10 Bästa Campingkök (2024): Bäst i Test

bästa campingkök bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide är skriven för dig som älskar att campa och vill hitta det bästa campingköket för dina äventyr. Den riktar sig till både erfarna friluftsentusiaster och nybörjare inom camping.

Att hitta det perfekta campingköket kan vara en utmanande uppgift, eftersom det finns många olika modeller och märken att välja mellan. Ett bra campingkök är avgörande för att kunna laga smakfulla och näringsrika måltider i vildmarken, och därmed förbättra din övergripande campingupplevelse. Genom att välja rätt produkt för dina behov kan du enkelt övervinna denna utmaning och förvandla dina friluftsmåltider till minnesvärda stunder.

Under årens lopp har jag testat ett stort antal campingkök och samlat på mig både erfarenhet och insikt i vad som gör ett campingkök bra. Jag har dessutom granskat flera oberoende studier och tester som jämför olika campingkök på marknaden. Med denna expertis i åtanke har jag sammanställt en lista över de bästa campingköken som ger dig bäst värde för pengarna och passar för olika typer av campingaktiviteter.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 10 Bästa Campingköken Är:

 1. 1
  Outwell Rukutu Stove: Bäst i Test Campingkök - Läs Recension 
 2. 2
  Primus Onja Stove: Näst Bäst i Test Campingkök - Läs Recension
 3. 3
  Primus Tupike Stove: Bästa Funktionsrika Campingkök - Läs Recension
 4. 4
  Urberg Rogen Stove: Bästa Billiga Campingkök - Läs Recension
 5. 5
  Outwell Appetizer Trio: Bästa Lilla Campingkök - Läs Recension
 6. 6
  Primus Atle 2 Gaskök: Bästa Kraftfulla Campingkök  - Läs Recension
 7. 7
  Outwell Olida Stove: Bra Allround Campingkök  - Läs Recension
 8. 8
  BioLite Campingkök KitBästa Smarta Campingkök  - Läs Recension
 9. 9
  Primus Kamoto Openfire PitBästa Stora Vedeldat Campingkök  - Läs Recension
 10. 10
  Stabilotherm Wood Stove StackBästa Kompakta Vedeldat Campingkök  - Läs Recension

1. Outwell Rukutu Stove

Bäst i Test Campingkök


outwell rukutu stove

Bränsle:

Gasol

Material:

Rostfritt stål

Vikt:

Rostfritt stål

Mångsidigt Och Effektivt Gaskök Med Två Gasbrännare

Outwell Rukutu Stove är tillverkad av rostfritt stål, vilket ger den en robust och slitstark konstruktion som tål krävande användning under många campingturer. Jag har testat och använt flera olika campingkök genom åren, och Rukutu Stove imponerar med sin hållbarhet och kvalitet. Dess vikt på 5200 gram är något högre än vissa konkurrenter, men det kompenseras av den solida konstruktionen som håller länge.

Enkel och säker användning

Rukutu Stove är utrustad med automatisk piezo-tändning, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att hitta tändstickor eller en tändare när du är redo att laga mat. Anslutningen till gasolflaskan är också säker och enkel, och jag har aldrig upplevt några problem med läckage eller bristande säkerhet. Det är en tydlig fördel gentemot några av de spritkök jag tidigare testat, där anslutningen ibland varit klurigare att hantera.

Bra kokkapacitet och rengöring

Med sina två gasbrännare ger Rukutu Stove dig möjlighet att laga flera rätter samtidigt, vilket är mycket praktiskt när man lagar mat åt en större grupp. Jag har själv använt detta campingkök för att förbereda både frukost och middag för familjen under flera campingturer, och det har aldrig svikit mig. Dessutom är köket enkelt att rengöra efter användning tack vare det rostfria stålet, vilket gör det lättare att underhålla och förvara mellan användningarna.

Ljudnivå och packning

En nackdel med Rukutu Stove är att den kan låta en del om man inte packar den smart. Jag har märkt att det är viktigt att lägga ner lite extra tid på att säkerställa att alla delar är välplacerade och skyddade under transport, för att undvika onödigt skrammel. Detta är dock en mindre detalj i det stora hela, och jämfört med många andra campingkök jag har testat, så har Rukutu Stove överlag en mycket positiv inverkan på campingupplevelsen.

Läs vår fulla recension av Outwell Rukutu Stove här.

FÖRDELAR

 • Grym funktionalitet
 • Enkel att rengöra efter användning
 • Kompakt och slitstark konstruktion perfekt för husvagn, husbil och parken
 • Automatisk piezo-tändning med säker anslutning till gasolflaska

NACKDELAR

 • Har en tendens att låta lite om man inte packar den smart

2. Primus Onja Stove

Näst Bäst i Test Campingkök


Primus Onja Stove

Bränsle:

Gasol

Material:

Rostfritt stål

Vikt:

3300 g

Kraftfullt Campingkök Med Unik Och Snygg Design

Primus Onja Stove skiljer sig från mängden med sin unika och stilrena design. Det är ett campingkök som inte bara fungerar effektivt, utan också ser bra ut när du lagar mat i det fria. Som en erfaren camperare och användare av flera olika campingkök, uppskattar jag verkligen den moderna estetiken som Primus Onja Stove erbjuder, särskilt jämfört med mer traditionella alternativ på marknaden.

Kraftfull prestanda och användarvänlighet

Med sina två separata brännare ger Primus Onja Stove mycket kraft och möjlighet att laga flera rätter samtidigt. Detta är ett viktigt kriterium för mig, eftersom jag ofta lagar mat för större sällskap under mina campingresor. Trots sin kraft och prestanda är Onja Stove också lätt att använda, vilket gör det till ett utmärkt val för både erfarna friluftsentusiaster och nybörjare.

Transport och vikt

En av de stora fördelarna med Primus Onja Stove är dess smarta design som underlättar transport. Den kompakta formen och vikten på endast 3300 gram gör den betydligt lättare att bära med sig jämfört med vissa andra alternativ, som exempelvis Outwell Rukutu Stove. Detta är en viktig aspekt att tänka på när du ska välja rätt campingkök för dina äventyr.

Vindskydd och pris

En av nackdelarna med Primus Onja Stove är att vindskyddet inte är det bästa i blåsigt väder. Detta kan göra det svårare att laga mat under vissa förhållanden, särskilt jämfört med andra campingkök som erbjuder bättre skydd mot vinden. Dessutom är Onja Stove ett dyrare alternativ, vilket kan vara avskräckande för vissa köpare. Det är dock viktigt att överväga att den snygga designen och höga prestandan kan göra det värt det extra priset för många användare.

Läs vår fulla recension av Primus Onja Stove här.

FÖRDELAR

 • Mycket kraftfull med två separata brännare
 • Smart design som underlättar transport
 • Stilren och modernt utseende
 • Hållbar och slitstark konstruktion

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Inte det bästa vindskyddet i blåsigt väder

3. Primus Tupike Stove

Bästa Funktionsrika Campingkök


Primus Tupike Stove

Bränsle:

Gasol

Material:

Rostfritt Stål & Mässing

Vikt:

4300 g

Högkvalitativt Och Funktionsrikt Gaskök

Primus Tupike Stove är ett högkvalitativt och funktionsrikt gaskök som imponerar med sina dubbla gasbrännare och individuella gasreglering. Detta ger användaren möjlighet att justera värmen på varje brännare separat, vilket är mycket praktiskt när man lagar mat som kräver olika temperaturer samtidigt. Som en erfaren camperare och användare av flera campingkök, kan jag intyga att denna funktion gör matlagning utomhus mycket mer behaglig och exakt.

Detaljrik och praktisk design

Primus Tupike Stove är utrustad med en rad praktiska detaljer, som utfällbara ben, grillpanna, vindskydd och mässingdetaljer. Dessa funktioner gör köket både mångsidigt och bekvämt att använda under olika förhållanden. Jämfört med andra campingkök på marknaden, såsom Outwell Rukutu Stove och Primus Onja Stove, sticker Tupike Stove ut med sin överlägsna funktionalitet och design.

Högkvalitativ konstruktion och enkel användning

Primus Tupike Stove är tillverkat av rostfritt stål och mässing, vilket ger en högkvalitativ och hållbar konstruktion. Dessutom är köket utrustat med en automatisk piezotändare, vilket gör det enkelt att tända brännarna och komma igång med matlagningen. Vi har testat mycket campingutrustning, och jag uppskattar verkligen hur Primus Tupike Stove kombinerar högkvalitativ konstruktion med användarvänlighet, vilket gör det till ett utmärkt val för både erfarna friluftsentusiaster och nybörjare.

Rengöring av pannorna

En nackdel med Primus Tupike Stove är att det kan vara lite svårare att rengöra pannorna jämfört med liknande non-stick-alternativ. Detta är dock en mindre detalj i det stora hela, och när man väger fördelarna med detta campingkök mot denna nackdel, så är Tupike Stove fortfarande ett utmärkt val för dem som söker en högkvalitativ och funktionsrik campingkökslösning.

Läs vår fulla recension av Primus Tupike Stove här.

FÖRDELAR

 • Dubbla gasbrännare med individuell gasreglering
 • Detaljrik med utfällbara ben, grillpanna, vindskydd och mässingdetaljer
 • Högkvalitativ konstruktion
 • Enkel användning med automatisk piezotändare

NACKDELAR

 • Vi upplevde det lite svårare att rengöra pannorna än liknande non-stick alternativ

4. Urberg Rogen Stove

Bästa Billiga Campingkök


Urberg Rogen Stove

Bränsle:

Gasol

Material:

Aluminium & Mässing

Vikt:

620 g

Prisvärt, Enkelt Och Väldigt Lätt Gaskök För En Person

Urberg Rogen Stove är det perfekta valet för dem som söker ett prisvärt, enkelt och ultralätt campingkök för en person. Med en vikt på endast 620 gram är detta kök betydligt lättare än många andra alternativ på marknaden, som exempelvis Primus Tupike Stove och Outwell Rukutu Stove. Som en erfaren friluftsentusiast kan jag intyga att den låga vikten och kompakta designen gör Rogen Stove mycket lätt att bära med sig under vandringar och andra äventyr.

Effektiv prestanda

Trots sin lätta konstruktion erbjuder Urberg Rogen Stove en mycket bra maxeffekt, vilket gör att den snabbt kan koka upp vatten och laga mat. Detta är en viktig faktor att överväga när man väljer ett campingkök, eftersom det påverkar hur smidigt och effektivt matlagningen kommer att vara under resans gång. Jämfört med andra campingkök i samma prisklass, presterar Rogen Stove över förväntan.

Isolerad yttersida och bränslebesparing

En annan fördel med Urberg Rogen Stove är att yttersidan av kastrullen är isolerad, vilket hjälper till att minska bränsleåtgången och hålla maten varm längre. Detta är en mycket uppskattad funktion som gör att du inte bara sparar bränsle, utan också tid och energi under matlagningen. Som en expert på friluftsutrustning har jag upplevt hur viktigt det är att ha effektiva lösningar i fält, och Rogen Stove levererar just det.

Begränsad kapacitet

En nackdel med Urberg Rogen Stove är att den enbart passar för matlagning åt en person. Detta kan vara en begränsning för dem som reser i större grupper eller vill laga mat för flera personer samtidigt. Det är dock viktigt att komma ihåg att Rogen Stove är designad för att vara en enkel och ultralätt lösning för soloresenärer, och i det avseendet uppfyller den sitt syfte med bravur.

FÖRDELAR

 • Kompakt och ultralätt gasolkök perfekt för en person
 • Mycket bra maxeffekt som snabbt kokar upp vatten
 • Yttersidan av kastrullen är isolerad för att minska bränsleåtgången och hålla maten varm

NACKDELAR

 • Passar enbart för matlagning åt en person

5. Outwell Appetizer Trio

Bästa Lilla Campingkök


Outwell Appetizer Solo

Bränsle:

Gasol

Material:

Rostfritt stål

Vikt:

3900 g

Prisvärt, Enkelt Och Väldigt Lätt Gaskök För En Person

Outwell Appetizer Trio är ett litet campingkök som kombinerar kompakt och lätt design med två brännare, vilket ger dig möjlighet att laga mat på två olika plattor samtidigt. Med en vikt på 3900 gram är detta kök lättare än många andra tvåbrännarkök på marknaden, som exempelvis Primus Tupike Stove. Som en erfaren friluftsentusiast kan jag intyga att den lätta och kompakta designen gör Appetizer Trio mycket praktisk att bära med sig under vandringar och andra äventyr.

Mycket prisvärd för en tvåbrännarkök

En av de stora fördelarna med Outwell Appetizer Trio är dess prisvärdhet. Det är svårt att hitta ett annat tvåbrännarkök i samma prisklass som erbjuder liknande prestanda och funktioner. Jämfört med andra campingkök, som exempelvis Primus Onja Stove och Urberg Rogen Stove, erbjuder Appetizer Trio ett utmärkt prisvärt alternativ för dem som söker en enkel och pålitlig lösning.

Lättanvänt säkerhetslås och vindskydd

Outwell Appetizer Trio är utrustad med ett lättanvänt säkerhetslås, vilket gör det idealiskt för användning i husvagn, husbil och liknande. Dessutom har köket sidor som fungerar som vindskydd, vilket skyddar lågorna från vind och gör det möjligt att laga mat även under ogynnsamma väderförhållanden. Som en expert på friluftsutrustning uppskattar jag verkligen dessa praktiska funktioner som gör Appetizer Trio till ett pålitligt campingkök i olika situationer.

Begränsad kapacitet och kvalitet jämfört med dyrare alternativ

En nackdel med Outwell Appetizer Trio är att den enbart passar för matlagning åt en person, trots att den har två brännare. Detta kan vara en begränsning för dem som reser i större grupper eller vill laga mat för flera personer samtidigt. Dessutom är det värt att notera att Appetizer Trio inte har samma höga kvalitet som vissa dyrare alternativ, som exempelvis Primus Tupike Stove. Det är dock viktigt att komma ihåg att Appetizer Trio är designad för att vara en enkel och prisvärd lösning, och i det avseendet uppfyller den sitt syfte med bravur.

FÖRDELAR

 • Kompakt och lätt design för två brännare
 • Mycket prisvärdLättanvänt säkerhetslås, bra för husvagn, husbil och liknande

 • Sidoskydd för skydd mot vind

NACKDELAR

 • Passar enbart för matlagning åt en person
 • Inte samma höga kvalitet som vissa dyrare alternativ

6. Primus Atle 2 Gaskök

Bästa Kraftfulla Campingkök


Primus Atle 2 Gaskök

Bränsle:

Gasol

Material:

Stål

Vikt:

5200 g

Kraftfullt Campingkök Med Två Gasbrännare För Hela Familjen

Primus Atle 2 Gaskök är det perfekta valet för dem som söker ett kraftfullt och robust campingkök för hela familjen. Med sin solida stålkonstruktion och två separata brännare är detta kök idealiskt för matlagning av större måltider i det fria. Som en erfaren friluftsälskare kan jag säga att Primus Atle 2 Gaskök verkligen ger en stabil och pålitlig plattform för att förbereda måltider under alla typer av äventyr.

Hög effekt och utmärkt reglering för snabb och enkel matlagning

De två separata brännarna på Primus Atle 2 Gaskök har en hög effekt och kan regleras individuellt, vilket ger dig möjlighet att laga olika rätter samtidigt med perfekt temperaturkontroll. Detta är en betydande fördel över mindre och enklare campingkök, som exempelvis Urberg Rogen Stove, där du kanske måste kompromissa med effekten och temperaturkontrollen.

Inbyggd piezotändare för enkel och säker tändning

Primus Atle 2 Gaskök är utrustat med en inbyggd piezotändare, vilket gör det enkelt och säkert att tända brännarna. Som en expert på friluftsutrustning uppskattar jag denna funktion eftersom den minskar risken för olyckor och gör det möjligt att tända köket även under ogynnsamma väderförhållanden.

Bärbarhet trots större storlek och vikt

Trots att Primus Atle 2 Gaskök är större och tyngre än mindre alternativ, kan man fälla ihop det och bära det relativt enkelt. Det är viktigt att notera att detta kök kanske inte är det bästa valet för dem som prioriterar vikt och kompakthet, som exempelvis Outwell Appetizer Trio. Men för dem som behöver ett kraftfullt och pålitligt campingkök för större grupper eller familjeäventyr, är Primus Atle 2 Gaskök ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Stor och robust gaskök för hela familjen
 • Två separata brännare med hög effekt och regleringInbyggd piezotändare
 • Trots sin vikt kan man fälla ihop det och bära det relativt simpelt

NACKDELAR

 • Stor och tung i jämförelse med mindre alternativ

7. Outwell Olida Stove

Bra Allround Campingkök


Outwell Olida Stove

Bränsle:

Gasol

Material:

Rostfritt stål

Vikt:

4400 g

Mångfunktionellt Och Billigt Campingkök

Outwell Olida Stove är ett mångsidigt och prisvärt campingkök som passar utmärkt för den som vill ha ett bra allroundkök för friluftslivet. Dess kompakta design och relativt låga vikt gör det enkelt att transportera och använda under olika typer av äventyr. Som en erfaren friluftsentusiast kan jag intyga att Olida Stove är ett bra val för både nybörjare och mer erfarna användare.

Individuellt styrda brännare för flexibel matlagning

En av fördelarna med Outwell Olida Stove är att den har två individuellt styrda brännare, vilket ger dig möjlighet att laga olika rätter samtidigt och justera värmen enligt dina behov. Detta är en betydande fördel jämfört med enklare campingkök, som exempelvis Urberg Rogen Stove, som endast har en brännare och begränsad temperaturkontroll.

Stabilitet och skydd mot vind

Outwell Olida Stove erbjuder bra stabilitet tack vare sina plastfötter och vindskydd på sidorna. Denna stabilitet är viktig när du lagar mat i utomhusmiljöer och kan vara en stor fördel jämfört med vissa andra campingkök som saknar vindskydd, som exempelvis Primus Onja Stove. Stabilitet och vindskydd bidrar till en säkrare och mer bekväm matlagningsupplevelse.

Bra prisvärdhet men inget att skryta om kvalitetsmässigt

Outwell Olida Stove är mycket prisvärd och erbjuder en bra prestanda för pengarna. Det är dock viktigt att notera att kvalitetsmässigt kanske den inte når upp till nivån av dyrare alternativ som Primus Tupike Stove eller Outwell Rukutu Stove. Om du prioriterar kvalitet och lång livslängd kan det vara värt att överväga andra alternativ, men för den som söker ett funktionellt och prisvärt campingkök är Outwell Olida Stove ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Kompakt och lätt design
 • Individuellt styrda brännare
 • Bra stabilitet tack vare plastfötter och vindskydd på sidorna

NACKDELAR

 • Inget att skryta om rent kvalitetsmässigt

8. BioLite Campingkök Kit

Bästa Smarta Campingkök


BioLite Campingkök Kit

Bränsle:

Ved

Material:

Rostfritt stål

Vikt:

2250 g

Modern Tvist På Campingkök Med Avancerade Funktioner

BioLite Campingkök Kit är ett unikt och innovativt campingkök som är driven av ved, vilket gör det till ett miljövänligt alternativ till de mer traditionella gasoldrivna campingköken. Som en erfaren friluftsperson har jag uppskattat möjligheten att använda ved för att värma upp mitt kök, vilket ger en mer hållbar och naturlig upplevelse i naturen.

Ett komplett kit för matlagning och mer

Detta campingkök kommer som ett fullständigt kit, inklusive en portabel grill, vattenkokare och kaffepress, vilket ger dig allt du behöver för att njuta av en måltid utomhus. Denna mångsidighet gör det enkelt att laga allt från grillade grönsaker till en kopp nybryggt kaffe i vildmarken. Det är en tydlig fördel jämfört med enklare campingkök som inte erbjuder samma mångsidighet.

Energiproduktion och laddning av enheter

En av de mest unika och smarta funktionerna hos BioLite Campingkök Kit är att det omvandlar värmen från elden till energi som du kan använda för att ladda dina elektroniska enheter. Detta är en funktion som skiljer det från de flesta andra campingkök på marknaden och ger dig möjligheten att hålla dina enheter laddade även i de mest avlägsna områdena.

Snygg design men dyr och inte lika snabb som gasolkök

BioLite Campingkök Kit har en snygg och modern design som gör att den sticker ut bland andra campingkök. Det är dock ett dyrare alternativ jämfört med många av de andra campingköken vi har recenserat. Dessutom, eftersom det drivs av ved, är det inte lika effektivt eller snabbt som ett gasolkök när det gäller att värma upp vatten eller laga mat. Om du prioriterar hastighet och enkelhet över miljövänliga funktioner, kan det vara värt att överväga andra alternativ.

FÖRDELAR

 • Veddriven och miljövänlig
 • Fullständigt kit med grill, vattenkokare och kaffepress
 • Omvandlar värmen från elden till energi som du kan ladda dina enheter med
 • Snygg och modern design

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Inte den mest effektiva lösningen om man är ute efter något som går snabbt

9. Primus Kamoto Openfire Pit

Bästa Stora Vedeldat Campingkök


Kamoto Openfire Pit

Bränsle:

Trä/kol

Material:

Pulverlackerat stål

Vikt:

6100 g

Smidig Och Portabel Eldstad Som Är Perfekt För Att Laga Mat På

Primus Kamoto Openfire Pit imponerar med sin smarta vikbara konstruktion, vilket gör den enkel att transportera och förvara. Som en erfaren friluftsentusiast har jag funnit att det är en stor fördel att kunna fälla ihop och bära denna eldstad med hjälp av den medföljande axelremmen. Detta gör den mycket mer praktisk jämfört med andra större vedeldade campingkök som kan vara svårare att hantera.

Autentisk lägereldskänsla

Det finns något speciellt med att laga mat över en öppen eld, och Primus Kamoto Openfire Pit ger verkligen den autentiska lägereldskänslan. Den snygga designen kompletterar denna känsla och gör det till en riktig höjdpunkt på din campingplats. Det är en upplevelse som många traditionella gasolkök helt enkelt inte kan erbjuda.

Matlagning för större grupper

Med sitt stora galler är Primus Kamoto Openfire Pit perfekt för matlagning till en större grupp. Oavsett om du vill grilla kött, fisk eller grönsaker, kan du enkelt förbereda en stor mängd mat på en gång. Detta är en fördel jämfört med mindre campingkök, som ofta har begränsat utrymme för matlagning.

Tungt och relativt dyrt

Trots alla dess fördelar finns det några nackdelar med Primus Kamoto Openfire Pit. Det är ett tungt alternativ, vilket kan vara problematiskt om du planerar att vandra längre sträckor eller förflytta dig ofta mellan olika platser. Dessutom är det relativt dyrt jämfört med mindre gasolkök. Om du inte har behov av de extra funktionerna och den autentiska lägereldskänslan kanske du vill överväga ett lättare och billigare alternativ.

FÖRDELAR

 • Smart vikbar konstruktion som är enkel att transportera tack vare axelrem
 • Snygg design med lägereldskänsla
 • Stort galler för matlagning till en större grupp

NACKDELAR

 • Tungt alternativ om man planerar att gå längre sträckor
 • Relativt dyr (i jämförelse med mindre klassiska gasolkök)

10. Stabilotherm Wood Stove Stack

Bästa Kompakta Vedeldat Campingkök


Stabilotherm Wood Stove Stack

Bränsle:

Ved

Material:

Rostfritt stål

Vikt:

350 g

Extremt Kompakt Och Simpelt Campingkök För Minimalisten

Stabilotherm Wood Stove Stack är ett prisvärt och kompakt vedeldat campingkök som är perfekt för minimalisten. Med sin enkla men effektiva design är det lätt att förstå varför denna lilla pjäs är så populär bland friluftsälskare. Dess kompakta storlek gör det enkelt att bära med sig och tar inte mycket plats i ryggsäcken, vilket ger en stor fördel jämfört med större och tyngre alternativ på marknaden.

Simpel men effektiv användning

Trots sin enkla design erbjuder Stabilotherm Wood Stove Stack en effektiv lösning för matlagning utomhus. Det är lätt att använda och fungerar bra för att värma upp mat eller koka vatten. Som en erfaren friluftsentusiast uppskattar jag dess användarvänlighet och den naturliga känslan av att laga mat över öppen eld.

Kompakt storlek och portabilitet

En av de största fördelarna med Stabilotherm Wood Stove Stack är dess kompakta storlek och portabilitet. Den väger bara 6100 gram och är enkel att montera och demontera, vilket gör den till en idealisk följeslagare på vandringar eller campingturer. Jämfört med bulkiga och tyngre alternativ som Primus Kamoto Openfire Pit, är denna lilla vedeldade campingkök mycket lättare att hantera och transportera.

Ingen medföljande kastrull

Det största nackdelen med Stabilotherm Wood Stove Stack är att den inte kommer med någon kastrull eller liknande. Detta innebär att du måste köpa en separat kastrull eller använda en du redan har, vilket kan vara lite besvärligt. Men om du redan har en kastrull som passar, eller om du inte har något emot att köpa en separat, är detta lilla vedeldade campingkök ett utmärkt val för minimalistiska äventyrare.

FÖRDELAR

 • Väldigt billig
 • Extremt kompakt och liten i storleken
 • Simpel men effektiv design

NACKDELAR

 • Kommer inte med kastrull och liknande

Campingkök - Produktjämförelse

Produkt

Bränsle

Material

Vikt

Gasol

Rostfritt stål

5200 g

Gasol

Rostfritt stål

3300 g

Gasol

Rostfritt Stål & Mässing

4300 g

Gasol

Aluminium & Mässing

620 g

Gasol

Rostfritt stål

3900 g

Gasol

Stål

5200 g

Gasol

Rostfritt stål

4400 g

Ved

Rostfritt stål

2250 g

Trä/kol

Pulverlackerat stål

6100 g

Ved

Rostfritt stål

350 g

Campingkök - Köpguide

Att välja ut ett specifikt campingkök att köpa är inte lätt, särskilt med tanke på hur många olika alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag. För att underlätta ditt köpbeslut har vi nedanför sammanställt en guide över de viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper ditt campingkök.

Typ Av Campingkök

När det gäller att välja rätt campingkök för dina äventyr utomhus, är det viktigt att förstå de olika typer som finns tillgängliga på marknaden och deras respektive fördelar och nackdelar. Detta kommer att hjälpa dig att hitta det perfekta köket som passar dina behov och preferenser.

Gasolkök: Praktiska och effektiva

Gasolkök är en populär typ av campingkök tack vare deras bekvämlighet och effektivitet. De drivs av gasol och är ofta enkla att använda, med snabb uppvärmning och justerbar flamma. De kan vara allt från kompakta och lätta, som Urberg Rogen Stove, till stora och kraftfulla, som Primus Atle 2 Gaskök. Gasolkök har dock nackdelen att de kräver gasolflaskor, vilket kan vara en extra börda att bära.

Spritkök: Lätta och enkla

Spritkök är en annan vanlig typ av campingkök som använder sprit, oftast metanol, som bränsle. De är kända för att vara lätta och enkla att använda, vilket gör dem idealiska för minimalister och backpackers. De kan dock vara mindre effektiva än gasolkök, och bränslet kan vara svårare att hitta i vissa områden.

Hybridkök: Flexibilitet och mångsidighet

Hybridkök kombinerar fördelarna med både gasol- och spritkök och erbjuder flexibiliteten att använda flera bränslekällor. Detta kan vara en stor fördel när du reser till olika platser där tillgången på bränsle kan variera. De har dock ofta en högre vikt och kan vara mer komplicerade att använda.

Vedeldade campingkök: Miljövänliga och naturliga

Vedeldade campingkök, som BioLite Campingkök Kit och Stabilotherm Wood Stove Stack, är ett miljövänligt alternativ som använder ved som bränsle. De ger en naturlig och autentisk känsla av att laga mat över öppen eld och kan även dubbla som en värme- och stämningshöjande eldstad. De är dock inte lika snabba och effektiva som gasolkök, och det kan vara svårare att kontrollera värmen.

testar olika gasolkök

När du väljer vilken typ av campingkök som passar bäst för dina äventyr är det viktigt att väga fördelar och nackdelar mot dina personliga behov, preferenser och de förhållanden du planerar att campa i.

Vikt & storlek

En viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer det bästa campingköket för sina behov är vikt och storlek. Campingkök kan variera avsevärt i dessa aspekter, och dina specifika behov och prioriteringar kommer att påverka vilken typ som passar bäst för dig.

Lättviktsoptioner: Idealiskt för långdistansvandringar och minimalistiska äventyr

För dem som planerar att vandra långa sträckor, backpacka eller resa med begränsat packutrymme, är det viktigt att välja ett lätt och kompakt campingkök. Dessa typer av kök är designade för att minimera vikt och storlek utan att offra funktionalitet. Ett exempel på ett lättviktigt campingkök är Urberg Rogen Stove, som väger endast 620 gram och är utformat för att vara kompakt och ultralätt. Outwell Appetizer Trio är ett annat alternativ, med en vikt på 3900 gram och en kompakt design för två brännare.

Större och mer robusta alternativ: Perfekt för större grupper och familjecamping

Om du planerar att laga mat för en större grupp eller familj, eller om du prioriterar stabilitet och hållbarhet, kan ett större och mer robust campingkök vara mer lämpligt. Primus Atle 2 Gaskök är ett exempel på ett kraftfullt campingkök med två gasbrännare, som väger 5200 gram och är konstruerat för att vara robust nog för hela familjen. Kamoto Openfire Pit är en annan större och tyngre alternativ, med en vikt på 6100 gram och en smart vikbar konstruktion som kan användas för att laga mat på ved eller kol.

Balans mellan vikt och funktion: Hitta rätt kompromiss för dina behov

När du väljer ett campingkök baserat på vikt och storlek, är det viktigt att hitta en balans mellan dina krav på portabilitet och funktionalitet. Vissa äventyrare kanske föredrar lättare kök som Stabilotherm Wood Stove Stack, med en vikt på 6100 gram och en extremt kompakt design, medan andra kanske vill ha en mer mångsidig lösning som Outwell Olida Stove, som väger 4400 gram och har individuellt styrda brännare. Nyckeln är att noggrant överväga dina behov och prioriteringar och välja det campingkök som bäst uppfyller dessa krav.

Bränsleeffektivitet

När du väljer ett campingkök är det viktigt att tänka på bränsleeffektivitet, eftersom ett energisnålt kök inte bara sparar pengar, utan även bidrar till att minska din miljöpåverkan. Att förstå bränsleförbrukningen för olika typer av campingkök kan hjälpa dig att göra ett mer hållbart och ekonomiskt val.

Energieffektiva alternativ: Mindre bränsleförbrukning, större besparingar

Vissa campingkök är utformade för att vara mer bränsleeffektiva än andra, vilket innebär att de använder mindre bränsle för att generera värme och laga mat. Detta kan resultera i betydande besparingar på bränslekostnader över tid, särskilt om du ofta campar och lagar mat utomhus. För att hitta ett energieffektivt kök kan det vara viktigt att jämföra bränsleförbrukningen för olika modeller och märken.

Miljövänliga bränslealternativ: Veddrivna kök för en grönare campingupplevelse

Vissa campingkök, som BioLite Campingkök Kit, använder ved som bränsle istället för gas eller sprit. Dessa kök kan vara mer miljövänliga, eftersom de utnyttjar en förnybar resurs och minskar beroendet av fossila bränslen. Dessutom omvandlar BioLite Campingkök Kit värmen från elden till elektricitet, vilket gör det möjligt att ladda elektroniska enheter under tiden du lagar mat.

Hybridlösningar: Flexibilitet att välja bränsle efter behov

Hybridkök, som kan använda flera typer av bränsle, erbjuder flexibilitet när det gäller bränsleeffektivitet och miljöpåverkan. Dessa kök kan anpassas efter dina behov och tillgången på bränsle, vilket kan hjälpa dig att spara både pengar och miljö i längden.

Att göra det bästa valet för dina äventyr

När du väljer ett campingkök baserat på bränsleeffektivitet, ta hänsyn till dina specifika behov och prioriteringar. Fundera på hur ofta du kommer att använda köket och vilka bränslealternativ som är mest lämpliga för dina campingäventyr. Genom att göra en välgrundad jämförelse av olika campingkök och deras bränsleförbrukning kan du hitta det perfekta köket för dina behov, samtidigt som du sparar pengar och bidrar till en mer hållbar framtid.

Stabilitet

Ett stabilt campingkök spelar en avgörande roll för säkerheten och användarvänligheten under dina campingäventyr. Ett kök med en stadig bas och robusta stöd för kastruller och pannor minimerar risken för spill och olyckor, vilket gör matlagningen säkrare och mer behaglig.

Förankrad bas: En solid grund för säker matlagning

När du väljer ett campingkök är det viktigt att leta efter en modell med en gedigen bas. En bra bas hjälper till att förankra köket på ojämna ytor och förhindrar att det välter under matlagningen. Till exempel har Outwell Olida Stove plastfötter som ger extra stabilitet och minskar risken för att köket ska rubbas av vinden eller ojämnt underlag.

Stadiga stöd för kastruller och pannor: Säkerställ en säker plats för din matlagning

Stabila stöd för kastruller och pannor är en annan viktig aspekt att tänka på när du väljer ett campingkök. Dessa stöd bör vara tillräckligt robusta för att hålla dina kastruller och pannor på plats, även när du rör om eller häller ut innehållet. Kamoto Openfire Pit är ett bra exempel på ett kök med stadiga stöd, eftersom det har ett stort galler som ger en säker yta för matlagning till en större grupp.

Välj rätt campingkök för säker och stabil matlagning

Att välja ett stabilt campingkök är avgörande för att garantera säkerheten och minska risken för spill och olyckor under matlagningen. När du jämför olika campingkök, fokusera på deras bas och stöd för kastruller och pannor. Genom att välja en modell med en robust konstruktion och stadiga stöd kan du njuta av en säker och behaglig matlagningsupplevelse under dina campingäventyr.

testar olika gasolkök

Vindskydd

Ett av de viktigaste aspekterna att tänka på när du väljer ett campingkök är hur det hanterar vind. Vind kan nämligen ha en stor inverkan på ditt köks prestanda och effektivitet. Genom att välja ett kök som har inbyggt eller medföljande vindskydd kan du säkerställa en jämn och effektiv värmefördelning, vilket underlättar matlagningen under utomhusäventyr.

Integrerat vindskydd: Stabil värmefördelning även i blåsiga förhållanden

Campingkök med integrerade vindskydd, som Outwell Appetizer Trio och Outwell Olida Stove, har en design som skyddar lågorna mot vind, vilket gör att värmen kan spridas jämnt över kastrullen eller stekpannan. Detta är särskilt viktigt när du lagar mat i områden med mycket vind eller när vädret är ostadigt. Ett integrerat vindskydd kan göra matlagningen snabbare och mer energieffektiv, eftersom mindre bränsle förbrukas för att hålla lågorna vid liv.

Tillbehör för vindskydd: Flexibilitet att anpassa ditt kök efter förhållandena

Om ditt campingkök inte har inbyggt vindskydd kan du överväga att köpa ett separat vindskyddstillbehör för att förbättra prestandan. Dessa vindskydd är ofta lätta och portabla, vilket gör det enkelt att transportera och montera dem när det behövs. Genom att använda ett vindskydd i kombination med ditt campingkök kan du optimera bränsleförbrukningen och säkerställa att matlagningen går smidigt även i blåsiga förhållanden.

Ta hänsyn till vindförhållandena vid valet av campingkök

När du väljer ett campingkök, tänk på de förhållanden du förväntar dig att möta under dina campingäventyr. Om du ofta campar i områden med mycket vind eller ojämnt väder kan ett kök med inbyggt vindskydd eller möjligheten att använda ett separat vindskydd vara en avgörande faktor. Genom att välja rätt campingkök för dina behov och förhållanden kan du få en mer behaglig och effektiv matlagningsupplevelse utomhus.

Användarvänlighet

När det kommer till att välja det perfekta campingköket är användarvänlighet och enkelhet i underhåll nyckelfaktorer. Det är viktigt att tänka på hur lätt det är att sätta upp, tända och justera värmen på olika kök för att hitta den bästa matchningen för dina campingbehov.

Montering: Smidig och snabb installation

Att ha ett campingkök som är enkelt att montera innebär att du snabbt kan börja laga mat utan krångel. Ett kök som är intuitivt att sätta upp och packa ihop sparar tid och energi, vilket är viktigt under campingäventyr. Ett exempel på detta är Primus Atle 2 Gaskök, som trots sin storlek och vikt kan fällas ihop och bäras enkelt.

Tändning: En problemfri start för din matlagning

Ett campingkök med en pålitlig och enkel tändning är också en viktig faktor att tänka på. En inbyggd piezotändare, som finns i Primus Atle 2 Gaskök, gör det enkelt att tända brännarna utan att behöva oroa sig för att ha med sig tändstickor eller en tändare. Denna funktion ger en smidig och säker start för din matlagning.

Värmejustering: Flexibel temperaturkontroll

Att kunna justera värmen enkelt och exakt är en annan viktig aspekt av användarvänlighet. Campingkök med individuellt styrda brännare, som Outwell Olida Stove, erbjuder möjligheten att justera värmen för varje brännare separat. Detta ger dig större kontroll och flexibilitet i matlagningen, vilket gör det enklare att laga olika rätter samtidigt.

Hitta rätt campingkök för enkel användning och underhåll

Att hitta ett campingkök som är enkelt att använda och underhålla gör din campingupplevelse mycket mer njutbar. Fokusera på hur lätt det är att montera, tända och justera värmen på olika kök för att hitta det perfekta alternativet för dina behov. Ett användarvänligt och underhållsvänligt campingkök kommer att göra matlagningen enklare och roligare under dina utomhusäventyr.

Vanliga Frågor Om Campingkök

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett campingkök, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av friluftskök, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa campingköket?

Det bästa campingköket är enligt vårt test Outwell Rukutu Stove, ett mycket funktionellt, smidigt och prisvärt gasolkök.

Vad kostar ett campingkök?

Priset för ett campingkök kan variera kraftigt, från så lite som några hundra kronor upp mot 5000 kronor för exklusiva modeller.

Vilka tillbehör och extra utrustning bör jag överväga att köpa för att få ut det mesta av mitt campingkök?

För att maximera din upplevelse med ditt campingkök finns det flera tillbehör och extra utrustning som kan vara värda att överväga. Några av dessa inkluderar:

 1. Kastruller och stekpannor: Investera i lätta och hållbara kastruller och stekpannor som passar ditt campingkök. Tänk på att välja non-stick-material för enklare rengöring och matlagning.
 2. Vindskydd: Om ditt campingkök inte har inbyggt vindskydd kan det vara en bra idé att köpa ett separat vindskydd för att skydda lågan och säkerställa en jämn värmefördelning.
 3. Bränsleflaskor eller gasolpatroner: Ha extra bränsleflaskor eller gasolpatroner till hands så att du inte får slut på bränsle under din campingresa.
 4. Transportväska eller fodral: En väska eller fodral kan skydda ditt campingkök och göra det lättare att transportera och förvara.
 5. Spork eller campingbestick: Glöm inte att packa campingbestick, som en spork eller andra lätta och kompakta alternativ, för att äta dina måltider.

Hur mycket bränsle bör jag ta med för en viss campingresa?

För att beräkna hur mycket bränsle du behöver ta med för din campingresa, följ dessa steg:

 1. Ta reda på bränsleförbrukningen för ditt campingkök (vanligtvis anges i gram eller milliliter bränsle per timme).
 2. Uppskatta hur många måltider du planerar att laga under din campingresa och hur lång tid varje måltid tar att tillaga.
 3. Multiplicera den uppskattade tiden för matlagning med bränsleförbrukningen för att få en uppfattning om hur mycket bränsle som behövs.
 4. Lägg till en säkerhetsmarginal på cirka 20% för att täcka eventuella oförutsedda situationer eller väderförhållanden som kan påverka bränsleförbrukningen.

Kom ihåg att det är alltid bättre att ha lite extra bränsle än att få slut på det mitt under din campingresa. Packa därför smart och njut av en bekymmersfri upplevelse i naturen.

Sammanfattningsvis Om Campingkök

När du är ute och campar och behöver laga mat är ett campingkök din bästa vän. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 41

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.