3 Bästa Flytoverall (2024): Bäst i Test

bästa flytoverall bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: oktober 2024

När du är ute på isen är din säkerhet alltid det viktigaste att tänka på. Ett par isdubbar är alltid ett måste om du ramlar ner i isen, men det kan också vara en bra idé att ha på sig en flytoverall, alternativt en flytväst. En flytoverall är ofta ett bra val då det även kommer med fördelen att det värmer dig när du befinner dig på isen eller land.

I denna guide tar vi oss en närmare titt på några av marknadens bästa flytoveraller, så att du kan välja ett alternativ som är säkert och effektivt för dig.

För mer bakgrundsinformation kan du se köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Flytoverallerna Är:

  1. 1
    Bäst i Test Flytoverall: Fladen Offshore 891 MX Flytoverall - Läs Recension 
  2. 2
    Näst Bäst i Test Flytoverall: Westin W4 Flytoverall - Läs Recension
  3. 3
    Bästa Tvådelad Flytoverall: Sundrigde Crossflow Flytoverall - Läs Recension

1. Fladen Offshore 891 MX Flytoverall

Bäst i Test Flytoverall


Fladen Offshore 891 MX Flytoverall

Typ:

Flytoverall

Fodrad:

Ja

Storlekar:

M - XXL

Slitstark, Effektiv Och Bekväm Flytoverall För Vinteraktiviteter

På en förstaplats hamnar Fladens populära Offshore-serie, och modellen 891 MX specifikt. Dessa flytoveraller med Fladens ikoniska Rescue System är världsberömda och det visas även direkt i dess kvalité och säkerhet.

Den är tillverkat av robusta material med en skön och mjuk vaddering på insidan vilket gör den mycket bekväm. Självklart kommer den också med en extra hög krage med fleecefoder också, så den kommer att klara sig mycket väl även i riktigt kalla temperaturer. Detta innebär däremot att dess andningsförmåga är begränsad, men som tur är kommer den med två smidiga ventilationsöppningar under armarna som är perfekta när du behöver lite mer luftflöde.

Utöver detta kommer den med en rad olika blixtlås som självklart är förstärkta och vattenbeständiga, bälte med snabblås och en rad olika reflexer runt om hela designen.

Passformen är också mycket bekväm, och tack vare de extra fasta hängslen, bältet och mer funktionalitet gör det det enkelt att anpassa den utifrån din specifika kropp.

Allt som allt är det en toppmodell av flytoverall i nästan alla kategorier, men det enda problem är att det är lite av en dyrare modell i jämförelse med vissa budgetalternativ på marknaden.

FÖRDELAR

  • Mycket god kvalitet
  • Bekväm och bra passform
  • Ventilationsöppningar med blixtlås

NACKDELAR

  • Dyrare modell

2. Westin W4 Flytoverall

Näst Bäst i Test Flytoverall


Westin W4 Flytoverall

Typ:

Två-delad Flytoverall

Fodrad:

Ja

Storlekar:

XS - XXL

Flytoverall i Starka Material Med Perfekt Passform För Alla

Westins flytoverall är en annan toppmodell, och vi hade faktiskt väldigt svårt att välja mellan denna och Fladens 891 MX ovan. Det skulle faktiskt lika gärna kunna hamnat på en förstaplats, men vi finner att Fladens är något mer värmande.

Men precis som Fladens modell är Westins flytoverall skapad av högkvalitativa material som skyddar dig väl mot vind och regn, samtidigt som de har ett mjukt och bekvämt fleecefoder på innersidan som håller dig varm även i mycket låga temperaturer.

Den har däremot inte samma ventilationsöppningar som Fladen, men från ett funktionalitetsperspektiv finner du gått om egenskaper här. Djupa fickor, större skyddande luva och reflexer längs med hela overallen. För sportfiskare som letar efter bra fickor att hålla diverse fiskeutrustning finns det inget bättre alternativ.

Men den absolut största fördelen med Westins flytoverall är att den kommer i alla möjliga storlekar från S hela vägen upp till XXL. De har även en rad olika storlekar som är benämnda med ett extra K, vilket är specifikt för de som har en lite större kroppshydda men inte nödvändigtvis är tillräckligt långa för en större modell.

FÖRDELAR

  • Många och varierade storlekar
  • Mjuk och bekväm passform
  • Snygg och diskret design

NACKDELAR

  • Något dyrare modell

3. Sundrigde Crossflow Flytoverall

Bästa Tvådelad Flytoverall


Sundrigde Crossflow Flytoverall

Typ:

Flytoverall

Fodrad:

Ja

Storlekar:

S

Smidig Och Andningsbara Två-delad Flytoverall För Ökad Flexibilitet

Om du letar efter en smidig och prisvärd två-delad flytoverall behöver du inte kolla längre än Sundridge Crossflow. Denna flytoverallen är tvådelad, så du kan bära flytjackan och flytbyxorna separat från varandra. Det innebär mindre vikt när du är ute på isen, och ökad flexibilitet när det gäller temperaturer och aktiviteter.

Flytjackan är fodrad med ett varmt material på insidan, men har ändå en mycket bra ventilationsförmåga tack vare sin två-delade design. Byxorna är inte däremot flytbara, men detta kompenseras av att de är gjorda i ett mycket andningsbart material som släpper igenom fukt och luft, men kommer fortfarande att skydda dig väl mot regn och vatten.

Vad det innebär är att du eventuellt inte kommer att uppnå samma flytförmåga om du hamnar i vatten med detta set, men fördelen är såklart att du kan begränsa dig till att använda bara flytjackan om du till exempel skulle vilja det.

FÖRDELAR

  • Separat flytjacka och byxor
  • Vattentäta tyger med extra förstärkta områden
  • Bra ventilationsförmåga

NACKDELAR

  • Byxorna är inte flytbara

Flytoverall - Köptips

Innan du bestämmer dig för vilket flytoverall som är bäst för dig och din situation finns det några saker som kan vara bra att hålla utkik efter. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på innan man köper en flytoverall:

Overall Eller Två-delad?

En av de första sakerna att tänka på är om du vill ha en fullständig flytoverall, eller en tvådelad sådan som består av en flytjacka och ett par flytbyxor(väldigt likt vadarbyxor) som separat kan tas på och av.

Fördelarna med en flytoverall är att det är ett fullständigt plagg, vilket innebär att den kommer släppa in mindre luft och kyla när du är på land, men ännu mer viktigt - mindre vatten i de situationer då du eventuellt hamnar i vattnat.

flytoverall fiske

Även då flytjackor och flytbyxor är designade för att hålla dig flytande kommer de att läcka in vatten vilket kan göra att du blir tyngre, och därför får du en mindre flytförmåga. En fullständig flytoverall är därför ett säkrare val i de situationer då du faktiskt hamnar i vattnet.

Fördelarna med en tvådelad flytoverall är däremot att du kan välja om du vill ha både underdel och överdelen på dig, samtidigt som det är lättare att kontrollera dess ventilationsförmåga.

Tvådelade flytoveraller är också vanligtvis lite billigare än fullständiga flytoveraller, vilket kan vara en fördel om du inte har behov av flytoverallens fulla kapacitet och har en begränsad budget.

Flytförmåga & Vattenavvisande Förmåga

En av de viktigaste detaljerna är självklart en flytoveralls flytförmåga. Detta beror självklart till stor del på dess storlek, vilket ofta är direkt länkat till din vikt. Det är därför viktigt att alltid se över storlekstabellerna på plagget för att välja en modell som faktiskt kan stödja dig och din kropp i vattnet.

Generellt sett är dessa overaller däremot skapade av material som är mycket flytbara, och alla alternativ på denna lista presterar mycket bra i denna arena.

För att hålla dessa overaller flytande innebär det också att de material som används har en mycket god vattenavvisande förmåga. Om det istället skulle bli genomblött så fort du hamnar i vattnet skulle det rimligtvis inte klara av att hålla dig flytande särskilt länge.

Det innebär som tur är också att dessa flytoveraller tenderar att vara mycket beständiga mot både regn och snö, något som är viktigt när man är ute i naturen och försöker att hålla sig varm. Med det sagt finns det ingen garanti på att hela overallen håller dig torr om du skulle hamna i vattnet. I och med att det handlar om ganska mycket tryck kommer vatten att sippra igenom öppningar och liknande, och du kommer att bli blöt på insidan av overallen - detta är oundvikligt.

Värme & Material

Det är inte bara flytförmågan som spelar in när det kommer till flytoverallens effektivitet, utan även dess förmåga att hålla dig varm under kallare temperaturer. En av de huvudsakliga anledningarna utöver dess flytförmåga är det också viktigt att dessa flytoveraller förser dig med en god värmande förmåga. En av de huvudsakliga anledningarna att använda sig av en flytoverall över en klassisk flytväst är framför allt då dessa overaller också förser dig med en bra värmande förmåga, och kan på så vis användas som ett ytterlager i kallare temperaturer.

Som du kanske vet är det alltid viktigt att använda sig av lager-på-lager principen när man är ute under vintern, och dessa overaller agerar därför som ett sista skyddande lager (istället för till exempel en fiskejacka, skaljacka eller vinterjacka). Dessa flytoveraller är ofta skapade av starka material såsom polyester eller nylon, och majoriteten av modeller har också extra fleecefoder på insidan som gör att de håller värme bättre, samtidigt som det är mjukt och bekvämt att ha på sig.

En annan viktig detalj att kolla efter är hur kragen sitter och är tillverkad. Planerar du att sitta ute längre tid på isen och pimpelfiske till exempel, kan det vara en bra idé att ha en extra hög och fodrad krage, vilket du bland annat kan hitta på Westins modell ovan.

Andningsförmåga & Ventilation

En av de huvudsakliga nackdelarna med att ha en flytoverall på sig är att dess oftast inte besitter särskilt goda ventilationsförmågor. Detta är naturligt, då vattenavvisande och fodrade material alltid innebär att dess andningsförmåga försämras.

Är du ute i minusgrader är detta sällan ett särskilt stort problem, men under riktigt fina vinterdagar då solen ligger på kan du eventuellt uppleva att du blir varmare. Under dessa tillfällen kommer en tvådelad flytoverall eller enbart en flytjacka att vara riktigt bra, då du enklare kan öppna upp eller ta av dig plagg utifrån din värmenivå.

Med det sagt besitter många av de nyare mer moderna flytoverallerna ett flertal smarta lösningar för att du ska kunna få lite luftflöde på insidan om du känner dig varm. Strategiskt placerade öppningar som du kan stänga och öppna vid behov brukar oftast räcka för att kyla ner dig lite.

Hållbarhet & Slitstyrka

Flytoveraller är naturligtvis inte billiga (även då de är billigare än vad många tror), och det finns därför en hel del förväntningar kring flytoverallens livslängd och slitstyrka. Som flytoverallens huvuduppgift är det flytförmågan och vattenavvisande material som tar störst slitage under flytoverallens livslängd, men med de nyare teknikerna och materialen som finns på marknaden idag är flytoveraller mer hållbara än någonsin. Du kan också alltid impregnera overallen själv i efterhand om du vill förstärka detta.

Förutom flytförmågan och vattenavvisande material finns det också andra aspekter av flytoverallen som kan påverka dess livslängd, men det beror till stor del på hur (och hur ofta) du planerar att använda den. Med det sagt kan du åtminstone förvänta dig att din flytoverall håller i många år framöver.

Passform & Design

Det sista som kan vara värt att tänka på är hur flytoverallen sitter på kroppen, samt hur den ser ut. Även då vi tycker att funktionalitet alltid är viktigare än utseendet, kan det vara bra att hitta en modell som man känner sig bekväm med att använda.

Flytoveraller är oftast tillverkade med olika typer av justerbara snören och band, vilket gör att du enkelt ska kunna anpassa den till din kroppstyp. Många modeller kommer också i en rad olika storlekar, så att hitta en med en passform som passar dig brukar inte vara allt för svårt.

I Westins fall har de tillexempel modeller som är utmärkta med ett extra K, vilket antyder att overallen har en något större kropsshydda.

Flytoverall För Dam

De flesta flytoverallerna kommer i en unisex-modell, vilket innebär att de passar för både herr och dam. Letar du därför efter en flytoverall för dam handlar det om att kolla efter samma produkter som om du vore en man. Samtliga alternativ på denna lista är för både dam och herr.

Med det sagt kan det vara bra att ta en extra titt på storlekstabellerna så att det blir rätt. Unisex-modeller tenderar att vara lite större i storlekarna i jämförelse med damprodukter, så ibland kan det vara bra att ta en storlek mindre än vad man vanligtvis har på sig.

Vanliga Frågor Om Flytoveraller

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en flytoverall, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av flytoveraller, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa flytoverallen?

Den bästa flytoverallen är enligt vårt test Fladen Offshore 891 MX Flytoverall, en mycket hållbar, bekväm och effektiv flytoverall för alla lägen.

Vad kostar en flytoverall?

En flytoverall tenderar att kosta allt ifrån 1500-4000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används.

Behöver jag en flytoverall?

Nej du behöver inte nödvändigtvis en flytoverall, men planerar du att spendera en längre tid ute på isen är det alltid en bra idé att ta extra säkerhetsåtgärder.

Hur fungerar en flytoverall?

I praktiken fungerar en flytoverall mycket likt en flytväst. . En fördel är att du slipper blåsa upp den eller veckla ut den. Nackdelen är att de ofta inte är lika säkra som flytvästar.

Vad är en flytoverall bra för?

En flytoverall är bäst för personer som planerar att spendera mycket tid på eller nära vatten, och som därför behöver extra säkerhet.

Sammanfattningsvis Om Flytoveraller

En flytoverall är en mycket smart och smidig lösning för dig som vill ha lite extra säkerhet när du är ute på isen eller fiskar under vintern, men vill undvika att ha på sig en jobbig flytväst. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.