• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • Bästa Vattenreningsfilter För Överlevnad (2024): Bäst i Test

Bästa Vattenreningsfilter För Överlevnad (2024): Bäst i Test

bast i test vattenreningsfilter overlevnad guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att se till att du har tillgång till rent vatten har högsta prioritet i alla överlevnadssituationer. Om du har turen att ha ett vattenreningsfilter är det viktigt att se till att du använder det bästa filtret för dina behov.

I den här guiden tar vi en titt på de sex bästa vattenreningsfiltren på marknaden och hjälper dig att bestämma vilket filter som är rätt för dig och ditt överlevnadsscenario.

För mer bakgrundsinformation, se varför du bör införskaffa dig ett vattenreningsfilter samt våra köpråd för urvalet.


6 Bästa Vattenreningsfilter För Överlevnad Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vattenfilter: Platypus Gravityworks 2L - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Vattenreningsfilter Med Pump: MSR Guardian Purifier Pump - Läs Recension 
 3. 3
  Bästa Lilla Smidiga Vattenreningsfilter: Katadyn BeFree Flaska Med Filter - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Stora Vattenfilter: MSR Guardian Gravity Purifier - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Vattenreningsfilter i Sugrörskonstruktion: Lifestraw Personal Water FIlter - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Robusta Flaskfilter: Lifestraw Universal Kit - Läs Recension

1. Platypus Gravityworks 2L

Bäst i Test Vattenreningsfilter


Bäst i Test Vattenfilter

Typ:

Gravitationsfilter

Vikt:

310 g

Flödeskapacitet:

1.5 L/m

Livslängd filter:

1500 L

Ett Vattenreningsfilter Perfekt För Grupper i Alla Lägen

Platypus GravityWorks är utan tvekan ett av de mest bekväma vattenfiltren på marknaden och kan vara ett av dian viktigaste verktyg i en överlevnadssituation. Istället för att pumpa kräver det här systemet minimal ansträngning, kan filtrera upp till fyra liter vatten på en gång och har en snabb flödeshastighet på 1,75 liter per minut.

Gravitationen gör allt arbete: fyll helt enkelt den "smutsiga" reservoaren på 4 liter, häng den från en trädgren eller liknande och på bara några minuter har du fyra liter rent vatten att dricka.

Det här filtret är perfekt för stora grupper, men vi har haft glädje av det även på mindre utflykter när vi snabbt kunde hämta dagens vatten och fly tillbaka till lägret för att fylla individuella flaskor (den rena påsen fungerar även som vattenförvaring).

Men jämfört med några av de mer minimalistiska alternativen nedan är Platypus GravityWorks inget liten vattenreningsfilter, med två påsar, ett filter och ett knippe slangar. Dessutom kan det vara besvärligt att hämta vatten om du inte har en någorlunda djup eller rörlig vattenkälla (i likhet med alla system som förlitar sig på en påse för att samla upp vatten).

De kommer även till ett något dyrare pris i jämförelse med de mer minimalistiska alternativen, men värdesätter du bekvämligheten av att kunna filtrera större mängder vatten snabbt och lätt är det enligt oss värt investeringen.

FÖRDELAR

 • Enkel och smidig användning
 • Kan filtrera och förvara större mängder vatten
 • Optimal för grupper

NACKDELAR

 • Lite svårt att fylla behållaren med vatten från grunda källor

2. MSR Guardian Purifier Pump

Bästa Vattenreningsfilter Med Pump


Bästa Vattenreningsfilter Med Pump

Typ:

Pumpfilter

Vikt:

490 g

Flödeskapacitet:

2.5 L/m

Livslängd filter:

10000 L

Utvecklad För Militären, Prefekt För Överlevnadssituationer

MSR Guardian Purifier Pump är ett av de bästa vattenfiltren på marknaden och utvecklades för att användas av militären. Detta filter kan pumpa ut otroliga två och en halv liter vatten per minut, vilket gör det perfekt för snabb vattenfiltrering i överlevnadssituationer.

Det har också utformats för att hantera några av de smutsigaste vattnen man kan tänka sig, vilket gör det idealiskt för användning i områden där vattenkvaliteten är dålig. Dessutom har filtret en extremt lång livslängd och kan filtrera upp till 10000 liter vatten innan det behöver bytas ut.

Detta är förmodligen den huvudsakliga anledningen till varför vi rekommenderar denna pump så starkt. Med en otroligt robust och slitstark design är det ett verktyg som kommer att vara under en mycket lång tid.

Den enda nackdelen med det här filtret är dess prislapp, vilket gör det till ett av de dyrare alternativen på den här listan. Men om du letar efter ett vattenreningsfilter av hög kvalitet är det ett mycket bra alternativ.

FÖRDELAR

 • Mycket effektiv flödeskapacitet
 • Kan filtrera även det skitigaste av vatten
 • Extremt lång livslängd

NACKDELAR

 • Dyr

3. Katadyn BeFree Flaska Med Filter

Bästa Lilla Smidiga Vattenreningsfilter


Näst Bäst i Test Vattenfilter

Typ:

Flaskfilter

Vikt:

63 g

Flödeskapacitet:

2 L/m

Livslängd filter:

1000L

Smidig Och Lätt Vattenreningsfilter För Eget Bruk Under Rörelse

Katadyn BeFree är vårt favoritfilter för flaskor, med en extremt lätt vikt, enkel användning och en snygg, strömlinjeformad konstruktion. Med den medföljande HydraPak-flaskan gör BeFree det möjligt för dig att dricka som du skulle göra från vilken vanlig vattenflaska som helst, med vattnet som passerar direkt genom filtret på vägen till din mun.

BeFree är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha ett ultralätt och minimalistiskt vattenreningsfiltersystem som är lätt att använda. BeFree har en snabb flödeshastighet på två liter per minut, vilket gör det till ett av de snabbaste filtren på marknaden av denna konstruktion.

Med BeFree kan du dock inte filtrera och lagra stora mängder vatten som några av de andra alternativen på den här listan. Om du letar efter ett vattenreningsfilter att använda för att förvara större mängder dricksvatten med en större grupp rekommenderar vi något av gravitationsfiltren.

Katadyn BeFree är inte utan nackdelar. För det första har den en relativt kort livslängd jämfört med andra vattenreningsfilter och den är känd för att täppa till mycket snabbare i smutsigt vatten. För det andra är BeFree ett av de dyrare vattenfiltren på marknaden.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Enkel och smidig att använda
 • Snabb flödeskapacitet

NACKDELAR

 • Relativt låg livslängd

4. MSR Guardian Gravity Purifier

Bästa Stora Vattenfilter


Bästa Stora Vattenfilter

Typ:

Gravitationsfilter

Vikt:

520 g

Flödeskapacitet:

0.5 L/m

Livslängd filter:

3000L

Stort Gravitationsfilter För Större Mängder av Säker Vattenrening

MSR Guardian är ett av de bästa stora vattenfiltren på marknaden. Med en flödeshastighet på 0,50 liter per minut är det långsammare än något av de andra alternativen på den här listan.

Detta är då den har en mycket liten mikronstorlek på 0.02, vilket innebär att den även kan eliminera virus, och inte bara bakterier, prozoa och annat. Du kan således vara helt säker med vattnet du dricker från detta redskap, vilket gör det till ett populärt alternativ för familjer som vill säkerställa säkert dricksvatten för barnen.

Den har även ett tvåstegssystem med aktivt kol som reducerar andra kemikalier, smaker och dofter, vilket gör att du får ett gott dricksvatten. Den har även en stor reservoar på 10 liter, vilket du kan fylla upp i handfat eller vattendrag, men kan vara lite otymplig att hantera - särskilt i grunt vatten.

En nackdel med MSR Guardian är att den väger mycket och är besvärlig att transportera i jämförelse med andra alternativ på den här listan. Guardian är dessutom ett av de dyrare vattenfiltren på denna lista men kan vara optimal i situationer då du behöver fånga upp större mängder vatten åt gången.

FÖRDELAR

 • Stor 10L reservoar
 • 0.02 porstorlek, effektiv mot virus
 • Stabil och slitstark konstruktion

NACKDELAR

 • Väger mycket och är otymplig att transportera i jämförelse med andra alternativ
 • Dyr

5.  Lifestraw Personal Water Filter

Bästa Vattenreningsfilter i Sugrörskonstruktion


Lifestraw Personal Water Filter

Typ:

Sugrörsfilter

Vikt:

56 g

Flödeskapacitet:

1.7 L/m

Livslängd filter:

4000L

Smidig Och Effektiv Överlevnadsfilter

LifeStraw Personal vattenfilter används över hela världen av välgörande organisationer. Denna filtreringsanordning är extremt lätt och bärbar; den väger endast 56 gram! Denna filtreringsanordning har en filtreringsnivå på 0,2 mikron och användes efter jordbävningen i Haiti under katastrofhjälp.

Detta överlevnadsvattenfilter eliminerar 99,99 % av de parasiter och bakterier som orsakar infektioner och sjukdomar. Det här filtreringssystemet är känt för sitt imponerande flöde på 1,7 liter per minut och är konstruerat för "överlevnadsläge", vilket innebär att du kan dricka direkt från källan du filtrerar från om du behöver det (utan att behöva vänta länge på att filtreringen ska ske).

En av nackdelarna med Lifestraw är att det är utformat för att en enda person ska kunna dricka vid en vattenkälla, vilket inte alltid är optimalt i ett överlevnadsscenario. Detta kommer inte att göra det möjligt för dig att snabbt eller enkelt filtrera mycket vatten. 

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Effektiv eliminering av viktiga parasiter och bakterier
 • Ultralätt och kompakt design

NACKDELAR

 • Inte lika tålig som andra alternativ
 • Kan endast utnyttjas av en person i taget

6. Lifestraw Universal Kit

Bästa Robusta Flaskfilter


Bästa Robusta Flaskfilter

Typ:

Flaskfilter

Vikt:

102 g

Flödeskapacitet:

1.5 L/m

Livslängd filter:

4000L

Bekvämlig Och Smidig Vattenflaska Med Vattenreningsfilter

Lifestraw Universal Kit är ett av de bästa vattenfiltren på marknaden och ett utmärkt alternativ för backpacking. Kitet levereras med en vattenflaska i standardstorlek, samt en mindre mjukflaska som kan användas för att förvara vatten när du är på språng.

Lifestraw Universal har också en lång livslängd, med ett filter som klarar upp till 4000 liter. Detta gör den till ett av de mest långlivade alternativen på den här listan.

En nackdel med Lifestraw Universal är att den väger mer än några av de andra alternativen på den här listan. Dessutom är Lifestraw Universal något skrymmande i jämförelse med mjukare vattenflaska, vilket gör det mindre idealiskt förviktmedvetna individer. Dess länga livslängd gör det däremot mer attraktivt för något som letar efter ett hållbart alternativ i nödsituationer.

Men trots all sin bekvämlighet är LifeStraw Go inte otroligt mångsidig. Du får en flaska med filtrerat vatten, och det är ungefär allt. Men för korta äventyr eller för dem som gillar att filtrera sitt kranvatten är LifeStraw Universal ett av de mest praktiska och användarvänliga alternativen här.

FÖRDELAR

 • Enkel och smidig att använda
 • Lång livslängd
 • Mycket smidig design

NACKDELAR

 • Väger lite mer än andra flaskfilter

Varför Du Bör Ha Ett Vattenreningsfilter i Nödsituationer

I nödsituationer finns det förmodligen tre scenarion du planerar för:

 1. Stanna hemma (se till att du har förnödenheter tillgängligt).
 2. Att kunna lämna hemmet med ett ögonblicks varsel (bug out bags).
 3. Att kunna ta sig hem eller sätta sig i säkerhet om en nödsituation inträffar när du är borta (dagsryggsäckar eller vandringsryggsäckar).

Även om du planerar att stanna hemma är en av de viktigaste reglerna för en sund prepper att du inte kan förutsäga vad som kommer att hända.

Så du bör vara förberedd för att överleva om du måste åka bort eller inte kan ta dig hem, vilket gör ditt kranfilter för hemmet värdelöst. Du kan helt enkelt inte lita på att du kan köpa vatten i sista minuten, använda ditt badkar eller få gratis bidrag från någon annan tillräckligt snabbt för att det ska spela någon roll.

Risker Med Att Dricka Orenat Vatten

Det finns tre huvudkategorier av vattenrisker: sediment, biologiska organismer och gifter. Mer specifikt:

 • Sediment: Fast material som jord, sand, slam, skräp, växt- och djurmaterial.
 • Alger: Grönt/blått/brunt slem som växer i stillastående vatten. CDC rapporterar att skadliga algblomningar ökar på grund av klimatförändringar och industriavfall.
 • Bakterier: Bakterier från avföring från människor och djur, t.ex. E. coli, salmonella, kolera, shigella och koliforma bakterier.
 • Protozoer: Större, mer avancerade encelliga organismer än bakterier som lever av organiskt material, t.ex. giardia, cryptosporidium och cyclospora.
 • Cystor: Dessa är bara vilande former av bakterier/protozoer som väntar på att "tändas" när de väl befinner sig i din kropp, men ibland anges de separat i marknadsföringsmaterial för produkter.
 • Virus: Hepatit A, SARS, polio och HFMD (hand-, fot- och munsjukdomar) orsakade av virus som norovirus och rotavirus.
 • Kemikalier, tungmetaller och samhällsavfall: Otaliga föroreningar som olja, bekämpningsmedel, rengöringsmedel, surt regn, industriellt avlopp, färg och tungmetaller som bly och kvicksilver.
skitit vatten vattenfilter

De två vanligaste farorna i utvecklade länder som Sverige är giardia och cryptosporidium, två obehagliga encelliga protozo-parasiter som kommer från avföring från djur och kan orsaka allvarliga tarmproblem. Cryptosporidium har ett hårt yttre skal, vilket gör det svårt att döda.

Virus är generellt sett inte ett lika stort hot i mer välutvecklade länder med kyligare klimat, såsom Sverige. Virus som kan befinna sig i vatten är vanligare i mindre utvecklade länder med mer extrema väderklimat som Indien eller Mexico.

Kom alltid ihåg att rinnande vatten generellt är säkrare att dricka än vatten som är stilla. Det finns däremot inget vattenreningsfilter som kan filtrerar och tillåta dig att dricka saltvatten, så se alltid till att du använder dig av sötvattenkällor och inte saltvattenkällor.

Vattenreningsfilter - Köptips

När det gäller att hitta de bästa vattenreningsfilter för dina överlevnadsbehov finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din vattenrenare, från användbara tips till de olika typerna som finns på marknaden.

Vattenfiltrering Eller Vattenrengöring

Filtrering och rengöring används ofta synonymt när man pratar om vattenrening men det finns vissa distinkta skillnader mellan de två tillvägagångssätten som kan vara bra att förstå, för att hitta vad som passar dig bäst.

Den viktigaste skillnaden mellan de två metoderna är vilken grad av skydd de förser dig med. Vattenfilter använder oftast mikroskopiska porer/nät för att filtrera bort protozoa (såsom Giardia) och bakterier (Salmonella till exempel).

dricka vatten filtrerat

Vanliga vattenfilter kommer också att eliminera mikroorganismer såsom protozoa och bakterier, men kan även att eliminera skadliga virus. Virus är sällan något du stöter på från naturliga källor, vilket är varför de flesta vandrarna och utomhusintresserade individer brukar välja att gå får ett smidigt vattenfilter över vattenrengöringstabletter eller mer komplexa vattenreningsfilter.

I en överlevnadssituation kan det däremot vara fördelaktigt att ha ett alternativ som klarar av att filtrera bort det mesta, då du aldrig vet i vilken situation du kommer befinna dig.

Reser du i mindre utvecklade delar av världen eller om du bara vill vara extra försiktig (särskilt i områden med mycket trafik) är vattenrengöringstabletter ett bra alternativ att ha.

En annan fördel med vattenreningsfilter är att de oftast kommer med en annan typ av filtrering som vattenrengöringstabletter inte kan åstadkomma. Den tar nämligen bort fysisk smuts, jord och annat skräp som kan finnas i vattnet.

Andra vattenrengöringsalternativ använder sig istället av kemikalier eller UV-strålning för att rengöra vattnet direkt från källan (utan att filtrera bort större partiklar såsom smuts och skräp.) Detta är extra värdefullt om du tar ditt vatten från en grumlig flod eller liknande, vilket är extra värdefullt om det är allt du har åtkomst till.

Modellkategorier av Vattenreningsfilter

Vattenreningsfilter kommer i några olika typer av modeller, som alla fungerar på lite olika sätt. De har alla sina unika för- och nackdelar, där vissa passar specifika situationer bättre än andra.

Gravitationsfilter

Vattenfiltreringssystem som förlitar sig på gravitation, är generellt större och passar således bäst för större sällskap eller vid de tillfällen då du planerar att filtrera större mängder vatten med minimalt jobb. I överlevnadssituationer kan det vara mycket fördelaktigt att ha en stor reservoar av vatten, vilket är varför vi föredrar dessa alternativ.

De fungerar genom att använder en behållare (vanligtvis i form av en påse) som du fyller med vatten och sedan låter gravitationen göra sitt jobb genom att långsamt filtrera vattnet genom ett filter och slang. Vissa modeller kommer med en separat behållare som fylls upp med det renade vattnet, men andra har endast en slang du kan fylla din egna vattenflaska med.

vattenfilter gravitationsfilter

Gravitationsfilter är bra eftersom de är mycket lättskötta när du väl har satt upp dem, men de kan vara ganska otympliga och stora att transportera och hantera. De behöver delvis hitta en tillräckligt djup vattenkälla för att fylla upp den större behållaren. Sedan behöver du hitta en bra plats att hänga upp den vilket kan ta lite tid.

Vattenreningsfilter Med Pump

En pumpdesign för ditt vattenreningsfilter kan vara mycket smidigt och passar generellt bäst för mindre grupper (1-4 personer), och är särskilt effektiv om du behöver fånga upp vatten i grunda pölar eller bäckar.

De fungerar med hjälp av en enkelt mekanisk pump som drar vatten genom en slang och ett filter. Den största fördelen med den här typen av vattenreningsfilter är att den är mycket mer mobila att använda än de gravitationsbaserade modellerna, som kan vara ganska besvärliga att sätta upp.

Föredrar du därmed alternativ som snabbt kan användas för att filtrera ut en rimlig mängd vatten är detta alternativ definitivt värt en extra titt.

Pumpmodeller tenderar också att ha en högre flödeshastighet, vilket gör dem snabbare på att filtrera större mängder vatten. Men de kräver en viss ansträngning att använda, eftersom du ständigt måste pumpa handtaget för att vattnet ska strömma genom systemet.

En annan nackdel med pumpsystem är att de tenderar att vara tyngre, och kommer oftast ta upp lite mer utrymme i ryggsäcken.

Vattenflaskor Med Filtrering

Flaskfilter - även kallade klämfilter - fästs på pipen på en mjuk flaska eller en påse och filtrerar vattnet medan du dricker. Deras lätta och lättanvända design gör dem till ett utmärkt alternativ för viktmedvetna resor och ensamresenärer, dagvandrare, vandrare, löpare, cyklister och många fler.

Vi älskar de här filtren för deras mångsidighet - förutom att dricka ur flaskan eller påsen kan du också pressa vatten i en separat behållare för förvaring. Dessutom kan många flaskfilter även fungera som gravitationsfilter eller användas som sugrör för att suga vatten direkt från källan.

Tänk på att flaskfilter ofta är långsammare vid filtrering än en högpresterande pumpkonstruktion och kräver en hel del mer ansträngning än en gravitationsmodell. Och med särskilt kallt vatten kan dina händer också bli ganska kalla. 

I överlevnadssituationer kan detta vara ett bra alternativ om du är på språng ute i naturen, men dess kapacitet är oftast liten i jämförelse med andra alternativ, vilket gör det mindre optimalt för att förvara större mängder dricksvatten.

Vattenreningsfiltrering i Rör

Vattenreningsfilter som kommer i designen av ett stort sugrör är ett populärt alternativ som används av vandrare, löpare och fler som föredrar att inte bära med sig på massa vatten då de är under rörelse.

vattenfilter sugrör vandring

Ett vattenreningsfilter i rör tillåter dig istället att dricka vattnet direkt från källan, vilket filtreras genom sugröret när du suger upp vattnet. Dessa filter är mycket lätta och lätta att använda, men de har en långsammare flödeshastighet än andra modeller.

Om du använder dem i grunda vattenkällor kan du dessutom behöva gå ner på knä eller ligga på mage för att nå vattnet vilket kan vara lite obekvämt. Dessutom måste dessa typer av filter bytas ut oftare än andra modeller (med några månaders mellanrum i stället för med några års mellanrum).

I allmänhet rekommenderar vi inte enkla vattenreningsfilter i rör för högpresterande användning, men LifeStraw finns med på vår lista som ett ganska smidigt alternativ du enkelt kan använda överallt för att dricka vatten. Den stora nackdelen är däremot att du inte kan förvara någon vätska därefter.

Vattenrening Genom UV-ljus Eller Tabletter

Det finns som vi tidigare berört andra sätt att rengöra ditt vatten på, där de två mest populära alternativen är genom UV-filter för vattenrening eller kemikalier (vattenreningstabletter). Båda dessa metoder har sina för- och nackdelar, men vi rekommenderar i allmänhet att du använder ett vattenreningsfilter för att få bästa möjliga resultat.

UV-ljus är mycket effektivt för att döda bakterier och virus i vatten, men det kräver batterier för att fungera och kan vara ganska långsamt - särskilt om du försöker rena stora mängder vatten. Du vet aldrig om du har tillgång till batterier, och chansen finns även att de går sönder, vilket är varför vi inte skulle förlita oss på en sådan modell under överlevnadssituationer.

Vattenreningstabletter är ett mycket attraktivt alternativ för att grundligt rena ditt vatten, och kan egentligen göras när och var som helst. Det är däremot ett långsammare alternativ och kan ta upp till 4 minuter att verka och lämna en liten smak i vattnet. Dessutom filtrerar de inte bort sediment eller större partiklar från vattnet.

Men det är som sagt ett attraktivt val vid överlevnadssituationer då du enkelt kan rena större mängder vatten i bekvämligheten av ditt hem eller lägerplats.

Vikt Och Storlek

Vattenreningsfilter kommer i en mängd olika storlekar och vikter, från ultralätta alternativ designade för den viktmedvetna, till större modeller som kan filtrera större mängder vatten åt din grupp.

Storleken och vikten på det vattenreningsfilter du behöver beror på hur du tänker använda det. Om du till exempel planerar att röra på dig över längre sträckor där du bara behöver dricka från bäckar och sjöar är ett litet, lätt vattenreningsfilter vara ett bra alternativ.

storlek vattenfilter

Om du däremot reser med en grupp eller planerar att dricka från tvivelaktiga källor kan ett större pumpfilter som MSR Guardian Purifier vara ett bättre val. Det kommer att rena vattnet mer grundligt från bakterier, protozoa och virus.

Pumpar och gravitationssystem är de tyngsta och mest skrymmande och innehåller flera komponenter som förvaringspåsar och slangar. När du beräknar vikten på din anläggning bör du också tänka på din vattenförvaring (flaska, dunk osv.).

Kemikaliska alternativ, samt rördesigner kommer oftast vara de lättaste och smidigaste att använda. Problemet med dessa alternativ är självklart att de kommer ta slut förr eller senare, då du inte kan återanvända de.

Porstorlek

Porernas storlek refererar till de små öppningarna som finns inuti vattenfiltret, och mäts ofta i något som kallas för mikroner. Ju mindre porer ett visst filter har, ju mer partiklar kan det blockera.

Du behöver till exempel ett vattenreningsfilter med porer som har 1 mikronstorlek för att blockera ut protozoa, 0.3 mikronstorlek för bakterier, och 0.02 mikronstorlek för att filtrera ut virus.

Vanligtvis har vattenfilter avsedda för vandring och utomhusaktiviteter en mikronstorlek runt 0.1-0.2 vilket för de effektiva mot bakterier och protozoa, men inte virus. Eftersom virus är så små till sin storlek är UV-strålning eller kemikaliska alternativ bättre för att eliminera dessa.

Det finns däremot vissa vattenreningssystem som har en så lite mikronstorlek att de kan filtrera bort virus, vilket är något som vi absolut ser som en stor fördel i krissituationer.

Vattenflöde

Vattenflödet är den hastighet med vilken vattnet strömmar genom filtret, och mäts oftast i termer av liter vatten per minut. Detta påverkas av ett antal faktorer, t.ex. porstorleken på filtret och vilken typ av filter du använder.

I allmänhet har gravitationsfilter en långsammare flödeshastighet än pumpfilter, men de är mycket enklare att använda eftersom du inte behöver göra något arbete - låt bara gravitationen göra sin sak.

vattenfilter hur de fungerar

Pumpfilter har vanligtvis snabbare flödeshastighet, men kräver en viss ansträngning från din sida för att få vattnet att flöda. Vissa modeller levereras också med ett förfilter som kan hjälpa till att öka flödeshastigheten.

Tänk på att de flödeshastigheter som anges av tillverkarna endast uppnås under optimala förhållanden (dvs. klart vatten), och du måste hålla koll på filterunderhållet för att hålla allting igång ordentligt (mer om detta nedan).

Eftersom UV-alternativ och tabletter inte filtrerar vattnet så har de inte heller något vattenflöde. Du behöver däremot vänta en viss tid innan vattnet är säkert att dricka, vilket kan vara allt mellan 15 minuter till 4 timmar.

Livslängd och Underhåll

Livslängden för ett vattenreningsfilter bestäms vanligtvis av hur mycket vatten du kan filtrera innan det behöver bytas ut eller rengöras. MSR Guardian Purifier har till exempel en livslängd på cirka 16 000 liter, vilket innebär att den kan rena cirka 700 liter per dag i 22 dagar innan den behöver ersättas.

Naturligtvis är detta bara uppskattningar och din användning kan variera beroende på hur rent eller smutsigt vattnet är som du filtrerar. Dessa estimeringar är oftast optimistiskt framtagna under optimala förhållanden, så ta det med en nypa salt.

användning livslängd vattenfilter

Förutom att byta ut själva filtret måste du också regelbundet rengöra smutsvattenbehållaren och rören (gravitationsfilter) eller pumpen (pumpfilter). Vissa tillverkare rekommenderar att du gör detta varje gång du använder filtret, medan andra rekommenderar att du gör det med några dagars mellanrum.

Som med allt annat är det alltid en bra idé att läsa tillverkarens anvisningar noggrant för att se till att du använder och rengör vattenfiltret på rätt sätt. Under överlevnadsscenarion vill du självklart ha ett vattenreningsfilter som räcker länge, så håll utkik efter alternativ med lång livslängd. Det kan även vara värt att köpa med ett extra filter du sedan kan byta ut.

Förfiltrering

Förfiltrering är processen att filtrera vattnet innan det går in i huvudvattenfiltret. Detta kan göras med ett enkelt kaffefilter, en ren trasa eller till och med genom att låta vattnet sjunka i några minuter så att sedimenten hinner lägga sig på botten.

Även om förfiltrering inte är strikt nödvändigt kan det kan bidra till att förlänga vattenfiltrets livslängd genom att förhindra att sediment och andra stora partiklar täpper till det.

Vissa modeller kommer med inbyggda förfiltreringssystem, vilket rimligtvis är något som vi värdesätter extra. Vid särskilt smutsiga vattenkällor kan förfiltrering vara en bra idé även om du använder ett filter för att behandla vattnet, eftersom det minskar risken för förstoppning.

Kompatibilitet Med Flaskor Och Behållare

Nästan alla typer av vattenfiltreringssystem har något sätt att kopplas ihop direkt med antingen en vattenflaska eller andra vattenbehållare. Vanligtvis sker detta genom en enkel slang eller fäste som fåt plats i de flesta moderna vattenflaskor.

Det finns också några modeller som levereras med adaptrar för att passa olika typer av vattenbehållare. Vissa system (vanligtvis gravitationsfilter) levereras med egna vattenbehållare, vilket kan vara praktiskt om du inte har något annat att använda. Dessa är dock ofta dyrare och inte alltid lika hållbara som vanliga vattenflaskor.

Katadyn Hiker to water bottle

När du väljer ett vattenreningsfilter är det viktigt att se till att det är kompatibelt med den typ av behållare som du planerar att använda det med. Gravitationsfilter och pumpfilter har vanligtvis inga problem att passa de flesta vattenflaskor och andra behållare. UV-system och tabletter behöver vanligtvis en egen särskild flaska eller behållare.

Smak Och Lukt

De flesta vattenreningsfilter kan eliminera bakterier, protozoa, och ibland även virus, men de kommer inte nödvändigtvis att förändra smaken av vattnet du dricker.

Det kanske inte är ett massivt problem om du får ditt vatten från fjäll- och bergströmmar, men kan bli problematiskt om du dricker från sämre vattenkällor. Vissa vattenreningsfilter kan dessutom förbättra smaken på vattnet genom att avlägsna klor och andra kemikalier. Detta gäller särskilt aktivt kolfilter, som ofta används i avancerade vattenfiltreringssystem.

Om du är orolig för smaken eller lukten av ditt dricksvatten är det viktigt att välja ett filter som är utformat för att avlägsna dessa föroreningar. Annars kan du överväga att använda en annan typ av behandling, till exempel kokning eller vattenreningstabletter.

Användarvänlighet

Användarvänligheten hos ett vattenreningsfilter är ett viktigt övervägande, särskilt om du planerar att använda det i en nödsituation. Först och främst måste du se till att du kan rena vattnet på rätt sätt, och med hjälp av rätt verktyg.

Gravitationsfilter och pumpfilter är vanligtvis lite krångligare att använda, och kräver oftast lite mer tid och energi för att producera dricksvatten. Rörskonstruktioner och flaskfilter är generellt betydligt enklare och snabbare att använda för att filtrera mindre mängder vatten på språng.

Vanliga Frågor Om Vattenreningsfilter

Vi har gått igenom allt du behöver veta om vattenreningsfilter, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om vattenreningsfilter, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är det bästa vattenreningsfiltret för överlevnadssituationer?

Det bästa vattenreningsfiltret är enligt vårt test Platypus Gravityworks 2L, som är ett effektivt system designat för grupper. För ett mindre alternativ rekommenderar vi istället den lätta och smidiga Katadyn BeFree.

Vad kostar ett vattenreningsfilter?

Vattenreningsfilter kostar vanligtvis mellan 500 och 4000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktionalitet.

Kan jag använda ett vattenreningsfilter utan elektricitet?

Ja, de flesta typer av vattenreningsfilter kan användas utan elektricitet. Gravitationsfilter, pumpfilter rör- och flaskfilter kan användas utan el. UV-system behöver däremot elektricitet för att fungera korrekt.

Tar vattenreningsfilter bort bakterier?

Ja, vattenreningsfilter kan ta bort bakterier från vattnet. Detta sker vanligtvis genom en filtreringsprocess som avlägsnar bakterierna från vattnet när det passerar genom filtret.

Tar vattenreningsfilter bort virus?

Ja, vissa typer av vattenreningsfilter kan avlägsna virus från vatten, även då detta inte är särskilt vanligt. Detta sker vanligtvis genom ultrafiltrering, som avlägsnar virusen från vattnet när det passerar genom filtret.

Hur ofta ska jag byta ut mitt vattenfilter?

Det beror på vilken typ av vattenfilter du har, och självklart hur mycket du använder det. Se tillverkarens anvisningar för ditt specifika vattenfilter för mer information.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 14

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.