3 Bästa Vevladdare (2024): Bäst i Test

bäst i test vevladdare guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

En vevladdare är en praktisk och användbar lösning för att ladda din mobiltelefon eller andra mindre enheter, då du inte behöver förlita dig på batterier eller solen. Istället kan du veva handtaget för att skapa elektricitet.

I den här guiden tar vi en närmare titt på tre av de bästa vevladdarna på marknaden. Vi ger dig en detaljerad granskning av varje produkt och en köpguide som hjälper dig att välja rätt produkt för dina behov.


De 3 Bästa Vevladdarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vevladdare: Powerbank Med Dynamovev - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Funktionella Vevladdare: Rubicson Dynamoradio - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Vevladdare: Eton Clipray - Läs Recension

1. Powerbank Med Dynamovev

Bäst i Test Vevladdare


dynamovev vevladdare

Batterikapacitet:

8000 mAh

Vikt:

400 g

Laddningsmöjligheter:

Vev, USB, Solceller

Extra Funktionalitet:

Ficklampa

Liter Och Kraftfull Powerbank Med Vevladdning

Om du letar efter något som packar tillräckligt mycket för att ladda din telefon flera gånger om är denna powerbank ett mycket attraktivt val. Den har en batterikapacitet på hela 8000 mAh vilket bör räcka till en full mobilladdning fyra gånger.

Självklart kommer den också med en smidig vev som du kan använda för att ladda batteriet ytterligare om du så skulle behöva. Det kanske inte genererar särskilt mycket energi i förhållande till solceller eller liknande, men i förhållande till andra modeller är den faktiskt ganska effektiv.

Men självklart behöver du inte ladda upp hela powerbanken genom att enbart veva, utan du kan enkelt ladda upp den innan du beger dig iväg genom att koppla in den i en vanlig adapter.

Storleksmässigt är den mycket kompakt, och även lätt med tanke på dess stora batterikapacitet. Perfekt för att packa ner i dagsryggsäcken eller en bug out bag. Den kommer också med en energisnål ficklampa som du kan använda under natten.

Den huvudsakliga nackdelen med denna modell är egentligen att den inte har inbyggd radio, vilket vi vet om att många gillar. Men är du ute efter en bra powerbank med dynamoladdare så är Powerbank Med Dynamovev svår att slå, särskilt med tanke på dess låga pris.

FÖRDELAR

 • Fantastisk batterikapacitet
 • Kompakt och smidig

NACKDELAR

 • Ingen radiofunktionalitet

2. Rubicson Dynamoradio

Bästa Funktionella Vevladdare


rubicson dynamioradio med powerbank och solcell

Batterikapacitet:

4000 mAh

Vikt:

510 g

Laddningsmöjligheter:

Vev, Solceller, USB, AAA-batterier

Extra Funktionalitet:

Radio, Ficklampa

Multifunktionell Vevladdare Med Radio Som Alltid Håller sig Laddat

Rubiscons modell är lite mer komplex och funktionell sett till modellen ovan. Här får du nämligen en hel nödradio med dynamo laddare som är perfekt för krissituationer, då den har all funktionalitet och förmåga som krävs i dessa situationer.

Batterikapaciteten är tyvärr inte lika hög som på den tidigare modellen, men med 4000 mAh räcker det fortfarande för att ladda de flesta smartphones fullt ut två gånger. För kortare utflykter räcker det gått och väl, och med tanke på dess många laddningssätt är det enkelt att ladda upp de igen, även ute i naturen.

Precis som på de andra modellerna kan du använda veven för att generera ström och ladda batteriet. Men den här modellen har även solceller som gör det möjligt att ladda i solljus, samt en USB-anslutning för laddning från en dator eller adapter.

Dessutom kan du även använda AAA-batterier för att ladda enheten vid behov. Detta är därför ett säkert val för dig som vill se till att du alltid har möjlighet att ladda den. Radion har både AM- och FM-frekvenser, så du kan alltid hålla dig uppdaterad om vad som händer i världen. Det finns även en ficklampsfunktion inbyggd.

Som väntat har alla dessa extrafunktioner ett pris och denna vevladdare är därför den dyraste av de tre på denna lista. Men om du vill ha en multifunktionell laddare som alltid fungerar är detta definitivt rätt val.

FÖRDELAR

 • Mycket funktionell
 • Flera effektiva laddningssätt
 • Inbyggd nödradio

NACKDELAR

 • Sämre batterikapacitet än alternativ ovan
 • Ganska dyr

3. Eton Clipray 

Bästa Billiga Vevladdare


Bästa Billiga Vevladdare

Batterikapacitet:

800 mAh

Vikt:

138 g

Laddningsmöjligheter:

Vev, USB

Extra Funktionalitet:

Ficklampa

Liten, Kompakt Och Smidig Vevladdare Som Enkelt Får Plats i Fickan

I motsatt riktning till Rubicson Dynamoradio har Vi Eton Clipray, en ultralätt och minimalistisk vevladdare som är tillräckligt liten för att få plats i fickan. Med en vikt på bara 80 gram är det ett av de lättaste alternativen på marknaden. Och med sin eleganta och kompakta design ser den också bra ut.

Batterikapaciteten är tyvärr ganska låg med endast 800 mAh. Men för dem som bara vill ha en enkel och billig laddare att ha i fickan som backup räcker den mer än väl för att genomföra några nödsamtal eller ladda en campinglampa.

Den har både USB- och mikro-USB-anslutningar så att du kan ladda den från vilken enhet som helst med en USB-port. Och om du behöver använda den i mörker finns det också en liten LED-ficklampa inbyggd.

En nackdel är att Eton Clipray inte har några andra egenskaper eller funktioner förutom att vara en vevladdare. Men om du letar efter något litet och enkel, är detta definitivt ett bra val.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Smidig och kompakt design
 • Billigt alternativ

NACKDELAR

 • Inte särskilt funktionell sett till de andra alternativen på denna lista

Hur Fungerar En Vevladdare/Dynamo?

En vevladdare/dynamo är en elgenerator som omvandlar din rörelseenergi till elektrisk energi.

I simpla termer kan en vevladdare generera elektricitet när du vevar handtaget, vilket resulterar i att en en magnet i en trådspole börjar snurra runt. Det är denna process som skapar själva elektriciteten.

De flesta modeller har ett internt batteri som lagrar den elektriska laddningen, vilket innebär att du inte behöver veva upp laddaren hela tiden.

Vanligtvis behöver du veva i några minuter för att fylla upp hela batteriet, så det kan kräva lite arbete. Men har du inte tillgång till några andra energikällor så är det optimalt.

ladda mobilen vandring

Realistiska Förväntningar Av Vevladdare Och Dynamo Laddare

Det är viktigt att förstå begränsningarna av vevladdare. Om du till exempel försöker att ladda din iphone eller android så kommer du behöva veva mycket för att ens göra en minimal påverkan på din smartphones batterinivå.

Om du planerar att hålla din telefon laddad med hjälp av enbart en vevladdare så behöver du vara beredd på att veva OFTA.

Att ha realistiska förväntningar över vad en vevladdare kan göra är därför väsentligt innan du köper din egna.

Generellt sett behöver du förmodligen veva en vevladdare i 5-10 minuter för att kunna få tillräckligt med batteriladdning för att ringa nödsamtal. Tänkte du scrolla Instagram behöver du förmodligen veva betydligt längre än så.

Oavsett vilken vevladdare du väljer så behöver du vara beredd på att de inte genererar särskilt mycket energi, och kräver en del arbete för att laddas.

Vevladdare & Dynamo - Köpguide

Vevladdare i sig är ganska simpla, och har fram för allt en huvudsaklig uppgift: att generera elektricitet. Det finns självklart mindre alternativ som enbart fokuserar på att göra detta, men många modeller på marknaden är mer avancerade, och kan innehålla en radio, solcellsladdare och mer.

Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på innan du bestämmer dig för en vevladdare som passar bäst för dig.

laddning enheter ute natur vevladdare

Effektivitet Och Elgeneration

En av de absolut viktigaste sakerna att titta efter är hur effektiv vevladdaren är på att generera ström, då det förmodligen är den primära anledningen till varför du är intresserad av en vevladdare till och börja med.

I grund och botten handlar det om att hitta den vevladdare som producerar så mycket energi som möjligt för varje minut som du vevar. En kraftigare elgenerering innebär därför att du behöver spendera mindre tid för att ladda upp batteriet.

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur effektivt vevladdaren laddar dina enheter. Vissa modeller på marknaden kan ladda mycket mer kraftfullt än andra. Om du letar efter en laddare som kan driva större enheter, eller flera enheter samtidigt, är det viktigt att hitta en med hög effekt.

Batterikapacitet

Batterikapaciteten är en annan viktig faktor att tänka på, då det påverkar hur länge du kan ladda/använda dina enheter eller verktyg utan att behöva ladda upp vevladdaren igen.

När du tittar efter olika alternativ så kan titta på vad som benämns som "mAh", vilket står för milli-Ampere-hours. Detta är en direkt indikation på hur stor batterikapacitet vevladdaren har.

Ett större mAh värde innebär således en högre batterikapacitet. Man brukar generellt säga att det krävs ungefär 2000 mHa för att ladda en smartphone en gång till full.

Storlek Och Vikt

En annan sak som kan vara värd att tänka på är hur stor vevladdaren är. Om du till exempel planerar att ta med den under vandringsturen vill du gärna ha en kompakt och lätt modell som enkelt får plats i vandringsryggsäcken.

vevladdare ladda enheter

Större modeller brukar däremot ha större batterikapacitet, samt ett flertal andra funktioner. Värderar du dessa saker mer så kan det därför vara rimligt att gå för en större modell.

Generellt sett är de flesta vevladdarna väldigt kompakta, så oavsett vilken modell du använder kommer du enkelt kunna ta med den i din packning.

Annan Funktionalitet

Som vi nämnde ovan så kommer de flesta vevladdarna/dynamo med mer funktionalitet än att enbart ladda dina enheter eller verktyg. Majoriteten av vevladdarna på marknaden har även en inbyggd nödradio där du kan lyssna på viktiga meddelanden i krissituationer.

Att ha en nödradio hemma och redo ifall en krissituation skulle uppstå kan vara bra, så att investera i en vevladdare med inbyggd radio kan vara en bra idé.

Andre vevladdare kommer också med alternativa laddningslösningar, som till exempel inbyggda solceller. På så vis kan du ladda upp batteriet under dagen med hjälp av solcellerna, och genom att veva på nätterna då solen gått ner.

Detta kan vara bra om du planerar att använda laddaren under en längre tid eller om du vet att du kommer att befinna dig på en plats där det finns lite eller inget solljus.

Vissa kommer även med en inbyggd ficklampa, vilket kan vara användbart i mörker eller i svagt ljus.

Pris

Priset är naturligtvis alltid en viktig faktor att ta hänsyn till när man köper en produkt. Vevladdare varierar ganska mycket i pris, beroende på storlek, kapacitet och andra funktioner. De enklaste modellerna 200 kronor, medans mer avancerade modeller kan gå för 1000-2000 kronor om de innehåller extra funktionalitet såsom en radio, solceller eller liknande.

Sammanfattningsvis Om Vevladdare

En vevladdare kan vara ett bra alternativ för dig som letar efter en energikälla att använda utomhus i alla lägen. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och ditt barn bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.