En Guide Till Att Välja Rätt Underställ

välja underställ guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: november 2024

Ett underställs primära jobb är att hålla dig varm, torr och bekväm genom att isolera dig från kylan och hantera fukt när du svettas. Oavsett om du gillar att åka offpist, långfärdsskridskor eller bara letar efter ett alternativ att använda under vinterpromenaderna så är det viktigt med rätt typ av kläder för jobbet. Underställ fyller funktionen av ett baslager, och är därför en viktig del av lager på lager principen.

I denna guide går vi igenom de huvudsakliga faktorerna att tänka på innan du väljer ett underställ, vilket inkluderar sakers som tjockleken och dess isolerande effekt, vilket material som den är tillverkad av, samt dess passform. För att ta en närmare titt på de bästa modellerna under 2022 kan du läsa vår guide till de bästa underställen för dam, herr och barn här.


1. Bestäm Dig För Underställets Tjocklek

Det viktigaste att tänka på innan man bestämmer sig för ett underställ är hur tjockt detta bör vara. De flesta underställ faller inom en av tre kategorier: Tunn, medel och tjock.

Det är inte särskilt vanligt för tillverkarna själva att nämna någon av dessa kategorier, men det brukar alltid finnas information som avser tjockleken av understället i fråga. Denna tjocklek brukar ofta benämnas genom tygets vikt, ofta uttryckt i g/m2. Nästan alla modeller på marknaden ligger inom 100-300 g/m2.

herr baslager underställ merinoull

En högre g/m2 vikt innebär ett tjockare tyg, vilket rimligtvis även kommer öka dess värmeisolerande förmåga. Tjockare modeller brukar därför vara mer populära bland de som spenderar mycket tid utomhus i kalla temperaturer.

Innan du bestämmer dig kan det därför vara en bra idé att tänka på hur och när du planerar att använda understället. Du kanske letar efter något tunnare att använda när du springer eller åker skidor under vintern, medans en tjockare modell kommer vara mer fördelaktigt om du planerar att sitta mycket (som till exempel vid isfiske).

Tunn

Om vi börjar med de tunnaste modellerna så brukar dessa ofta ha en materialvikt mellan 100-200 g/m2. Dessa underställ tenderar ofta att besitta en god ventilationsförmåga som hanterar fukt mycket väl, men som också presterar sämst när det kommer till värme.

De är därför perfekta för fysiska aktiviteter där du rör på dig mycket, såsom vintervandring, löpning eller längdskidåkning. 

Den primära nackdelen ligger däremot i dess förmåga att generera och behålla värme, vilket gör de mindre lämpade för riktigt kalla vinterdagar då du inte planerar att röra på dig lika mycket. Det tunnare tyget resulterar också i en sämre hållbarhet som kan utsättas för mer slitage över tid.

Medel

Medeltjocka modeller brukar ha en materialvikt mellan 200-250 g/m2 och det är här vi börjar komma upp i en tjocklek som presterar mycket bra när det handlar om värme. Det är det mest mångfunktionella kategorin, då det medeltjocka tyget håller dig varm under de flesta temperaturer, samtidigt som den fortfarande behåller en bra ventilationsförmåga för att hantera svett.

Vi tenderar ofta att rekommendera dessa modeller för de som inte planerar att utföra allt för krävande fysisk aktivitet, men som också behöver ett varmare alternativ. För utförsskidåkning, snöskoåkning eller för användning i campinglägret under vintern rekommenderar vi oftast dessa alternativ.

Men kom ihåg att den extra värmen kommer med en sämre förmåga att hantera temperaturen och kan därför kännas för varma under mildare väderförhållanden.

Tjock

Den sista kategorin berör de tjockaste modellerna, som ofta har en materialvikt på över 250 g/m2. Denna kategori av underställ är speciellt designade för att klara av mycket kalla temperaturer under situationer då du inte planerar att röra dig särskilt mycket.

Vi tycker därför att dessa modeller passar perfekt under aktiviteter såsom isfiske, kalla jaktäventyr eller en promenad under vintermånaderna. Det är däremot den minst mångsidiga kategorin, eftersom de helt enkelt är för tjocka för att använda under många tillfällen.

Om du är sugen på en tjockare modell kan det först vara smart att utvärdera om du verkligen behöver den extra isoleringen, eller om en medeltjock modell skulle kunna klara av jobbet istället.

2. Bestäm Dig För Materialet

Steg två i processen av att välja ett underställ är att avgöra vilket material detta bör vara tillverkat i. Det finns lite olika alternativ, men dagens marknad domineras primärt av alternativ som utnyttjar merinoull eller polyester.

Många alternativ använder sig däremot av en blandning av olika tyger för att skapa ett underställ som presterar så bra som möjligt. De olika materialen har alla sina för- och nackdelar, och kan därför presterar olika bra i olika situationer.

underställ i merinoull dragkedja

Merinoull

Merinoull är som sagt det populäraste alternativen när det kommer till underställ, och av goda anledningar. Det är en speciell typ av ull som kommer från merinofår som besitter många av de fördelarna som kommer med ett ullplagg - utan att klia eller vara obekvämt.

Tyget är nämligen mycket mjukt, bekvämt och värmande, samtidigt som det är UV-resistent och besitter antibakteriella egenskaper som förhindrar att dålig lukt byggs upp.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men merinoull är verkligen ett fantastiskt tyg. Att många tillverkare väljer detta föra andra alternativ är enkelt att förstå med tanke på dess prestationsförmåga.

Nackdelen med merinoull däremot är att det inte är lika slitstarkt och hållbart som många andra syntetiska tyger, samtidigt som de tenderar att vara dyrare än andra syntetiska alternativ. Men det extra priset är oftast värt de fördelarna som tyget kommer med.

  • Fördelar: Värmereglerande, andningsbart, hanterar fukt och svett bra, luktar inte, UV-resistent
  • Nackdelar: Dyrt, inte särskilt hållbart, tar lite längre tid att torka

Polyester

Polyester är ett syntetiskt tyg som har blivit alltmer populärt bland tillverkare inom utomhussegmentet under de senaste åren, eftersom tillverkningsprocessen har förbättrats och tyget har blivit mjukare och mer bekvämt. Här inkluderar vi även andra syntetiska tyger såsom polyamid, nylon och liknande.

Dessa syntetiska alternativ är är mycket billigare att tillverka, vilket återspeglas i priset på de plagg som tillverkas av detta tyg. Det är också ett mycket slitstarkt material som torkar snabbt och presterar bra när det gäller ventilation.

Nackdelen med polyester är att det inte är lika effektivt när det gäller att reglera temperaturen som merinoull, samtidigt som de tenderar att bygga upp en viss dålig lukt om du använder de mycket.

  • Fördelar: Hållbart och slitstarkt, lätt och smidigt, snabbtorkande, prisvärda
  • Nackdelar: Inte luktfri, inte lika andningsbart som merinoull

Siden

Siden är ett annat intressant alternativ som nu för tiden inte är lika populärt som det var tidigare. Det är ett tunt och mjukt tyg som är ganska värmande sett till dess vikt, men saknar samma temperaturreglerande och fukthanterande förmågor som du kan hitta i merinoull och syntetiska tyger. Med andra ord är det lätt att börja svettas och bli för varm om du utför mycket fysisk aktivitet i ett underställ i siden.

Det är heller inte lika hållbart som polyester, och hanterar heller inte lukt på samma sätt som merinoull, samtidigt som det behöver tvättas för hand för att inte förstöras.

Allt detta resulterar i ett underställ som inte är särskilt funktionellt under många situationer (i jämförelse med merinoull och polyester), men om du har känslig hy eller letar efter något mer vardagligt set, kan siden vara ett intressant alternativ.

  • Fördelar: Bekvämt, varmt för dess vikt
  • Nackdelar: Saknar ventilationsförmåga, hanterar inte fukt särskilt väl, behöver handtvättas, inte särskilt hållbart

Bomull

Om du är någon som spenderar mycket tid utomhus så vet du säkert redan att bomullsplagg inte presterar särskilt bra. Vi brukar generellt sett inte rekommendera underställ i bomull eftersom bomull tappar sin isolerande förmåga så fort det blir blöta. De hanterar heller inte fukt särskilt väl, vilket innebär att du kommer förlora värme så fort du börjar svettas.

  • Fördelar: Billigt
  • Nackdelar: Hanterar inte fukt och svett, inte värmande när det är blött

3. Se Till Att Hitta Rätt Passform

Det tredje och näst sista steget handlar om att hitta rätt passform, så att ditt underställ sitter skönt längs med din kropp, samtidigt som det kan prestera på topp.

Ett för tajt underställ begränsar din rörelseförmåga och kan vara obekvämt, medan ett för löst underställ inte fungerar lika bra när det gäller isolering och fukthantering. Att välja ett par med bra passform är därför mycket viktigt.

Det absolut viktigaste är att hitta ett underställ som sitter tajt längs med kroppen utan att det förhindrar din rörelseförmåga. Genom att sitta nära inpå kroppen förbättras underställets förmåga att isolera och hålla värme avsevärt, så det är viktigt att den inte sitter allt för löst.

merinoull material underställ

Vissa föredrar däremot en mer lös passform, vilket rimligtvis kommer öka ventilationsförmågan i och med att extra luft kan cirkulera under plagget. Många löpare väljer därför en större modell för att tillåta det extra luftflödet, men det är viktigt att förstå att detta kommer på bekostnad av dess isoleringsförmåga.

I slutändan handlar det om personliga preferenser, då det viktigaste alltid är att plagget sitter bekvämt och presterar väl.

4. Tänk På Annan Funktionalitet

Det kan också vara värt att ta en extra titt på vilken extra funktionalitet som kan vara fördelaktig. Att köpa ett underställ med dragkedja kan tillexempel vara en stor fördel, då det förser dig med möjligheten att dra ner och upp kedjan beroende på hur varm du känner dig.

En nerdragen dragkedja kommer att förbättra plaggets ventilationsförmåga, medans du enkelt kan dra upp den om du behöver behålla mer värme.

Om ditt baslager kommer att bäras ensamt för aktiviteter som vandring, klättring och skidåkning under mellansäsongen kan det vara bra att ha bröstfickor för att förvara lätta saker och tumfästen för att hålla ärmarna på plats. Dessutom kan en huva under hjälmen förse dig med bra skydd och värme.

Vissa underställ kan till och med blockera UV-strålar från solen (som vi nämnde ovan mäts detta med UPF-klassningen). Återigen är det oftast bäst att undvika att lägga till mer volym och komplexitet till ditt underställ, men dessa extrafunktioner har sin tid och plats.

Avslutningsvis Om Att Välja Rätt Underställ

Nu när du bättre vet hur du kan välja ett underställ som passar för dig och din situation är du redo att titta närmare på de olika alternativen på marknaden. Underställ är ett mycket viktigt vandringsplagg, men utnyttjas också mycket av de som håller på med vinteraktiviteter.

Vi har skrivit en antal guider som du finner här nedan över de bästa produkterna inom underställskategorin:

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 14

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.