• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Bil
 • /
 • 4 Bästa Stora Takbox (2024): Bäst i Test

4 Bästa Stora Takbox (2024): Bäst i Test

basta-stora-takbox-bast-i-test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide riktar sig till dig som söker de bästa stora takboxarna för ditt fordon.

Många av oss stöter på problemet med otillräckligt bagageutrymme när vi planerar en längre resa eller semester. Detta kan begränsa vår förmåga att ta med oss allt vi behöver, och tvinga oss att kompromissa med vårt bagage. En stor takbox kan vara den idealiska lösningen för detta problem, eftersom den ger dig extra utrymme utan att behöva köpa en större bil eller hyra en skåpbil.

Min erfarenhet inom bilindustrin har visat mig att allt fler människor vänder sig till takboxar som ett sätt att förbättra sitt bagageutrymme. Många europeiska bilägare använder någon form av extern förvaring för sina bilar, med takboxar som det mest populära alternativet. Detta, tillsammans med de många positiva recensioner och feedback jag har fått från kunder, bekräftar att en kvalitets takbox kan göra en enorm skillnad för din resa.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Stora Takboxarna Är:

 1. 1
  Thule Takbox Motion XT XXL: Bäst i Test Stor Takbox - Läs Recension 
 2. 2
  Thule Force XT XL: Näst Bäst i Test Stor Takbox - Läs Recension
 3. 3
  Twinny Load Takbox Universal 530: Bästa Billiga Stor Takbox - Läs Recension
 4. 4
  SNDMOR Takväska: Bästa Mjuka Stora Takbox - Läs Recension

1. Thule Takbox Motion XT XXL

Bäst i Test Stor Takbox


Thule-Takbox-Motion-XT-XXL

Storlek:

232x95 cm

Volym:

610 liter

Vikt:

25.5 kg

Maxlast:

75 kg

Stor Och Rymlig Takbox För De Med Mycket Packning

Thule har länge varit känt för sina innovativa och välkonstruerade produkter, och Motion XT XXL är inget undantag. Den första saken som slog mig var hur snygg och diskret designen var. Även om storleken på 232x95 cm är imponerande, gör dess slanka profil att den inte känns klumpig eller överdimensionerad. Som någon som har sett och testat otaliga takboxar genom åren, kan jag verkligen uppskatta den estetiska övervägningen Thule har lagt i denna produkt.

Användarvänlighet
Ett av de mest framträdande dragen med denna takbox är hur lätt den är att använda. Locköppnaren som stöd gör det oerhört enkelt att både öppna och stänga boxen, vilket är en livräddare när du står där med armarna fulla av packning. Detta, kombinerat med den generösa volymen på 610 liter, innebär att det aldrig har varit enklare att lasta och lossa ditt bagage.

Montering
Medan många aspekter av Motion XT XXL imponerade på mig, fann jag monteringsprocessen något mer utmanande än andra modeller jag har stött på. Även om den inte är överdrivet komplicerad, krävde den lite mer tid och tålamod än jag hade förväntat mig. Detta är en mindre invändning, men något som potentiella köpare bör vara medvetna om, särskilt om de är nya inom världen av takboxar.

Lastkapacitet
Med en maxlast på 75 kg är denna takbox perfekt för dem med mycket packning. Jag var imponerad av hur stabil och säker den kändes även när den var fullastad. Trots sin relativt lätta vikt på 25,5 kg, känns boxen robust och pålitlig. Som någon med omfattande erfarenhet av takmonterad förvaring, kan jag säga att detta är en av de mest imponerande lastkapaciteterna jag har stött på.

FÖRDELAR

 • Extremt rymlig design som för mer än 600 liter packning
 • Snygg och diskret design
 • Enkel och smidig att både öppna och stänga med locköppnare som stöd

NACKDELAR

 • Lite svårare att montera än andra alternativ vi testat

2. Thule Force XT XL

Näst Bäst i Test Stor Takbox


Thule-Forxe-XT-XL

Storlek:

210x86 cm

Volym:

500 liter

Vikt:

21.3 kg

Maxlast:

75 kg

Stor Takbox Med Snygg Och Sportig Design

När jag först såg Thule Force XT XL blev jag genast slagen av dess eleganta och strömlinjeformade design. Den sportiga estetiken skiljer sig från de vanliga kubiska formerna som vi ofta ser på marknaden. Min långa erfarenhet av att granska takboxar har lärt mig att utseende kan vara lika viktigt som funktion för många användare, och i detta avseende levererar Force XT XL verkligen.

Montering Och Användning
Efter att ha monterat ett stort antal takboxar genom åren, var jag verkligen imponerad av hur enkel och säker monteringen av Thule Forxe XT XL var. Den dubbelsidiga öppningen med tydlig indikation är särskilt användbar, eftersom det förenklar lastning och lossning oavsett vilken sida av bilen du står på. Detta, tillsammans med den smarta placeringen som gör det möjligt att öppna bakluckan fullt ut, visar att Thule verkligen har tänkt på användarens bekvämlighet.

Kapacitet Och Förvaring
Även om Thule Force XT XL inte är lika rymlig som Motion-serien som jag tidigare granskat, är en volym på 500 liter fortfarande mycket imponerande. Med en maxlast på 75 kg, kan den fortfarande hålla en betydande mängd bagage, vilket gör den idealisk för de flesta resor. Trots detta, om maximal förvaring är din högsta prioritet, kanske du vill titta på Motion-serien istället.

Jämförelse Med Motion-Serien
Det är svårt att inte dra paralleller till Thule Motion XT XXL, som jag tidigare skrivit om. Även om Force XT XL inte når upp till samma förvaringskapacitet, kompenserar den med en mer sportig design och förbättrade monteringsfunktioner. För de som prioriterar enkelhet och estetik över ytterligare lagringsutrymme, kan Force XT XL vara det bättre valet.

FÖRDELAR

 • Snygg och strömlinjeformad design
 • Enkel och säker montering
 • Dubbelsidig öppning med tydlig indikation
 • Smart placering vilket gör det enklare att öppna bakluckan fullt ut

NACKDELAR

 • Inte lika rymlig som Thules Motion-serie

3. Twinny Load Takbox Universal 530

Bästa Billiga Stor Takbox


Twinny-Load-Takbox-Universal-530

Storlek:

201x90 cm

Volym:

530 liter

Vikt:

20 kg

Maxlast:

75 kg

Billig, Stor Och Lättanvänd Takbox

När man tittar på Twinny Load Takbox Universal 530, är det första som sticker ut det fantastiska priset. I en värld där kvalitets takboxar ofta kan kosta en förmögenhet, är det uppfriskande att se ett alternativ som är både prisvärt och rymligt. Under mina år i branschen har jag sett många "budgetalternativ" som inte lever upp till förväntningarna, men detta är inte fallet med Twinny Load.

Utrymme Och Användning
Med en volym på 530 liter, är det tydligt att denna takbox inte kompromissar på utrymmet. Detta gör den idealisk för längre skidresor eller familjeutflykter. Dess lätta vikt på 20 kg, kombinerat med det enkla monteringssystemet, gör det enkelt för användaren att sätta upp och ta ner boxen. Jämfört med andra modeller jag har granskat, som Thule Motion XT XXL eller Force XT XL, erbjuder denna takbox ett utmärkt värde när det kommer till förvaringskapacitet.

Montering Och Installation
Trots sin imponerande storlek på 201x90 cm, var jag positivt överraskad av hur enkel Twinny Load Takbox Universal 530 var att montera. Detta är särskilt viktigt för mindre erfarna användare, eller för dem som inte vill spendera onödig tid på monteringsprocessen. I min tid som recensent har jag stött på många produkter som komplicerar denna process, men detta är inte fallet här.

Kvalitet Och Hållbarhet
Medan Twinny Load Takbox Universal 530 erbjuder mycket när det kommer till pris och utrymme, måste potentiella köpare vara medvetna om att den inte matchar kvaliteten eller hållbarheten hos sina dyrare konkurrenter. Efter att ha testat och granskat premiummärken som Thule, är det klart att det finns en skillnad i byggkvalitet. Detta betyder inte att Twinny Load är dålig, men för de som planerar att använda sin takbox frekvent eller under mer krävande förhållanden, kan det vara värt att överväga andra alternativ.

FÖRDELAR

 • Extremt prisvärd
 • Stor och rymlig för all din packning med hela 530 liter volym
 • Lättmonterad trots sin storlek

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité eller hållbarhet som dyrare konkurrenter

4. SNDMOR Takväska

Bästa Mjuka Stora Takbox


SNDMOR-Takvaska

Storlek:

127x106 cm

Volym:

600 liter

Vikt:

4 kg

Maxlast:

75 kg

Lätt Och Portabel Takväska Med Stor Kapacitet

SNDMOR Takväska överraskade mig med sitt robusta, vattentäta material. Genom åren har jag stött på många mjuka takboxar och takväskor, och kvaliteten kan variera avsevärt. Denna takväska, dock, känns verkligen tålig och redo att stå emot elementen. Även om den inte kan matcha hårdplastens robusthet och skydd, erbjuder den en solid prestanda för de flesta resor.

Montering Och Användning
En av de största fördelarna med mjuka takväskor är deras enkelhet i montering, och SNDMOR är inget undantag. Jag uppskattade verkligen de tydliga instruktionerna och de smidiga remmarna som gjorde installationen till en bris. Efter att ha monterat allt från Thule-boxar till andra mjuka takväskor, kan jag säga att denna väska verkligen imponerade på mig med sin användarvänlighet.

Kapacitet Och Utrymme
Med tanke på dess relativt kompakta storlek på 127x106 cm, var jag positivt överraskad av den generösa volymen på 600 liter. Detta bevisar att du inte alltid behöver kompromissa mellan storlek och förvaringskapacitet. Även jämfört med större hårdplastboxar jag har granskat, som Twinny Load eller Thule Motion, håller SNDMOR Takväska sig bra när det kommer till ren förvaringskapacitet.

Förvaring Och Portabilitet
Ett område där SNDMOR Takväska verkligen skiner är dess portabilitet. Den lätta vikten på 4 kg, kombinerat med dess mjuka konstruktion, gör den otroligt enkel att förvara och transportera när den inte är i bruk. Detta är särskilt användbart för de som kanske inte vill ha en permanent takbox på sin bil, eller de som har begränsat förvaringsutrymme. I detta avseende, överträffar den många av de hårdare alternativ jag tidigare har granskat.

FÖRDELAR

 • Vattentätt och slitstarkt material
 • Enkel att montera upp och ta ner med hjälp av tydliga instruktioner och smidiga remmar
 • Stor kapacitet trots en relativt liten storlek
 • Enkel att förvara och transportera när du inte använder den

NACKDELAR

 • Inte lika slitstark eller hållbar som takboxar i hårdplast

Stora Takbox - Produktjämförelse

Produkt

Storlek

Volym

Vikt

Maxlast

232x95 cm

610 liter

25.5 kg

75 kg

210x86 cm

500 liter

21.3 kg

75 kg

201x90 cm

530 liter

20 kg

75 kg

127x106 cm

600 liter

4 kg

75 kg

Stor Takbox - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en stor takbox, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper stora takboxar.

Kapacitet och Storlek

När det kommer till att välja en takbox är kapacitet och storlek två av de mest avgörande aspekterna att beakta. Varje resenär har unika behov. Vissa kan behöva en större skidbox som har extra utrymme för skidutrustning, medan andra kanske vill ha plats för campingutrustning eller barnvagnar. Därför är det viktigt att klart definiera hur mycket förvaringsutrymme som faktiskt behövs för dina äventyr. Om du letar efter mindre takboxar kan du läsa vårt test här.

Men att bara känna till dina förvaringsbehov räcker inte. En annan kritisk aspekt är att säkerställa att den valda takboxen passar estetiskt och funktionellt på din bil. För att undvika eventuella besvikelser eller tekniska problem är det klokt att mäta din bils takyta noggrant. Denna mätning kommer att ge dig en indikation på vilken storlek på takbox som bäst passar ditt fordon utan att skapa några obalanser eller utstickande kanter.

Det är också värt att nämna att, baserat på tidigare recensioner av produkter som Thule Motion XT XXL och SNDMOR Takväska, kan dimensionerna och formen på takboxen också påverka bilens aerodynamik och bränsleekonomi. Därför bör valet av en takbox inte bara baseras på förvaringsbehov, utan även på hur den kommer att interagera med din bils specifika design och funktioner.

stor-och-rymlig-takbox

Vikt och Maxlast

Att förstå vikten av en takbox och dess maxlast är avgörande för en säker och effektiv användning av produkten. Varje takbox har en angiven vikt, vilket är den egna tyngden av boxen när den är tom. Denna vikt, tillsammans med den vikt du lägger till i form av bagage eller utrustning, bör inte överstiga din bils maximala taklast. Överskridande av denna gräns kan inte bara skada din bil, utan också utgöra en allvarlig säkerhetsrisk under körning.

Maxlasten för en takbox, å andra sidan, refererar till den maximala vikten av innehåll som boxen säkert kan bära. Detta är en viktig indikator på boxens styrka och hållbarhet. Men kom ihåg att även om en takbox kan bära en viss mängd vikt, betyder det inte att din bil nödvändigtvis kan göra detsamma.

När jag tidigare granskade produkter som Thule Force XT XL och Twinny Load Takbox Universal 530, blev det klart att tillverkarna ofta erbjuder specifikationer och rekommendationer för optimal användning. Det är därför viktigt att inte bara fokusera på takboxens kapacitet, utan också ta hänsyn till din bils specifikationer. På detta sätt kan du njuta av din resa med vetskapen om att din last är säker och din bil är skyddad från potentiella skador.

Material och Hållbarhet

När det gäller takboxar och takväskor är valet av material inte bara en fråga om estetik, utan även en indikation på produktens livslängd och prestanda. Slitstarka och väderbeständiga material är avgörande, särskilt för de som planerar att använda sin takbox i varierande klimatförhållanden, från hällande regn till brännande sol.

Hårdplast takboxar, som jag tidigare nämnt när jag granskade produkter som Thule Motion XT XXL, är kända för att erbjuda överlägset skydd mot yttre påverkan. De är ofta tätare, vilket minskar risken för vattenintrång och skyddar ditt bagage från damm och smuts. Deras robusta struktur erbjuder också en extra säkerhetsnivå vid kollisioner eller stötar. Men, det finns en avvägning. Dessa boxar tenderar att vara tyngre, vilket kan påverka bilens prestanda och bränsleförbrukning.

Å andra sidan har mjuka takväskor, som SNDMOR Takväska jag tidigare diskuterat, sina egna fördelar. Deras flexibilitet gör dem lättare att installera och anpassa till olika takräcken. De är också betydligt lättare, vilket kan vara en fördel för de som är känsliga för extra vikt på sina fordon. Dessutom, när de inte används, kan de enkelt rullas ihop och förvaras, vilket sparar värdefullt utrymme.

Montering

Montering av en takbox kan initialt verka som en simpel uppgift, men den faktiska processen kan variera betydligt beroende på produktens design och dina egna tekniska färdigheter. Att ha en takbox som är enkel att montera och demontera är inte bara en fråga om bekvämlighet, utan det kan också påverka din totala upplevelse av produkten.

I mina tidigare recensioner, som när jag granskade Thule Force XT XL, betonade jag vikten av att ha tydliga instruktioner. En välillustrerad manual eller en steg-för-steg-guide kan göra en stor skillnad, särskilt för förstagångsanvändare. Det är också viktigt att komponenterna, som remmar, fästen och skruvar, är av god kvalitet och lätt att arbeta med.

Dessutom, med tanke på att inte alla vill ha en permanent takbox på sin bil, kan möjligheten att enkelt demontera och förvara boxen vara en avgörande faktor i köpbeslutet. En takbox som är snabb att ta ner, som SNDMOR Takväska, kan vara idealisk för de som bara behöver extra förvaring ibland.

Låssystem

Låssystemet på en takbox är inte bara en funktionell del; det är hjärtat av skyddet för ditt värdefulla innehåll. Med tanke på att din takbox kommer att utsättas för allt från parkeringsplatser till avlägsna campingplatser, är det avgörande att dina ägodelar förblir säkra och otillgängliga för obehöriga.

I mina tidigare granskningar, som när jag tittade på Thule Motion XT XXL, betonade jag ofta vikten av ett pålitligt låssystem. Ett kvalitativt lås bör erbjuda en kombination av fysisk styrka och avancerad låsmekanism. Detta minimerar risken för att låset kan brytas, tvingas upp eller manipuleras.

Utöver själva låsmekanismen är det också värdefullt att undersöka andra säkerhetsfunktioner. Till exempel kan vissa moderna takboxar, som SNDMOR Takväska, inkludera flera låspunkter eller inbyggda larm för ytterligare skydd.

När du överväger vilken takbox att investera i, tänk på att ditt val av låssystem direkt påverkar säkerheten för dina ägodelar. Det är inte bara en fråga om att förhindra stöld, utan också att ge dig själv den sinnesfrid som kommer med att veta att ditt bagage är säkert, oavsett var du befinner dig på din resa.

stor-takbok

Tillgänglighet

Tillgänglighet i en takbox handlar inte bara om att ha en plats att förvara ditt bagage; det handlar om hur smidigt och effektivt du kan komma åt det innehållet. När du står vid sidan av en väg eller på en parkeringsplats, vill du ha enkel och snabb tillgång till dina saker utan att behöva kämpa med komplicerade lås eller trånga öppningar.

Dubbelsidiga öppningar, som jag har sett i vissa modeller som Thule Motion XT XXL, erbjuder en bekvämlighet som inte bör underskattas. Denna funktion ger användaren möjlighet att komma åt sina ägodelar från båda sidor av bilen. Detta kan vara särskilt användbart när parkeringsutrymmet är begränsat, eller om du behöver undvika att stå på trafikerade sidor av vägen.

Å andra sidan, en stor ensidig öppning, liknande den på SNDMOR Takväska, kan ge en bred och obehindrad tillgång till innehållet. Detta kan vara särskilt användbart för större föremål som skidor, snowboards eller campingutrustning, som kan vara besvärliga att manövrera genom trängre öppningar.

Design och Aerodynamik

När det gäller takboxar är designen inte bara en estetisk övervägning. Den spelar en avgörande roll i hur produkten interagerar med omgivande luft när du är på väg. En välformad, strömlinjeformad takbox kan ha en märkbar inverkan på bilens prestanda och komfort.

Aerodynamiken handlar om att minska draget som skapas när luft strömmar runt en rörlig bil. Om du någonsin har känt motståndet när du håller handen ut genom ett bilfönster i hög hastighet, har du känt effekterna av luftmotstånd. Nu, föreställ dig det motståndet uppskattat över hela ytan av en stor takbox, och det blir klart varför designen är så viktig.

Tidigare, när jag granskade produkter som Thule Force XT XL, betonade jag hur en effektiv aerodynamisk design kan bidra till bättre bränsleekonomi. Mindre luftmotstånd betyder att bilen inte behöver arbeta lika hårt, vilket kan resultera i lägre bränsleförbrukning. För långväga resenärer eller de som ofta reser med fullastade takboxar kan detta leda till märkbara besparingar över tid.

Utöver bränslebesparingar kan en bra design också bidra till en lugnare körupplevelse genom att minska vägbrus. Ljudet av vinden som virvlar runt en dåligt utformad takbox kan vara störande, särskilt vid högre hastigheter. Därför, genom att välja en takbox med en väl övervägd aerodynamisk form, kan du inte bara spara pengar, utan också njuta av en tystare, mer behaglig resa.

Kompatibilitet

När man granskar takboxar, är det inte bara boxens kapacitet, design eller hållbarhet som spelar roll. Ett kritiskt, men ibland förbiset, kriterium är hur väl takboxen samspelar med ditt befintliga takräcke eller bilens taksystem. Detta är hjärtat av en säker och stabil installation.

En takbox, oavsett hur välkonstruerad den är, kan bara prestera optimalt om den är rätt matchad med bilens takutrustning. Detta betyder att fästena, låspunkterna och själva basen av takboxen måste kunna fästa säkert och ordentligt på ditt fordon. En felaktig kompatibilitet kan inte bara leda till skador på boxen eller din bil, utan kan också utgöra en allvarlig säkerhetsrisk på vägen.

I mina tidigare recensioner, som när jag utforskade produkter som Thule Force XT XL, framhöll jag vikten av att noggrant granska tillverkarens specifikationer. Många tillverkare tillhandahåller listor eller guider för att hjälpa kunderna att avgöra om en särskild takbox kommer att passa deras fordon. Detta är särskilt viktigt för bilar med ovanliga eller specialanpassade taksystem.

Förvaring

Att ha en takbox kan vara en välsignelse när du är på resande fot och behöver extra utrymme. Men vad händer när du inte är ute på vägarna? För de som bor i stadsområden, mindre bostäder eller de som helt enkelt inte vill ha en permanent installation på sitt fordon, blir förvaringen av takboxen en viktig fråga.

Mjuka takväskor, som den tidigare nämnda SNDMOR Takväska, har en distinkt fördel när det gäller förvaring. Deras flexibla konstruktion gör att de kan vikas eller rullas upp för att ta upp minimalt med utrymme. Detta kan vara idealiskt för dem med begränsat förvaringsutrymme, som de som bor i lägenheter eller radhus. Dessutom, med sitt lättare material, kan det vara enklare att hantera och flytta dem när de inte används.

Å andra sidan, medan hårdplastboxar, liknande Thule Motion XT XXL, kan erbjuda överlägset skydd och hållbarhet, kan deras robusta och fasta form utgöra en utmaning när det kommer till förvaring. För de som väljer denna typ av takbox, kan det vara värt att överväga investeringar i väggfästen eller takhängare för att säkert och effektivt förvara dem när de inte används.

Vanliga Frågor Om Stora Takbox

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en stor takbox, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av takboxar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa stora takboxen?

Den bästa stora takboxen är enligt vårt test Thule Takbox Motion XT XXL, en mycket stor, rymlig och välkonstruerad takbox för alla tänkbara behov.

Vad kostar en stor takbox?

Priset för en stor takbox kan variera från 5000 till över 20000 kronor.

Vad ska jag göra om jag tappar nycklarna till min takbox?

Många tillverkare erbjuder ersättningsnycklar. Det är bäst att kontakta tillverkaren eller återförsäljaren direkt med information om din takboxmodell och eventuell serienummer för att få rätt nyckel.

Är det säkert att förvara känslig elektronik, som kameror eller datorer, i en takbox?

Även om många moderna takboxar erbjuder vattentätt eller vattenresistent skydd, kan temperaturförändringar inuti boxen påverka känslig elektronik. Det är alltid bäst att konsultera produktens specifikationer och använda ytterligare skyddande förpackning vid behov.

Sammanfattningsvis Om Stora Takbox

Om du ska på en längre utflykt eller har mer packning kan en större takbox vara ett smart val. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 15

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.