem år.

Skötselråd - Markis För Husbil & Husvagn

Då en markis primära jobb är att skydda dig mot sol och oväder, utsätts den ofta för förhållanden som leder till att markisen smutsas ner. Därför är det viktigt att kontinuerligt rengöra den om du vill att den ska hålla under en längre period.

Om du inte rengör den från all smuts kan detta försämra och till och med förstöra markisen, varpå du tvingas köpa en sprillas ny. Detta vill vi undvika i en så stor utsträckning som möjligt, och du kan göra det genom att följa följande skötselråd kring påsmarkiser:

 • Använd en borste med mjuka borst för att ta bort smuts från markisen.
 • Börja alltid med att försiktigt ta av markisen från din husvagn eller husbil.
 • Du kan sedan placera hela markisen på marken, gärna med ett rent underlag som inte skadar duken.
 • Använd gärna tältrengöringsmedel och skrubba markisen i cirkulära rörelser.
 • Låt sedan rengöringsmedlet sitta i och verka under några minuter.
 • Skölj av duken med lite vatten eller en slang, men se till att vattentrycket inte är för högt eftersom det kan skada markisen.
 • När du har tagit bort all smuts kan du låta markisen torka i solen.
 • Du ska sedan fästa förtältet på din husvagn eller husbil igen.

Vanliga Frågor Om Markis För Husvagn & Husbil

Här har du svar på några av de vanligaste frågorna kring påsmarkiser.

Vad kostar en markis till husvagn/husbil?

En markis till husvagn eller husbil kan kosta allt ifrån 500 - 10 000 kronor beroende på dess storlek, kvalitet och varumärke. Generellt hade vi rekommenderat att undvika billiga budgetvarianter, då detta ofta resulterar i en produkt som inte lever upp till förväntningarna och går sönder snabbare.

Hur lagar man en markis för sin husvagn/husbil?

Det finns några olika sätt att reparera en markis beroende på vad problemet eller skadan är för något. Det första du bör göra är således att identifiera problemet.

Handlar det om att reparera duken kan du kan vanligtvis göra det själv med lite sömnad. Om skadan är större är det dock bäst att ta den till en någon som har rätt erfarenhet och verktyg.

Om problemet ligger i markisens stomme kan du kanske fixa det själv om du är händig. Beroende på hur allvarlig skadan är kan det dock vara bäst att byta ut hela ramen.

Vad väger en påsmarkis?

En påsmarkis kan väga allt från 1 till 10 kilo beroende på dess storlek och materialval.

 

Vad är skillnaden mellan en husvagnsmarkis och en husbilsmarkis?

En markis för husvagn är i allmänhet större och kraftigare än en markis för husbil, eftersom den måste tåla mer vind och väder. Markiser för husbilar är vanligtvis lättare och enklare att sätta upp.

Sammanfattning Av Markis För Husvagn & Husbil

I den här artikeln har vi tittat på tre av de bästa markiserna på marknaden. Förhoppningsvis har den gett dig en uppfattning om vilken typ av markis som är bäst för din husvagn eller husbil.

Kom ihåg att ta hänsyn till dina behov och din budget när du fattar ditt beslut, och glöm inte att läsa recensioner från andra kunder innan du köper. 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.3 / 5. Antal Röster: 10

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.