Skidåkning är en fantastisk utomhusaktivitet som kan utövas av människor i alla åldrar. Det är dock viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att vara säker när man ägnar sig åt denna vintersport. En av de viktigaste sakerna du kan göra är att bära ett ryggskydd. Detta kommer inte bara att skydda dig från skador om du faller, utan det kommer också att göra din upplevelse bekvämare.
I den här guiden kommer vi att diskutera de tre bästa ryggskydden för skidåkning och ge recensioner av varje produkt. Vi kommer också att ge dig några tips om hur du väljer rätt skydd för dina behov och hur du kan göra skidåkningen mer bekväm.
För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.
De 3 Bästa Ryggskydden För Skidåkning Är:
- 1Bäst i Test Ryggskydd: POC Spine VPD Air Vest - Läs Recension
- 2Bästa Ryggskyddsspänne: Salomon's Flexcell Pro - Läs Recension
- 3Bästa Ryggskydd För Barn: POC VPD Air Vest Junior - Läs Recension
1. POC Spine VPD Air Vest
Bäst i Test Ryggskydd
Kategori:
Väst
Vikt:
600 gram
Säkerhetsgrad:
Nivå 1
Skumtyp:
VPD
Pålitlig Och Robust Design Med En Bekväm Passform
Vår testvinnare är den populära Spine VPD Air Vest från POC, vilket är en av de största Svenska aktörerna på marknaden inom denna produktkategori, och tillverkar således några av de bästa ryggskydden.
Detta är en mycket lätt västmodell som sitter tätt runt hela överkroppen och försluts med en dragkedja på framsidan. Det resulterar i en väl åsatt passform längs med din rygg som då förser dig med ytterligare säkerhet i fall du råkar ut för en olycka.
Närsittande västar tenderar däremot att bli lite varmare, men denna modell kommer i en smart välventilerad trelagerskonstruktion. Yttertyget är skapat i flexibelt mesh-material som bidrar till en mycket god andningsförmåga, och gör det mycket bekvämt att ha på sig under varmare dagar ute i backen.
Den utnyttjar VPD-skum, vilket är ett bättre alternativ än EVA-skum som man ofta kan hitta i diverse budgetmodeller. VPD-skum är betydligt bättre på att absorbera kraften från ett flertal kollisioner, medans EVA-skum sällan är effektiv efter den första. Västen är också säkerhetscertifierad enligt den den Europeiska standarden, så du kan vara säker på att den skyddar din rygg väl.
Den enda nackdelen med detta ryggskydd är att den är gjord av ett mjukare skal som inte når upp i säkerhetsnivå 2 av standarden. Detta är inte däremot inte nödvändigt för de flesta friluftsentusiaster, som istället föredrar en bättre rörelseförmåga.
Allt som allt är det här är ett mycket bra ryggskydd som ger dig bra skydd och komfort i backen.
FÖRDELAR
NACKDELAR
2. Salomon's Flexcell Pro
Bästa Ryggskyddsspänne
Kategori:
Ryggspänne
Vikt:
400 gram
Säkerhetsgrad:
Nivå 1
Skumtyp:
VPD
Flexibel Och Böjbart Ryggskydd För Säkerhet Under Dina Äventyr
Det här lätta ryggskyddet är en spänningsmodell, så du har axelband och ett midjebälte som håller det på plats till skillnad från västkonstruktionen hos POC. Tack vare kardborrejusteringen för bröst och midja kan du däremot anpassa skyddet bekvämt efter din kroppsform, och den mäter sig nästan med POC när det kommer till en stabil och fast passform som inte rör sig under rörelse.
Designen är också flexibel och helt böjbar, så du kan enkelt packa ner den i ryggsäcken eller handbagaget när du inte använder den. Detta innebär att den är perfekt för mångsidig användning, eftersom du kan ta med den ut i backen eller på en mountainbike-tur utan problem.
Den har god andningsförmåga tack vare meshtyget och det VPD-skum som används är mjukt och bekvämt att bära. Den enda nackdelen är att den inte har samma robusthet som POC ovan, men detta uppvägs av dess låga vikt och mångsidighet.
Så om du letar efter ett ryggskydd som ger ett bra skydd och är lätt att förvara är Salomons Flexcell Pro ett utmärkt val. Det är också väldigt minimalistisk i dess design och passar väl för andra aktiviteter såsom cykling.
FÖRDELAR
NACKDELAR
3. POC VPD Air Vest Junior
Bästa Ryggskydd För Barn
Kategori:
Väst
Vikt:
300 gram
Säkerhetsgrad:
Nivå 1
Skumtyp:
VPD
Bekväm, Välventilerade Ryggskydd Perfekt För barn i Alla Åldrar
POC VPD Air Vest Junior är i grund och botten POCs barnversion av vår testvinnare POC Spine VPD Air Vest, så det kanske inte är svårt att förstå att västen även vinner i barnkategorin.
Passformen är lika bekväm för barn som POC Spine VPD Air Vest, tack vare att den är mycket flexibel och kan anpassas till olika kroppsformer. Materialet är också lätt och andas, vilket gör den perfekt för barn som alltid är på språng och lätt blir varma. Vi vet alla om att bekvämligheten är en av de svåraste saker att komma över, särskilt med mindre barn.
Den goda anpassningsbara förmågan, samt möjligheten att köpa västen i tre olika storlekar gör det däremot perfekt för barn som växer.
Det är viktigt att notera att detta ryggskydd inte har samma skyddsnivå som ett hårt ryggskydd med nivå 2, men det är ofta överdrivet för mindre fall som barn ofta råkar ut för. Den ökade flexibiliteten och bekvämligheten som den mjuka skumkonstruktionen medför föredras ofta framför hårda och obekväma alternativ.
Och precis som med POCs alternativ ovan är västen ryggskyddet skapad med ett VPD-skum, vilket är ganska ovanligt att se i barnmodeller. Ofta är dessa skapade på billigare EVA-skum, men VPD bör prestera bättre och längre, även efter flera vurpor i backen (något som onekligen kommer att hända).
Allt som allt är POC VPD Air Vest Junior är vårt bästa val när det gäller ryggskydd för barn, eftersom den är bekväm, har god andningsförmåga och en flexibel passform.
FÖRDELAR
NACKDELAR
Ryggskydd Skidåkning - Produktjämförelse
Produkt | Ca Pris | Kategori | Vikt | Säkerhetsgrad | Skumtyp |
---|---|---|---|---|---|
1499 kr | Väst | 600 gram | Nivå 1 | VPD | |
1500 kr | Ryggspänne | 400 gram | Nivå 1 | VPD | |
1195 kr | Väst | 300 gram | Nivå 1 | VPD |
Vad Är Ett Ryggskydd För Skidor?
Ett ryggskydd gör i praktiken precis vad namnet anger - nämligen skyddar ryggen och ryggraden i fallet då du skulle råka ut för ett fall när du åker skidor. Se det som en typ av säkerhetsutrustning som kommer att skydda hela din ryggrad, från nacken till rumpan.
Vissa modeller går till och med ett steg längre, och skyddar även svanskotan och en del av nacken. Det kanske kan kännas lite obekvämt men mer säkerhet är alltid bättre.
Men ryggskydd är inte bara viktigt vid skidåkning, utan är minst lika viktigt för de som åker snowboards. Även då det finns några tydliga skillnader mellan skidåkning och snowboarding så handlar det i slutändan om samma säkerhetsåtgärder som kan hålla dig säkrare ute i backen.
Varför Ska Man Använda Ett Ryggskydd När Man Åker Skidor?
Att skada ryggraden kan leda till seriösa problem och till och med paralys, så att skydda den delen av kroppen är i våra ögon en självklarhet. Ett ryggskydd kan bokstavligen talat göra skillnaden mellan bara behöva ta en liten paus till att spendera resten av livet i en rullstol.
Det kanske låter lite överdrivet, och för de flesta som framför allt åker lättare backar kanske inte behovet är särskilt högt. Men så fort det handlar om snabbare farter eller mer tekniska och avancerade rutter ökar chansen att ett fall leder till mer allvarligare konsekvenser.
Är du en sann utförsåkare som gillar att komma upp i högre hastigheter rekommenderar vi starkt ett ryggskydd, och det är inte bara från erfarenhet.
Det finns ett flertal studier som har sett att både skidåkare och snowboardåkare är benägna att råka ut för allvarligare ryggskador, men den gruppen som verkligen ligger i riskzonen är äldre individer och de med lite för högt självförtroende.
En annan studie utförd specifikt för att kartlägga funktionaliteten av ryggskydd kom fram till slutsatsen att "Ryggskydd hör till den viktigaste skyddsutrustningen inom vintersporter."
Hur Fungerar Ryggskydd?
Ett ryggskydd fungerar genom att absorbera och distribuera energin från ett fall eller liknande som kan ske då du är ute i skidbacken. De förser dig även med ett skyddande skal för ryggen som kan skydda dig från stenar och liknande.
Med det sagt sp finns det två typer av system som dessa ryggskydd utnyttjar: de med ett hårt skal, och de med mjukt skal.
Hårt Skal
Ryggskydd med ett hårt skal är tillverkade av hårdare plaster, såsom polypropen eller polykarbonat. Dessa modeller är oftast skapade av en rad hårda panelar som tillsammans skapar det skyddande yttre lagret. De är oftast uppdelade i flera paneler för att förse dig med en bättre rörelsefrihet.
Mellan dessa plattor och din rygg finns det även ett mjukare EVA-skum, vilket bidrar med en skön vadderande känsla samt absorberar viss kraft vid en eventuell kollision.
De ryggskydd som utnyttjar ett hård skal är generellt sett tyngre än mjuka skal, men förser dig med bättre skydd - särskilt från föremål som stenar och liknande.
Mjukt Skal
Ryggskydd med mjukt skal använder däremot inga hårda material. I stället består de helt och hållet av flexibelt och följsamt skum, ofta EVA eller VPD. EVA är mest använt (läs billigare), men VPD är generellt sett bättre på att absorbera flera kollisioner.
Även om detta kanske inte låter lika effektivt som ett hårt skal i början, är dessa material faktiskt ganska bra på att absorbera energi från en kollision. Faktum är att vissa mjuka skal kan sprider faktiskt energin bättre än hårda skal.
Den största fördelen med ett mjukt skal är att det är mycket lättare och bekvämare att bära. Detta gör det till ett utmärkt val för dem som inte vill känna sig alltför begränsade när de åker skidor eller snowboard. Detta har i sin tur lett till att de har blivit mycket populära på senare tid.
Ryggskydd För Skidåkning - Köptips
När det gäller att hitta det bästa ryggskyddet finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din ryggskydd, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.
Typer Av Ryggskydd För Skidåkning
Det finns flera olika typer av ryggskydd som kan vara gjorda i antingen hårt eller mjukt skal (eller i vissa fall båda två).
Ryggspänne
Det klassiska ryggspännet består i grunden av en enskilt ryggskydd, axelremmar och ett höftbälte. Både axelremmarna och höftbältet är viktigt för att hålla ryggskyddet på plats längs med din ryggrad.
Den största fördelen med dessa modeller är dess simplicitet och minimalistiska design, vilket ofta innebär en lägre profil och vikt.
Den största nackdelen är däremot att den förser dig med minst skydd, eftersom den bara skyddar din rygg och inte resten av överkroppen.
Väst
Västdesignen är istället vår favorit, då den sitter runt hela överkroppen precis som vilken annan typ av klädesplagg. Det är delvis bekvämare, men resulterar ofta i en bättre passform som rör sig mindre under dina åkning.
I jämförelse med klassiska ryggspännen handlar det framför allt om preferens, då båda lösningarna förser dig med liknande funktionalitet och skyddande förmåga.
De fläska västmodellerna har inget extra skydd på framsidan av överkroppen, utan här täcker det istället med ett stretchigt material som håller ryggskyddet på plats.
Jacka
Det sista alternativet är jackmodellen, vilket är den mest robusta konstruktionen av ryggskydd. Dessa alternativ skyddar inte bara ryggen, utan även större delen av överkroppen, inklusive armbågar, underarmar, axlar och liknande.
Dess passform är mycket mer likt en jacka, vilket självklart begränsar din rörelseförmåga trots att dessa modeller ofta är gjorda i ett mjukt skal. Vad du får är däremot en mycket mer omfattande skyddsförmåga.
Säkerhetsnivå Och Skydd
För att förstå sig på exakt hur väl ett visst ryggskydd fungerar kan det vara värdefullt att känna till den Europesiska standarden EN 1621-2 - vilket är ett mått som används för att att testa ryggskydd för motorcykelförare.
Samma standardmått används för alla ryggskydd, vilket ger oss en bättre förståelse över just hur effektiv en viss modell verkligen är. Ryggskydden testas nämligen genom att låta ett platt objekt som väger 5 kilo kollidera med ryggskyddet med en hastighet på 4.47 m/s. Specifika sensorer kan sedan mäta exakt hur mycket kraft som absorberades genom skyddet, vilket uttrycks i kilonewtons (kN). Ju lägre kN, ju bättre skydd.
Standarden innehåller två olika skyddsnivåer:
- Level 1: Ryggskyddet överför mindre än 16 kN.
- Level 2: Ryggskyddet överför mindre än 9 kN.
Kom ihåg att ett ryggskydd inte gör dig odödlig. Ta aldrig några onödiga risker, och särskilt inte om du tror att du är helt säker från olyckor och skador på grund av ryggskyddet.
Storlek Och Passform
En mycket viktig faktor att tänka på innan man köper ett ryggskydd är hur den sitter mot din rygg och överkropp, då många gärna undviker att begränsa sig flexibilitet och rörelseförmåga.
Det är inte bara viktigt att ryggskyddet sitter bra mot ryggen från ett bekvämlighetsperspektiv, utan det är mycket viktigt att den sitter rätt för att kunna förse dig med bästa möjliga skyddsförmåga.
Vi berörde passformen tidigare när vi pratade om de olika modellerna av ryggskydd. Vi nämnde då att västmodeller var våran favorit, och det är just den flexibla men välsittande passformen som gör det till (i våra ögon) det bästa valet.
Jackmodeller är däremot mycket mer lik en vanlig jacka och kan ofta kännas för stora eller skrymmande för vissa personer. Klassiska spännen har en tendens att ibland inte sitta bekvämt under mycket rörelse, särskilt om höftbältet inte är bra designat.
Det viktigaste är att du känner dig bekväm i ryggskyddet och att det inte begränsar ditt rörelseutrymme för mycket. Du måste ju trots allt fortfarande kunna röra dig fritt när du är ute och åker i backen.
Ryggskydd För Damer
Män och kvinnors kroppar skiljer sig ganska markant, särskilt om man ser till överkroppen. Män har generellt lite bredare axlar och smalare höfter, medans motsatsen ofta stämmer in hos kvinnor.
Det innebär att herr och unisexmodeller kanske inte sitter så bra för kvinnor, då de är ofta utformade för att passa en manlig kroppstyp.
Lyckligtvis finns det några bra ryggskydd på marknaden som är särskilt utformade för kvinnor, vilket innebär att de har en mycket bättre och bekvämare passform. De flesta populära modellerna kommer till exempel i både herr- och dammodeller, vilket gör det lättare för alla att hitta en passform som fungerar för de.
Ryggskydd För Barn
Det finns också ryggskydd på marknaden som är speciellt utformade för barn. Dessa är ofta lättare och bekvämare att bära, eftersom barn snabbt kan bli trötta när de måste bära något som är för skrymmande eller tungt.
Om det är någon som kan glömma bort hastigheten och ta dig an lite mer än vad de klarar av utei backarna så är det barn, och de är också mest benägna att falla omkull. Därför tycker vi att ryggskdyd är jätteviktiga. Det är dock viktigt att du ser till att ryggskyddet sitter bra, eftersom en lös passform faktiskt kan vara farligare än att inte ha något skydd alls.
Som tur är kommer oftast barnmodelelr i ett felrtal storlekar, samtidigt som de ofta är mycket jsuterbara både i längd och omfång. Det underlättar processen avsevärt att hitta rätt ryggskydd för ditt växande barn.
Andningsförmåga Och Ventilation
En annan viktig faktor att ta hänsyn till är hur väl ryggskyddet andas, eftersom du förmodligen gärna undviker en svettig rygg när du är ute och åker. Detta är särskilt viktigt om du tenderar att åka skidor i varmt väder eller om du kommer att utöva mycket fysisk aktivitet.
De flesta ryggskydd numera har någon form av ventilation eller andningsförmåga inbyggd i dem, men det är fortfarande något som är värt att överväga innan du gör ditt köp.
Titta efter andningsbara materialval och extra designfunktioner som kan bidra till en bättre ventilationsförmåga.
Vanliga Frågor Om Ryggskydd För Skidor
Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett ryggskydd, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.
Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om ryggskydd för vintersport, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.
Det bästa ryggskyddet för skidåkning är enligt vårt test POC Spine VPD Air Vest, en prisvärd ryggsäck med all funktionalitet du kan behöva för en dag ute i backen eller på berget.
Ett ryggskydd kostar vanligtvis mellan 1000-3000 kronor beroende på vilket märke och kvalité man är ute efter.
Om du har drabbats av ett allvarligt fall eller en kollision och ryggskyddet har skadats på något sätt bör det bytas ut.
Du bör byta ut ditt ryggskydd vart femte till sjunde år eftersom de skumplaster som används tenderar att förlora sin stötdämpande förmåga med tiden, och tyget slits också ner vid användning.
De flesta människor använder inte ryggskydd eftersom de inte är obligatoriska enligt lag, men vi tycker att det är en bra idé om du åker skidor eller utövar vintersport för att tillägga ytterligare säkerhet.
Storleken på det ryggskydd du behöver beror på vilket märke och vilken modell dina skidkläder har. Du bör konsultera tillverkarens storlekstabell för att hitta rätt storlek för dig.
Den största skillnaden mellan ryggskydd för män och kvinnor är att dammodeller är de är ofta utformade för att passa en kvinnas kroppsform, med smalare remmar och en mer konturerad design.
De flesta ryggskydd är utformade för att bäras över eller under din skidjacka, så du kan välja vilket alternativ som är mest bekvämt för dig.
Ett ryggskydd brukar fungera med en skidryggsäck, men det kan vara lite obekvämt i vissa fall. Vissa skidryggsäckar kommer också med ett inbyggt ryggskydd.
Många ryggskydd kan tvättas direkt i maskin, men vissa kräver en mer skonsam handtvätt. Kontrollera de skötselanvisningar som följer med ryggskyddet för att se hur du bör rengöra det.
Sammanfattningsvis Om Ryggskydd
Det finns inte en specifik ryggskydd som kommer att passa allas förutsättningar och skidåkning. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.