Om du är på marknaden för en ny metalldetektor har du kommit till rätt ställe. I den här guiden kommer vi att diskutera de 10 bästa metalldetektorerna på marknaden och vad som gör dem så bra.
Vi kommer också att gå igenom några av de saker som du måste tänka på innan du köper, till exempel komfort och hur du använder din detektor. Så oavsett om du är nybörjare eller en erfaren detektionist kan du läsa vidare för att få all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut!
De 10 Bästa Metalldetektorerna Är:
- 1Bäst i Test Metalldetektor: Garrett - Ace 250 - Läs Recension
- 2Bästa Metalldetektor För Nybörjare: Minelab Vanquish 340 - Läs Recension
- 3Bästa Av De Bästa Metalldetektor: Minelab CTX 3030 - Läs Recension
- 4Bästa Funktionella Metalldetektor: Minelab Equinox 800 - Läs Recension
- 5Bästa För Färskvatten Och Strömmar: Garrett AT Pro - Läs Recension
- 6Bästa Billiga Metalldetektor: Bounty Hunter - Tracker IV - Läs Recension
- 7Bästa Vattentäta Metalldetektor: Garrett Pro Pointer 2 - Läs Recension
- 8Bästa "Mellannivå" Metalldetektor: Minelab Go-Find 66 - Läs Recension
- 9Bästa Metalldetektor För Barn: Minelab Go-Find 22 - Läs Recension
- 10Bästa Prisvärda Premiumalternativ: Garrett Ace 400i - Läs Recension
1. Garrett - Ace 250
Bäst i Test Metalldetektor
Vikt:
1.2 kg
Teknologi:
VLF
Vattensäker:
Upp till 200 cm
Objektidentifikation:
Ja
Mycket Pricksäker Identifiering i Alla Lägen
Ace 250 hamnar på en förstaplats i vårt test som en mycket pålitlig och mångsidig metalldetektor. Den är också liten och smidig, vilket gör den idealisk för användning i många olika miljöer. Även om priset kan vara relativt högt för nybörjare är Ace 250 en bra investering för dem som menar allvar med metalldetektion.
Garretts automatiska markbalanseringsfunktion anpassar sig till mineralinnehållet och hittar alla mynt, reliker och guldbitar - i sand, under vatten och till och med begravda några centimeter djupt. Det är säkert att säga att den här metalldetektorn kom in som bäst i vårt test.
När det gäller ergonomin på den här enheten var den definitivt den mest bekväma av alla detektorer. Modellen är solidt byggd och robust. Skummet på handtaget och armstödet, tillsammans med kardborrebandet på armstödet, ger en mycket säker känsla under hantering av denna maskin.
LCD-skärmen är även den i en klass av sig själv. Med standard funktion för diskrimination och hörlursjack kommer den även med en objektidentifierande funktion. Detta gör det möjligt att exakt lokalisera objekt vilket underlättar ditt letande markant. Skärmen är enkel att läsa, även i solljus och är svårslagen på denna front.
Den enda nackdelen är dess pris, vilket kan vara något för högt för individer på en tajt budget, såsom nybörjare. Letar du efter en billigare modell som fortfarande förser dig med bra funktionalitet? Fortsätt läsa resultatet från vårt test.
FÖRDELAR
NACKDELAR
2. Minelab Vanquish 340
Bästa Metalldetektor För Nybörjare
Vikt:
1.2 kg
Teknologi:
MF
Vattensäker:
Upp till 60 cm
Objektidentifikation:
Ja
Intuitiv och Nybörjarvänlig Metalldetektor
Minelabs Vanquish 340 har allt man kan önska sig som en nybörjare. Den är lätt och enkelt att hantera, med ett enkelt gränssnitt som gör det lätt att komma igång. Vanquish 340 är också mycket prisvärd, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som har en mindre budget.
Dessutom använder Minelab Vanquish 340 MF-teknik (multifrekvens). Detta innebär att den kan arbeta på flera frekvenser samtidigt, vilket ger större djup och känslighet än detektorer med en enda frekvens. Detta är perfekt för nybörjare då du inte behöver oroa dig för att hantera frekvensen hela tiden.
En nackdel med Vanquish 340 är att den saknar några av de avancerade funktioner som finns på dyrare modeller. Detta är dock funktioner som de flesta nybörjare ändå inte behöver eller använder.
Den har både objektidentifiering och djupavläsningar för att du ska slippa slösa tid och bekymmer med att gräva djupt för att sedan hitta en liten spik eller cola-burk. Precis som Garrett Ace har den en vattentät sökspole (nedsänkbar upp till en meter) så att du kan utforska stränder, vattendrag och flodbäddar.
Om du letar efter en intuitiv och nybörjarvänlig metalldetektor är Minelab Vanquish 340 är det perfekta valet. Den är lätt, enkel att använda och mycket prisvärd.
FÖRDELAR
NACKDELAR
3. Minelab CTX 3030
Bästa Av De Bästa Metalldetektor
Vikt:
2.4 kg
Teknologi:
MF
Vattensäker:
Upp till 300 cm
Objektidentifikation:
Ja
Mest Avancerade Metalldetektor På Marknaden
Minelab CTX 3030 är den mest avancerade metalldetektorn på marknaden. Den är fullmatad med funktioner som gör den perfekt för seriösa skattjägare och arkeologer.
Först och främst är CTX 3030 vattentät. Det innebär att du kan använda den i en mängd olika miljöer, till exempel på stränder, i vattendrag och till och med under vatten (upp till 300 cm). Detta är en stor fördel om du letar efter förlorade föremål på svåråtkomliga och våta platser.
För det andra har CTX 3030 djup sökfunktion. Det innebär att den kan upptäcka föremål på upp till tre meters djup. Detta är perfekt för dem som vill söka efter nedgrävda skatter eller artefakter. Den har en så kraftfull identifikationsförmåga att den kan hitta ett häftstift på 26 cm, ett silvermynt på 43 cm och ett litet brunnslock på 112 cm.
En bättre diskrimineringsförmåga kan du heller inte hitta, vilket gör det otroligt enkelt att identifiera de objekt som du faktiskt letar efter. Detta är bara en kort summering av alla dess funktioner.
Den självklara nackdelen med denna modell är att den är fruktansvärt dyr och passar således inte för hobbyisten i alla lägen. Men om du vill ta din detektering på riktigt allvar, kan du inte få något bättre än CTX 3030.
FÖRDELAR
NACKDELAR
4. Minelab Equinox 800
Bästa Funktionella Metalldetektor
Vikt:
1.3 kg
Teknologi:
MF
Vattensäker:
Upp till 300 cm
Objektidentifikation:
Ja
Multifunktionell Och Pricksäker
Minelab Equinox 800 är en multifunktionell och skottsäker metalldetektor. Det är en universalmaskin som kan användas för en mängd olika uppgifter, till exempel för att hitta förlorade föremål, arkeologiska utgrävningar och till och med för säkerhetsändamål.
LCD skärmen och dess gränssnittet känns mycket intuitivt, där det alltid är enkelt att förstå vad det är som pågår. Den har även en omfattande funktionalitet att kunna upptäcka djupare föremål och har fler alternativ än Garrett Ace och Minelab Vanquish.
Den använder Minelabs multifrekvensteknik för superkänsliga upptäckter och låter dig välja mellan fyra upptäcktslägen (frekvensnivåer). Med en batteritid på upp till 12 timmar, vattentät upp till tre meter och, beroende på vilket paket du köper, kan den även levereras med trådlösa hörlurar (för att du ska kunna höra söktonerna utan att bli distraherad av omgivningen) och en pinpointer för att hjälpa dig att hitta ditt mål på nära håll och genom lera.
Du betalar lite extra för alla dessa funktioner, men enligt vår åsikt är det värt det för de som vill ta sin detektering på lite mer allvar. Är du däremot någon som inte har särskilt mycket tidigare erfarenhet av metalldetektion rekommenderar vi istället ett billigare alternativ.
FÖRDELAR
NACKDELAR
5. Garrett AT Pro
Bästa För Färskvatten Och Strömmar
Vikt:
1.5 kg
Teknologi:
MF
Vattensäker:
Upp till 300 cm
Objektidentifikation:
Ja
Hållbar Och Intuitiv Design
Garret AT Pro är en metaldetektor som kan användas hundratals gånger för att hitta alla möjliga mynt, värdefulla ringar och intressanta reliker.
AT Pro är en terrängdetektor som kan användas på land och under vatten till ett maximalt djup på tre meter, men de hörlurar som följer med den är inte vattentäta och kan inte användas under vatten. Planerar du därför att leta efter objekt under vatten behöver du köpa till vattentäta hörlurar.
Den här metalldetektorn är inte komplicerad att använda, men det krävs några träningstillfällen för att lära sig de olika inställningarna och ljudtonerna för olika mål.
När du väl har förstått inställningarna och lärt dig hur man gör är den här metalldetektorn en myntmagnet. För att maximera djupet och hitta djupa mynt, rekommenderar vi att du använder Pro Zero läge och använder järndiskrimineringsfunktionen endast i jord med mycket skräp.
Allt som allt är det en mycket funktionell metalldetektor som vi tror skulle passa majoriteten av personers behov till en ganska prisvärt kostnad. Letar du däremot efter en metalldetektor som kan upptäcka mindre objekt på djupet kommer du att betala extra för det, såsom CTX 3030.
FÖRDELAR
NACKDELAR
6. Bounty Hunter - Tracker IV
Bästa Billiga Metalldetektor
Vikt:
1.7 kg
Teknologi:
VLF
Vattensäker:
Nej
Objektidentifikation:
Nej
Beprövad Billig Metalldetektor
Den har kanske inte alla funktioner som dyrare alternativ har, men Bountry Hunters Tracker ger dig mycket värde för en mycket liten prislapp. Detta är en bra instegsmaskin för dem som precis har börjat med hobbyn. Det är också ett bra val om du har en snäv budget och inte har råd att spendera för mycket pengar på en metalldetektor.
Den är mycket lätt att använda, med bara två knappar - en för ström och en för diskriminering. Diskrimineringen är inte fantastisk, men den är tillräcklig för de flesta människors behov. Den har inte heller någon pinpoint-funktion, så du får klara dig utan den funktionen om du väljer den här modellen
Allt som allt är det en bra liten maskin som låter dig njuta av hobbyn utan att du behöver spendera hela lönen. Och om du bestämmer dig för att uppgradera till en dyrare modell senare kan du alltid behålla Tracker IV som en back-up.
FÖRDELAR
NACKDELAR
7. Garrett Pro Pointer 2
Bästa Vattentäta Metalldetektor
Vikt:
0.2 kg
Teknologi:
VLF
Vattensäker:
Upp till 300 cm
Objektidentifikation:
Ja
Smidig Handhållen Metalldetektor För Vattenaktiviteter
Garrett Pro Pointer 2 är en liten handhållen metalldetektor som är särskilt utformad för att söka i vatten. Metalldetektorer med långa handtag kan vara svåra att hantera när du simmar med dem. Det är en uppgradering från deras förra version med ännu bättre funktionalitet.
För dig som söker i grunda vattendrag, sjöar och hav bör du överväga Garrett Pro-Pointer AT, som bara är 23 tum lång och väger strax under 200 gram. Den här modellen tål även att bli nedsänkt i upp till tre meter vatten, och dess ljusorange ytterhölje är lätt att upptäcka om du tappar bort den i de grumliga djupen.
Det är inte det bästa valet för sökning på land, eftersom den har ett mycket smalt sökområde. Den är dock perfekt för användning i bäckar och floder där det är mer sannolikt att du hittar mindre föremål. Den har också en pinpoint-funktion så att du kan nollställa ditt mål
Om du letar efter en vattentät metalldetektor som är lätt att transportera och som inte kostar mycket är Garrett Pro Pointer det perfekta valet. Bara var medveten om att det inte är det bästa alternativet för sökning på land.
FÖRDELAR
NACKDELAR
8. Minelab Go-Find 66
Bästa "Mellannivå" Metalldetektor
Vikt:
1.1 kg
Teknologi:
VLF
Vattensäker:
Sökspolen ja, inte elektronik
Objektidentifikation:
Ja
Prisvärd Metalldetektor För Hobbyister
Den här är Minelabs mer avancerade modellen som är identisk med Go-Find 22 nedan men har lite fler funktioner.
Den högpresterande Go-Find 66 kan fällas ihop som ett teleskopiskt kamerastativ för enkel transport och, till skillnad från de flesta andra modeller, är huvudkabeln från den stora 10-tums spolen till den inbyggda processorn dold från insyn i stället för att vara lindad runt axeln. För att använda den är det bara att förlänga båda axlarna till önskad längd, stänga kamlåset och börja skanna.
Den ljusa, lättlästa LCD-skärmen med bakgrundsbelysning har enkla ikoner som berättar ungefär vad som kan vänta nedanför, plus knappar för spolkänslighet och ljudvolym. Ett par mini-öronsnäckor finns också med för dem som inte vill dra till sig uppmärksamhet.
Detta är ett utmärkt val för dem som vill ha en lättanvänd metalldetektor utan alla klockor och visselpipor. Den är också mycket prisvärd, vilket gör den till ett bra alternativ för hobbyister. Den har dock inga avancerade funktioner, så om du letar efter något mer sofistikerat får du leta någon annanstans.
FÖRDELAR
NACKDELAR
9. Minelab Go-Find 22
Bästa Metalldetektor För Barn
Vikt:
1 kg
Teknologi:
VLF
Vattensäker:
Nej
Objektidentifikation:
Nej
Simpel och Lättanvändlig Design För Barn
Den här nybörjarvänliga metalldetektorn har varit ett populärt val bland barn och vuxna som vill testa på metaldetektion under många år. Om du har ett barn som vill börja gräva efter skatter rekommenderar vi starkt Minelab Go-Find 22.
Det är en av de lättaste och lättaste metalldetektorerna på marknaden, vilket gör den perfekt för barn. Och eftersom den är så prisvärd kommer den inte att förstöra banken om ditt barn bestämmer sig för att de inte vill fortsätta med metalldetektering trots allt.
Go-Find 22 är mycket lik Bounty Hunter Tracker IV (ovan). Den har två knappar - en för ström och en för diskriminering - och det är i stort sett allt. Det finns ingen pinpoint-funktion, så du får klara dig utan den funktionen om du väljer den här modellen. Den lätta designen och de lättanvända kontrollerna gör dock att den är ett bra val för barn eller alla som vill ha en enkel metalldetektor.
Go-Find 22 är ett utmärkt val för dem som vill ha en prisvärd och lättanvänd metalldetektor. Men om du letar efter något mer avancerat får du fortsätta läsa.
FÖRDELAR
NACKDELAR
10. Garrett Ace 400i
Bästa Prisvärda Premiumalternativ
Vikt:
1.1 kg
Teknologi:
VLF
Vattensäker:
Sökspolen ja, inte elektronik
Objektidentifikation:
Ja
Avancerad Funktionalitet Till Premiumpris
Det här är den modell du ska välja om du vill ta din detektering till nästa nivå med fler och emr avancerade funktioner. Garrett är en av de mest respekterade aktörerna inom metalldetektering, och den här modellen har i stort sett allt. Det är dock ett komplext odjur som kräver mycket arbete för att operera effektivt.
Ace 440i har fem söklägen för specifika typer av metaller: nolldiskriminering för alla metaller (inklusive spikar etc.), smycken, reliker, mynt och ett anpassat alternativ för att välja dina egna önskade inställningar.
I läget "smycken" ignoreras till exempel det mesta av järnskräp, men ringar, klockor och armband hittas, medan "reliker" eliminerar de flesta små järnbitar, men upptäcker mässing, brons och bly.
Det finns också ett "pinpoint"-läge som hjälper dig att sikta in dig på ditt mål och en djupindikator som visar hur långt ner det är. Slutsatsen är att Ace 440i är en utmärkt maskin för dem som vill ha den allra bästa prestandan, men den kommer till ett premiumpris. Om du precis har börjat, eller om du har en liten budget är det bättre att välja en av de andra modellerna på den här listan.
FÖRDELAR
NACKDELAR
Metalldetektor - Produktjämförelse
Produkt | Ca Pris | Vikt | Teknologi | Vattensäker | Pinpoint |
---|---|---|---|---|---|
2465 kr | 1.2 kg | MF | Upp till 200 cm | Ja | |
3408 kr | 1.2 kg | MF | Upp till 60 cm | Ja | |
36539 kr | 2.4 kg | MF | Upp till 300 cm | Ja | |
15219 kr | 1.3 kg | MF | Upp till 300 cm | Ja | |
9490 kr | 1.5 kg | MF | Upp till 300 cm | Ja | |
1302 kr | 1.7 kg | VLF | Nej | Nej | |
2490 kr | 0.2 kg | VLF | Upp till 300 cm | Ja | |
3726 kr | 1.1 kg | VLF | Sökspolen ja, inte elektronik | Ja | |
2384 kr | 1 kg | VLF | Nej | Nej | |
5690 kr | 1.3 kg | MF | Sökspolen ja, inte elektronik | Ja |
Hur Fungerar En Metalldetektor?
En metalldetektor är ett elektroniskt instrument som känner av närvaron av metall i närheten. Metalldetektorer är användbara för att hitta metallobjekt som är dolda under jord. De består ofta av en handhållen enhet med en sensorsond som kan svepas över marken eller andra ytor.
Det är denna sensorsond som skapar ett magnetiskt fält runt omkring sig själv. Om du vill gå in på hur de fungerar i detalj fungerar metalldetektorer vanligtvis genom att sända ett elektromagnetiskt fält i marken och sedan mäta svaret som kommer tillbaka.
Responsen orsakas i allmänhet av metaller som järn och stål som interagerar med magnetfältet. När dessa metaller befinner sig nära ytan reflekterar de en del av energin tillbaka till detektorn, som sedan genererar en signal som indikerar deras närvaro.
Dessa metalldetektorer kan oftast lokalisera alla typer av metaller, bland annat järn, nickel, koppar, aluminium, brons, silver och guld.
Hur Man Använder En Metalldetektor
Nu när du vet lite mer om hur metalldetektorer fungerar ska vi gå igenom hur man använder en metalldetektor. Det första du behöver göra är att hitta ett område som du tror kan innehålla metallföremål. När du har hittat en trolig plats är det dags att börja svepa din detektor fram och tillbaka precis över marken.
Du bör svepa långsamt och metodiskt så att du inte missar något. När du sveper kommer detektorn att göra ett pipande ljud när den kommer i kontakt med metall. När detta händer ska du stanna upp och gräva!
Var noga med att följa eventuella lokala lagar och förordningar om var och hur du får gräva. På vissa platser är det olagligt att gräva utan markägarens tillstånd enligt allemansrätten.
Vad Används Metalldetektorer För?
Mynt & Smycken
Majoriteten av metalldetektorer är utvecklade för att kunna identifiera mynt och smycken, och det är en av de sakerna du kan lita på att även billigare modeller kan göra. Detta beror på att metalldetektorer fungerar genom att sända ut ett elektromagnetiskt fält som penetrerar marken. När den kommer i kontakt med en metallbit störs fältet och skickar en signal tillbaka till detektorn.
Metallföremålets storlek, form och ledningsförmåga påverkar hur stark signalen är, vilket detektorn sedan använder för att avgöra vilken typ av föremål den har hittat.
Eftersom mynt i allmänhet är små, har en hög ledningsförmåga och ofta hittas nära ytan är de en av de lättaste sakerna för en metalldetektor att hitta. Faktum är att många modeller på marknaden idag är särskilt utformade för just myntjakt.
Ett annat vanligt användningsområde för metalldetektorer är att hitta förlorade smycken. Detta kan vara allt från en förlorad vigselring på stranden till ett dyrt smycke som av misstag tappats i parken. Eftersom metalldetektorer är konstruerade för att hitta små, ledande föremål nära ytan är de ganska bra på att hitta förlorade smycken.
Skattjakt
Även om mynt och smycken är de överlägset vanligaste sakerna som människor använder metalldetektorer för finns det en annan grupp människor som använder dem för ett helt annat syfte: skattjakt.
Här blir det lite allvarligare, eftersom de som vill hitta begravda skatter i allmänhet behöver en mycket kraftfullare och mer sofistikerad metalldetektor. Detta beror på att de ofta måste söka efter större föremål på större djup.
Det finns många olika typer av skattletare, från dem som letar efter förlorade objekt till dem som försöker hitta begravda skatter. Alla har dock en sak gemensamt: de behöver en metalldetektor som klarar uppgiften.
Även om det finns många olika modeller på marknaden är det bara några få som verkligen är utformade för seriös skattjakt. Om detta är något du är intresserad av, se till att välja en modell som är särskilt utformad för detta.
Prospektering
Prospektering är aktiviteten att söka efter naturliga fyndigheter av mineraler eller metaller. Detta kan göras av flera skäl, bland annat för att leta efter guldfyndigheter eller för att försöka hitta en ny källa till ett visst mineral.
Prospektering kräver i allmänhet en mer sofistikerad metalldetektor än myntjakt eller smyckesjakt. Detta beror på att prospektörer ofta måste söka efter mineraler på större djup.
Precis som vid skattjakt finns det många olika typer av prospektörer, från dem som letar efter guldfyndigheter till dem som försöker hitta en ny källa till ett visst mineral. De har dock alla en sak gemensamt: de behöver en metalldetektor som klarar uppgiften.
Även om det finns många olika modeller på marknaden är det bara några få som verkligen är utformade för seriös prospektering. Om detta är något du är intresserad av, se till att välja en modell som är särskilt utformad för detta.
Strand- och Vattensökning
Om du planerar att använda din metalldetektor primärt för att leta saker nära vatten är det viktigt att säkerställa att din maskin klarar av detta. Vissa modeller är särskilt utformade för användning i vatten, medan andra kan användas både i vatten och på land.
Oavsett vilket är det viktigt att se till att din metalldetektor är vattentät och har en bra djupklassificering. På så sätt säkerställer du att den klarar av de förhållanden som du kommer att använda den under.
När det gäller att leta efter saker i vattnet finns det två huvudtyper av detektorer: pulsinduktion och frekvensdiskriminering. Maskiner med pulsinduktion är bättre på att upptäcka större föremål på större djup, medan maskiner med frekvensdiskriminering är bättre på att hitta mindre föremål på mindre djup.
För vanliga konsumenter är det framför allt frekvensdiskriminering vi använder oss av. Om du vill hitta saker i vattnet ska du se till att metalldetektorn har ett bra djup och kan skilja mellan olika frekvenser.
Metalldetektor - Köptips
Att köpa en metalldetektor kan vara svårt med tanke på hur många olika modeller och märken det finns därute på marknaden. Men hur jämför vi dessa och utvärderar vilken som är bäst? Detta görs genom att vara uppmärksam av några viktiga faktorer.
Vikt & Storlek
Det första att tänka på är om vikten och storleken av metalldetektorn spelar en avgörande roll i ditt beslut eller inte. Om du planerar att använda den under många timmar åt gången är en lättare modell att föredra.
Planerar du istället att vandra ut till lite mer avlägset område kommer vikten och storleken att spela en ännu större roll då du gärna undviker otympliga och tunga modeller. Om du vill ta med dig den på resan kan en mindre och mer kompakt modell vara ett mycket bättre val.
Många av metalldetektorerna på marknaden idag är byggda för att vara så lätta som möjligt, vilket underlättar hanteringen och transporteringen av dessa. Med det sagt kan vissa mer funktionsrika alternativ väga något mer, ofta som konsekvens till en större dator och mer avancerad hårdvara.
Användningsområde
Nästa sak du måste tänka på är vad du vill hitta med din metalldetektor samt vart du planerar att använda denna. Detta kommer att ha stor betydelse för vilken typ av modell du slutligen köper då många olika produkter är specialanpassade för specifika situationer och klimat.
Olika områden innebär ofta olika typer av föremål du kan hitta, vilket även har en påverkan på vilken metalldetektor som passar bäst för det ändamålet. Någon som är ute på stranden kommer förmodligen främst hitta mynt, smycken och liknande. De som istället väljer att ta an landsbygden kanske framför allt försöker hitta några guldklimpar.
De olika metalldetektorerna har därmed flera olika lägen för att identifiera olika typer av metaller. Om du därför vet på förväg vad du letar efter vill du välja en typ av metalldetektor som enkelt kan identifiera den typer av metall.
Användarvänlighet
Det är också viktigt att tänka på hur lätt metalldetektorn är att använda. Om du är nybörjare är det viktigt att den modell du väljer inte är för komplicerad och har ett användarvänligt gränssnitt.
Om du å andra sidan är mer erfaren kanske du vill ha en modell som tillåter mer anpassning och alternativ. På så sätt kan du skräddarsy den specifikt efter dina behov.
Generellt sett skulle vi säga att de flesta modeller på marknaden i dag är ganska användarvänliga. Vissa sticker dock ut mer än andra i detta avseende och dessa skulle vara våra bästa val för nybörjare samt för dem som inte vill spendera alltför mycket tid på att lära sig att använda sin metalldetektor.
Teknologi
Det finns olika typer av metalldetektorer beroende på vilken typ av teknologi de utnyttjar för att identifiera metaller. Här är en kort summering av dina olika val:
Väldigt Låg Frekvens (VLF)
VLF teknologi är den klart vanligaste typen av metalldetektorteknologi. VLF-metalldetektorer använder en signal med mycket låg frekvens för att identifiera metaller.
Denna typ av teknik är bra för att hitta små föremål på grunda djup. För hobbyister är det framför allt dessa typer av metalldetektorer som är mest relevanta.
Pulsinduktion (PI)
Metalldetektorer med pulsinduktion är dyrare än VLF-modeller, men de erbjuder vissa fördelar.
PI-metalldetektorer är bättre på att hitta större föremål på större djup samt i områden med mycket mineralisering - såsom saltvatten och guldberikade områden. De påverkas mindre av mineraler i marken vilket gör det mer effektiv på att hitta föremål i dessa situationer.
Multifrekvens (MF)
Som namnet antyder kan metalldetektorer med flera frekvenser arbeta på flera olika frekvenser. Detta gör dem mer mångsidiga än VLF- eller PI-modeller och bättre på att hitta ett bredare spektrum av föremål.
MF-metalldetektorer är också dyrare än VLF-modeller, men inte lika dyra som PI-modeller.
Spole
Metalldetektorns spole spelar även en viktig roll. Som en generell regel kan man säga att ju större spole, ju bättre kan den identifiera metaller på djup och bred. Det låter ju rimligtvis som att större alltid är bättre?
Det finns olika typer av spolar som lämpar sig bättre för olika tillämpningar. En mindre spole kommer till exempel att kunna komma in i trängre utrymmen, vilket gör den idealisk för att hitta förlorade mynt och andra små föremål. En mindre spole kommer även vara mer precists i sin identifikation, då den endast fokuserar på ett litet område.
Med en större spole kommer metalldetektorn har svårare att identifiera specifika objekt medans de diskriminerar andra typer. Täcker den då ett större område samtidigt blir det lätt felsignaler.
På andra sidan är en större spole bättre för att upptäcka större föremål som smycken och begravda skatter. Om du inte är säker på vilken typ av saker du vill hitta kan ett mångsidigt alternativ med flera spolar vara det bästa alternativet.
Diskriminering
Diskriminering handlar i grund och botten om att kunna urskilja mellan vanligt metallskräp och samtidigt kunna upptäcka mynt, silver, guld eller liknande. Förmågan att särskilja är mycket viktig om man vill undvika att få många "falskt positiva" resultat.
De allra flesta metalldetektorer som finns på marknaden idag har någon form av diskriminering. Det finns dock fortfarande vissa modeller som inte har denna funktion men inte i denna lista.
Markbalans
Markbalans är en inställning som gör att du kan upphäva de negativa effekterna av mineraler i marken
Detta är särskilt användbart i områden där det finns mycket mineralisering eftersom det kan hjälpa dig att hitta föremål som annars skulle vara dolda.
Vissa modeller har automatisk markbalans medan andra kräver att du ställer in den manuellt. Generellt sett föredrar vi modeller med automatisk markbalans eftersom det underlättar, men manuell markbalans kan i vissa fall vara mer exakt.
Objektidentifikation
Att ha en metalldetektor med specifik objektidentifikation tar diskriminering till nästa nivå. Istället för att varna dig när det finns något värt att gräva upp visar den här typen av metalldetektor faktiskt vad föremålet är, inom ett acceptabelt intervall. En metalldetektor med målidentifiering kan vanligtvis skilja mellan smycken, skräp, guld och till och med mynt av olika valörer.
När en metalldetektor med målidentifiering hittar ett föremål kommer maskinen antingen att avge ett ljud eller visa ett visuellt meddelande. Det hörbara ljudet är vanligtvis högt för värdefulla föremål och lågt för skräp. Det visuella meddelandet visar en ikon för den förmodade typen av föremål. De flesta detektorer har fem eller sex indikatorsymboler för typiska fynd, som mynt.
Frekvens
Vilken frekvens som metalldetektorn fungerar på är hur många gånger per sekund som den skickar och tar emot en signal. Metalldetektorer som förlitar sig på en låg frekvens kan skanna djupare i marken vilket är varför de är bra på att hitta större begravda objekt.
Om du istället letar efter mindre objekt, såsom mynt, guld eller liknande kommer du gynnas av metalldetektor som kan fungera på en hög frekvens. Dessa typer har en sämre förmåga att identifiera objekt djupt ner i marken men kommer enklare att identifiera mindre objekt som är svåra att hitta på en lägre frekvens.
Generellt sätt har alla metaldetektorer möjligheten att agera inom låg-till-mellan frekvensen medans högre frekvenser ofta kommer till ett något dyrare pris.
Sökdjup
Hur djupt du kan söka brukar ibland kallas för sökdjup, vilket kan variera kraftig mellan produkt till produkt. Allt ifrån 20 till 300 cm. Detta mått är det maximala djup där metalldetektorn kan upptäcka ett föremål av myntstorlek. Sökdjupet varierar också beroende på vilken typ av föremål du letar efter samt spolens storlek och form.
En stor spole ger dig ett större sökområde men ett mindre maximalt djup, medan en liten spole ger dig ett större sökområde men ett mindre maximalt djup, medan en liten spole ger dig ett större sökområde.
Vattentäthet
När det gäller vattentäta metalldetektorer finns det två saker du måste tänka på. För det första, hur ofta vill du använda din detektor i vattnet? Om du bara planerar att använda den då och då runt vatten kan det räcka med en modell som är vattentät upp till ett visst djup.
Om du däremot vill använda din metalldetektor regelbundet i vattnet - till exempel om du letar efter förlorade föremål i floder eller sjöar - behöver du en modell som kan vara helt nedsänkt under en längre tid.
Här handlar det om att identifiera dina egna behov och ta detta i beaktning vid köp av din egna metalldetektor.
LCD-Skärm
Många erfarna jägare kommer framför allt att använda sig av ljud för att identifiera metallobjekt, men en LCD-skärm kan komma in händigt under många förhållanden.
Beroende på modell kan denna skräm ofta visa upp intressanta värden såsom djupindikation, batteritid, frekvens och mycket mer. Flesta modeller har däremot en ljudutgång så att du kan ansluta hörlurar och använda skärmen för att identifiera objekt utan att störa din omgivning.
Vissa tycker det är lite löjligt att ha en maskin utan än skärm, medans andra föredrar den klassiska metaldetektorn med endast några få rattar. Vi tycker generellt att en bra LCD-skärm bidrar med betydligt mer nytta än vad den orsakar skada.
Fördelen är en betydligt enklare metalljakt medans nackdelen är att du lägger på några gram till utrustningen.
Tips För Att Lära Sig Sin Metalldetektor
Nu när du vet vad du ska leta efter i en metalldetektor får du här några tips om hur du använder en metalldetektor:
Innan du börjar använda en metalldetektor är det viktigt att du läser handboken och bekantar dig med kontrollerna. Det är också en bra idé att öva på ett område där det inte finns någon metall, till exempel på en sandstrand. Detta hjälper dig att få en känsla för hur den fungerar och hur du ska tolka avläsningarna
När du är redo att börja leta efter metaller är det viktigt att svepa spolen långsamt och jämnt över marken. Se till att du täcker alla områden, eftersom även små föremål kan missas om de inte befinner sig i spolens bana.
Om du letar efter mynt eller smycken, det är bäst att börja i områden där det finns många människor. Detta inkluderar parker, stränder och nära offentliga byggnader.
När du har hittat ett mål är det viktigt att gräva försiktigt så att du inte skadar föremålet. Använd om möjligt en murslev eller ett annat verktyg för att gräva upp jorden runt föremålet. När du har grävt upp föremålet ska du rengöra det så att du kan identifiera det.
Om du är ny på metalldetektering bör dessa tips hjälpa dig att komma igång med din skattjakt! Och kom ihåg att ha roligt och vara försiktig!
Ord Att Kunna:
Kontrollåda: Innehåller kontroller, mikrofon, batterier, och datorn av en metalldetektor.
Spole: den skiv- eller munkformade delen av en metalldetektor som sänder ut och tar emot elektromagnetiska signaler.
Diskriminering: en metalldetektors förmåga att skilja mellan olika typer av metaller.
Järnhaltigt: innehåller järn; de flesta spikar, vissa mynt och vissa smycken är järnhaltiga.
Markbalans: inställningen på en metalldetektor som utjämnar svaret på mineraler i marken.
Icke-järnhaltigt: innehåller inte järn; aluminiumfolie, guld och silver är icke-järnhaltigt
Axel: den långa stången som förbinder kontrollboxen med spolen.
Ton-ID: en ljudsignal som produceras av en metalldetektor och som anger vilken typ av metall som har upptäckts.
VLF: mycket låg frekvens; den typ av signal som sänds ut av de flesta metalldetektorer.
Vanliga Frågor Om Metalldetektorer
Vi har gått igenom de olika funktioner som du bör leta efter i en metalldetektor samt våra bästa val. Men innan vi avslutar är det några vanliga frågor vill besvara.
Det finns tre huvudtyper av metalldetektorer: VLF, PI och MF.
Metalldetektorer har många användningsområden, bland annat för att hitta borttappade föremål, upptäcka nedgrävda rör och kablar och säkerhetskontroller. De kan också användas för prospektering, för att hitta malmfyndigheter i marken.
Det bästa sättet att välja metalldetektor är att tänka på vad du vill använda den till. Om du precis har börjat är det en bra idé att skaffa en maskin som är lätt att använda och som har god diskriminering. Om du är mer erfaren kanske du vill ha en maskin med fler funktioner, till exempel markbalans och tonidentifiering.
Metalldetektorer kan variera i pris från cirka 1000-14000 kronor. Det är viktigt att komma ihåg att de dyraste modellerna inte nödvändigtvis är de bästa. Gör lite efterforskningar innan du köper och se till att du får en maskin som passar dina behov.
Med det sagt finns det även dyrare alterantiv som kostar närmare 30000 kronor.
All användning av en metalldetektor kräver enligt lag ett tillstånd från länsstyrelsen.
Att leta efter metallobjekt på marknivå är alltid okej, men om du vill gräva efter föremålet i fråga måste du ha tillstånd av markägaren.
Befinner du dig i naturskyddsområden eller kulturskyddade områden är en bra regel att alltid se till att du har tillstånd på förhand. Om du finner något föremål som är över 100 år gammalt har du en förpliktelse att anmäla detta till nästa stadsmuseum i regionen. Gör du inte detta finns en chans att du åker på böter.
Det är möjligt att få en ekonomisk ersättning för historiska föremål och hittegods om föremålet i fråga anses ha ett historiskt värde för museet.
Gällande hittegods kan du få en viss ersättning i form av hittelön av ägaren (om han/hon så vill) till hittegodset.
Om ingen gör anspråk på godset tillfaller det automatiskt till personen som lämnat in den.Sammanfattningsvis Om Metalldetektor
Även fast det inte finns en metalldetektor som är bäst i varje situation och för varje budget, så kan vår lista av de bästa metalldetektorerna hjälpa dig fatta ett mer informativt val.