5 Bästa Snowboardhjälm (2024): Bäst i Test

basta-snowboardhjalm-bast-i-test-kopia

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Den här guiden är till för alla snowboardåkare som vill hitta den bästa hjälmen för optimal säkerhet och komfort på backen.

Varje år rapporteras tusentals huvudskador inom vintersport. En bra snowboardhjälm kan vara skillnaden mellan en mindre skråma och allvarlig hjärnskada.

Med över 10 års erfarenhet av snowboardåkning kan jag intyga vikten av en kvalitativ hjälm. Låt oss dyka in i de bästa alternativen på marknaden.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Snowboardhjälmarna Är:

 1. 1
  Anon Prime Mips: Bäst i Test Snowboardhjälm - Läs Recension 
 2. 2
  Salomon MTN Labs: Näst Bäst i Test Snowboardhjälm - Läs Recension
 3. 3
  Sweet Protection Winder Mips Helmet: Bästa Lätta Snowboardhjälm - Läs Recension
 4. 4
  Gridarmor Kvittfjell Alpne Helmet: Bästa Billiga Snowboardhjälm - Läs Recension
 5. 5
  Scott Kid’s Keeper 2 Plus: Bästa Snowboardhjälm För Barn - Läs Recension

1. Anon Prime Mips

Bäst i Test Snowboardhjälm


Anon-Prime-Mips

MIPS:

Ja

Vikt:

530 gram

Ventilation:

Justerbar (23 ventilationshål)

Högkvalitativ Och Säker Snowboardhjälm i Snygg Stil

Anon Prime Mips är inte din genomsnittliga snowboardhjälm. Med sin hybriddesign känns den lätt på huvudet, trots en vikt av 530 gram. Det är något man uppskattar under långa dagar på berget. Från min egen erfarenhet vet jag att en obekväm hjälm kan förstöra en hel dag i backen, men det är inte fallet här.

Säkerhetsfunktioner

Det som verkligen står ut med Anon Prime Mips är dess avancerade MIPS-system. MIPS är en nödvändighet för den seriösa åkaren och har visat sig minska risken för hjärnskador vid vinklade slag. Jag har själv tagit några otäcka fall och varit tacksam för den extra säkerheten som MIPS ger.

Ventilation

Ventilation är ofta en eftertanke, men inte i det här fallet. Med 23 justerbara ventilationshål kan du anpassa luftflödet efter dina behov. Som någon som tenderar att bli varm snabbt, kan jag verkligen värdera den här funktionen. Det bidrar till en mer behaglig upplevelse, oavsett väder.

Prisvärdhet

Det är sant att Anon Prime Mips ligger i det dyrare skiktet, men du får verkligen vad du betalar för. När det kommer till skydd och komfort, är det en investering som är väl värd priset. De som söker topprestanda och inte vill kompromissa kommer inte att bli besvikna.

FÖRDELAR

 • Snowboard-specifik stil
 • Hög säkerhetsgrad med avancerat MIPS-system
 • Fantastisk justerbar ventilationsförmåga
 • Hybriddesign som bidrar till lätt vikt trots slitstyrka

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

2. Salomon MTN Labs

Näst Bäst i Test Snowboardhjälm


Salomon-MTN-Labs

MIPS:

Ja

Vikt:

365 gram

Ventilation:

Justerbar (16 ventilationshål)

Ultralätt Snowboardhjälm Med Bra Funktionalitet

Salomon MTN Labs skiljer sig direkt med sin extremt lätta vikt på 365 gram. Detta är särskilt imponerande jämfört med andra hjälmar jag har testat, som Anon Prime Mips. Om du är en åkare som värdesätter lätthet, kommer detta att vara en stor fördel.

Säkerhetsaspekter

Liksom Anon Prime Mips har även denna hjälm ett MIPS-system för extra skydd. Det är en egenskap som inte bör kompromissas med, särskilt för de som kör i mer teknisk terräng. När det gäller säkerhet, kan jag säga att Salomon MTN Labs lever upp till branschstandarderna på alla sätt.

Ventilation och Användbarhet

Med 16 justerbara ventilationshål, är ventilationen inte lika mångsidig som i Anon Prime Mips, men fortfarande mycket funktionell. Det är en hjälm som klarar av att hålla dig sval under intensiva åk. Som någon som har åkt i allt från pudersnö till slask, uppskattar jag verkligen den här justerbarheten.

Komfort och Värme

Om det är en svag punkt här, så är det komforten. Salomon MTN Labs saknar den omslutande känslan som man får med andra premiumhjälmar. Detta är något jag märkte särskilt i kallare förhållanden. Hjälmen är utmärkt för de som prioriterar funktionalitet och vikt, men om du är ute efter maximal komfort och värme, finns det bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Extremt lätt design
 • Mångsidig funktionalitet för alla snösporter såväl som klättring
 • Högkvalitativ säkerhet

NACKDELAR

 • Inte lika bekväm och varm som andra modeller

3. Sweet Protection Winder Mips Helmet

Bästa Lätta Snowboardhjälm


Sweet-Protection-Winder-Mips-Helmet

MIPS:

Ja

Vikt:

720 gram

Ventilation:

10 ventilationshål

Prisvärd Snowboardhjälm i Robust Konstruktion

Sweet Protection Winder Mips är märkbart tyngre jämfört med andra hjälmar som Salomon MTN Labs och Anon Prime Mips. Dess 720 gram kan kännas på huvudet under längre åkturer. Dock levererar den extra vikten en robust konstruktion som känns ytterst stabil.

Säkerhet och MIPS-Systemet

Som med de andra toppalternativen, inkluderar även denna hjälm MIPS-teknologi. Detta är en säkerhetsstandard som jag alltid letar efter, och här är det ingen undantag. Det bidrar till en hög säkerhetsgrad, vilket jag ser som oumbärligt för varje åkare.

Ventilation och Användbarhet

Ventilationen är inte Sweet Protection Winders starka sida. Med endast 10 ventilationshål är det en klart begränsad funktion jämfört med konkurrerande modeller. Som någon som tycker att bra ventilation är viktig, ser jag detta som en svag punkt.

Pris och Komfort

Det som gör den här hjälmen särskilt intressant är dess prisvärdhet. Trots dess nackdelar, får du fortfarande mycket för pengarna. Innerfodret är också avtagbart och tvättbart, vilket är en bekvämlighet jag alltid uppskattar.

FÖRDELAR

 • Diskret och stilsäker design
 • Robust konstruktion med fantastisk säkerhet
 • Prisvärt alternativ i mellanklassen
 • Mjukt innerfoder som enkelt kan tas av för att tvättas

NACKDELAR

 • Tyngre modell än andra premiumalternativ
 • Inte den bästa ventilationsförmågan

4. Gridarmor Kvittfjell Alpne Helmet

Bästa Billiga Snowboardhjälm


Gridarmor-Kvittfjell-Alpne-Helmet

MIPS:

Nej

Vikt:

410 gram

Ventilation:

15 ventilationshål

Billig Snowboardhjälm För De Med En Tajt Budget

Med en vikt på endast 410 gram är Gridarmor Kvittfjell Alpne Helmet ett av de lättare alternativen jag har stött på. Detta är mycket uppskattat för långa dagar i backen, där varje gram räknas.

Säkerhetsfrågor

Ett klart avbräck för denna hjälm är avsaknaden av ett MIPS-system. Som en förespråkare för hög säkerhet i backen ser jag detta som en signifikant nackdel. MIPS har blivit närmast en standard i högkvalitativa hjälmar och dess frånvaro här är märkbar.

Ventilation och Användarvänlighet

Trots sitt budgetpris, skryter Gridarmor med 15 ventilationshål. Detta är imponerande och ligger i linje med dyrare alternativ. Om bra ventilation är en prioritet för dig, fyller den här hjälmen den funktionen väl.

Komfort och Passform

Här blandas intrycken. Det tvättbara fodret är ett plus, men passformen är en smaksak. Vadderingen längs med hakspännet är en detalj jag inte sett i många andra hjälmar och det ökar komforten. Men i det stora hela, om du är känslig för hur en hjälm sitter på huvudet, kanske detta inte är det bästa valet för dig.

FÖRDELAR

 • Väldigt lätt konstruktion
 • Tvättbart foder
 • Bekväm vaddering längs med hakspännet

NACKDELAR

 • Inget Mips-system för extra rotationsskydd
 • Passformen kan upplevas lite konstigt, inte det mest bekväma alternativet

5. Scott Kid’s Keeper 2 Plus

Bästa Snowboardhjälm För Barn


Scott-Kids-Keeper-2-Plus

MIPS:

Ja

Vikt:

915 gram

Ventilation:

14 ventilationshål

Bekväm Snowboardhjälm För Barn Med Maximal Säkerhet

Scott Kid’s Keeper 2 Plus väger in på 915 gram, vilket gör den till en av de tyngre barnhjälmarna jag har stött på. Men det som den saknar i lätthet, kompenserar den med robusthet. Denna hjälm känns verkligen säker och stabil, en viktig faktor för barn som är nya på brädan.

Säkerhetsmekanismer

Jag blev omedelbart imponerad av att denna barnhjälm inkluderar MIPS-teknologi. Detta är en vital säkerhetsfunktion som jag alltid rekommenderar, oavsett åldern på åkaren. Det är ovanligt att se denna funktion i barnhjälmar, vilket gör Scott Kid’s Keeper 2 Plus till en standout i denna kategori.

Ventilation och Luftflöde

Med 14 ventilationshål erbjuder denna hjälm överraskande bra ventilation. Det håller huvudet torrt och bekvämt, en faktor som kan göra stor skillnad i en barns övergripande upplevelse på berget.

Justerbarhet och Komfort

En av de bästa aspekterna med denna hjälm är dess justerbarhet. Barn växer snabbt, och en hjälm som kan justeras enkelt är en värdefull investering. Plus, den bekväma passformen är skräddarsydd för att göra varje åktur så njutbar som möjligt.

FÖRDELAR

 • Bekväm passform som är enkel att justera vid behov
 • Riktigt robust konstruktion för maximal säkerhet
 • Bra ventilationsförmåga som håller huvudet torrt

NACKDELAR

 • Tyngre modell

Snowboardhjälm - Produktjämförelse

Produkt

MIPS

Vikt

Ventilation

Ja

530 gram

Justerbar (23 ventilationshål)

Ja

365 gram

Justerbar (16 ventilationshål)

Ja

720 gram

10 ventilationshål

Nej

410 gram

15 ventilationshål

Ja

915 gram

14 ventilationshål

Snowboardhjälm - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en snowboardhjälm, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper snowboardhjälm.

Olika Konstruktioner av Snowboardhjälmar: En Översikt

Snowboardhjälmar finns i tre huvudkategorier: ABS för robusthet, in-mold för lättvikt och hybrid in-mold som kombinerar egenskaper från båda. Här kommer en genomgång av varje typs för- och nackdelar samt deras lämplighet för olika åkare.

ABS - För den Praktiske

Hjälmar med ABS-konstruktion består av ett hårt plastskal och ett inre skumfoder. De är robusta och mindre benägna att få ytskador som repor eller bucklor. Denna enkla men effektiva design är ofta det mest prisvärda alternativet. Dock kommer robustheten med en baksida i form av högre vikt och mindre ventilation.

In-Mold - För den Teknikintresserade

In-mold-hjälmar använder en modern teknik där ett tunt skal av polykarbonat smälts samman med en EPS-skumfoder. Resultatet är en lättare och mer sammanhållen struktur. Ventilationen är ofta bättre, men hållbarheten kan vara lägre, särskilt när det gäller kosmetiska skador.

Hybrid In-Mold - För den Kräsne

Hybridhjälmar kombinerar det bästa av båda världar. De har ett hårdare skal i vissa delar för ökad hållbarhet, men behåller in-mold-tekniken för att minimera vikt och maximera ventilation. Dessa hjälmar är oftast dyrare, men är ett bra val för de som söker en mångsidig och långvarig investering i sin säkerhet på backen.

basta-snowboardhjalmen-for-herr-och-dam

Hjälmsäkerhet: Fokus på MIPS och Liknande Teknologier

För att ge ökad säkerhet integrerar många snöhjälmar avancerade skyddsfunktioner, utöver det traditionella skalet och skumfodret. En av de mest välkända är MIPS, eller "Multi-directional Impact Protection System". Denna teknik är utvecklad för att minimera hjärnskador vid sneda träffar, som kan ske vid ett snabbt fall eller en felaktig landning. MIPS fungerar genom ett separat foder som rör sig självständigt från hjälmens yttre skal, dämpande rotationskrafter på hjärnan.

Funktionen är sofistikerad men implementeringen är enkel. Ett tunnt plastlager är anslutet med små flikar och fungerar som ett extra lager av skydd. Det finns även en mer avancerad variant av MIPS som utnyttjar två bitar av EPP-skum, konfigurerade i en kula-och-fackla design, för ännu bättre stötdämpning.

En av de stora fördelarna med MIPS och liknande teknologier är att de har liten eller ingen inverkan på hjälmens komfort eller estetik. Därför kan du hitta MIPS i allt från högkvalitativa hjälmar till mer budgetvänliga alternativ. Även om det är svårt att kvantifiera den exakta säkerhetsfördelen, är allt samlat vetande positivt när det gäller detta extra skyddslager.

Ventilation i Snowboardhjälmar

Ventilation i snowboardhjälmar är mer än bara en lyx; det är en nödvändighet för många cyklister. Vare sig du tar en frisk lifttur eller utforskar kuperade landskap, krävs en balans för att bibehålla en bekväm kroppstemperatur. Här kommer ventilationsöppningar in i bilden, men alla är inte skapta lika.

För att få en bra överblick, börja med att räkna antalet ventilationsöppningar i hjälmen. Denna siffra ger dig en baslinje för att förstå hur mycket luftcirkulation hjälmen erbjuder. Det är värt att notera att fler öppningar oftast innebär en högre prislapp.

När det kommer till justerbarhet, varierar detta stort beroende på hjälmens klass. Premium- och mellanklasshjälmar erbjuder ofta justerbara ventilationsöppningar. Dessa är fördelaktiga då de låter dig anpassa luftflödet beroende på ditt behov. Ett välplanerat luftflöde kan leda kall luft in genom främre öppningar och släppa ut varm luft bak och upptill.

Om budgeten är en begränsning, erbjuder många billigare hjälmar fasta öppningar. Även om dessa inte kan justeras, kan ett genomtänkt design fortfarande vara effektivt för att reglera kroppstemperaturen. I extremt varma situationer kan det vara nödvändigt att ta av hjälmen, även om detta inte rekommenderas om det finns risker som stenskott.

Innerfoder i Snowboardhjälmar

Komforten i hjälmens inre foder kan vara en dealbreaker, särskilt när du jämför budget- med mellan- och högkvalitativa hjälmar. De dyrare alternativen ger ofta en balans mellan mjukhet och stöd. När passformen är perfekt, är hjälmen knappt märkbar under hela dagen. Å andra sidan, budgetalternativ tenderar att ha skum som blir obehagligt över tid och som även kan dämpa ljud.

Ett kvalitativt foder gör inte bara hjälmen bekväm. Det bidrar även till god isolering. Ett bra designat foder kan ge samma värmenivå som en medelviktig mössa. Om du väljer att investera mer, kan du förvänta dig ännu bättre isoleringsegenskaper.

För extra kalla dagar eller om du lätt fryser, är det möjligt att ha en mössa under hjälmen. Det kräver dock att du väljer en hjälm med justeringsmöjligheter eller avtagbara öronkuddar för att rymma den extra volymen.

Vikt och Volym i Snowboardhjälmar: Mer än Bara Gram

Snowboardhjälmar varierar i vikt beroende på konstruktionstyp: ABS, in-mold eller hybrid in-mold. In-mold hjälmar ligger oftast på lägre gram, medan ABS-konstruktioner tenderar att väga mer. Men vikten berättar inte hela historien om hur hjälmen kommer att kännas på ditt huvud.

Bra stoppning och en skön passform kan kompensera för de extra grammen. Alltså kan en något tyngre hjälm kännas som en fjäder om den sitter bra. Det gör vikten till en variabel bland flera att beakta när du väljer hjälm.

En hjälms skrymmande design påverkar också hur tung den känns. Billigare hjälmar med ABS-konstruktion kan vara klumpiga och kännas otympliga. Å andra sidan, kvalitetshjälmar brukar ha en lågprofilerad design, vilket bidrar till en lättare känsla.

Storlek och Passform för Skyddsutrustning

Om du ska köpa skyddsutrustning online, bör du mäta ditt huvud innan du slår till. Använd ett mjukt måttband och mät omkretsen av huvudet cirka en tum ovanför öron och ögonbryn. Det ger dig en bra indikation på storlek, förutsatt att tillverkarens storlekslistor är korrekta.

För att gå från bra till perfekt passform, pröva olika designer. Huvudets form varierar mellan personer, och det gör även hjälmar. Det är därför ingen one-size-fits-all-lösning. Vissa hjälmar kan vara bättre för rundare huvuden, medan andra kan ha en mer oval passform.

Det finns inga snabba regler för vilka märken som passar vilka huvudformer. Det bästa är att prova innan köp. Om du måste köpa online, kontrollera att återförsäljaren har en bra returpolicy.

bra-snowboardhjalm

Smarta Egenskaper för Snowboardhjälmar

Klämma för Glasögon

En glasögonklämma är en liten detalj med stor inverkan. Den håller dina glasögonremmar säkert på plats, minskar risken att du tappar skidglasögonen vid en krasch eller om du justerar dem. Billigare hjälmar erbjuder enkla klämlösningar, medan premiumval ofta har avancerade rem- eller snörningsystem. Många klämmor är avtagbara, vilket är praktiskt om du föredrar att fästa glasögonremmen under hjälmen.

Ljudkompatibilitet

Ljudsystemkompatibilitet är vanligt i moderna hjälmar. Du kan hitta fickor inbyggda i öronkåporna för att rymma högtalare. Kvaliteten och hållbarheten varierar; räkna med att betala mer för bättre ljud och robustare teknik. För din egen säkerhet, se till att volymen är lagom och att du kan höra omgivningen.

Fästen för Actionkameror

Snowboardåkning och actionkameror är en naturlig kombination. De flesta actionkameror kommer med hjälmfästen som kan sättas fast på de flesta hjälmar. Det finns även hjälmar som går ett steg längre, med inbyggda fästen som gör det enklare att montera och demontera kameran.

Glasögon och Hjälmar: Så Hittar du Rätt Kombination

För optimal komfort och säkerhet, prova glasögon tillsammans med hjälmen. En illa sittande kombination kan antingen kännas för stram, vilket trycker upp hjälmen och pressar ner glasögonen, eller för lös, vilket utsätter pannan för kylig luft.

Det enkla knepet för att säkerställa bra passform är att hålla sig till samma märke. Det ökar chansen att produkterna är designade för att fungera bra tillsammans. Men lås dig inte enbart till detta; det finns många bra alternativ.

Vissa hjälmar är särskilt designade för att vara kompatibla med en rad olika glasögon. Dessa modeller kan ofta justeras för att passa alltifrån stora till små glasögon och kan vara ett bra val om du vill ha flexibilitet.

Även om vissa hjälmar är anpassningsbara, är det inte alla kombinationer som fungerar. För stora glasögon kan till exempel skapa problem med passform, så det är viktigt att prova olika alternativ.

Vanliga Frågor Om Snowboardhjälm

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en snowboardhjälm, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av hjälmar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa snowboardhjälmen?

Den bästa snowboardhjälmen är enligt vårt test Anon Prime Mips, en mycket säker och funktionell hjälm i specifik snowboard-stil.

Vad kostar en snowboardhjälm?

Priset för en snowboardhjälm kan variera från så lite som 500 kronor till så mycket som 3000 kronor. Om du vill ha ett Mips-skydd bör du förvänta dig att spendera åtminstone 1500 kronor för en säker hjälm.

Är en snowboardhjälm verkligen nödvändig?

Ja, en snowboardhjälm är en kritisk säkerhetsåtgärd för att minimera risken för huvudskador vid fall eller kollisioner.

Hur ofta bör jag byta ut min snowboardhjälm?

Det rekommenderas att byta ut hjälmen varje 3-5 år, eller omedelbart efter en kraftig kollision, även om den ser okej ut.

Är det säkert att köpa en begagnad snowboardhjälm?

Det är bäst att undvika begagnade hjälmar eftersom du inte kan vara säker på deras skick eller om de har varit med om en kraftig kollision.

Sammanfattningsvis Om Snowboardhjälm

En säker och pålitlig snowboardhjälm är extremt viktigt när man är ute och åker i backen. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.