Vad Säger Allemansrätten Om Att Tälta?

allemansrätten tälta

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: oktober 2024

Camping är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och njuta av allt som naturen har att erbjuda. Men camping och vandring kan också vara förvirrande, särskilt när det gäller att veta vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet.

I den här guiden kommer vi att utforska allemansrätten och vad den säger om att  tälta och campa ute i naturen. Vi kommer också att besvara några vanliga frågor om camping och vandring i enlighet med denna tradition.


Vad Är Allemansrätten?

Allemansrätten är en gammal tradition i Sverige som går tillbaka flera hundra år i tiden. Idag är allemansrätten så etablerad i Sverige att den till och med nämns i grundlagarna.

Trots detta är allemansrätten faktiskt inte en lag, utan snarare en överenskommelse över hur, var och när vi kan befinna oss på diverse markområden.

Hur Fungerar Allemansrätten?

I grund och botten handlar allemansrätten om vår rätt att utnyttja vår natur, oavsett om detta är privat ägt mark eller inte.

Vi behöver därför inte fråga markägaren innan vi går över stigar, berg och liknande som är placerad på markägarens mark. Detta innefattar även saker som att plocka bär och svamp (i rimliga mängder), samt att kunna sova en eller två nätter nästan vart som helst.

Det innebär att du kan slå upp läger och tälta på privatägd mark under någon dag utan att behöva tillstånd, men detta ska självklart ske med ett rimligt avstånd till alla hus eller byggnader som finns på marken. Det är också viktigt att notera att du inte får störa djur eller skada grödor.

allemansrätten sverige tälta

Grundregeln i allemansrätten är att inte störa eller förstöra, och detta bör vara din första prioritet när du är ute och campar, oavsett om det är på privatägd mark eller inte. Lämna alltid din campingplats i samma tillstånd som när du hitta det.

Planerar du däremot att tälta i flera dagar, eller med ett större sällskap, är det alltid bäst att ta redo på vem som äger marken och fråga den personen innan ni sätter upp ert läger.

Allemansrätten innefattar också att du får använda andras bryggor eller badplatser, men här behöver du vara beredd på att flytta på dig om markägaren behöver använda detta istället. Kom ihåg, du är på någon annans tomt. Hur själv skulle du vilja bli behandlad i samma situation?

Vart Gäller inte Allemansrätten?

I och med att allemansrätten inte följer särskilt tydliga direktiv så kan det vara lite svårt att förstå vart man inte får sätta upp ett läger och tälta, samt vart du inte får gå eller cykla.

Som vi redan har etablerat får du passera över andras mark, men du får inte göra detta över åkrar, betesmark eller annan områden där grödor odlas. Du får heller inte plocka bär, frukt, svamp eller liknande från någon annans odling, utan bara om dessa växer fritt i naturen.

Dessutom gäller rätten till allmänhetens tillträde inte för mark som ingår i vissa begränsade områden. Här hittar du särskilda regler för varje område som du måste följa. Dessa regler finns för att skydda miljön och de djur som lever där. Det kan handla om nationalparker och naturreservat, men även t.ex. kraftverk, militära anläggningar och flygplatser.

Ofta finns det information och anslagstavlor som visar områden detta gäller i.

Kommunspecifika Regler För Tältning Och Camping

I vissa fall har olika kommuner specifika bestämmelser kring camping och tältning i deras lokala ordningsföreskrifter. Ofta handlar det om speciella förbud att tälta i parker och andra områden av intresse.

Här måste du själv ta reda på vilka regler som gäller för området du befinner dig i innan du slår upp ett läger. Det bästa sättet att göra detta är att kontakta kommunen direkt eller att besöka deras webbplats.

Lämna Alltid Din Campingplats Som Du Fann Det

Allemansrätten bygger på gemensamma följeregler, där det absolut viktigaste är att lämna platsen som du fann det. För att allemansrätten ska fungera är det viktigt för oss på utflykt att respektera markägarna, där det bör vara en självklarhet att städa upp efter sig.

camping allemansrätten

Vi måste därför inte bara ta med oss vårt eget skräp när vi lämnar platsen, utan också se till att det är rent och snyggt på platsen. Detta innebär bland annat att vi måste släcka eldar ordentligt och att vi inte får skada träd eller annan växtlighet.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att vi är gäster på någon annans mark och därför bör vi behandla den med respekt.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 0 / 5. Antal Röster: 0

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.