Om du älskar att befinna dig på vattnet, oavsett om det handlar om att paddla kajak, SUP-bräda, eller kanske fiske på båten, vet du förmodligen redan att säkerhet bör komma först. Det absolut viktigaste redskapet för att säkerställa din säkerhet på och runt vatten är en effektiv flytväst.
I denna guide tar vi en närmare titt på de bästa flytvästarna från diverse stora varumärken, så att du kan känna dig säker på vattnet utan att behöva spendera allt för mycket pengar.
För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.
De 10 Bästa Flytvästarna Är:
- 1Bäst i Test Flytväst: Spinlock Deckvest LITE - Läs Recension
- 2Näst Bäst i Test Flytväst: Helly Hansen Rider Vest - Läs Recension
- 3Bästa Uppblåsbara Flytväst: Baltic Compact 100 Auto - Läs Recension
- 4Bästa Flytväst För Dam: Spinlock Wing Side PFD - Läs Recension
- 5Bästa Flytväst För Kajak: Baltic Dinghy Pro - Läs Recension
- 6Bästa Flytväst För SUP-paddling: Baltic SUP Pro - Läs Recension
- 7Bästa Flytväst För Vattenskoter: Spinlock Deckvest 6D - Läs Recension
- 8Bästa Flytväst För Segling: Helly Hansen Rider Foil - Läs Recension
- 9Bästa Snygga Flytväst: Baltic Flipper - Läs Recension
- 10Bästa Smidiga Flytväst: Crewsaver Crewfit+ Pro - Läs Recension
1. Spinlock Deckvest LITE
Bäst i Test Flytväst
Typ:
Uppblåsbar Flytväst
Flytkraft:
170N
Storlek:
One-size
Mångsidig Och Ultralätt Uppblåsbar Flytväst För Allt Aktivt Båtliv
Först på vår lista över de bästa flytvästarna hamnar det välrenommerade varumärket Spinlock, med sin Deckvest LITE modell. Här har du en mycket mångsidig flytväst som kan användas för mycket olika aktiviteter, från segling, häng på båten eller bryggar, fiske och även mer aktiva vattenaktiviteter.
Vad som gör den så multifunktionell är dess otroligt lätta och bekväma passform. Med en vikt på bara 860 gram, tillsammans med den slimmade designen, känns det knappt av att ha på sig denna flytväst under längre perioder. I och med att den är en uppblåsbar flytväst - som för övrigt är väldigt enkel att använda - får du tryggheten av att känna dig säker utan att du behöver ha på dig en stor och otymplig väst när du behöver fri rörelsefrihet.
Tyget är skapat av slitstarkt neopren och nylon som även är smutsavvisande, så att den håller sig snygg längre utan att du behöver tvätta den. Den kommer även i en one-size-fits-all, vilket inte är ett problem tack vare den slimmade designen. Det smidiga spännet på sidan gör även att du enkelt kan sätta på och ta av dig flytvästen när du behöver det.
Sist men absolut inte minst vill vi beröra dess otroligt höga flytkraft på 170N, vilket räcker gott och väl för att hålla alla människor flytande, även om man har på sig mycket tunga kläder under.
Allt som allt är det en fantastik flytväst som vi generellt skulle rekommendera för en rad olika situationer och aktiviteter, men du bör vara beredd på att betala lite mer för denna högkvalitativa modell.
FÖRDELAR
NACKDELAR
2. Helly Hansen Rider Vest
Näst Bäst i Test Flytväst
Typ:
Klassisk Flytväst
Flytkraft:
50N
Storlek:
50/60, 60/70, 70/90, 90+
Prisvärd Och Funktionell Flytväst i Bra Kvalité
Helly Hansens Rider Vest är en klassisk flytväst i många avseenden, och är den perfekta modellen för dig som letar efter en bekväm, simpel och mycket prisvärd modell att ha på sig när man är ute med båten eller liknande.
Denna flytväst när tillverkat av slitstarka tyger som tål alla slags väder, från soligt väder till regn, så du behöver inte oroa dig för att den går sönder när du är ute med jollen eller segelbåten. Designen är även ganska slimmad för att vara en klassisk skumfylld flytväst, vilket gör att du fortfarande har en god rörelseförmåga när du är ute på vattnet.
Mer specifikt är den fyllt av mjukare skum framtill och hårdare skum i ryggen, vilket är perfekt för att balansera komfort och funktionalitet. Flytkraften är 50N, vilket är tillräckligt för att hålla sig flytande i de flesta situationer, men är självklart inte lika kraftfullt som Spinlock Deckvest ovan till exempel.
Du sätter på den smidigt genom att öppna och stänga dragkedjan framtill, inga svårigheter alls. Den har även en smidig framficka som kan användas för att bära en nödraket eller liknande säkerhetsutrustning.
Storlekarna som erbjuds är 50/60, 60/70, 70/90 och 90+, vilket gör det lätt att hitta en flytväst som passar dig i storleken. Det är däremot värt att nämna att passformen inte är den mest bekväma av modellerna vi testat, och särskilt inte för damer.
FÖRDELAR
NACKDELAR
3. Baltic Compact 100 Auto
Bästa Uppblåsbara Flytväst
Typ:
Uppblåsbar Flytväst
Flytkraft:
100N
Storlek:
One-size (30-110 kg)
Minimalistisk Uppblåsbar Flytväst Med Automatisk Funktion
Är du på marknaden efter en uppblåsbar flytväst i mycket bra kvalité och som är enkel att ah på sig är det välkända varumärket Baltics Compact 100 Auto kanske rätt modell för dig. Denna flytväst är en mycket användarvänlig flytväst som erbjuder ett stort flytkraft på 100N, så du kommer att kunna flyta säkert under de flesta extrema situationer.
Denna blåses upp automatiskt när du hamnar i kontakt med vattnet, så du behöver heller inte hålla på med något manuellt arbete då situationen uppstår. På framsidan kan man visuellt kontrollera de två indikationerna som påvisar att flytvästen är redo att användas. Du behöver därför inte oroa dig för att ventilerna inte ska fungera, vilket kan vara en vanlig rädsla när man använder sig av uppblåsbara flytvästar.
Passformen är mycket simpel, då hela flytvästen endast består av en lång krage som du fäster med hjälp av de smidiga och bekväma remmarna längs med ryggen och runt midjan. Det går också att ta av grenbandet om man föredrar detta.
Storleksmässigt är den mindre än Spinlock Deckvest ovan, perfekt när man är ute efter ett så minimalistiskt alternativ som möjligt. Den kommer också i en one-size som klarar av vikter från 30-110 kg, och passar perfekt för både herr och dam i och med den slimmade designen.
Även då det är lite av en dyrare modell, särskilt i jämförelse med klassiska flytvästar, kommer dess kvalité och hållbarhet att säkerställa dess funktionalitet i många år framöver.
FÖRDELAR
NACKDELAR
4. Spinlock Wing Side PFD
Bästa Flytväst För Dam
Typ:
Klassisk Flytväst
Flytkraft:
50N
Storlek:
XS-XL
Bekväm Och Väl Åtsittande Flytväst Perfekt För Dam
Är du ute efter en flytväst som passar perfekt för damer är Spinlock Wing Side PFD helt klart värt att testa. Med en mycket lätt och smidig konstruktion passar den perfekt för båtturer, segling och även vattensporter då du behöver lite extra säkerhet.
Passformen är högt skuren för att tillåta maximal rörelseförmåga, särskilt för axlar och ärmar. Vi finner även att den har lite mer utrymme för bysten, vilket kan uppskattas av många kvinnor. Insidan har även ett gummerat grepp vilket gör att den sitter på bra utan att röra på sig, även när du rör dig mycket.
Dragkedjan sitter inte heller framtill som det gör på många andra klassiska flytvästar, utan denna finner du på sidan - en annan detalj som vi tycker förbättras dess passform och även bekvämlighet avsevärt. Detta tillsammans med en tunnare ryggpanel och de elastiska sidopanelerna gör att denna flytväst till den med bäst passform för kvinnor.
Utöver detta har den även goda förvaringsmöjligheter, med en säkerhetsficka på insidan, samt ett större ytterfack på utsidan där du kan förvara diverse värdesaker. Allt detta får du för ett mycket bra pris, men flytkraften är däremot inte den högsta (50N), men fortfarande tillräckligt för att täcka de flestas behov.
FÖRDELAR
NACKDELAR
5. Baltic Dinghy Pro
Bästa Flytväst För Kajak
Typ:
Klassisk Flytväst
Flytkraft:
50N
Storlek:
25-40, 50-70, 70-80. 80-90
Ventilerande Och Bekväm Flytväst Designad För Aktiv Paddling
Dinghy Pro från Baltic är en klassisk flytväst som är designad specifikt för användning när man är ute och paddlar, vare sig det handlar om jolle, kajak eller liknande. Denna kajakväst är nämligen perfekt utvecklad för mer aktiva vattenaktiviteter där rörlighet och ventilation är viktigt.
På insidan finner du ett gummibokigt foder som stabiliserar passformen, samtidigt som det är bekvämt och hela flytvästen sitter på plats säkert utan att flytta sig. Det gör det utmärkt om du skulle behöva ta dig upp på kajaken om du trillat i vattnet utan att flytvästen skulle röra sig och komma i vägen.
Yttermaterialet är vad Baltic kallar för Airex, vilket är ett mycket mjukt och flytbart material som inte skaver mot huden, något som vi finner mycket välbehövligt under en längre kajaktur. I kombination med skiktad polyten får du ett relativt slitstarkt material, men designen gör det däremot inte till det mest hållbara alternativet, särskilt inte om du använder den mycket.
Blixtlåset sitter på sidan, och med midjebanden, axelband och en velcrolåsning har du mycket möjlighet för att justera passformen så den sitter bra, och den avskalade designen hjälper också till med en förbättrad ventilationsförmåga. Du har också en lättåtkomlig ficka på framsidan i mylar som är perfekt för att förvara en karta eller kanske en GPS-enhet.
FÖRDELAR
NACKDELAR
6. Baltic SUP Pro
Bästa Flytväst För SUP-paddling
Typ:
Klassisk Flytväst
Flytkraft:
50N
Storlek:
70+
Flytväst Specifikt Anpassad För SUP Med Lång Design
Om du söker efter flytvästen som är specifikt anpassad för SUP-paddling, så har du kommit helt rätt. Baltic SUP Pro flytväst är designad med en lite längre passform speciellt för stående paddling, vilket gör det mycket bekvämare att böja sig fram mot brädan eftersom flytvästen inte skaver mot magen. Den längre designen bidrar även till att det blir smidigare att ta sig upp på brädan om du skulle råkat hamna i vattnet.
Låsfunktionen hittar du också på sidan, och här kan du även justera passformen så att den sitter på bra. Flygmaterialet är även detta tunt, smidigt och bekvämt att ha på sig under en längre tid på brädan.
En annan detalj som vi gillar mycket, särskilt när man är ute och åker SUP, är dess större ficka som du kan hitta på framsidan. Fickan och dragkedjan är vattentät, och rymmer ganska mycket, vilket är perfekt om man är ute på lite längre turer och vill ta med sig en telefon eller liknande.
Den har inte den bästa flytförmågan, men med 50N räcker det gott och väl för de flesta, särskilt om du inte har på dig särskilt mycket kläder (vilket ofta är fallet när man är ute och åker med en SUP-bräda). Baltic SUP Pro är vår favoritmodell för att göra lite lugn SUP-ing i relativ säkerhet.
FÖRDELAR
NACKDELAR
7. Spinlock Deckvest 6D
Bästa Flytväst För Vattenskoter
Typ:
Uppblåsbar Flytväst
Flytkraft:
170N
Storlek:
One-size
Otroligt Teknisk Och Effektiv Uppblåsbar Flytväst
Spinlock Deckvest 6D är Spinlocks senaste version, och är en utveckling av vår testvinnare Deckvest LITE. De delar många av de funktioner och egenskaper som lett till att vi placerat Deckvest LITE som vårt förstahandsval av flytväst, men 6D-versionen är en mer robust och tekniskt modell som klarar av ännu mer.
Storleksmässigt är den mycket likt föregående modell, men den kommer däremot med ett större och mer robust midjeband som också innebär att du blir av med än mer belastning mot nacken. Detta finner vi mycket fördelaktigt när man är ute och kör med vattenskotern, då studsen kan leda till att nacken utsätt för mycket slit.
I övrigt är passformen mycket justerbar och sitter på bra, särskilt med tanke på att det är en one-size-modell. Det finns även ett grenband med som också har en smidig förvaringsficka. 6D-modellen kommer också med ett nytt utförande med stort vesir och är försedd med Pylons nödljus och Lume-On flytvästljus. Det finns även fler tekniska detaljer som gör detta till en av marknadens mest säkra flytväst, men vi finner att den passar perfekt för just vattenskoter.
FÖRDELAR
NACKDELAR
8. Helly Hansen Rider Foil
Bästa Flytväst För Segling
Typ:
Klassisk Flytväst
Flytkraft:
50N
Storlek:
30/40, 40/50, 50/60, 60/70, 70/80, 90+
Mycket Lätt Och Smidig Flytväst För Maximal Rörelsefrihet
Helly Hansens Rider Foil är en utveckling av deras klassiska Rider-modell, men med lite extra fokus på just funktionalitet och rörelsefrihet. Detta har gjort det till vårt förstahandsval av segelvästar.
Med en fantastiskt låg vikt på bara 900 gram, något som man nästan aldrig ser bland klassiska skumfyllda flytvästar, innebär det att den knappt känns av att ha på sig. Den slimmade passformen innebär också att den sitter åt bra och inte förhindrar din rörelsefrihet på något sätt. Maximal komfort och rörelse är vad de strävade efter, och det är även vad u får när du använder dig av denna flytväst.
Flytkraften är 50N, vilket räcker bra för segling och andra vattenaktiviteter. Det finns 6 olika storlekar att välja mellan, men det kan ibland bli lite knepigt att hitta den flytväst som passar bäst eftersom de är lite mindre i storleken och inte har samma anpassningsförmågor som vissa andra modeller.
Overall är Rider Foil flytvästen från Helly Hansen perfekt för segling, då den erbjuder mycket rörelsefrihet samtidigt som den blir kvar i en bekväm position. Vi kan starkt rekommendera denna flytväst när du är ute och seglar!
FÖRDELAR
NACKDELAR
9. Baltic Flipper
Bästa Snygga Flytväst
Typ:
Klassisk Flytväst
Flytkraft:
50N
Storlek:
30/40, 40/50, 50/60, 60/70, 70/80, 90+
Snygg Flytväst Som Ser Ut Som En Klassisk Väst
Baltics Flipper är en väldigt unik flytväst tack vare dess mycket speciella och diskreta design. Vid en första anblick ser den nämligen ut som en klassik väst som man kan ha på sig på hösten, men i själva verket är det en modell med samma funktionalitet och flytförmåga som en klassisk flytväst - perfekt för dig som ogillar att ha på sig en ful orange flytväst.
För att säkerställa flytkraften har man använt sig av PE-skum som ger flytkraften 50N, vilket är mer än tillräckligt för de flesta vattenaktiviteter utomhus, men den länger och mer otympliga designen kanske inte passar särskilt bra för mer aktiva vattensporter.
Den har en dragkedja längs mitten vilket gör det enkelt att ta av och sätta på, men möjligheterna att justera dess passform är däremot högst begränsade i jämförelse med många andra modeller på marknaden. Men i och med att den är indelad i många olika sektioner passar den väl för både dam och herr, och är relativt enkel att simma i.
Du kan även vända in och ut på flytvästen för att byta färg om du tröttnat, en annan häftig detalj för de som föredrar att alltid se snygg ut. Baltic Flipper kommer däremot till ett lite högre pris än många andra budgetalternativ, men vill du se snygg ut på sjön kan det vara värt att betala lite extra för det.
FÖRDELAR
NACKDELAR
10. Crewsaver Crewfit+ Pro
Bästa Smidiga Flytväst
Typ:
Uppblåsbar Flytväst
Flytkraft:
180N
Storlek:
One-size
Bekväm Och Mycket Säker Flytväst
Crewsaver Crewfit+ Pro flytväst är en uppblåsbar flytväst och en av de mest avancerade flytvästarna som du kan hitta på marknaden. Den har en enorm flytkraft på hela 180 Newton, något som är beroende av de fyra luftkammarna som finns innebyggda. Självklart blåser denna upp sig automatiskt
Dessa ger dig bättre flytkraft än alla andra flytvästar, vilket gör denna modell till ett bra val för de mer extrema vattenaktiviteter och perfekt för dig som spenderar mycket tid ute på havet.
Passformen är också bland de bättre vi testat, mycekt tack vare dess 3D-teknologi som anpassar sig efter kroppen. Dessutom är flytvästen mycket smidig och följsam, så att du kan flytta dig fritt på havet
Allt detta kommer dock till ett högre pris, men Crewsaver Crewfit+ Pro flytväst är fortfarande ett bra val om du letar efter en flytväst som både är bekväm och kraftfull. Däremot är det en av de dyrare modellerna på marknaden.
FÖRDELAR
NACKDELAR
Flytvästar - Produktjämförelse
Produkt | Typ | Flytkraft | Storlek |
---|---|---|---|
Uppblåsbar Flytväst | 170N | One-size | |
Klassisk Flytväst | 50N | 50/60, 60/70, 70/90, 90+ | |
Uppblåsbar Flytväst | 100N | One-size (30-110 kg) | |
Klassisk Flytväst | 50N | XS-XL | |
Klassisk Flytväst | 50N | 25-40, 50-70, 70-80. 80-90 | |
Klassisk Flytväst | 50N | 70+ | |
Uppblåsbar Flytväst | 170N | One-size | |
Klassisk Flytväst | 50N | 30/40, 40/50, 50/60, 60/70, 70/80, 90+ | |
Klassisk Flytväst | 50N | 30/40, 40/50, 50/60, 60/70, 70/80, 90+ | |
Uppblåsbar Flytväst | 180N | One-size |
Flytväst - Köptips
Innan du bestämmer dig för en modell av flytväst finns det en rad olika faktorer att titta närmare på, så att det slutar med att du köper en flytväst som fungerar bra för dig och din specifika situation och aktivitet. Här är några av de viktigare sakerna att hålla utkik efter:
Välj Flytväst Utifrån Aktivitet
Även då de bästa flytvästarna tenderar att fungera i många olika situationer och kontext är det alltid en bra idé att skaffa en modell som passar extra bra för just den situationen du befinner dig i. Här är några vanliga situationer du kan finna dig i på vattnet, och vad som utmärker en bra flytväst för dessa.
Flytväst För Båt & Fiske
De flesta som letar efter en flytväst har förmodligen planerat att använda denna när de är ute och åker båt, vare sig det handlar om att fiska eller bara cruisa lite. När det gäller flytvästar som är designade för dessa situationer bör du hålla utkik efter flytvästar som har enkel justering och god passform, så att du kan ha flytvästen på dig under en längre tid utan att den blir obekväm.
Planerar du att fiska från båten kan det också vara en bra idé att köpa en flytväst som inte förhindrar din rörelseförmåga allt för mycket, då du vill kunna ta ut dina kast så oförhindrat som möjligt.
Flytväst För Kajak & Kanot
Är du ute och åker kajak eller kanot är det alltid en bra idé att ha på sig en flytväst. När det gäller flytvästar som är designade för dessa situationer bör du hålla utkik efter flytvästar som har god andningsförmåga och enkel justering, så att flytvästen inte försvårar din aktivitet.
I och med att du behöver paddla under en längre tid är det viktigt att dina armar kan göra detta oförhindrat, och eftersom det snabbt kan bli varmt (särskilt under sommaren) är en god andningsförmåga ett stort plus.
Flytväst För Segling
När du seglar med en segelbåt är flytvästen ett absolut nödvändigt tillbehör som du borde ha med på alla seglingar. Mycket likt klassiska flytvästar för vanligt åk med båt är din bekvämlighet det viktigaste att tänka på här, men det är även viktigt att flytvästen inte hindrar din rörelseförmåga allt för mycket
Flera flytvästar är designade specifikt för segling och har t ex god ventilationsförmåga som gör att flytvästen andas bättre så att du inte blir för varm.
Flytväst För SUP-paddling
När du är ute och paddlar på en uppblåsbar SUP-bräda vill du ha en flytväst som är både bekväm, säker, och som har en god andningsförmåga. utöver det kan det också vara en bra idé att använda dig av en flytväst med inbyggda fickor för att förvara diverse ägodelar och redskap som du kanske vill ta med dig. I och med att du har begränsat med förvaringsutrymme på en SUP-bräda är det smart att kunna förvara saker på ett säkert ställe.
Flytväst För Vattenskoter
Är du ute och åker vattenskoter eller jetski är det mycket viktigt att ha en slittålig och effektiv flytväst på dig. I och med att flytvästar som är anpassade för vattenskoter ska stå emot mycket höga hastigheter är det bra att köpa en flytväst som har justerbar rem för bästa passform, samt ett utmärkt flytförmåga
Typ Av Flytväst
Nu när du vet vad du bör hålla utkik efter utifrån din specifika situation, kan det också vara en rba idé att närmare förstå skillnaden mellan de olika typerna av flytvästar som finns på marknaden. Specifikt finns det två olika typer; klassiska flytvästar och uppblåsbara flytvästar,
Klassiska Flytvästar
De klassiska flytvästarna är de du kunde hitta på landstället då du var liten, och är skapade med ett skummaterial som bidrar till flytförmågan. Dessa flytvästar är mycket lätta att ta på och av, passar de flesta personer, och har en flytförmåga som ofta räcker till för skaparens vikt.
Fördelen med dessa klassiska flytvästar är att de är enkla och smidiga att använda, då de inte behöver blåsas upp för att fungera.
Uppblåsbara Flytvästar
Uppblåsbara flytvästar är flytvästar som införlivat tekniken från flygplansflytvästar, och har inget fast material, utan blåses istället upp för att skapa en flytförmåga i vattnet. Denna flytväst anses mycket säker, då den har en flytförmåga som är beroende av luftfickor snarare än skummaterial.
Dessa modeller tenderar att vara mer bekväma och lätta att ha på sig under längre tid, men kommer självklart med nackdelen att de behöver blåsas upp manuellt eller genom att dra i ett ackord.
Flytoveraller
Ett tredje alternativ är att använda dig av en flytoverall eller flytjacka, vilket likt en flytväst primärt används för att kunna flyta på vattnet. Men som namnet angiver så är detta istället en hel overall som man har på sig (alternativt en flytjacka), vilket kommer med fördelen att det också är mycket värmande - perfekt om du är ute på isen under vinter till exempel.
Flytvästens Material
Utsidan av flytvästen är vanligtvis tillverkade av antingen nylon eller neopren - alternativt en blandning av dessa material. Båda har sina unika för- och nackdelar.
Flytväst I Neopren
Beroende på din specifika situation kan du i många fall vara bättre servad med en flytväst som är tillverkad av neopren. Förutom att flytvästar i neopren är extra bekväma har de ofta ett mycket bättre passform och flytförmåga.
Det som gör flytvästar i neopren specifikt anpassad till vissa situationer är att neopren hjälper till att isolera värme, vilket kan vara extremt användbart när du flyter i kallare vatten. De tenderar däremot att vara lite tyngre och även dyrare, och är därför oftast värderade högt över de som spenderar mycket tid på vattnet men som inte behöver oroa sig för vikten särskilt mycket.
Flytväst I Nylon
Nylon flytvästar är ofta lite billigare, lättare och har en bättre andningsförmåga än flytvästar i neopren. Detta gör de mer effektiva för tillfällen då du vill hålla dig lätt och ventilerad, som till exempel när du är ute och paddlar kajak eller SUP-bräda.
Storlek
Storleken på din flytväst är förmodligen det viktigaste att få till rätt. Om västen är för liten kommer rörelsehindret att vara begränsat. Om den är för stor får du problem med att hålla dig flytande.
Den perfekta storleken bestäms när du har flytvästen på dig och någon drar upp flytvästen. Om jackan inte går upp till hals och näsa och stannar på sin plats, grattis, då har du hittat din perfekta storlek.
Viktkapacitet & Lyftkapacitet
Det är viktigt att vara medveten om flytförmågan när du väljer flytväst. Förutom storleken tar även vikten en avgörande plats i våra val över de bästa flytvästarna. Det beror på att om du är överviktig och köper en väst som är avsedd för lättare personer, kan det hända att du finner den ganska värdelös.
Lyftkapaciteten hos en flytväst mäts i Newton (N), och de flesta vanliga flytvästarna på marknaden har antingen en flytkraft på 50, 100 eller 150 N.
50N:
För dem som kan simma och väger mer än 30 kg är flytväst den vanligaste typen av flytutrustning. Det finns räddningsvästar och flytvästar som kan hålla en person flytande med god marginal. Det är dock viktigt att notera att personen som bär västen måste kunna simma också, eftersom västens flytkraft inte är tillräckligt stark i sig själv för att vända någon i vattnet.
100N:
Så kallade rejäl räddningsvästar med en krage och mesta lyftkraften framtill. Västen har så mycket lyftkraft att den kan hjälpa till personens ryggl Redaktörens anmärkning: denna text verkar vara på svenska; ge gärna en översättning för sammanhanget om möjligt.
150N:
Rekommenderas endast till erfarna simmare som väger 40 kg eller mer. Uppblåsbara flytvästar som vänder personen på rygg i vattnet. Gasuppblåsningen kan vara både automatisk och manuell. Flytvästar som är uppblåsta har ingen lyftkraft när de inte är uppblåsta. Därför är det viktigt att kontrollera dessa flytvästar noggrant och regelbundet
Certifiering
Medan de flesta flytvästarna vi har nämnt ovan i vårt test är av typ III eller typ V, har kustbevakning totalt fem USCG-klassificeringar för flytvästar. Dessa klassificeringar används för att närmare utvärdera effektiviteten av flytvästarna.
- TYP I. Typ I används för att särskilja "offshore-räddningsvästar" De är bäst för alla vatten, inklusive öppet hav, grov sjö eller avlägset vatten. De ger mest flytförmåga och är vanligtvis färgglada för att förbättra synligheten. De kan också räta upp en medvetslös person i vattnet. Det finns dock inga USCG-godkända uppblåsbara typer på marknaden för närvarande.
- TYP II. Typ II-räddningsvästar är vanligtvis billigare och utformade för användning i lugnare vatten där räddning är mer sannolikt. De kan vända vissa (men inte alla) medvetslösa bärare till ett läge med ansiktet uppåt och ger mindre flytkraft än typ I-västar. Dessa är vanligtvis de orangea flytvästar som du ser förvaras på de flesta båtar för att uppfylla USCG:s bestämmelser.
- TYP III. Typ III kategoriseras som ”flotationshjälpmedel”. Dessa är bäst för båtägare och paddlare i områden där det finns goda möjligheter till snabb räddning. De ger mer rörelsefrihet och komfort för medvetna bärare. De är utformade för att göra det lättare för bäraren att hålla sig flytande och ger i allmänhet ungefär samma flytförmåga som typ II-räddningsvästar.
- TYP IV. Typ IV-klassificeringen används för ”kastbara enheter”. Exempel på dessa typer av flytvästar är kuddar och ringar, som kan kastas till medvetna simmare som en backup till en annan typ av flytväst. De bör inte användas för icke-simmare, i grovt vatten eller med medvetslösa simmare. I allmänhet ger de samma mängd flytning som både typ II- och typ III-räddningsvästar, men de hålls vanligtvis bara av någon i vattnet i stället för att bäras.
- TYP V. Typ V-kategorin skiljer ”specialanordningar”. Detta är specialiserade flytvästar och flytutrustning för specifika aktiviteter, enligt USCG:s krav. För att godkännas av USCG måste de ha en etikett som tydligt anger vilken aktivitet de är avsedda för. Vissa typer av dessa flytvästar är gjorda för kajakpaddling, segling, vattenskidåkning, vindsurfing med mera. Dessa flytvästfilar ger vanligtvis lite mer flytkraft än typ II- eller typ III- flytvästfilar, men de är också ofta märkta för att du ska veta hur de fungerar. Till exempel kan du hitta en typ V PFD med typ II prestanda i denna kategori
Färgval
Tanken "färg är oviktigt" går förmodligen igenom ditt huvud just nu, men låt mig berätta varför det är fel när det kommer till flytvästar. Ljusare färger kommer nämligen vara bättre att se på håll - och kan bokstavligen talat göra en stor skillnad i en nödsituation.
Vilken färg som är bäst för din flytväst beror på var du ska använda den. Om den är avsedd för stranden eller för aktiviteter med låg risk räcker det oftast med vilken färg som helst. Om du däremot använder den för mer extrema vattensporter kanske du vill köpa en ljus och synlig färgad flytväst, till exempel orange eller gul. Det gör det lättare att upptäcka dig i en nödsituation.
Bekvämlighet & Passform
När du köper en flytväst bör du tänka på hur den passar. Om du väljer fel kanske den inte skyddar dig när du behöver den. En flytväst är vanligtvis justerbar runt midjan och axlarna med hjälp av remmar. Detta för att du ska kunna få flytvästen runt den naturliga mitten mellan din nacke och midja. Det ska inte vara den ena eller den andra ytterligheten. När det gäller passformen vill du ha en flytväst som sitter bra men som också ger lite utrymme för rörelse.
Det är viktigt att ha nätpaneler för dränering på flytvästen. De gör att flytvästen torkar snabbare än genomsnittet (flera timmar snabbare) och ger en bra ventilation. På så sätt kan du leverera utmärkt vård till din rygg och undvika att svett byggs upp. Även om de flesta flytvästar är unisex, är det också viktigt att förstå att det finns flytvästar som är särskilt utformade för ett visst kön. Damflytvästar är till exempel särskilt utformade för att passa den kvinnliga kroppens form.
Vanliga Frågor Om Flytvästar
Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en en flytväst, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.
Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av flytvästar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.
Den bästa flytvästen är enligt vårt test Spinlock Deckvest LITE, en uppblåsbar och smidig flytväst som passar bra för många olika vattenaktivitet.
En flytväst kostar oftast mellan 500-1500 kronor, men det finns även vissa modeller som kan kosta så mycket som 3000 kronor.
Livslängden för en flytväst kan variera beroende på kvaliteten på västen, hur ofta den används och hur den underhålls. De flesta flytvästar har dock en livslängd på 3-5 år. Om du använder en flytväst som är mycket äldre än 5 år kan dess flytförmåga vara mycket nedsatt, vilket innebär att du sätter din säkerhet vid risk.
Hur en uppblåsbar flytväst fungerar är att det är en väst av tyg med flera fickor som innehåller en CO2-patron. När västen aktiveras blåser gasen från patronen upp flytvästen som håller dig flytande.
Sammanfattningsvis Om Flytvästar
En flytväst kan bokstavligen vara skillnaden mellan liv och död om du eller någon annan hamnar i vattnet, och en flytväst är det mest effektiva och prisvänliga alternativet för att skydda dig. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.